Roterande Hammarborr: Välja Borrhammare För Metall Och Trä

Innehållsförteckning:

Video: Roterande Hammarborr: Välja Borrhammare För Metall Och Trä

Video: Roterande Hammarborr: Välja Borrhammare För Metall Och Trä
Video: Rotary hammer - how to choose? Features and differences - what to consider when choosing a tool. 2024, Maj
Roterande Hammarborr: Välja Borrhammare För Metall Och Trä
Roterande Hammarborr: Välja Borrhammare För Metall Och Trä
Anonim

I bygg- och reparationsverksamheten används hammarborrar med olika typer av borrar, så att du kan skapa olika hål i nästan alla material. Verktyget fungerar i både roterande och fram- och återgående rörelser. När du väljer en borr för en borrmaskin måste du ta hänsyn till borrens egenskaper och användningsort för att uppnå ett effektivt resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Vad är en borr och varför är det inte en borr? För rätt verktygsval är det värt att överväga vilken utrustning arbetet kommer att utföras med. I huvudsak är en borr och en borr en och samma:

  • borrar används i borrar med olika funktioner, vilket skapar fördjupningar och hål i olika ytor;
  • borren fungerar med en borrhammare, det är en lång borr, som är konstruerad för arbete med hårda och täta material, den kan skapa djupa hål.

Varje verktyg har sina egna yttre funktioner och designegenskaper när man arbetar med ytor.

Bild
Bild

Träbearbetning

Vridborrar används för att skapa ett hål i träytor, som också kan användas för arbete med metall. Men för att uppnå ett rent och snyggt urtag används borrar med ett speciellt munstycke och ett urtag. De är konstruerade av kolstål eller legerat stål och är endast avsedda för trä.

Bild
Bild

Boers är indelade i flera typer

  • Skruva . Den har bara en spiral och kännetecknas av en särskilt skarp kant. Denna form minimerar spridningen av spån under hammarborrens drift, så att du tydligt kan se borrplatsen. Kanterna på den behandlade ytan är släta längs hela längden.
  • Spiral . Designad för arbete på medeltjocka ytor, till exempel att göra hål för skåphandtag.
  • Per'evoy . Designad för grunda fördjupningar (ca 2 cm).
  • Faustners övning . Designad för att fixera hål (till exempel gångjärn för gångjärnsdörrar). Ett särdrag är närvaron av en centreringspunkt och en skärare med en vässad kant.
  • Ringformig . Utåt ser det ut som en krona eller ett glas med hörn runt kanterna. Används för urtag med en diameter på 10 cm eller mer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För metallytor

Dessa boers skiljer sig åt i följande egenskaper:

  • koboltperforeringsborr konstruerad för höghållfast stål;
  • mjuka metaller (aluminium, icke-järnhaltiga material) bearbetas med extra långa vridborrar;
  • borrar med en cylindrisk spets av hårdmetall anses vara universella.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För betong

När du förser en stans med en borr är det nödvändigt att ta hänsyn till materialet från vilket borren är gjord. Mjuka och dåliga kvalitetsborrar kan gå sönder vid bearbetning av höghållfast betong.

Det finns flera kategorier av övningar

  • Skruvborre . Spetsen på denna borr är utrustad med antingen ett bladliknande munstycke eller arbetande tänder (oftast finns det fyra). Munstycket är nödvändigtvis härdat medan det får en gyllene nyans. Sådana övningar kräver inte konstant skärpning och tjänar en nästan obegränsad tid.
  • Twist drill . Dessa borrar är utrustade med speciella spår som säkerställer snabb avlägsnande av materialrester och har en längd på 8 cm eller mer. Denna design gör att hål kan skapas på stora djup.
  • Kärn borr . Som med alla andra borrar av denna typ har kärnborrar en stor skärytediameter. Kanterna är diamantbelagda eller hårdlegerade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stegövningar

Denna kategori borrar kännetecknas av arbetets snabbhet och kvalitet. De är utformade för att fungera med olika material: trä, plast, rör, alla mjuka och hårda ytor. Den vassa spetsen gör att du exakt kan skära i arbetsstycksmaterialet, och det eliminerar också behovet av ett centreringselement, vilket förenklar arbetet kraftigt.

En stegvis borr ersätter användningen av vinkelslipare och filfiler, kräver inte manuell bearbetning av markytan . Den koniska formen bildas av translationsspår med olika diametrar, övergången mellan varje sektion är 30-45 grader. Denna borrsilhuett hanterar effektivt tunn metall. En annan egenskap hos denna bilaga är att den är mångsidig. Det låter dig byta ut en uppsättning borrar från en diameter på 4 mm till 50 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Centerövningar

De betraktas som professionella verktyg på grund av deras användning i industrianläggningar utrustade med fräs- och svarvmaskiner. Dessa borrar garanterar fullständig vinkelrätt för det färdiga hålet i förhållande till materialets yta, inga avfasningar. När du arbetar med trä är en sådan borr bekväm att skapa en urtagning för ett försänkt huvud.

Skinkradiooperatörer använder centerborrar för att skapa spår i kretskort. Hemma används verktyg med en liten diameter (från 6 till 8 mm). Det är särskilt bekvämt för mittborraren att dra åt skruvar eller skruvar som är planskurna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Se Diameter Längd Material / skaft
Spiral för metall

12 mm

14 mm

16 mm

18 mm

25 mm

155 mm

165 mm

185 mm

200 mm

200 mm

Stål
Spiral på trä från 1 mm till 20 mm från 49 mm till 205 mm Stål
Fjädrar

från 5 m

upp till 50 mm

från 40 mm

upp till 200 mm

Stål
Spiral för betong

från 5 mm

upp till 50 mm

från 40 mm

upp till 200 mm

Stål
Faustner borr från 10 mm till 50 mm från 80 mm till 110 mm från 8 mm till 12 mm
Centrering från 3,15 mm till 31,5 mm från 21 mm till 128 mm från 0,5 mm till 10 mm
Steg från 2 mm till 58 mm från 57 mm till 115 mm
Bild
Bild

Hur väljer man?

Borrhammare är indelade i modeller med olika beläggningar.

  • Oxid . Utseendet på borrarna är svartmålat - det här är den billigaste beläggningen. Filmen som täcker borren skyddar borrchucken från överhettning och rost, vilket ökar livslängden.
  • Titanaluminiumnitridbeläggning . Gör det möjligt att öka borrarnas livslängd med 5 gånger. Pålitliga borrar av hög kvalitet.
  • Keramisk beläggning . Dessa borrar är inte gjorda av ren keramik, utan titannitrider. Nackdelen med en sådan beläggning är omöjligheten att slipa munstycket.
  • Titankarbonitridbeläggning . Ökar också munstyckenas livslängd, har hög hållfasthet.
  • Diamantsprutning avsedd för arbete med sten- och porslinsgrytor.

Borrar med denna beläggning är de dyraste på marknaden, men deras livslängd är obegränsad.

Bild
Bild

När du köper bör du vara särskilt uppmärksam på vissa egenskaper

  • Borr hästsvans typ . Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till typen av svans, annars kommer inte borren att fästas ordentligt i chucken, vilket leder till att utrustningen går sönder. För att ta reda på vilken typ av chuck du kan använda instruktionerna som följde med verktyget. Svansarna på hammarborrarna är märkta SDS-max och SDS-plus och är gjorda i en mer komplex form än borrar för borrar.
  • Tillverkare . Många populära företag producerar en rad olika instrument med olika prissättningspolicyer. Oftast kan du i butiker hitta kvalitetsprodukter för hushållsbehov till ganska överkomliga priser, men det är svårt att hitta ett professionellt verktyg.
  • Borrlängd Längden på totalen eller endast arbetsytan kan anges.
Bild
Bild
  • Huvuddiameter . För arbete med olika material används borrar med lämplig diameter. Ett hål som är mindre än önskad storlek blir svårt att förstora med en smal borr. Dessutom kommer detta att leda till arbete av dålig kvalitet, vilket kommer att påverka graden av fixering av fästelementen på den installerade mekanismen.
  • Spår . Borrspår är olika: halvcirkelformade, med utskjutningar och under avfasning. De förstnämnda är utformade för läxor som inte kräver hög precision. De två sista typerna används i stora företag, på grund av förmågan att snabbt ta bort.
  • Volframkarbidspår . Släta och släta ytor på borrar är konstruerade för arbete med mjuka material eller yttre ytor på bultar, skruvar. På borrar är borrspetsens geometriska yta vassare och ibland av komplexa former - detta beror på påverkansläget.
Bild
Bild

Hur man använder?

Innan arbetet påbörjas är det värt att se till att den typ av svans som används på borrmaskinen matchar borrhylsan. Professionella borrar rekommenderar SDS-monterade borrar. Denna typ av hållare möjliggör enkla verktygsbyten. Den valda borren måste sättas in korrekt i borrchucken. För att utföra proceduren korrekt bör du följa enkla rekommendationer.

  • Borrhammaren måste kopplas bort från strömförsörjningen innan borrmaskinen sätts in i chucken. Först efter att du har fixat borren kan du börja arbeta.
  • Borrhammaren använder borrar som är lämpliga för utrustningens storlek och modell. En lös borrkrona skadar ytan eller borrmaskinen.
  • Borrens svans måste oljas och rengöras. Dessa åtgärder minskar borrslitage och noll skador på fästmekanismen.

Viktigt: vidrör inte den roterande borren med händerna. Om du gör det kan det leda till skada på mjukvävnad och allvarliga skador. När du bearbetar en vägg i en lägenhet där en ankarbult krävs, bör du ta ett munstycke 110 mm långt och 6 mm i diameter. Detta beror på tjockleken på betongplattorna.

Bild
Bild

Möjliga problem

Ett vanligt problem är att borren fastnar i utrustningens chuck. För att extrahera det bör du välja en av flera praktiska metoder:

  • borrens fria ände kläms fast i ett skruvstycke och knackas lätt med en hammare med en gummipackning på klämmekanismens delar;
  • stanspatronen placeras i en bensinskål och borren avlägsnas därefter;
  • om papperstrassel har uppstått i nyckelklämmekanismen är det nödvändigt att vrida nyckeln moturs eller droppa maskinolja;
  • den fasta borren i den nyckelfria chucken avlägsnas genom att knacka på chuckens delar moturs;
  • fullständig demontering av utrustningen är möjlig om ingen av metoderna hjälpte.

Rekommenderad: