Hydraulisk Stötnyckel: Funktioner I Kassett Och ände, Hydraulisk Impuls, Vridmoment Och Slagnycklar Med En Fyrkant

Innehållsförteckning:

Video: Hydraulisk Stötnyckel: Funktioner I Kassett Och ände, Hydraulisk Impuls, Vridmoment Och Slagnycklar Med En Fyrkant

Video: Hydraulisk Stötnyckel: Funktioner I Kassett Och ände, Hydraulisk Impuls, Vridmoment Och Slagnycklar Med En Fyrkant
Video: Proportional hydraulics, proportional valve, servo valve - how it works - Technical animation 2024, Maj
Hydraulisk Stötnyckel: Funktioner I Kassett Och ände, Hydraulisk Impuls, Vridmoment Och Slagnycklar Med En Fyrkant
Hydraulisk Stötnyckel: Funktioner I Kassett Och ände, Hydraulisk Impuls, Vridmoment Och Slagnycklar Med En Fyrkant
Anonim

Alla vet att du oftast måste dra åt muttrarna med skiftnycklar. Men ibland är handverktyget inte tillräckligt effektivt eftersom klämman är för stark eller av någon annan anledning. Då kan en hydraulisk slagnyckel komma till undsättning.

Särdrag

Det är användbart att veta att den här enheten officiellt kallas annorlunda - "en momentnyckel med en hydraulisk drivning." Syftet med dess användning ändras dock inte för. En hydraulnyckel behövs för att:

  • dra åt muttern med en specifik ansträngning;
  • ta bort fästelement som är envisa på grund av rost;
  • förenkla låssmed och installationsarbete.
Bild
Bild

Hur och var fungerar det?

Den hydrauliska momentnyckeln uppfanns redan på 1960 -talet. Ett sådant verktyg uppskattades snabbt både av de anställda i bilverkstäderna och av specialister som engagerade sig i installationen av stora metallkonstruktioner i konstruktionen. Den hydrauliska drivenheten uppmärksammades av ingenjörer och mekaniker främst på grund av det skapar det högsta vridmomentet i jämförelse med analoger . Därför kommer även de mest komplexa och tidskrävande arbetsoperationerna att utföras mycket enkelt. Viktigare är att denna förenkling av arbetet inte påverkar noggrannheten, dessutom kan andra typer av drivenheter inte garantera en så liten tolerans.

Som ett resultat visade sig momentnyckeln vara den mest värdefulla assistenten i arbetet för besättningarna på sjögående fartyg, vid underhåll av flygplan. Det används av installatörer av gasledningar, oljeledningar, vattenförsörjnings- och värmenät. Detta verktyg behövs också i oljeraffinaderier och kemiska anläggningar. Men eftersom så stor hårdvara sällan finns i bostadshus är detta mer en enhet för proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom en slang avsedd att tillföra vätska under ökat tryck rör sig smörjvätskan från pumpen in i verktygets arbetsdel. Dess ändsegment är tillverkat i form av antingen ett utbytbart munstycke eller en justerbar klämma med terminaler. Genom att ställa in vissa parametrar för flödet av hydraulvätska kan du exakt bestämma det erforderliga vridmomentet. Arbetshuvudet inkluderar:

  • ytterhölje;
  • säkerhetsventil;
  • överföring;
  • cylinder (ibland flera cylindrar).
Bild
Bild

För att bestämma den exakta vridmomentnivån, använd:

  • ändra geometri för delar av överföringsmekanismen;
  • variation av trycket hos vätskan som lämnar cylindern;
  • ändra avståndet mellan cylinderns mitt och mitten av drivdelen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av verktyg

Oftast skapas en momentnyckel enligt slutet eller kassettmönstret. Ändtypen är flexibel, terminalerna öppnas med hjälp av ett skruvpar. Man bör komma ihåg att ett sådant verktyg inte är lämpligt för överföring av stort vridmoment. Kassettnycklar är mycket funktionella. De inkluderar sexkantiga kassetter för att möjliggöra kontrollerad åtdragning av fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsprinciper

Uttaget kan appliceras genom att skjuta bultar och muttrar över huvuden. Därför är ett sådant verktyg att föredra när det är nödvändigt att skruva bort korroderade fästelement. En kassettnyckel rekommenderas att använda på svåråtkomliga platser.

När en ny portion olja passerar in i arbetscylindern rör sig kolven. Spärren omvandlar sedan den mottagna impulsen till vridmoment. Det infällbara kolvblocket fångar upp en annan del på hjulet, vilket resulterar i att spärrenheten rullar. Sedan släpps spärren och huvuddelen roterar utan motstånd. Hydraulvätskan släpps ut genom en säkerhetskanal i ett gemensamt rör.

För att verktyget ska fungera effektivt är dess huvudelement gjorda av förstklassiga metaller, ibland med en sprutning som ökar styrkan.

Bild
Bild

Urvalstips

Varje hydraulisk slagnyckel fungerar mer effektivt än pneumatiska och elektriska verktyg. Alternativt kan endast slaganordningar övervägas. Om fästdonets diameter är M16 eller mindre krävs ett vridmoment på 250 Newtonmeter. Om det fluktuerar från M20 till M30, bör detta ögonblick vara 1000 Newtonmeter.

Varning: När fästelementen är rostiga eller smutsiga ökar det erforderliga vridmomentet med minst 30%. Märkningen av ryska hydrauliska mutterdragare innehåller alltid siffror som visar det högsta vridmomentet.

Bild
Bild

Slagnyckel från ledande tillverkare kan fixas i många positioner . Det är användbart att ha en oljestation med ett speciellt tidsrelä. Det låter dig ställa in en hel arbetscykel i automatiskt läge. Då blir det möjligt att fjärrstyra mekanismens verkan. Fördelarna med hydraulisk impulsutrustning i jämförelse med enkla slagverksmodeller är ökad produktivitet och relativt lågt ljud.

Finns med 3/8, 1/2 och 3/4 tum spindeldrivrutor. Frånkoppling i vissa modeller sker automatiskt, medan det i andra inte tillhandahålls alls. Skiftnyckeln är avstängd på grund av fördröjningen eller driften av förbikopplingsventilerna. För att bekanta dig med beskrivningen måste du fokusera på modifieringar där operatörens ingripanden är minimala.

Som praktiken visar är det dessa skiftnycklar som är mest exakta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lära dig hur du väljer en skiftnyckel från följande video.

Rekommenderad: