Manuell Slagnyckel: Funktioner I Den Mekaniska 2-växlade Slagnyckeln. Subtiliteter Att Välja Huvuden För Långsträckta Och Slagnycklar

Innehållsförteckning:

Video: Manuell Slagnyckel: Funktioner I Den Mekaniska 2-växlade Slagnyckeln. Subtiliteter Att Välja Huvuden För Långsträckta Och Slagnycklar

Video: Manuell Slagnyckel: Funktioner I Den Mekaniska 2-växlade Slagnyckeln. Subtiliteter Att Välja Huvuden För Långsträckta Och Slagnycklar
Video: Snap-on - VS - Harbor Freight ( MG725 / Earthquake XT ) 1/2" Impact Wrenches 2024, Maj
Manuell Slagnyckel: Funktioner I Den Mekaniska 2-växlade Slagnyckeln. Subtiliteter Att Välja Huvuden För Långsträckta Och Slagnycklar
Manuell Slagnyckel: Funktioner I Den Mekaniska 2-växlade Slagnyckeln. Subtiliteter Att Välja Huvuden För Långsträckta Och Slagnycklar
Anonim

Skiftnyckeln är en av de viktigaste anordningarna som människan uppfann för att bekämpa bristerna i hans andra uppfinning - den gängade anslutningen. Den används i stor utsträckning i både industriella och hushållsändamål, vilket gör det flera gånger lättare att dra åt och skruva loss en fast eller rostad mutter eller annan gängad anslutning. Med sin hjälp är det lätt att demontera alla stora metallkonstruktioner, även om det har påverkats av atmosfäriska influenser under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Handmanövrerade mutterdragare kan karakteriseras som högspecialiserade anordningar avsedda för montering och demontering av gängade anslutningar. Enkelt uttryckt, det här är förbättrade skiftnycklar som använder principen om att öka vridmomentet. Skiftnyckeln är ganska kompakt, men den har mycket kraft och klarar de största hårdvarustorlekarna . På grund av sitt ursprungliga utseende liknar detta verktyg något som en köttkvarn. Av denna anledning kallade förarna honom det.

Utformningen av mekaniska skiftnycklar inkluderar en spak, en planetväxellåda (även kallad en multiplikator), ett stopp och en patron i vilken munstyckena sätts in. Planetväxeln ökar kraften som påverkas av handtaget med mer än 70–80 gånger. Sådana kraftbelastningar krävde användning av hållbara material, därför används legerat stål för tillverkning av alla delar av skiftnyckelmekanismen.

Bild
Bild

Det är värt att överväga följande funktioner i slagnyckeln:

  • verktyget har motsatt rotationsriktning, det vill säga när handtaget vrids medsols kommer muttern att vridas medsols och vice versa;
  • det är nödvändigt att ställa in stoppet korrekt, för till exempel när man lossar / drar åt hjulmuttrarna på bilens vänstra och högra sida kommer platsen att ändras;
  • vid åtdragning av en mutter eller bult med ett sådant verktyg krävs särskild omsorg; eftersom det finns en mångfaldig ökning av kraft, vikas ofta trådar och bultar bryts.
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Oftast används manuella momentnycklar med växellåda i industriell produktion för installation och demontering av fästelement för stora metallkonstruktioner. Han hittade sitt andra syfte i en bilverkstad, där han blev väldigt efterfrågad. Det används också ofta på byggarbetsplatser, i varvsindustrin och andra produktionsområden. Dess utbredda användning av låssmeder beror på behovet av att arbeta med massiva strukturer eller laddade gängade anslutningar, som är problematiska att demontera med ett konventionellt verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under inhemska förhållanden kan en sådan "köttkvarn" användas, men här är omfattningen av dess användning mycket mindre jämfört med ovanstående exempel på dess användning.

Hemma kan dessa verktyg inte hänföras till de nödvändiga verktygen, som till exempel är skruvmejslar, eftersom de enkelt kan bytas ut med skiftnycklar eller hjulnycklar, och en stor åtdragningskraft krävs inte. I regel köper lastbilar en sådan enhet - det är mycket bekvämt för dem att byta trasiga hjul på resor utan att slösa mycket tid. "Köttkvarnen" kommer också att vara till nytta vid genomförandet av något slags hembyggnadsprojekt, där stora gängade anslutningar används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Enligt driftsprincipen kan en manuell skiftnyckel vara av flera typer.

  • Pneumatisk . Sådana skiftnycklar är de mest kompakta i storlek, har högre hastighet och noggrannhet. De hittade den bredaste applikationen i bilverkstäder och servicestationer.
  • Hydraulisk . Hydrauliskt drivna slagnycklar har högsta effektivitet. När du använder dem finns det praktiskt taget ingen vibration under drift, deras resurs är högre än andra typer, de är mycket slitstarka. Manuella hydrauliska slagnycklar är sällsynta och endast i produktion, eftersom de huvudsakligen är stationär utrustning och är för stora för manuell användning. Det här är professionella verktyg.
  • Elektrisk . Denna skiftnyckel är ett verktyg med hög hastighet och hög precision med nästan ingen vibration. I sin tur är de indelade i skiftnycklar som drivs från elnätet och från batterier. Denna typ av utrustning är effektiv, men manuella modeller har inte tillräckligt med kraft, till exempel för att snabbt byta ett lastbilshjul på vägen.
  • Mekanisk . Med tanke på alla fördelar med andra typer har slagnyckeln, baserad på den mekaniska handlingsprincipen, blivit den mest populära. Fördelarna med den mekaniska driftsprincipen är stor släthet vid lossning, enhetlighet i kraft och en låg andel brutna bultar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom finns pneumatiska och elektriska slagnycklar tillgängliga . Detta innebär att de implementerar driftsprincipen, där speciella hammare ingår i verktygsmekanismen, vilket förstärker vridmomentet, vilket inte leder till ökad vibration av själva verktygskroppen. Som regel används sådana slaghuvuden med slagnycklar (inklusive de med långsträckta, det vill säga med en långsträckt axel) - slaghuvuden. De skiljer sig åt eftersom de relaterar till materialet från vilket slaghuvudena är gjorda (i båda fallen används samma CR-V-kromvanadiumlegering). Användningen av ett tunnväggigt slaghuvud finns ofta (de arbetar med det när du installerar skivor på däckväxlare), och tjockväggiga huvuden kallas motorhuvuden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Huvudskillnaden mellan slaghuvudet och det vanliga är hålet i skaftet för tappen, med vilket huvudet är fixerat på axeln. Stiftet hindrar en ring av elastiskt gummi från att falla ut, vilket passar in i huvudets svans.

Karakteristisk

Det är värt att överväga mer detaljerat de viktigaste egenskaperna hos en handnyckel.

  • Utväxlingsförhållanden . Det vanligaste utväxlingsförhållandet för en sådan "köttkvarn" är förhållandet 1: 56, det vill säga när handtaget gör 56 hela varv kan verktygshuvudet bara göra ett varv. Denna långsamma rotation används inte för att lossa muttern helt. "Köttkvarnen" används i det första steget för att ta bort de fastgjorda fästelementen, och senare är det mycket snabbare att använda en vanlig nyckel eller skruva loss den för hand. En nutrunner har också implementerats som fungerar enligt ett tvåväxlad schema, vilket gör det möjligt att ändra växelförhållandet enligt formeln 1: 3. I den här versionen kan muttern lossas helt med en nutrunner. Det är inte nödvändigt att använda en skiftnyckel, eftersom skruvtiden när du växlar till andra hastigheten reduceras.
  • Vridmoment / vridmoment . Den bestämmer vilken kraft som kommer att appliceras av skiftnyckeln på muttern. Det mäts i newtonmeter (Nm). Olika typer av arbeten kräver applicering av lämpligt vridmoment. Om det är nödvändigt att skruva loss bilhjulets bultar krävs en ansträngning på bara ett par hundra Nm. Det skulle aldrig hända någon att använda en tung, kraftfull skiftnyckel som utvecklar en kraft fem gånger mer.
Bild
Bild
  • En fyrkant för ett munstycke . Den tekniska specifikationen anger användning av en fyrkantig skiftnyckel-anslutning. Dess storlek bestämmer storleken på anslutningarna som det här verktyget fungerar med. Till exempel kommer 10-16 mm fästelement att kräva en halv tum kvadrat och 20-50 mm muttrar kräver minst en tum kvadrat.
  • Skiftnyckel storlek . Naturligtvis påverkar skiftnyckelns mått på användarvänligheten och transporten. Vanligtvis är kraftfullare verktyg större.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med en manuell mekanisk skiftnyckel är följande:

  • användningen av en multiplikator som omvandlar vridmoment och förbättrar det;
  • enkel design och därmed tillförlitlighet;
  • smidig skruvning av en gängad anslutning;
  • brist på beroende av elnätets tillgänglighet;
  • liten storlek.
Bild
Bild

Nackdelen är verktygets relativt stora massa, men man bör komma ihåg att det beror på användningen av pålitliga och hållbara metaller och legeringar i konstruktionen. Idag innebär kombinationen "starkt men lätt" en för hög kostnad för en sådan skiftnyckel. Även relativt hög effekt skylls ibland på honom, eftersom det är lätt att bryta en hårnål eller bryta en tråd. Men detta är inte sant, eftersom något, även det enklaste verktyget, kräver noggrann och noggrann hantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Service

Användningen av någon mekanisk enhet kräver att vissa krav uppfylls. Till exempel bör kroppen och elementen i planetväxellådan (handtag, huvuden) inte ha grader och oegentligheter, huvuden och handtagen ska inte tillåta motreaktion och ska sättas på spindeln normalt. Användning av slitna huvuden med trasiga sexhörningar är förbjuden. För ett elverktyg är det dessutom nödvändigt att regelbundet kontrollera kabelns integritet, isolera torkplatserna.

Bild
Bild

För att förlänga en skiftnyckels livslängd måste du underhålla den i tid och reparera den efter behov. Dessutom måste den förvaras i enlighet med reglerna, till exempel för att utesluta inträngande av vatten och smuts, smörj regelbundet gnidningsytorna så att skiftnyckeln inte misslyckas i det mest olämpliga ögonblicket.

Rekommenderad: