Kontorsax: Hur Man Håller Dem Korrekt? Tekniska Egenskaper För Brevpapper Sax I Enlighet Med GOST, Beskrivning Av Stora Och Barnsax

Innehållsförteckning:

Video: Kontorsax: Hur Man Håller Dem Korrekt? Tekniska Egenskaper För Brevpapper Sax I Enlighet Med GOST, Beskrivning Av Stora Och Barnsax

Video: Kontorsax: Hur Man Håller Dem Korrekt? Tekniska Egenskaper För Brevpapper Sax I Enlighet Med GOST, Beskrivning Av Stora Och Barnsax
Video: Hur man gör en handväska 2024, Maj
Kontorsax: Hur Man Håller Dem Korrekt? Tekniska Egenskaper För Brevpapper Sax I Enlighet Med GOST, Beskrivning Av Stora Och Barnsax
Kontorsax: Hur Man Håller Dem Korrekt? Tekniska Egenskaper För Brevpapper Sax I Enlighet Med GOST, Beskrivning Av Stora Och Barnsax
Anonim

Sax har länge och med säkerhet kommit in i vårt dagliga liv. Vi kan inte klara oss utan dem på en dag. Det finns många typer av saxar, beroende på deras syfte. Men oftast använder vi kontorsax i vardagen. Detta är nästan ett universellt föremål, i varje hem är det inte en enda kopia. Med kontorsax kan du klippa av paketets kant, tyg, tråd, papper eller kartong. De kan enkelt hantera plast, polyeten och gummi.

Bild
Bild

Beskrivning

En sax är ett genomborstande metallföremål gjord av två hållbara plattor i rostfritt stål. På insidan slipas plattorna i en speciell vinkel. I motsatt ände finns handtag med fingerhål. Det finns en speciell sax för vänsterhänta, bladen i dem är upp och ner.

Plattorna är fästa vid varandra med en bult eller nit. Bultfästning är att föredra eftersom den kan dras åt vid behov. Denna åtgärd behövs om det finns ett gap mellan bladen. I det här fallet börjar saxen, istället för att klippa det önskade materialet, tugga det.

Bild
Bild

Specifikationer

Saxens kvalitet beror på skärmaterialets hårdhet. De är gjorda av kolstål, fabriksslipning hålls kvar på den länge. Bladens längd kan variera från 130 till 240 mm. De mest populära modellerna är 150-210 mm långa. Den ergonomiska utformningen av handtagen kan vara oval, rund eller ellipsoid. Modellerna har ringar av samma storlek och asymmetriska handtag . Den senare, i kombination med gummipackningar, tröttar handen mindre under intensivt och långvarigt arbete.

Massiv och hållbar sax i metall är tillverkad av massiva metallplattor som är anslutna till varandra. Ett lager plast appliceras på järnringarna. I kombinerade modeller finns bara plast i handtagen, en sådan produkt kommer inte att tjäna dig länge . Förutom rostfritt stål finns även titan- eller förnicklade modeller. Mikronäcket som appliceras på bladens kanter förlänger livslängden utan ytterligare skärpning.

Om du vill prova något nytt och modernt kan du köpa teflonbelagd sax eller laserslipade blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parametrar och typer av produkter enligt GOST

Enligt de tekniska kraven som godkänts av GOST R 51268-99 måste saxen följa ritningarna, dokumenten och referensproven. Med tanke på syftet produceras följande typer av saxar:

hushåll

Bild
Bild

hushåll med formade handtag

Bild
Bild

skola

Bild
Bild
Bild
Bild

frisörsalonger

Bild
Bild

frisörsalonger med stötdämpare av gummi

Bild
Bild
Bild
Bild

tillverkning

Bild
Bild

kontor

Bild
Bild

skräddare

Bild
Bild
Bild
Bild

skärare

Bild
Bild

bård

Bild
Bild

looped

Bild
Bild

gallring

Bild
Bild

Varje produkt måste vara tydligt märkt med tillverkarens märke och varumärke.

Bild
Bild

Arbetsregler

För att undvika obehagliga incidenter när du arbetar med sax bör du följa flera enkla regler.

Förvara och bära sax endast i ett fodral eller en låda

Undvik instrumentets närhet till ansiktet

Använd inte trubbig, felriktad eller trasig sax

Det är nödvändigt att hålla i händerna och passera verktyget med de vassa ändarna nedåt

Saxen ska vara stängd på arbetsbordet

När du skär av delar, var försiktig med fingrarna på vänster hand. Och om du är vänsterhänt, då högerhänt

Använd verktyget endast för avsett ändamål

Bild
Bild

Hur håller man saxen korrekt?

När du väljer kontorsax måste du vara uppmärksam på diametern på ringarna på handtagen. Om de är för små kommer de att orsaka obehag genom att gnugga fingrarna. Verktyg med stora ringhållare är också besvärligt i handen. Det bästa alternativet skulle vara medelstora ringar.

För den mest bekväma känslan när du arbetar med sax måste du lära dig hur du håller dem korrekt. Lägg verktyget på bordet med spetsen pekande bort från dig. Låt oss säga att du inte är vänsterhänt, vilket innebär att vi sätter tummen på höger hand i den vänstra saxringen. Om ringarna är lika stora, sätt sedan in långfingret i det högra . Pekfingret vilar automatiskt ovanpå den högra ringen.

Om handtagen är av olika storlek måste två eller till och med tre fingrar sättas in i det större hålet . Indexet ligger också på topp. Dessa saxar är utformade för att klippa täta material.

Bild
Bild

Babysax

För att lära ett barn att använda sax korrekt måste du använda många färdigheter och förmågor. Tekniken för att arbeta med detta verktyg kräver samordning av båda händerna, eftersom de samtidigt utför olika rörelser. Detta har en positiv effekt på utvecklingen av finmotorik och hjärnan.

Tillverkare av barnpapper strävar efter att göra sina produkter så praktiska, effektiva och färgstarka som möjligt. Numera är det möjligt att välja sax för ett barn för varje smak. Detta verktyg är praktiskt för klasser i konst och kreativa workshops, eller i konst- och arbetskraftskurser . Småbarnssax ska vara bekväm och säker. Välj ett verktyg med medelstora rundade blad. Handtag med mjuka gummerade ringar är idealiska.

För barns kreativitet finns det ett stort utbud av modeller med lockiga blad. Sådana typer av kreativitet som decoupage, quilling eller scrapbooking kan inte klara sig utan dem. Verktyg som skär med tänder, sicksack, vågor etc. är populära . De kan användas när du arbetar inte bara med papper, utan också med kartong, folie, filt. Designen av modern barnsax är ljus och snygg. Olika mönster och tryck appliceras på dem.

Huvudkriteriet för att välja ett brevverktyg är dock säkerheten och kvaliteten på material som används i produktionen.

Bild
Bild

Vikt och storlek

Tidpunkten för arbetet som utförs beror direkt på hur mycket verktyget väger. Vanligtvis varierar kontorsaxens vikt från 100 g till 500 g. Ljus är naturligtvis lättare och snabbare att arbeta. Modellens lätthet indikerar dock att den inte är gjord av en massiv metallplåt, utan med tillägg av plast … För skärning av papper och annat löst material räcker det med en sax som väger upp till 200 g. Ett tyngre verktyg behövs där ansträngning behövs. Det är lättare att skära kartong eller gummi med ett tungt verktyg.

Kontorsaxens längd kan vara från 120 till 325 mm. Stora produktstorlekar är användbara för direktskärning av delar. De långa och tunna ändarna gör att du kan klippa ett ark A4 -papper på bara ett par klick.

För modeller med korta blad är det bekvämt att klippa små fragment och invecklade mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det vanligaste och praktiska exemplet är verktyget, som är 180 mm långt. I detta fall står bladet för 102 mm och dess ideala tjocklek är 2,5 mm. Saxar av denna storlek är nästan universella. De kommer till nytta både på kontoret och hemma.

Metallblad ska vara tillverkade av stål med en hårdhet på 58 till 62 HRC. Skärets skärpa bestäms av skärpningsvinkeln från 50 till 70 grader. När det är stängt ska det inte finnas något mellanrum mellan bladen.

Välj kontorsax baserat på vilken typ av arbete du ska utföra. Helst ska det finnas flera av dem, av olika typer och storlekar. Lyssna på dina egna känslor och arbeta för dig själv.

Rekommenderad: