Spakssax: Manuell Sax Och Bordsspak Med Dubbel Växel För Skärning Av Metall

Innehållsförteckning:

Video: Spakssax: Manuell Sax Och Bordsspak Med Dubbel Växel För Skärning Av Metall

Video: Spakssax: Manuell Sax Och Bordsspak Med Dubbel Växel För Skärning Av Metall
Video: Volvo trucks test Dual Clutch 2024, Maj
Spakssax: Manuell Sax Och Bordsspak Med Dubbel Växel För Skärning Av Metall
Spakssax: Manuell Sax Och Bordsspak Med Dubbel Växel För Skärning Av Metall
Anonim

Spaksax är ett populärt verktyg för att klippa olika material från metall till tråd. För att göra bearbetning av hög kvalitet med ett handverktyg måste du välja det korrekt. En av de viktigaste parametrarna för sådana produkter är längden på exekutivbladen.

Särdrag

Spaksax är enkla och kompakta produkter utrustade med manuell eller elektrisk drivning. Utrustningen anses vara universell, men tillhör smide- och stämplingstypen. Sådan sax placeras i privata verkstäder som används i företag som bearbetar järn av hög kvalitet.

Designfunktionerna hos spakssaxen är dolda i skärknivens rotationsriktning . Det finns också giljotinsaxar, vars verkan ofta är progressiv. Handservissaxens huvudservodrivning är ett vev-skjutelement . Spakssax för metall är indelad i låssmed och stol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuella enarmsprodukter är utformade för att skära ark på 0, 7-0, 8 mm, de andra kopiorna är vanligtvis längre och ger också möjlighet att använda en extra växellåda. Det påverkar banan för den rörliga delen och ökar den. Det krävs dock mer ansträngning för arbete, vilket är särskilt viktigt om verktyget är utrustat med en handdrift.

Längden på de kvalificerade knivarna är en viktig egenskap hos spakskäraren. Beroende på denna parameter finns det tre huvudtyper:

  • kort;
  • lång;
  • kombinerad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De första är de minsta i storlek, så de kan bara utföra kontinuerlig skärning av metall.

Den andra armaturen kan ge skärning. Samtidigt läggs en minsta tid på bearbetning.

Kombinerade produkter kan användas på olika sätt. Detta verktyg kan skära ark, profiler och stavar, och du kan också göra kontursnitt.

Alla spakssaxar är inte lämpliga för metallbearbetning av små föremål. Detta verktyg kan användas för att skära stora halvfabrikat och färdiga föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsprincip

Användningen av spaksax är bred, särskilt vanligt inom VVS. Att skära och hacka metall, annat än ett verktyg, kräver viss skicklighet. Arket måste placeras korrekt mellan saxens spets. Korrekt tryck på den övre kniven är viktigt . Även skärpets skärpa spelar roll. Till exempel, ju hårdare arket, desto bättre ska det slipas. Avsmalningsvinkeln bör beräknas med följande parametrar:

  • för ett mjukt ark - 65 grader;
  • medelstora ark - 70-75 grader;
  • hårda ark - 80-85 grader.

För att minska trycket minskar knivbladen spelrummet med 1, 5-3 grader. Användningen av höglegerat stål tillhandahålls för knivarna på spakskärarna. Sidoytorna härdas, slipas och slipas kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstorleken är 56 * 18 * 45 cm, och vikten är cirka 30 kg. De skarpa kanterna, inte bara på saxen själva, utan också på den avskurna metallplåten, kan klippas. Därför är det absolut nödvändigt att använda skyddshandskar när du arbetar. Funktionsprincipen förutsätter:

  • fixering av verktyget på kanten av skrivbordet;
  • placera basen vinkelrätt mot bladen;
  • hålla med en hand;
  • smidig och exakt pressning på verktyget med en rörelse uppifrån och ner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den beskrivna principen är en av de enklaste handskärarna som du behöver manipulera med dina egna händer. Mindre muskelspänning behövs för ett elverktyg. Belastningen i denna typ av sax bärs av elmotorn. Klippnoggrannheten är högre, och det finns mindre snedvridningar i arbetet.

Moderna spakdrivna saxar, utrustade med en elmotor, drivs både från batteriet och från elnätet. Saxen har ett startlås mot oavsiktlig aktivering. Bland batteri- och nätverksalternativen väljs de tidigare oftare för hemmabruk och de senare för installation i verkstäder på byggarbetsplatser.

För storskalig konstruktion är en hydraulisk spakfräs det bästa alternativet. Verktygets princip liknar de tidigare versionerna. Skillnaden ligger i spänningen som appliceras på spetsen från hydraulcylindern eller pumpen. Vikten av ett sådant verktyg av moderna prover varierar från 4 kg, och trycket på metallen är cirka ett ton. Saxen ger bästa klippkvalitet. Det är säkrare att arbeta med verktyget, och de har den bästa rörligheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Spakssax är inte begränsad till typer för skärning av skrymmande arkbaser. Filigranarbete med förberedelse av mönstrade kanter och dekoration kan göras för hand, snarare än bordssax för metall. Att skapa delar med den här enheten är inte ett lätt jobb, och bordsskivversioner med dubbelväxel är oacceptabla för formskärning.

Typerna av bärbara spakssaxar är indelade i:

  • kniv;
  • huggen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Knivsaxen är utrustad med två enkantade knivar. Skärning av metall med enheten är endast möjlig längs arkets kant.

Dessa produkter är konventionellt indelade i ytterligare två grupper:

  • längs snittet (vänster / höger);
  • efter snittets form (rundad / rak).
Bild
Bild
Bild
Bild

Om produkten har ett rätt snitt, kommer markeringarna att finnas på motsvarande sida, och för sax med ett vänster alternativ, vice versa. Arbetet bör utföras längs den markerade markeringslinjen. Den övre kniven ska placeras direkt ovanför markeringarna.

Rak sax kan användas för att förbereda halvfabrikat med raka kanter. Med lockiga produkter kan du få en vackert utformad detalj som kan användas som dekoration. Manuell sax för metall är mer utbredd än stationär, och de finns också i flera ytterligare underarter.

Till exempel finns det modifieringar för takjärn som fästs på en låssmeds arbetsbänk. Detta gör att ägaren kan spendera mindre ansträngning. Verktyget är kompatibelt både med profilerad metall med vanlig form och med lockiga baser, som skiljer sig åt i komplexa former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stansverktyget fungerar enligt götteorin för basen som ska skäras. Produkterna är lämpliga för bearbetning av profilerat eller korrugerat järn. Tomrum kan skäras in i alla alternativ.

Hur väljer man?

För att plåten av järn verkligen ska visa sig vara av hög kvalitet måste du förstå nyanserna i att använda en viss skäranordning. Metallarbeten är styva. Profilerade och plåtprodukter behöver dock inte bearbetas med professionella element.

Arbetsmetoden relaterad till metallbearbetning kännetecknas av användning av varm eller kall skärning. Om arbetsstycket är kallbearbetat sker ingen strukturell förändring. En funktionell enhet för detta arbete väljs med ökad styrka. Det ska vara mer hållbart än ett vanligt ämne.

Bild
Bild

Med den heta bearbetningsmetoden utsätts materialet för temperatur. Detta arbete innebär användning av maskiner av klassiska dimensioner med autogena. Hushållens användning av sådana verktyg är omöjlig. Men det finns utrustningsalternativ som är utrustade med en laser för skärning, som också har en temperatureffekt.

Bild
Bild

Det är bättre att välja hushållssax med plastfästen på handtagen. Ribbade handtag ger ett greppigare grepp. Om bearbetningen är kritisk är det bättre att välja ett verktyg utrustat med en elektrisk drivenhet. Motorerna för sådana produkter är i genomsnitt cirka 500 watt. Varianternas prestanda är hög och noggrannheten är bättre.

Om metallstyckena har ökad hårdhet är det bättre att välja maskinutrustning för bearbetning av dem. Utrustningens konstruktion klarar enkelt arbetsstycken på cirka 100 mm. I detta fall bearbetar maskinen delar med ökad hastighet. Ett elverktyg sparar också arkmaterial, eftersom flisförbrukningen kommer att visa sig vara liten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Spakskär kan vara användbart om du regelbundet behöver klippa plåt och klippa tråd. Deras användning är relevant i närvaro av ark med en tjocklek på över 0,5 mm. Bland mästarna kallas detta verktyg power sax, eftersom de är "starkare" än vanliga.

För lyckade operationer måste spakssaxen vara ordentligt fastsatt på en yta som kan användas. Stålbasen ska placeras strikt vinkelrätt mot skärdelen. Den rörliga delen sjunker smidigt, utan ryck. Det är absolut nödvändigt att hålla den i handtaget.

Det viktigaste rådet för att använda verktyget är att iaktta säkerhetsåtgärder . Även erfarna låssmeder upplever skärsår på fingrarna på grund av att de glömde att bära skyddshandskar. Plåt, särskilt vid skärning, är vanligtvis mycket skarp. Därför, om bladet av misstag faller på kanten, kan det till och med skära av lemmarna. Arbetet kräver exceptionell noggrannhet.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att övervaka saxens goda tillstånd, liksom arbetsbordets hälsa, som inte ska vingla, men vara väl fixad. Själva enheten måste hållas ren, och arbete på en defekt enhet är helt förbjudet.

Eftersom driften av utrustningen medför risker är det viktigt för hantverkaren att välja rätt kläder, vilket inte bör vara med utbuktande delar. Långa ärmar, fickor och andra detaljer kan dras in i enheten. Det är bäst att hålla avstånd till rörliga delar.

Använd inte spakanordningar för olämpliga uppgifter . Till exempel för att skära trä- eller plastytor.

För bästa prestanda av delar måste rörliga delar smörjas regelbundet. Detta eliminerar för tidig korrosion, och saxbladen måste slipas regelbundet. Använd inte lösningsmedel eller lacker vid rengöring, eftersom dessa ämnen skadar saxens målade delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns drivremmar i maskinens konstruktion kräver de särskild uppmärksamhet, eftersom de vanligtvis slits ut snabbt. Delarna måste kontrolleras för slitage och spänning, och vid behov periodisk förnyelse.

Om utrustningen köps för personligt bruk, är dess justering, justering och underhåll köparens eget ansvar.

Rekommenderad: