Aluminiumprofilskärning: Hur Skär Man En Metallprofil? Hur Sågar Man Med Maskin Och Sax? Skärning Av En Profil För Gipsskivor I 45 Och 90 Grader

Innehållsförteckning:

Video: Aluminiumprofilskärning: Hur Skär Man En Metallprofil? Hur Sågar Man Med Maskin Och Sax? Skärning Av En Profil För Gipsskivor I 45 Och 90 Grader

Video: Aluminiumprofilskärning: Hur Skär Man En Metallprofil? Hur Sågar Man Med Maskin Och Sax? Skärning Av En Profil För Gipsskivor I 45 Och 90 Grader
Video: Rigips Habito Verarbeitung 2024, Maj
Aluminiumprofilskärning: Hur Skär Man En Metallprofil? Hur Sågar Man Med Maskin Och Sax? Skärning Av En Profil För Gipsskivor I 45 Och 90 Grader
Aluminiumprofilskärning: Hur Skär Man En Metallprofil? Hur Sågar Man Med Maskin Och Sax? Skärning Av En Profil För Gipsskivor I 45 Och 90 Grader
Anonim

Att skära metallprofiler har länge upphört att vara en omöjlig uppgift. Idag finns det många verktyg och enheter som du enkelt kan hantera sådana arbetsflöden med. I denna artikel kommer vi att lära oss hur skärningen av en aluminiumprofil kan förverkligas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompakt utrustningsöversikt

Skärning av aluminiumprofiler kan utföras med olika enheter. Till exempel, vid beredning av sådant material för vidare installation av gips är det de kompakta anordningarna som är de mest praktiska och praktiska att använda . Många hantverkare föredrar att använda sådan utrustning, eftersom den inte tar mycket plats, lätt transporteras från plats till plats, och du behöver inte göra mycket extra för att arbeta med det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga huvuddragen i de mest populära kompakta enheterna som du kan skära en aluminiumprofil med.

Hacksågar

Inte i alla fall finns det möjlighet att använda elektrisk utrustning för att skära en metallprofil. Dessa är verktyg som en geringssåg . Av denna anledning måste hantverkare ofta nöja sig med enklare verktyg. Det mest populära och praktiska verktyget är en hacksåg för metall. Med denna enhet blir det möjligt att skära arkmaterial och en profil med måttlig tjocklek. De börjar alltid klippa från kanten, och sedan agerar de på baksidan . Avsluta på sidorna.

Bild
Bild

En hacksåg för metall har många positiva egenskaper som gör den bekväm och praktisk

  • Ett sådant verktyg kännetecknas av en mycket lätt vikt. Tack vare detta, under skärningen av aluminiumprofilen, blir mästarens händer inte trötta och börjar inte göra ont.
  • Att arbeta med verktyget i fråga är extremt enkelt. Alla kan förstå principen för drift av en bågfil för metall.
  • Enheten i sig är billig. Hacksågar för metall säljs i många butiker. I de flesta av dem har detta verktyg en mer än demokratisk prislapp.
  • Effektiviteten hos en bågsåg kan jämföras med den för en elektrisk sticksåg. Självklart tar arbetet med ett handverktyg mer tid och ansträngning för befälhavaren.
Bild
Bild

Av nackdelarna bör följande noteras

  • Det tar mycket tid att utföra arbete med skärning av metall.
  • Under skärning av aluminiumprofilen kan den genomgå deformation.
  • När du arbetar med en bågfil måste hantverkaren behålla aluminiumprofilen hela tiden. Men klarheten i arbetet garanteras inte.
Bild
Bild

Sax

Att skära metalldelar är ännu enklare om det finns en speciell sax i verktygssatsen. Processen är extremt enkel: det räcker med att först markera aluminiumprofilen och sedan skära den längs de skisserade linjerna.

Saks för metallarbeten har också sina positiva egenskaper. Låt oss bekanta oss med dem

  • Med sax skärs metall snabbare än att använda en bågfil.
  • Sax för metall är billig och säljs i många butiker, vilket indikerar deras tillgänglighet.
  • Om verktyget är av hög kvalitet och befälhavaren agerar kompetent, kan du få mycket bra och exakta resultat.
Bild
Bild

Metallsaxar är inte utan vissa nackdelar

  • Vid förflyttningstillfället över kanterna på arbetsstycket är det hög risk att lämna den markerade markeringslinjen. På grund av detta försämras själva arbetsstycket eller dess böjning märkbart.
  • Innan du skär aluminiumprofilen måste du träna lite på "grova" ämnen, vilket inte är synd att förstöra. Du kommer att behöva lära dig lite om att klippa metall perfekt korrekt och exakt, och det här är en investering i extra tid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvarnar

Ett utmärkt verktyg med mycket bra funktionalitet. Med hjälp av en slipmaskin kan en aluminiumprofil skäras så enkelt och snabbt som möjligt. Självklart för skärning måste du använda inte slipning, utan skärhjul . Du måste välja ett verktyg som har en liten tjockleksparameter. Detta är det enda sättet att minimera materiella förluster.

När du arbetar med en slipmaskin kommer befälhavaren definitivt att behöva använda skyddsutrustning för att skydda ögonen och huden från gnistor.

Bild
Bild

Ett så populärt verktyg som kvarnen har ett antal betydande fördelar

  • Med hjälp av en kvarn kan befälhavaren göra ett mycket exakt, korrekt snitt. Samtidigt kommer det att ta väldigt lite tid.
  • Sådan utrustning är relativt billig och tillverkas av många välkända märken. I butiker kan du hitta en kvarn av både budget och mycket dyra kategorier.
  • Att arbeta med verktyget i fråga kräver inte mycket ansträngning från guiden.
  • Specialutrustning avsedd för arbete med aluminiumprofiler är konstruerad för en lång livslängd. Hon borde inte kräva en snabb ersättning.
Bild
Bild

Mot bakgrund av attraktiva kvaliteter bör man inte glömma de brister som kvarnen har

  • Under arbetets gång finns det risk för att aluminiumbrickan brinner.
  • Det är inte så lätt att göra ett absolut jämnt och korrekt snitt om befälhavaren inte har lämplig kompetens och erfarenhet av att arbeta med en kvarn.
  • För att uppnå hög noggrannhet vid skärning av aluminium är det lämpligt att fästa kvarnen på ett speciellt basstativ. Denna del säljs separat och finns inte alltid i butiker. Om det inte finns något sådant, använder vissa hantverkare en skruvstång.
Bild
Bild

Sticksågar

För att skära en aluminiumprofil är det fullt möjligt att använda en elektrisk sticksåg. Det är ett mycket praktiskt och kompakt verktyg som många DIYare har på lager.

Innan du börjar arbeta direkt är det vettigt att se till att rätt fil för metalldelar är installerad i enheten .… Blad för trä kan enkelt skäras och aluminium, men kvaliteten på snittet blir inte det högsta. Själva skärprocessen börjar bakifrån, varefter sidokanterna skärs i tur och ordning.

Bild
Bild

Vi kommer att ta reda på vilka styrkor sticksågarna visar

  • Elektrisk utrustning förenklar i hög grad allt arbete, särskilt jämfört med manuella enheter.
  • Kvaliteten på ett snitt med en sticksåg kan vara nästan perfekt. Det kommer inte att finnas några grader, avfasningar och andra eventuella defekter.
  • Arbetet kommer inte att ta mycket tid.
  • Det finns möjlighet till upprepad användning om du väljer rätt fil korrekt.
  • En sticksåg kommer att kosta mycket mindre än andra liknande enheter för skärning av aluminiumprofiler.

Verktyget i fråga har inte ett stort antal allvarliga brister. Befälhavaren måste dock se till att arbetsstycket är så fast och pålitligt fixerat som möjligt . Annars kan den under skärning "ledas" under påverkan av en sticksåg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer kan du klippa?

Korrekt och exakt skärning av aluminiumprofiler kan realiseras inte bara med kompakta verktyg. För sådant arbete är speciella laser-, fräs- eller plasmainstallationer också perfekta . Det är mycket bekvämt att arbeta med dem och du kan få bra resultat. Sågar är inte mindre relevanta. Nedan kommer vi att överväga vilka funktioner sådan funktionell utrustning har.

Bild
Bild

Plasma, laser, fräsmaskiner

Plasma- och laserskärmaskiner är den perfekta lösningen om du vill skära metall så snabbt och effektivt som möjligt. Sådana alternativ är dock inte lämpliga för hemmabruk. Plasmaskärare och lasermaskin tillhör kategorin professionell utrustning. Denna teknik finns i olika stora företag.

Sådan utrustning har följande positiva egenskaper:

  • skärning av aluminium med en laser- eller plasmamaskin tar bara ett par minuter;
  • befälhavaren behöver bara ställa in professionell utrustning, och allt annat arbete utförs av maskinen;
  • snittkvaliteten med sådan utrustning blir högst.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av nackdelarna kan det noteras:

  • den höga kostnaden för sådan högkvalitativ utrustning;
  • det är inte möjligt att använda sådan utrustning hemma eller i ett garage;
  • laser- och plasmaskärmaskiner gör mycket ljud under drift.

Separat är det värt att prata om moderna fräsinstallationer .… Sådan utrustning måste justeras korrekt av operatören för att arbeta med aluminium. Detta krav beror på materialets höga mjukhet och seghet. Det är inte mindre viktigt att ställa in små indikatorer på varv för fräsutrustning (från 5000 till 9000 per minut). Du måste först släppa lite fotogen på området där snittet kommer att göras.

Tillförseln av arbetsstycket här ska vara så exakt som möjligt, annars kan du förstöra tekniken. Fördelar och nackdelar med en fräsmaskin liknar de hos en laser och en plasmaskärare, men kvaliteten på bearbetning av delar är något mindre kvalitativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågar

Ofta används olika typer av sågar för skärning av metall. Ta reda på egenskaperna hos de mest populära alternativen.

Cirkulär . Analog av handverktyg, men med mer kraft. Med en cirkelsåg kan du göra längsgående, tvärgående och sneda snitt (till exempel i en vinkel på 45 eller 90 grader). Modern teknik kan eliminera överhettning genom att stänga av vid rätt tidpunkt. Det är en hållbar, tillförlitlig och praktisk enhet, manövrerbar och reducerar arbetstiden.

Bild
Bild

Disk … Många cirkelsågsmodeller kan klippa mycket stora arbetsstycken. Verktyget i sig kan ha mycket små dimensioner. Cirkelsågen kan användas för hörnsnitt. Arbetets noggrannhet här visar sig vara så hög som möjligt. Det är sant att en såg, i vars design det finns en speciell skiva, kommer att kosta en snygg summa.

Bild
Bild

Geringssnitt . Ungefär som en cirkelsåg. Kan klippa på längden, rak, lutande. En fast fixering av arbetsstycket i speciella klämmor tillhandahålls. Geringssågen kan kapa långa aluminiumprofiler.

Bild
Bild

Hur ska man klippa rätt?

Låt oss överväga steg för steg hur man skär aluminiumprofilen korrekt och jämnt

  • Först måste du markera metallens arbetsstycke. För att göra detta kan du använda en linjal eller måttband. Placera märken med en markör.
  • Ett vinkelrätt märke måste appliceras på produkten. Det är längs denna linje som sidoplanen kommer att trimmas.
  • Därefter görs veck längs markeringslinjen. Sist men inte minst görs en böjning.
  • Om vi pratar om att skära en profil för rackmontering, måste befälhavaren komma ihåg att han har extra förstyvningar. Ibland kommer de ut lite ojämna. Du kan trimma dem med sax. Lameller med en längd på upp till 1 m kan skäras i vikt, men längre delar kräver fixering i stöd eller skruvstycke.
  • För att förbereda överlägg eller små strukturer ska profilen skäras i en vinkel på 45 grader. Först måste du såga av lamellerna med önskad längd, varefter du ska markera skårans vinkel och slutföra proceduren genom att klippa av den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Profilskärning måste utföras strikt enligt tekniken … När du arbetar med något verktyg är det mycket viktigt att inte glömma att säkerhetsreglerna följs. Det är bättre att fylla på all nödvändig personlig skyddsutrustning och utföra arbetet själva noggrant utan att rusa.

Rekommenderad: