Geodetisk Tejp: En översikt över Mätmetallband 30 Och 50 Meter

Innehållsförteckning:

Video: Geodetisk Tejp: En översikt över Mätmetallband 30 Och 50 Meter

Video: Geodetisk Tejp: En översikt över Mätmetallband 30 Och 50 Meter
Video: Små tips för enkla förändringar - snabb gardin fix 2024, Maj
Geodetisk Tejp: En översikt över Mätmetallband 30 Och 50 Meter
Geodetisk Tejp: En översikt över Mätmetallband 30 Och 50 Meter
Anonim

Det geodetiska bandet är ett populärt mätinstrument och är utformat för att göra exakta mätningar av området. Populariteten för denna enhet beror på dess enkla design, låga kostnad och användarvänlighet.

Bild
Bild

Design

Geodetisk tejp är en mätanordning som består av ett öppet eller stängt stötsäkert hus, en inbyggd trumma och ett måttband lindat runt det. Rullen är utrustad med ett bekvämt handtag som gör att du kan linda mätbandet manuellt, eller så är det utrustat med ett automatiskt vridningssystem, vilket underlättar användningen av måttband vid mätning av långa avstånd.

På den senare måste ett pålitligt stopp installeras, vilket förhindrar okontrollerad vridning av banan och eliminerar risken för skada från tejpens skarpa kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Handtrumsystem är mindre praktiska och kräver ytterligare tid för att spola tillbaka webben. Modeller finns med olika hastighetsförhållanden, varav de vanligaste är 1: 3 och 1: 5, vilket betyder att för en rotation av handtaget gör trumman 3 eller 5 varv . Nästan alla modeller är utrustade med en skarp pinne, som vid behov fastnar i marken och fixerar enheten säkert. Roulettehandtag är ofta tvådelade och har ergonomiska, bekväma former.

Måttbandet för måttband kan ha en bredd på 125 mm till 2 cm och är tillverkat av metall eller PVC . En våg appliceras på dess yta genom etsning, gravering eller prägling, som inte bleknar eller slits ut under drift. Markeringarnas hållbarhet beror på närvaron av en tunn slitstark beläggning, som alltid finns på alla typer av remmar. Polyamid, korrosionsskyddande fosfatskikt, syntetiska hartser, höghållfast emalj eller transparent slitstarkt lack används som ett skyddande skikt. Mätbandets ände är ofta utrustad med en speciell ring som gör att banan kan haka på en pinne som drivs i marken, som är utgångspunkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och omfattning

Till skillnad från konventionell konstruktion och hydrogeologiska måttband, vars storlek ofta är begränsad till 10 meter, kännetecknas den geodetiska modellen av sin långa längd och når 30, 50 och till och med 100 m. Dessutom är 100-metersband de mest populära. Det finns också 20-metersprover, men på grund av deras otillräckliga längd används de mycket mindre ofta av specialister.

Alla geodetiska modeller är konstruerade för att fungera i extrema klimatförhållanden och kan arbeta i ett temperaturintervall på -40 till 50 grader och 100 procent luftfuktighet . Tack vare användningen av slitstarka, men samtidigt elastiska material, är tejpen inte rädd för stötar, raster, starka böjningar och öglor. Resistens mot deformation är särskilt nödvändigt när instrumentet används på svår terräng under svåra mätförhållanden.

Mätskalan för alla, utan undantag, geodetiska måttband gör att du kan mäta avstånd inte bara i meter utan även i tum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområdet för geodetiska måttband är ganska brett . De används för att bestämma avstånden mellan punkter som ligger på ett avsevärt avstånd från varandra. Verktyget är oumbärligt för geodetiska, kartografiska och topografiska verk, såväl vid konstruktion som vid undersökning av trädgårdstomter. Den används för att mäta åldersrelaterade horisontella deformationer av marken, bestämma koordinaterna för olika objekt, utföra lantmäteri och rumsgeometriska mätningar med ytterligare tillämpning av resultaten på planer och kartor.

Förutom geodesi och kartografi används roulette i stor utsträckning i utvecklingen av territorier och bildandet av landskap, liksom i friidrottstävlingar, där det används för att mäta flygområdet för ett spjut, en hammare eller en boll.

Bild
Bild

Populära modeller

Den moderna marknaden för mätutrustning har ett brett utbud av måttband. Nedan visas de mest populära exemplen, som oftast nämns i begäran från Internetanvändare.

Modell tillverkad i China Matrix Master motsvarar den andra klassen av noggrannhet och produceras med en mätbladstorlek på 12,5 mm x 50 m. Produktens kropp är tillverkad av slagfast plast, och handtaget har en tvåkomponentsdesign och ger ett bekvämt grepp. Modellen är utrustad med en skarp spets som gör att du kan fästa enheten i marken för långdistansmätningar, och måttbandet är täckt med en polymerförening som är ganska motståndskraftig mot nötning. Måtten på måttbandet är 47x27x6 cm, kostnaden är 641 rubel.

Bild
Bild

Kinesisk modell Gross är tillverkad i ett slutet gummerat fodral och kan mäta avstånd upp till 20 m. Metalltejpen har en dubbelsidig mätskala och är täckt med en nylonförening, vilket ökar arbetsbladets livslängd med 6 gånger. Modellens mått är 21x15x4 cm, kostnaden är 1399 rubel.

Bild
Bild

Rysk roulette "Kobolt " 646-904 är utrustad med en glasfibermåttduk 15 mm bred och 50 m lång. Modellen motsvarar den tredje klassen av noggrannhet, har ett öppet stöttåligt fodral och är utrustad med en accelererad tejplindningsmekanism. Produktens mått 35x23x5 cm, kostar 1796 rubel.

Bild
Bild

Dexell Chinese Roulettes finns i två längder - 30 och 50 m och är de mest budgetmodellerna. Således kommer en 30-metersmodell att kosta endast 400 rubel, en 50-metersmodell-500 rubel. Båda modellerna är utrustade med ett stängt stöttåligt fodral och ett bekvämt ergonomiskt handtag. Tygtejpen är gjord av syntet, har en metallring i slutet och lindas med ett rullehandtag.

Bild
Bild

Roulette FISCO PR 100/5 kan mäta avstånd upp till 100 m. Måttband 13 mm brett är tillverkat av kolstål, emaljerat och är resistent mot kemikalier och lösningsmedel. Produktmått - 35, 6x26, 6x5, 5 cm, vikt - 1, 94 kg, kostnad - 4 344 rubel. Tillverkare England.

Bild
Bild

Du kan se en översikt över GROSS 31480 geodetiskt måttband nedan.

Rekommenderad: