Jigsaw Guider: Funktioner I Spårvalsen, Stången Och Linjalen. Tips För Val Och Drift

Innehållsförteckning:

Video: Jigsaw Guider: Funktioner I Spårvalsen, Stången Och Linjalen. Tips För Val Och Drift

Video: Jigsaw Guider: Funktioner I Spårvalsen, Stången Och Linjalen. Tips För Val Och Drift
Video: User Manual of Jigsaw Machine | How to use Jigsaw Tool | Hindi 2024, Maj
Jigsaw Guider: Funktioner I Spårvalsen, Stången Och Linjalen. Tips För Val Och Drift
Jigsaw Guider: Funktioner I Spårvalsen, Stången Och Linjalen. Tips För Val Och Drift
Anonim

Sticksågen är ett nödvändigt verktyg i hushållet. Den goda nyheten är att det finns ett stort utbud av modeller av denna produkt. Det finns hand-, elektriska hand- och stationära verktyg, vars syfte är krökt linjär skärning av olika material från spånskiva till metall. Detta uppnås med olika element som ingår i designen av moderna elektriska sticksågar. Låt oss ta en titt på några av de pusselbilagor som kallas guider.

Bild
Bild

Särdrag

Sticksågen kan justeras med följande element.

  • Luta sulan så att du kan göra sneda snitt. Det används sällan.
  • Slagfrekvens och därmed anpassa sig till materialet. Om du arbetar med trämaterial använder du maxfrekvensen, i andra fall genomsnittet.
  • Pendelrörelse av duken. Detta reglerar verktygets vertikala och längsgående rörelser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men noggrannheten och kvaliteten på skärningarna säkerställs och kontrolleras av sticksågens ledande element. Dessa inkluderar följande enheter: styrskena, stödvals, linjal och laserljus. Det senare finns dock inte på alla sticksågsmodeller.

Låt oss titta närmare på de olika pusselguiderna.

Stödvals

Denna del av verktyget är ett hjul som styr huvudarbetskroppen (filen) och samtidigt fungerar som ett stöd för den och tar på sig ansträngningarna på filen från processen att klippa ett eller annat material. Funktionen utvecklas aktivt med en stor mängd arbete och mått på arbetsstycket. När du använder pendelslaget börjar sågklingorna röra sig mer effektivt - inte bara upp och ner, utan också fram och tillbaka. Samtidigt avlägsnas damm och sågspån bättre i det skurna spåret, vilket gör att sticksågarna ger ett bättre snitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En stödvals är en nödvändig del i en sticksåg; utan den är varken ett högkvalitativt snitt eller en lång drift av motorn, sågar och andra element möjliga. På grund av täta och fasta filer i filmaterialet skulle överhettning av de rörliga mekanismerna och överbelastning av elmotorn uppstå. Och allt detta leder till deras snabba slitage.

Följande regler måste följas för videoklippets högkvalitativa arbete:

  • skärblad måste vara av god kvalitet;
  • trådlägen måste följa instruktionerna som bifogas verktyget;
  • låt inte flis komma in i valsen och rengör produkten efter damm och skräp efter arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Styrskena

Detta är en enkel detalj som liknar en stor linjal, som kan bli upp till 1,5 meter lång. Däcket är tillverkat av metall, vanligtvis aluminium. Den har ett spår i vilket sticksågens sula är placerad och den rör sig längs den. Guiden kan ha gummilister vid basen för att förhindra att arbetsstycket glider. Små klämmor fungerar som lås för däcket.

Bild
Bild

Några överväganden när du väljer ett pusseldäck:

  • priset bestäms av storleken, kvaliteten på de använda materialen, liksom märket, vilket indikerar hållbarheten hos de använda däcken.
  • Det är viktigt att endast använda produkter från betrodda företag för att undvika skador på huvudutrustningen och situationer i samband med skador.
  • att använda betydande krafter vid skärning kan skada däcket och materialet;
  • brist på smörjning leder till överhettning av däcket.
Bild
Bild

Det finns en särart när man väljer däck för varje instrument. Det finns ett stort utbud av dem på marknaden, men varje märke tillverkar detta tillbehör endast för sina specifika modeller, och minimerar därmed mångsidigheten hos pusseltillägget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parallellt stopp

Enheten som krävs för ett rakt snitt: justerar kanterna, gör ett snitt av hög kvalitet vid kanten på arbetsstyckena. Stoppet liknar bokstaven "T", består av en stång för fixering och en lång linjal fäst vid sticksågens kropp.

En sådan struktur installeras parallellt med filens plan, och själva enheten ska passa tätt mot ytan på produktens arbetsstycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att göra en kvalitetsnedskärning med denna extra enhet endast i följande fall

  • Välj ett plan för stöd som är plant och parallellt.
  • Sticksågen ska inte röra sig åt sidan under drift.
  • Stoppet måste vara fast och hållbart att använda.
  • Det är nödvändigt att trycka fast skon mot stödet när du arbetar med verktyget.
Bild
Bild
Bild
Bild

Linjal

Styrstaket är en produkt med en aluminiumprofil och en längd på 1 meter. Kommer oftare komplett med klämmor. Klämmorna är universella - de sätts in från båda sidorna av linjalen och drar åt ordentligt och fäster den på arbetsstycket. Sticksågen i sitt kit har ett parallellt stopp, som nämnts ovan, med en fixeringsstång i ena änden. Denna enhet sätts in i spåret på styrstängslet och det visar sig att sticksåg är fixerad med guiden.

Följaktligen, längs en fast linjal, är det lätt att skära en perfekt rak eller parallell linje längs arbetsstycket med en sticksåg. Om det inte finns något stopp i pusselsatsen, pressas pusslet mot linjalen med sulans sidodel och det önskade arbetet utförs.

Bild
Bild

Laserpekare

Denna hjälpanordning är nödvändig för att kunna klippa på svåråtkomliga platser eller vid dåliga ljusförhållanden. Du kan själv installera belysning i enheten, men det är bättre att välja en sticksåg med laserfunktion om du gör detta professionellt.

Laserpekaren gör det möjligt att skära delen längs den avsedda banan. En sådan pekare skyddas av en speciell skärm, som gör att enheten kan användas under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den här praktiska bakgrundsbelysningen kan tändas genom att trycka på en knapp på pusslet. Det finns modeller där lasern tänds när verktyget startas och slocknar när arbetet är klart. Det är nödvändigt att uppmärksamma sådana funktioner i sticksågar när du väljer det mest lämpliga alternativet för dig själv. Vissa tillverkare producerar avtagbara laserpekare som kan tas bort från produkten och drivas utan den om det behövs.

Det är dock värt att varna för att det finns modeller med en laser, som korrekt visar bara de första centimeterna av snittet, och sedan börjar öppet "ljuga". Men till exempel på Stumer -enheten installeras lasern effektivt och noggrant. Om lasern pekar fel kan enheten demonteras och justeras i önskad riktning. Det kommer att vara korrekt om du testar enhetens funktion när du köper.

Bild
Bild

Det finns många skillnader mellan enskilda instrumentmodeller, men det finns några allmänna regler när du väljer och använder. De är följande.

  • Ur praktisk synvinkel är det viktigt att välja verktyg med långa och flexibla kablar.
  • Kontrollera med säljaren vilken typ av enhetsmekanism du har, samt hur många arbetspositioner produkten har.
  • Det är nödvändigt att arbeta med en sticksåg mycket noggrant, särskilt när du byter hastighet och ändrar färdriktning.
  • Det är absolut nödvändigt att skydda dina ögon mot damm och eventuella materialflis.

Rekommenderad: