Hur Skruvar Man Loss Skruven? Med Ett Sönderrivet Kors Och Med Lappade Kanter För En Phillips -skruvmejsel, Hur Man Skruvar Loss En Triangulär Skruv Och En Fast

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skruvar Man Loss Skruven? Med Ett Sönderrivet Kors Och Med Lappade Kanter För En Phillips -skruvmejsel, Hur Man Skruvar Loss En Triangulär Skruv Och En Fast

Video: Hur Skruvar Man Loss Skruven? Med Ett Sönderrivet Kors Och Med Lappade Kanter För En Phillips -skruvmejsel, Hur Man Skruvar Loss En Triangulär Skruv Och En Fast
Video: How to remove stripped screws – 7 different ways 2024, April
Hur Skruvar Man Loss Skruven? Med Ett Sönderrivet Kors Och Med Lappade Kanter För En Phillips -skruvmejsel, Hur Man Skruvar Loss En Triangulär Skruv Och En Fast
Hur Skruvar Man Loss Skruven? Med Ett Sönderrivet Kors Och Med Lappade Kanter För En Phillips -skruvmejsel, Hur Man Skruvar Loss En Triangulär Skruv Och En Fast
Anonim

Behovet av att förstå hur man skruvar loss en skruv uppstår även bland erfarna hantverkare som står inför ett brott i spåret eller andra problem när man tar bort fästelement. Sådana situationer händer ganska ofta när man använder ett elverktyg och manuell installation av hårdvara. Det är inte alltid möjligt att åtgärda problemet direkt. Det är värt att prata mer detaljerat om hur man skruvar loss en triangulär och fastnat skruv, med ett sönderrivet kors för en skruvmejsel och med lappade kanter.

Bild
Bild

Hur vrider man olika typer?

Huvudskillnaden mellan olika typer av skruvfästen ligger i typerna av splines och formen på locken. Reglerna för skruvning är också olika, eftersom du i varje fall måste agera i enlighet med maskinvarans egenskaper:

Hetero . Både stora och mycket små kan enkelt skruvas loss med en vanlig plattskruvmejsel. Grundregeln för att arbeta med sådan hårdvara är en tät passform av verktygsspetsen. Det minsta gapet ökar avsevärt chansen att en slot går sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cruciform eller Phillips . Ett särdrag är verktyget som skjuts ut under skruvning. Detta ökar sannolikheten för ett sammanbrott. Det är korsformsvarianterna som är mästare i skruvproblem. När du arbetar med dem är det bättre att följa regeln som inte skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pozidriv … Korsformad med hack och parallella kanter. Detta alternativ har inte problemet med att trycka ut verktygsspetsen, och mer kraft kan utövas när du slutligen skruvar fast fästelementet. Visuellt skiljer sig Pozidriv från Phillips endast i närvaro av serif. Men bitarna för dem är olika, som skruvmejslar, annars kommer spåret att bli oundvikligt.

Bild
Bild

Sexhörning . Intern slits i form av en sexkantig urtagning i skruvhuvudet. För korrekt åtdragning är det viktigt att välja en skiftnyckel eller en skruvmejsel - verktyget måste sitta tätt, utan mellanrum. Om det finns ett luftgap roterar verktygsspetsen och slipar splines.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Asterisk eller Torx . Det framstod som ett förbättrat alternativ till sexkanten. Skruven tål hög dragkraft och är centrerad. Med rätt val av bit blir det ganska svårt att slita av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tre-balk … En variant som anses vara vandalsäker på grund av dess låga förekomst. Den finns i olika former: Y-typ, Ti-wing. I det första fallet ser spåret ut som bokstaven med samma namn, i det andra - på turbinbladen.

Bild
Bild

Vandalsäker TORX Plus … Slitsen på denna skruv är gjord i form av en femkantig stjärna med en central stift. Anti-vandalism ligger i det faktum att endast en speciell bit används för installation; den ingår inte i standardverktygen. Skruva inte loss skruven med andra verktyg.

Bild
Bild

Vandalsäker triangulär slits (TA) . Det ser ut som en urtagning i skruvhuvudet, det kan vridas inte bara med ett specialverktyg, utan också med en sexkant eller en skruvmejsel med liten diameter. Sannolikheten för misslyckande är låg, fladdermusen är lätt att göra själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkel . Skruvar endast med rakt huvud. När du försöker skruva loss skruvmejseln eller biten, släng den helt enkelt från spåret. Det är omöjligt att visa det på vanliga sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med yttre splines . För att arbeta med dem, använd ett specialverktyg med en urtagning som matchar formen och storleken på monteringshuvudet. Finns i kvadratisk, femkantig, hex, Torx, 12-punkts eller dodecahedral. Boxnycklar är lämpliga för att arbeta med de flesta av dem; huvudslickning sker ofta när överdriven kraft utövas under arbetet.

Dessa är huvudtyperna av skruvfästen som har problem med att skruva loss. Det är värt att analysera mer i detalj hur man löser dem.

Bild
Bild

Hur tar jag bort problemskruvar?

Att skruva loss en skruv om dess tvärstycke rivs av är ingen lätt uppgift. Slickade hårdvara kan vara på en bärbar dator eller hålla ett bilhjul, men det finns fortfarande fasta och rostade bultar, alternativ med ett avrivet huvud och med en vänster tråd. Alla är ganska mottagliga för vridning, om du närmar dig saken korrekt.

Byte av verktyg

Om vi pratar om vanligt skruvmejsel kan dess kanter slipas under tidigare utförda arbeten. Om kontakten är tydligt dålig, bör du försöka byta instrument. Den som sitter tätt i platsen väljs. Det är värt att uppmärksamma markeringarna: för PH och PZ behövs skruvmejslar med olika typer av spetsar, de är inte utbytbara.

Huvudregeln: om skruven är för hårt måste du stanna och sluta slita av den ännu mer.

Bild
Bild

Använda tång

Metoden är endast relevant om skruvhuvudet är placerat på materialets yta och inte har sjunkit i det. Kåpans sidodelar fångas upp med en tång, rotation moturs utförs . Om skruven ger efter behöver du inte skynda på - det är bättre att agera långsamt och försiktigt.

Elverktyg

Om du inte kan ta bort den fastklämda skruven manuellt kan du försöka demontering med en skruvmejsel eller elektrisk borr … För att göra detta frigörs patronen från bitarna, hatten öppnas och fixeras i den. Det är viktigt att komma ihåg att verktyget måste ha ett omvänd läge - det är i det arbetet sker . Med en kåpa på utsidan är detta det enklaste sättet att ta bort problemskruven.

Bild
Bild

vaddera

Med svag kontakt med en hatt nedsänkt i materialets djup blir det för svårt att skruva loss de problematiska fästelementen. Ibland hjälper användningen av ett extra lager mellan material till att lösa problemet. Till exempel kan en bit tunt gummi, läder eller en slipande del av en hushållssvamp användas för dessa ändamål. Packningen är fixerad över huvudet, vilket förbättrar greppet, en skruvmejsel eller skruvmejselbit sätts in ovanifrån.

Hakbildning

Om luckan rivs av kan du skruva loss skruven och gör ett hack på den med en slipmaskin eller ett handverktyg … Sedan, med en skruvmejsel av lämplig storlek med en platt spets, vrider ut fästelement . För att ytterligare underlätta vridning kommer det att hjälpa kortsiktig uppvärmning av hårdvara … Termisk expansion kommer att hjälpa till att öka hålets diameter något, vilket gör det en lösare passform.

Bild
Bild

Skär ansikten

Med en extern typ av riven slits kan en enkel lösning vara klippa nya ansikten på den . Bearbetningen görs med en fil eller kvarn, en bågfil för metall. Även 4 kanter gör att du kan använda en skiftnyckel med lämplig diameter för att bli av med en tätt sittande skruv.

Med hjälp av ett specialverktyg

När andra metoder inte hjälper kan du använda utsuget genom att skruva fast det i fästelementets kropp - detta fungerar även om locket blåses av. Vissa av dessa enheter kräver förborra hålet. Extraktor du måste kila in den i skruven och sedan skruva loss den tillsammans med den problematiska hårdvaran. Samtidigt skadas inte materialet, denna teknik kan användas på alla typer av fästelement, förutom självgängande skruvar av härdat stål.

Bild
Bild

Kall och varm svetsning

Ett sönderrivet lock eller snedställda splines löser ofta inte problemet med att ta bort störningsskruven. För att återfå kontrollen över den gängade anslutningen, du kan svetsa eller limma muttern på ytan med en förening av typen "kallsvetsning " … I detta fall kan skruven tas bort med låda eller vanlig skiftnyckel.

Borrning

Det gör att du helt kan ta bort en skruv som är för djupt infälld. Denna metod fungerar med träytor .… Du kan helt enkelt borra ut själva hårdvaran och senare ersätta den med en ny. Dessutom kan en bra lösning vara att använda ett korkmunstycke som kan dra ut en fast del av träytan tillsammans med dess innehåll.

Bild
Bild

Lödning

En liten skruv eller skruv med rivna slitsar (oftast korsformade) kan anslutas tätt till skruvmejseln med hjälp av lödning. För att göra detta appliceras het tenn på fästets huvud och verktygsspetsen är nedsänkt i den . Låt föreningen svalna och vidhäfta väl. Sedan kan du enkelt skruva loss skruven, som har blivit en fortsättning på skruvmejseln, rengöra verktyget från spår av lödning.

Fast och rostig skruv

Här måste vi också hantera konsekvenserna av att utnyttja anslutningen. Ta bort rost det är möjligt med hjälp av speciella formuleringar, det räcker med några droppar. Används sedan slagskruvmejsel (kan ersättas med en mejsel) och en hammare . Under stötbelastning blir de fasta och rostiga delarna av skruven rörliga. När de ger efter kan du byta verktyg och skruva loss det problematiska gängade elementet på traditionellt sätt.

Bild
Bild

Att veta vad du ska göra, om skruvhuvudet inte lossnar eller helt har fallit av, kan du skruva loss nästan vilken problemhårdvara som helst. Det räcker att ha tålamod och agera försiktigt. Då blir det ganska enkelt att skruva loss även en skruv med avrivna kanter för en Phillips -skruvmejsel.

Bild
Bild

Rekommendationer

Ett verktyg som är användbart för att skruva loss olika typer av skruvar köps bäst i förväg och hålls nära till hands. Detta ögonblick är särskilt relevant för ägare av garage och personbilar. Här en utsugare för att skruva loss trasig hårdvara kommer att vara så användbart som möjligt - det är bättre att välja en universell typ av konstruktion, med en förkortad arbetsdel. Med det blir det möjligt att skruva loss de problematiska fästelementen även på svåråtkomliga platser.

Det finns några enkla tips som hjälper dig att minska risken för att kanter eller splines bryts av

  1. Välj fästelement med exceptionellt hög kvalitet med ett härdat huvud.
  2. Fäst verktygsspetsen säkert i spåren. När en skruvmejsel eller bitar glider raderas de utskjutande kanterna - det blir svårare att slå ut en sådan hårdvara.
  3. Håll verktyget i funktionsdugligt skick. På en nyckel eller skruvmejsel visar kanterna också ofta att de slickas, vilket stör den normala skruvningen av fästelementen kraftigt.

Med tanke på dessa tips kan du undvika problem med skruvskruvar för olika ändamål från delarna som fästs med dem.

Rekommenderad: