Stationär Sticksåg: Hur Man Väljer? Egenskaper För En Bordssticksåg För Konstskärning. Var Används Den? Modellbetyg

Innehållsförteckning:

Video: Stationär Sticksåg: Hur Man Väljer? Egenskaper För En Bordssticksåg För Konstskärning. Var Används Den? Modellbetyg

Video: Stationär Sticksåg: Hur Man Väljer? Egenskaper För En Bordssticksåg För Konstskärning. Var Används Den? Modellbetyg
Video: Cutting hardwood tenons with the jigsaw table 2024, Maj
Stationär Sticksåg: Hur Man Väljer? Egenskaper För En Bordssticksåg För Konstskärning. Var Används Den? Modellbetyg
Stationär Sticksåg: Hur Man Väljer? Egenskaper För En Bordssticksåg För Konstskärning. Var Används Den? Modellbetyg
Anonim

Bearbetning av alla träslag i professionell verksamhet och hemma kräver användning av specialverktyg. En av dessa oumbärliga anordningar är en stationär sticksåg.

Bild
Bild

Vad det är?

En stationär pusselsåg är en anordning som utför figur, tvärgående, längsgående och vinkelsågning av trä och andra material med liten tjocklek. Det är en struktur med en rektangulär bas (plattform), som har en arbetsyta (arbetsbord) med en massiv metallram. Sticksågens plattform är vänd uppåt, handtaget saknas när det är monterat på ett bord eller en arbetsbänk.

Bild
Bild

Sågbladet (sågen) är fixerat i båda ändarna med hjälp av anordningar på spakarna (övre och nedre) och riktas vertikalt. En elmotor är placerad vid plattformens bas, som driver sågen i en fram- och återgående rörelse, som ett resultat - sågen skär av materialet.

Bild
Bild

Principen för sticksågens funktion liknar hur symaskinen fungerar, i bilden av vilken den var utformad . A. Kaufman, som satte ett blad i det istället för en nål. Denna mångsidiga enhet med bred funktionalitet är oumbärlig för bearbetning och kapning av alla konfigurationer och är mycket lätt att använda. Den stationära sticksågens fasta och stabila läge garanterar hög skärnoggrannhet och kvalitet.

Bild
Bild

Sticksågen är bekväm genom att den är installerad och fäst vid bordet, vilket gör att du kan frigöra händerna för att utföra nödvändiga åtgärder.

Egenskaper

Huvudegenskaperna för en stationär sticksåg är vissa parametrar som bestämmer radien för dess kapacitet och dess effektivitet.

Bild
Bild

Kraft

Sticksågmotorns effekt är den viktigaste parametern som funktionen av detta verktyg beror på. Kraft påverkar direkt maskinens funktionella förmåga att skära material: sticksågar med kraftfullare motorer kan klippa det tätaste och tjockaste materialet.

Bild
Bild

Skärdjup

Detta är en annan viktig parameter. Det sätter det tjockaste materialet som sticksågarna kan klippa. Oftast är skärdjupet för trädelar 5 cm. Denna tjockleksindikator förklaras av designfunktionen i bordssticksramens ram, vilket inte gör det möjligt att bearbeta tjockare arbetsstycken.

Bild
Bild

Antal slag

Klipphastigheten och dess noggrannhet beror direkt på denna egenskap. Det stora antalet sågslag per minut (det vill säga fram- och återgående rörelser) gör att du kan klippa utan att hugga trä. Skärlinjen är väldigt rak. Den genomsnittliga indikatorn för denna egenskap är 1500 slag per minut. Denna siffra räcker för att skapa en ren och rak linje vid användning av sågblad med dubbla hoppade tänder. När du använder en sticksåg för konstnärlig och högkvalitativ sågning av produkter behöver du en maskin med en högre frekvens av sågbladet - upp till 3000.

Bild
Bild

Skrivbordsmått

Arbetsytans dimensioner påverkar bekvämligheten vid arbete med stora delar. Den stora skrivbordsytan gör detta arbete enklare och bekvämare. Budgetalternativ för stationära sticksågar har mått: längd - 350 m, bredd - 250 mm. Ju större dessa dimensioner, desto större arbetsstycken kan bearbetas.

Bild
Bild

Ytterligare funktioner

För att utöka funktionaliteten i sticksåg, tillåter speciella enheter och enheter. Detta gör enheten mångsidig och ökar effektiviteten i sitt arbete. Bordssticksågar kompletteras ofta med sådana element: en pedal, ett ljus, en mekanism för att luta arbetsytan, en dammsamlare och en graverare.

Bild
Bild

Ofta är sticksågsmaskiner utrustade med en hastighetsreglering . Denna tilläggsfunktion gör det möjligt att ställa in önskad frekvens för filslaget per minut. Vid bearbetning av trämaterial är maxhastigheten inställd, med medium bearbetas PVC -delar, och för metall krävs en minsta hastighet för att förlänga sågklingans livslängd.

Bild
Bild

Det är ofta nödvändigt att skära delen i önskad vinkel. Justeringen av skrivbordets lutning hjälper till med detta. Professionella enheter möjliggör installation av en lutning i två riktningar och möjlighet att såga även vid 45 grader. För budgetalternativ utförs installationen av arbetsbädden i endast en riktning.

Bild
Bild

Bakgrundsbelysningen skapar ytterligare belysning under arbetet, vilket gör processen mycket enklare . Dammsugare är utformade för att avlägsna sågspån och annat träavfall som genereras under drift. En graver eller en flexibel axel utökar kraftigt funktionaliteten hos en sticksåg: den kan användas för att utföra sådana typer av arbeten som: borrning, slipning, polering.

Bild
Bild

Var tillämpas det?

Bordsplattans elektriska sticksåg har ett brett användningsområde. Det används inte bara i professionella verkstäder. Det är också nödvändigt för varje amatörhantverkare att utföra enkla hushållssysslor (göra enkla möbler, olika hyllor). Pusseln kan inte bara skära trä, plywood och andra träslag utan även metallmaterial (koppar, järn, stål) med framgång.

Bild
Bild

Den stationära sticksåg används för att såga trä, metall, gipsskivmaterial, utföra figursågning och skärning av arbetsstycken i olika konfigurationer, med olika mönster och mönster.

Det är ett oumbärligt verktyg i snickeriverkstäder, i verkstäder för tillverkning av möbler och gipsskivor . Det används också mycket i musikverkstäder för tillverkning av delar för musikinstrument. Sticksågen används i konst- och hantverksateljéer för att göra hushållsartiklar, liksom konstartiklar för att dekorera interiörer.

Bild
Bild

Klassificering

Elektriska bordssågar kan klassificeras enligt olika kriterier.

Bild
Bild

Utnämning av sticksåg

I syfte att använda skilja mellan hushåll (hem), professionella och industriella stationära sticksågar. Hemmamaskiner och professionella maskiner skiljer sig åt i sin funktion. Hushålls sticksågar är utformade för enkla hushållssysslor och utför ett minimum av funktioner. Deras effekt överstiger inte 500 watt, och varaktigheten för kontinuerlig drift är cirka 30 minuter. För att skära tjockt material behöver du en professionell maskin. Dess motoreffekt ligger i intervallet 750-1500 watt, vilket gör det möjligt att såga träämnen med en större tjocklek (upp till 13 cm), samt bearbeta alla typer av material. Dessutom är professionella sticksågar konstruerade för en längre livslängd, och deras driftstid utan avbrott är cirka 3 timmar. Industriella stationära sticksågar är kraftfulla mekanismer som kan fungera i cirka 20 timmar, tål enorma belastningar.

Bild
Bild

Efter typ av mat

Genom typ av strömförsörjning skiljer sig sticksågar som är anslutna till en stationär strömförsörjning (nät) och som går på ett batteri (laddningsbart). Nätverkssticksågar har mycket högre prestanda. Stationära datorer är bara nätverksanslutna. Batteridrivna sticksågar kan användas där det inte finns någon fast strömförsörjning.

Bild
Bild

Av designens natur

Med en fram- eller återgående mekanism . Pendel sticksågar har högre prestanda och en längre livslängd på enheten. Denna mekanism gör att sågklingan kan avböjas från arbetsstycket under skärning. Som ett resultat utförs sågning när bladet rör sig i två riktningar: vertikalt och horisontellt.

Bild
Bild

Med lägre stöd . Dessa sticksågar är de mest använda. Arbetsbordet består av två delar: övre och nedre. Skär- och rengöringsmekanismen är överst och längst ner är kontrollmodulen, elmotorn, överföringsanordningen och omkopplaren. På en sådan enhet kan du arbeta med material av valfri storlek.

Bild
Bild

Sticksåg med två bilder . Den har en extra skena högst upp på arbetsbordet, vilket gör det lättare att arbeta med små delar.

Bild
Bild

Hängande sticksågar . Sticksågar av denna typ är inte utrustade med en solid ram, därför har de stor rörlighet. Under bearbetningen rör sig sågklingan och materialet som ska bearbetas är stillastående. Arbetsmekanismen är fixerad i taket, vilket gör att du kan arbeta med material av olika storlekar.

Bild
Bild

Pussel med en gradskala . En sådan stationär sticksåg används för att utföra exakt arbete med ritningar.

Bild
Bild

Det finns också specialiserade sticksågar - anordningar anpassade för att arbeta med en viss typ av material, till exempel för sågning av skummade eller fibrösa material med en tjocklek på cirka 30 cm. Det finns också speciella typer av sticksågar som är utformade för att utföra specifika operationer. För att skära ut små arbetsstycken används elektriska mini-sticksågar som har små dimensioner.

Bild
Bild

Bandet sticksåg är en multifunktionell enhet med en kraftfull motor . Den används för att få jämna och snygga snitt i trädelar i olika storlekar. De är mycket enkla att använda och har hög hastighet. För att utföra konstnärlig skärning används både elektriska sticksågar och handhållna - så kan du uppnå en mer exakt återgivning av mönstret.

Bild
Bild

Modellbetyg

Som betyget visar är de mest populära bland konsumenterna elektriska sticksågar av sådana märken: Bosch, Makita, Jet, DeWalt, Korvet, Proxxon, Excalibur, Zubr. Sticksågar av dessa märken visar högkvalitativt arbete, hög produktivitet och lång livslängd.

Jet JSS . Denna modell används vanligtvis i små snickerier eller hemverkstäder för att utföra krökt sågning av delar. Slagfrekvensen kan justeras från 400 till 1600 slag per minut och garanterar bearbetning av högkvalitativa trämaterial (även plywood, spånskiva), utan även plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Craton" WMSS-11-01 . Denna billiga modell (kostnad - cirka 6 000 rubel) används för att såga dekorativa träämnen, skära trämaterial i flera riktningar: tvärgående, längsgående, snedställda. Arbetsbladet kan ändra lutningsvinkeln, filen kan ställas in i 2 lägen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Holzstar DKS 501 (Vario) . Sticksågen i denna modell kan klippa både yttre och inre konturer av olika former, inklusive krökta konturer. Fungerar bra med mjukt trä och plastmaterial. Utrustad med en dammutsugning som kan justeras. Anslutning till en dammsugare är möjlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de bästa budgetalternativen för elektriska sticksågar (upp till 10 tusen rubel) kan vissa modeller också särskiljas

Zubr ZSL-90 . Den inhemskt producerade elektriska sticksåg används för skärning av plywood, tunt trä, spånskiva och är oumbärlig för hem- och amatörbruk. Nackdelen är mekanismens ganska höga funktion och starka vibrationer.

Bild
Bild

" Enkor Corvette-88 ". Bänkmaskin med tyst drift och lite vibrationer. Dess design ger ett tillräckligt stort ramöverhäng, vilket gör att du kan arbeta med stora delar. Slagfrekvensen har två hastigheter och kan justeras, så den kan appliceras på plastbearbetning. Utrustad med en pump för borttagning av sågspån.

Bild
Bild

Dremel Moto-Saw (MS20-1 / 5) . Stationär elektrisk mini -sticksåg av amerikansk produktion. Den kan användas både som verktygsmaskin och som bärbar enhet, eftersom den har en monteringsanordning. Tack vare den korta sågningen skapas en slät, spånfri skärlinje. Den används för konstnärlig, dekorativ, figurerad skärning av små trä-, plast- och metallämnen.

Bild
Bild

Alla ovanstående modeller, med en gemensam funktionsprincip, skiljer sig åt i tekniska parametrar och närvaron av ytterligare funktioner.

Subtletter av val

Att välja en elektrisk sticksåg är inte lätt. Innan du köper måste du först bestämma:

  • vilket material kommer att bearbetas;
  • hur ofta sticksåg kommer att användas och hur mycket arbete som ska utföras;
  • för vilken typ av arbete det kommer att tillämpas.
Bild
Bild

Valet av en sticksåg bör vara i överensstämmelse med dessa uppgifter. Du måste dock ta hänsyn till följande egenskaper:

  • antalet slag av sågklingan per minut - detta bestämmer hastigheten och kvaliteten på att klippa materialet;
  • motoreffekt, vilket påverkar verktygets funktionella funktioner (för hemmabruk är en maskin med en effekt på 450 watt lämplig);
  • typ av strömförsörjning för en elektrisk sticksåg;
  • är det möjligt att ersätta filen;
  • närvaron av ytterligare funktioner som underlättar arbetet: bakgrundsbelysning, anslutning till en dammsugare, automatisk borttagning av sågspån, laserpekare;
  • närvaron av en flerstegs pendelmekanism;
  • sågklingans förmåga att vända 360 grader, vilket är nödvändigt för skärning av cirklar;
  • är det möjligt att ändra arbetsdukens vinkel;
  • bekvämlighet och säkerhet i drift.
Bild
Bild

Du måste också vara uppmärksam på arbetsbordet - det måste vara starkt (för att klara tunga delar), slätt och slipat.

Tips för användning

För att verktyget ska fungera länge och effektivt utföra operationer, du måste följa enkla regler.

  • För att arbeta med olika material måste du använda olika filer. När du väljer filer måste du ta hänsyn till materialets styrka och tjocklek.
  • Under arbetets gång, tryck inte hårt på enheten, annars kan materialet skadas, nålen kan gå sönder eller skärlinjen blir felaktig.
  • När du sågar tunna dukar, använd en baksida som skyddar delarna från skador.
  • Det är nödvändigt att regelbundet ändra filerna - en sliten del kan skada arbetsstyckets yta.
  • Vid bearbetning av plast måste hastigheten vara låg, annars smälter plasten.
  • För att inte kränka operationernas noggrannhet måste du fixa arbetsstycket väl på skrivbordet.
  • Vid bearbetning av plexiglas rekommenderas att blötlägga ytan på delen med vatten. Detta kommer att påskynda arbetet och förlänga filens livslängd.
Bild
Bild

När du arbetar med en elektrisk sticksåg måste du följa säkerhetsinstruktionerna. Innan arbetet påbörjas måste du noggrant studera bruksanvisningen.

Rekommenderad: