Brickor (40 Bilder): Vikt, Vad är Det, Fluoroplastisk Och Metall Konisk Bricka, Krona Och Fyrkant, Takläggning Och Tandning, Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Brickor (40 Bilder): Vikt, Vad är Det, Fluoroplastisk Och Metall Konisk Bricka, Krona Och Fyrkant, Takläggning Och Tandning, Andra Typer

Video: Brickor (40 Bilder): Vikt, Vad är Det, Fluoroplastisk Och Metall Konisk Bricka, Krona Och Fyrkant, Takläggning Och Tandning, Andra Typer
Video: Stefan visar hur underlagsduken monteras | Swedala Tak 2024, April
Brickor (40 Bilder): Vikt, Vad är Det, Fluoroplastisk Och Metall Konisk Bricka, Krona Och Fyrkant, Takläggning Och Tandning, Andra Typer
Brickor (40 Bilder): Vikt, Vad är Det, Fluoroplastisk Och Metall Konisk Bricka, Krona Och Fyrkant, Takläggning Och Tandning, Andra Typer
Anonim

Brickor används i stor utsträckning när du skapar olika fästelement, men inte alla hantverkare kan ta reda på vad det är, samt bestämma produktens vikt och dimensionella parametrar. Klassificeringen av produkter inkluderar en uppdelning efter många egenskaper - från typ av prestanda till tillverkningsmaterial. För att förstå skillnaden mellan en fluoroplastisk och metall konisk bricka, krona och kvadrat, takläggning och tandning, andra typer av sådan hårdvara, kommer en detaljerad historia om deras individuella egenskaper och syfte att hjälpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bricka är en metall- eller polymerprodukt som ingår i flerdelade fästelement. Det behövs för att öka planet för stödet som skruven eller bulten kommer i kontakt med. Ibland fungerar detta element som en hållare - sådana brickor kallas låsning, låsning, de förhindrar att anslutningen skruvas loss . De installeras i särskilt kritiska områden - där lossning av fästelement kan vara farligt.

I leder där mjukt ytmaterial kan skadas, placera en bricka under muttern . Om delen kräver tätning av fogen används silikon- eller fluoroplastiska produkter. För maskinbyggnad, maskinverktygsbyggnad och andra industrier används produkter från metaller och legeringar, inklusive rostfritt, järnfritt. Standardbrickan ser ut som en platt bit med en solid yta, det finns alternativ med en slits eller skåror. Finns även växellement med krokar på den inre eller yttre diametern.

Brickans beteckning under tillverkningen inkluderar noggrannhetsklasser - A, C, samt typ 1 eller typ 2.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader från muttern

Brickan, även om den är en integrerad del av skruvanslutningen tillsammans med muttern, har betydande skillnader. Den viktigaste är frånvaron av trådar. Vid muttern ger den en säker anslutning med bultar, stavar, skruvar. Tvättmaskinen har ingen fästanordning utan fungerar snarare som en packning eller en isolerande komponent.

Det finns skillnader i produktform. Muttrarna har ytterkanter för att underlätta installationen. Nyckeln fastnar på dem, så att du kan vända och fixa eller skruva loss produkten. Brickans yttre yta är oftast slät, i vissa fall tandad. Tillverkningsmaterialen och hållfasthetsegenskaperna och till och med tjockleken skiljer sig också åt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Brickor är standardiserade produkter som måste uppfylla specifika krav. Bland dem finns frånvaron av synliga defekter. Grader och vassa kanter, sprickor och revor är inte tillåtna på produkternas ytor, rostspår anses också vara oacceptabla. Enligt noggrannhetsklassen kan produkterna tillhöra klass A eller C, ha en platt rund, sned fyrkantig eller tandad form.

Tillverkning kan utföras med eller utan beläggningar. Värmebehandling av produkter i produktionen utförs individuellt. För stålbrickor med noggrannhetsklass A är hårdhetsvärdena inställda på 140HV, för C - minst 100HV.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Brickor används för att fästa polykarbonat- och takkonstruktioner, för en trådbricka och fästning i en skruvförband och komplett med skruvar, vilket gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt isolera eller fixera delarna fastare. Det finns högspecialiserade typer av sådana produkter - för dörrgångjärn, elektroteknik, oljebeständiga för maskiner och mekanismer.

För en gängad bult är brickor oftast gjorda av rostfritt stål, galvaniserade, av icke-järn legeringar. De är också icke-metalliska, gjorda av silikon, textolit. Alla typer av brickor kan delas in i grupper, beroende på deras form, storlek och andra egenskaper. Några av dem är värda att överväga mer detaljerat.

Isolerande . Denna produktkategori måste ha dielektriska egenskaper, eftersom den används som distans mellan material med hög konduktivitet. Oftast används en textolitbricka som har en ganska lång livslängd.

Bild
Bild

Kontakt . Denna typ av bricka har radiella skåror eller ärr på arbetsytan. Produkterna är tillverkade av fjädrande stål. Denna kombination gör det möjligt att göra kontakten vid korsningen så tät som möjligt.

Bild
Bild

Tätning . Produkter av denna typ används i stor utsträckning i bilindustrin, liksom i skapandet av hydrauliska system och utrustning. När de installeras mellan fästelementen fungerar de som tätnings- och tätningselement.

För tillverkning av sådana brickor används plastmaterial, inklusive mjuka metaller - koppar eller korrosionsbeständiga legeringar.

Bild
Bild

Sned . Brickor av denna typ har ett kilformat tvärsnitt. De är nödvändiga för att ansluta I-balkar, kanaler och andra typer av valsad metall, där det krävs för att kompensera för planens lutning.

Bild
Bild

Konisk och sfärisk . Speciellt formade brickor utformade för att minska trycket på stödplanet. De har stötdämpande egenskaper som kompenserar för snedvridningar och motreaktioner som uppstår vid korsningen. Ursprungligen skapades de för att fästa arbetsstycken under bearbetning, den koniska eller sfäriska formen väljs beroende på monteringsplanets funktioner.

Bild
Bild

Flödesmätare . Ett rörkonstruktionselement i form av en platt ring med ett hål i mitten. Produkten installeras mellan flänsarna och fungerar som ett membran. Hålet har 45-graders framkant vid kanterna.

Bild
Bild

Centrering . De strukturella elementen i högtalarsystem är kända under detta namn. Tvättmaskinen är en del av högtalarna, ger linjär rörelse av deras diffusorer.

Bild
Bild

Upplösning . Specialiserade brickor för fordonsindustrin.

Bild
Bild

Spacer . En mängd olika fästelement av kolstål. Brickan kompenserar för trycket på lagerytan och förhindrar skador på den.

Bild
Bild

Reflekterande olja . Produkter av denna typ används för att skydda lagret från översvämning med smörjmedel. Delen tillhör tätningselementen, har ytterligare luckor på den ringformiga ytan.

Bild
Bild

Avlägsen . En speciell typ av element installerade i möbelkonstruktioner. Förutom den platta ringen har den en rörformad del i form av en hylsa. Sådana element är efterfrågade i lyftmekanismer.

Bild
Bild

Snabb release eller support . Den har en original ytgeometri, ger enkel installation utan ytterligare enheter. Det är också ganska enkelt att ta bort brickan.

Bild
Bild

Strypa . En särskild kategori av produkter installerade i gasledningar, ångledningar, värmesystem för att öka motståndet hos mediet. Deras design kan vara skiva eller kammare, tvärsnittet är konstant eller variabel. Sådana brickor är ansvariga för att justera motståndsnivån i systemet, hjälpa till att kontrollera intensiteten och enhetligheten hos flödet av värmebärare eller andra medier.

Det finns också grundläggande sorter, de mest utbredda i bildandet av skruvanslutningar. Dessa typer av brickor används inom olika verksamhetsområden, vanligtvis har de ingen smal specialisering.

Bild
Bild

Platt

Den vanligaste typen av tvättmaskin. Produkter kan ha en rund eller fyrkantig form, oftast är de gjorda av metall, men de kan vara fluoroplastiska, liksom från andra typer av plast. Storleksintervallet för plattbrickor är det bredaste; de kan förstärkas, reduceras eller ökas.

Fyrkantiga alternativ används oftast vid montering av träkonstruktioner med liknande sektion. Förstärkta plattbrickor är tjockare. Detta är en nödvändig förutsättning för att minska deformationseffekten på delens plan.

Bild
Bild

Nedsatt

Tillhör kategorin plattbrickor. De skiljer sig åt i kontaktytans område. Det är mindre än standardalternativen.

Bild
Bild

Förstorad

Stora fyrkantiga eller runda plattbrickor av denna typ används för monteringsarbete. Den ökade kontaktytan möjliggör en närmare passform av elementen.

Bild
Bild

Fjäderbelastad

Denna bricka kan också kallas split eller grover. Vanligtvis är det i form av en 1-varv fjäder, i vilken det finns ett gap riktat mot rotationsslaget . Vid installation av fjäderbrickor är det möjligt att få en gängad anslutning som ger maximal täthet utan risk för lossning. Fixering sker med en speciell kant på produkten. Det kraschar in i stödets plan och klämmer fast i det.

Dubbelvridningsfjäderbrickan används vid installation av järnvägsspår . Single-turn har ett större syfte. För tillverkningen väljer de inte stavar eller metall i plåt, utan endast tråd av vissa stålkvaliteter. Vågfjäderbrickor är tillverkade av förzinkat eller oxiderat stål.

Bild
Bild

Rektangulär

Denna typ av plattmetallprodukter liknar fyrkantiga och rundade, men har en annan sektion. Det huvudsakliga användningsområdet är montering av massiva träkonstruktioner.

Bild
Bild

Odlare

Detta namn döljer alla samma fjäderbrickor tillverkade i enlighet med GOST 6402. Ändarna på en sådan fixeringshårdvara är placerade i olika plan.

Bild
Bild

Sluta

Låsbrickan är avsedd för låsning av den gängade anslutningen. Sådana produkter har en tandad inre eller yttre yta . Vid dragning av fästelementet deformeras den självlåsande delen som fungerar som kilklämmor. Låsbrickan, utrustad med fot eller tå, förhindrar att bulten lossnar. Under installationen böjs dess utskjutande element mot mutterens kanter.

Låsbrickorna innehåller också kastellerade brickor med en flerfotad design . De är gjorda av stål och mjukare metaller. Det så kallade "kedjehjulet" är också en låsbricka, har yttre tänder. Låssorter används för att förhindra axiell förskjutning.

Dessa brickor är lämpliga för installation på platser som inte kräver fördragning.

Bild
Bild

Anti-vibration

En särskild kategori brickor är vibrationsdämpning. Den är avsedd för installation i metallramar, på platser där de kommer i kontakt med basen, för att förhindra överföring av strukturburen ljud vid fästpunkterna. Sådana produkter är tillverkade av syntetiska elastomerer, oftast gummi.

Bild
Bild

Material och beläggningar

Brickor för olika ändamål är oftast gjorda av metall, de tilldelas en hållfasthetsklass som motsvarar typen av prestanda. Till exempel används korrosionsbeständigt stål 20X13 eller icke-järnlegeringar för drift i aggressiva miljöer. Brons, aluminium, mässing, koppartvätt går bra. Rostfria alternativ är också populära och höghållfasta produkter erhålls genom att lägga till legeringskomponenter - oftast krom (40X).

Andra krav måste också beaktas. Brickor i klass 4.8 eller 5.8 är inte förkromade, de är gjorda av stål 10 eller 20. Om högre prestanda behövs, tas en ohärdad komposition 20G2R.

Bild
Bild
Bild
Bild

Appliceringen av ett skyddande lager har en positiv effekt på produktens egenskaper. Täckningen kan vara så här.

  • Galvaniserad . Det yttre skyddsskiktet appliceras genom varm eller galvaniserad galvanisering.
  • Kadmatiserad . Det appliceras på koppartvättar i färskt och saltvatten för att skydda mot aggressiva medier.
  • Flerskikt i en kombination av koppar, krom och nickel . Appliceras genom galvanisering. Produkten får skydd mot snabbt slitage, effekterna av syror och alkalier.

Nylon-, silikon-, fluoroplast-, textolitbrickor används för akustiska system och dekorativa strukturer, andra monteringsanslutningar inom elektroteknik eller andra områden. De har tillräcklig elasticitet och täthet vid kontakt, har en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Brickornas dimensionella parametrar bestäms beroende på vilket standardiseringssystem som används - enligt DIN eller GOST är skillnaden obetydlig, men märkningen kan skilja sig åt. Mycket viktigare är fälternas bredd, vilket avgör skillnaden i ytter- och innerdiametrar. Massan beror till stor del på materialet från vilket produkten är tillverkad, till exempel kommer en stor stålbricka definitivt att vara mer massiv än en silikon eller fluoroplast. Storleken bestäms av den inre arbetsdiametern.

De mest populära alternativen bör övervägas mer detaljerat

  • Platt enligt DIN 125 . Storleken varierar från M3 till M24 med en vikt på 0, 12-32, 3 g. I rostfritt stål presenteras innerdiametern i alternativ M5, 3-M12. Vikt från 0, 5 till 6, 27 g.
  • Fjäder eller grover enligt DIN 127 . De produceras i storleksintervallet M4-M16 med en vikt på 0, 38-8, 93 g. Rostfria versioner är tyngre, väger från 0, 5 g.
  • Med inre tänder enligt DIN 6798 J . Tillverkad i storlek M3, 2 med artikelvikt 2,33 g.
  • Kropp DIN 9021 . De förstorade (med en bred plattform) har måtten M3-M20 och vikten 0, 34-76, 92 g. De finns också i den rostfria versionen. Den vanligaste storleken är M10,5 med en vikt på 15 g.
  • Med yttre tänder DIN 6798 A . Finns i storlek M8.2 och väger 2.33 g för rostfritt stål.

Plattstål och galvaniserade brickor är standardiserade i Ryssland i enlighet med GOST 11371-78 eller GOST 18123-82. Kropp och förstorade måste uppfylla GOST 6958-78. Odlare produceras med en innerdiameter från 4 till 48 mm, vikt från 0, 12 till 14, 5 g. Standarden för dem är GOST 6402-70.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Brickor är efterfrågade inom olika verksamhetsområden. De används vid montering av möbelkonstruktioner, anslutning av byggelement, installation av rörledningar och linjär kommunikation . Elastiska silikonalternativ är efterfrågade i vardagen. I industriell produktion kan de viktigaste användningsområdena för brickor kallas maskinteknik, skeppsbyggnad, konstruktion av verktygsmaskiner.

Brickans syfte bestäms beroende på form och design . Till exempel är sneda sådana nödvändiga för att kompensera för skillnaden i vinklar på delar eller plan; de används för att fästa I-balkar. Kontaktdon förbättrar vidhäftningen av fästelement till ytan. Hållare är nödvändiga för att förhindra avskruvning av delar; de behövs i strukturer i ett stycke. För att kompensera för dynamiska belastningar och vibrationer i maskiner och mekanismer används fjäderbrickor.

Rekommenderad: