Sågblad För Trä För Vinkelslipare: Sågfästen 115 Mm Och 125 Mm. Egenskaper Hos Universalskivor För Kvarnen. Hur Skärper Man Dem Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Sågblad För Trä För Vinkelslipare: Sågfästen 115 Mm Och 125 Mm. Egenskaper Hos Universalskivor För Kvarnen. Hur Skärper Man Dem Korrekt?

Video: Sågblad För Trä För Vinkelslipare: Sågfästen 115 Mm Och 125 Mm. Egenskaper Hos Universalskivor För Kvarnen. Hur Skärper Man Dem Korrekt?
Video: Most Dangerous Angle Grinder Attachment I have Ever Seen 2024, April
Sågblad För Trä För Vinkelslipare: Sågfästen 115 Mm Och 125 Mm. Egenskaper Hos Universalskivor För Kvarnen. Hur Skärper Man Dem Korrekt?
Sågblad För Trä För Vinkelslipare: Sågfästen 115 Mm Och 125 Mm. Egenskaper Hos Universalskivor För Kvarnen. Hur Skärper Man Dem Korrekt?
Anonim

Kvarnen, eller vinkelsliparen, är ett verktyg som inte har några analoger i sin popularitet. Om tillämpningsområdet ursprungligen var begränsat till operationer som bestämde enhetens namn (slipning och teknologiskt liknande typer av materialbearbetning), har applikationsområdet för detta elverktyg och de utbytbara munstycken som producerats för det gradvis ökat gradvis. Nu skär de metall med en slipmaskin, slipar olika ytor, rengör dem från smuts och gammal färg och mycket mer.

Bild
Bild

Närvaron av en roterande stav gjorde det möjligt att anpassa kvarnen för sågning av trä . De började försöka installera sågblad tillverkade för cirkelsågar på den. Tillverkare av redskap för detta verktyg har reagerat med att utveckla och producera specialhjul, i själva verket liknande cirkelsågblad, men anpassade efter de höga hastigheterna och ökade säkerhetskraven för handverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för användning av slipmaskiner för trä

Sågning av trä med ett handverktyg har ett antal funktioner. Trä är ett heterogent naturmaterial, dess densitet är ojämnt fördelad. Efter ett relativt löst område kan plötsligt ett tätare område börja, det kan finnas defekter dolda i tjockleken, en gång fyllda med harts under trädets tillväxt. Det kan vara utvecklade eller underutvecklade knutar och ibland inåtväxande främmande inneslutningar (spik, tråd, skott eller till och med kulor som föll i ett träd i skogen, till exempel under en jakt).

Bild
Bild
Bild
Bild

Således är det nästan omöjligt att entydigt välja arbetssättet för skärverktyget . Detta kan leda till ryck, vars energi måste släckas med hjälp av händerna; i speciella fall kan instrumentet till och med bryta ut. Om en skärande tand träffar metallen kan den brytas och matas ut av nästa tand tillräckligt snabbt för att orsaka allvarlig skada.

Bild
Bild

Till skillnad från cirkelsågar (stationära eller mobila) har kvarnen ett större antal varv på remskivan, detta är nödvändigt för att utföra sin huvudfunktion - slipning.

När man justerade verktyget för sågning av trä tog hantverkarna ofta bort skyddsskyddet, vilket är kategoriskt oacceptabelt, med tanke på de ovannämnda egenskaperna hos trä, som ett naturmaterial med oförutsägbara variationer i egenskaper. Om behovet av att använda en slipmaskin som cirkelsåg ändå uppstod för att garantera säkerheten och få största möjliga effekt, måste du köpa en speciell skiva speciellt utformad för detta verktyg.

Bild
Bild

Sågblad för vinkelslipar

Sågblad för trä för vinkelslipare har utvecklats av olika tillverkare och har därför flera sorter. Det enklaste och definitivt mest budgetalternativet är att installera en cirkulär skiva med lämpliga dimensioner på kvarnen - både ytterdiametern och diametern på det inre monteringshålet. För en kvarn, som, enligt dess dimensionella egenskaper, klassificeras som liten, är en 125x22 mm cirkel lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniskt sett kan en skiva med en diameter på 230 mm installeras på en liten kvarn, men för detta måste du ta bort skyddshöljet, vilket är absolut oacceptabelt . Användarens händer är i närheten av roterande arbetsytor och alla onormala situationer kan orsaka allvarliga skador. Användningen av en sådan cirkel på vinkelslipar kan orsaka allvarliga säkerhetsöverträdelser och är starkt avskräckt för nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eventuell feljustering, inklusive de som är förknippade med träkonstruktionens ojämnheter, kan få skivan att fastna och därmed ett skarpt hopp av hela enheten så att den kan fly från händerna och göra en farlig oförutsägbar flykt. Cirkelsågbladet är inte konstruerat för så snabba varv som slipens spindel ger ut; detta resulterar i överdriven uppvärmning, vilket påverkar stålets hållfasthet. Som ett resultat kan såghjulet, när det är snett, kollapsa med spridning av fragment med hög hastighet i oförutsägbara riktningar.

Bild
Bild

Speciella redskap för sågning av trä, utvecklade för UMSH, har betydande skillnader från cirkelsågbladet . Låt oss överväga de vanligaste alternativen för sågning av trä. På försäljning kan du hitta sågblad som liknar cirkelsågar, som har en ökad uppsättning tänder, vilket avsevärt minskar sannolikheten för att de fastnar. Dessutom är skillnaden för tillverkning av en sådan skiva att andra legeringar används, detta minskar risken för att skivan förstörs när den värms.

Bild
Bild

Ytterligare försök att skydda bladet från att fastna ledde till kombinationen av cirkelsågar och motorsågar i en produkt . En kedja som liknar den hos en motorsåg rör sig fritt längs skivans arbetsyta, vilket absolut utesluter störningar. Det finns en hel del modifieringar av en sådan hybrid. Hantverkare med hjälp av en sådan kombination såg framgångsrikt grenar och kan till och med såga inte särskilt tjocka träd.

Bild
Bild

En annan riktning för anpassning av cirkelsågar för användning på en slipmaskin var minskningen av antalet tänder. Skivorna med en diameter på 115 mm eller 125 mm har bara tre tänder, en skiva för en stor 230 mm slipmaskin kan ha 4 tänder. På detta sätt har tillverkarna försökt kompensera för sågbladets höga rotationshastighet.

En helt ny riktning i utvecklingen av cirkulära skivor präglades av uppfinningen av ett speciellt munstycke som är lämpligt för bearbetning av olika material. Denna universella skiva är tillverkad av en speciell komposition - volframkarbid. Det finns inga tänder alls på ett sådant sågblad. Denna typ av skivor gör att du kan klippa en mängd olika material väl, den kan anses vara den säkraste skivan för sågning av trä från allt som används på vinkelslipmaskiner.

Bild
Bild

Sågning med en kvarn

Om det inte finns någon annan utväg, det vill säga att det inte finns någon speciell såg för trä (bröt) eller ett brådskande litet arbete krävdes, naturligtvis kan slipmaskinen hjälpa till. Det måste dock komma ihåg att huvudmålet med denna maskin fortfarande inte är att såga trä. För att använda vinkelslipen som en handcirkelsåg måste du fylla på med en eller flera specialtillbehör.

Bild
Bild

För att undvika störningar och störningar måste du såga i ett bekvämt läge och fixa verktyget med båda händerna . De bästa resultaten kan uppnås om du inte tar bort det speciella styrhandtaget, med dess hjälp är det mycket lättare att styra kvarnen. Det är inte alls lätt att såga av arbetsstycket korrekt med hjälp av en slipmaskin, arbetssättet kommer ständigt att förändras från träets heterogenitet. Därför är det bättre under arbetet att inte bli distraherad och se hur snittet går.

Bild
Bild

Tips

Om det var nödvändigt att använda en slipmaskin för sågning av trä, är det bättre att använda en cirkel med liten diameter 115 eller 125 mm. De 230: e cirklarna är mycket farligare, de har en stor tröghet, i en nödsituation är det inte möjligt att stoppa deras rotation direkt. Montering av sågklingan på vinkelsliparen \. rotationsriktningen måste beaktas, den anges ofta på själva skivan i form av pilar. Cirkelsågständer har speciella lödningar som ökar deras effektivitet. En skiva som är monterad tvärtom är inte lätt att såga. När du köper sågblad för en slipmaskin måste du vara uppmärksam på följande parametrar:

  • sågdiameter;
  • erforderligt skärdjup;
  • form och antal tänder.
Bild
Bild

Om du planerar att skära trä sällan är det bättre att välja ett sågblad med tänder som har en variabel uppsättning . Om huvudmaterialet som det ska fungera på är spånskiva, är det bättre att inte ta en såg med ett stort antal tänder. Om slipmaskinen kommer att användas vid konstruktionen av en stockstruktur är det bättre att köpa en cirkelsåg. Sågning av plankor kräver att du är uppmärksam på skärdjupet och bladdiametern.

Bild
Bild

En cirkelsåg kommer att hålla längre, om tänder som är trubbiga under drift vässas är det bättre att överlåta detta till en specialist. För att slipa sågen kan samma slipmaskin endast användas med ett speciellt slipmunstycke. Även för denna operation behöver du ett stationärt skruvstycke.

Bild
Bild

När funktionerna återgår till sågtänderna måste du övervaka skärpningsvinkeln, den måste vara konstant. För att slipa vissa varianter av sågblad är det bättre att använda en speciell fil.

Säkerhetsteknik

Att använda en slipmaskin för att hugga ved är ett ansvarsfullt och osäkert företag. Det är därför det måste vara genomtänkt och förberett. Det finns inte så många grundläggande säkerhetskrav:

  • innan sågbladet installeras måste slipmaskinen vara spänningslös;
  • det är omöjligt att ta bort skyddshöljet i alla fall, även om skivans diameter är större, är det bättre att skjuta upp arbetet och köpa lämpligt verktyg;
  • det är absolut nödvändigt att använda skyddsutrustning: handskar och skyddsglasögon (mask);
  • när du hugger trä kan du inte använda en stor kvarn; det kommer inte att vara möjligt att stoppa det när det fastnar;
  • kvarnen måste hållas strikt i rätt vinkel, annars är det svårt att undvika att tänderna fastnar och drar vinkelsliparen ur händerna;
  • under inga omständigheter bör startknappen fixas, annars är nödavstängning av kvarnen omöjlig.

Rekommenderad: