Borr Flexibel Axel: Vad är Och Hur Man Använder Slipchuckrullen?

Innehållsförteckning:

Video: Borr Flexibel Axel: Vad är Och Hur Man Använder Slipchuckrullen?

Video: Borr Flexibel Axel: Vad är Och Hur Man Använder Slipchuckrullen?
Video: Amazing Flexible Shaft for Controlled Fine Grinding with Power Drill 2024, April
Borr Flexibel Axel: Vad är Och Hur Man Använder Slipchuckrullen?
Borr Flexibel Axel: Vad är Och Hur Man Använder Slipchuckrullen?
Anonim

Borraxeln är ett mycket användbart verktyg och används ofta i konstruktions- och renoveringsarbeten. Enhetens popularitet förklaras av bred konsumenttillgänglighet, användarvänlighet och lågt pris.

Ändamål

En flexibel axel för en borr är en speciell redskap som kan överföra vridmoment från borrens elektriska motor till ett verktyg som inte är i linje med den. Således blir det möjligt att tvinga spetsen med en borr att rotera, som är i ett helt annat plan med avseende på elmotorns axel, och också att ändra dess position så snart som nödvändigt. På grund av konstruktionsegenskaperna böjs axeln lätt i önskad riktning och gör att du kan arbeta på svåråtkomliga platser där det är tekniskt omöjligt att komma nära med en vanlig borr.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Externt är den flexibla axeln ett långsträckt, böjbart munstycke, vars ena ände är fäst vid borren med hjälp av en spets , och den andra är utrustad med en spännhylsa som är utformad för att fixera fräs, bur eller borr. Tack vare den flexibla axeln behöver du inte hålla en tung borr, vilket möjliggör ett ganska känsligt och noggrant arbete. Med den här enheten kan du till exempel borra hål med en diameter på 1 mm eller mer, rengöra delen på en svåråtkomlig plats och dra åt skruven där det är omöjligt att få en borr eller skruvmejsel som inte är utrustad med extra utrustning.

Bild
Bild

Med en flexibel axel kan du vända delar från olika material , gravera alla ytor eller använda den som slipmaskin. Dessutom är gravering med en axel särskilt bekvämt. Detta beror på den lilla tjockleken på arbetsspetsen, i vilken buret är installerat, och möjligheten att linda fingrarna runt den som en kulspetspenna.

Och på grund av den fullständiga frånvaron av vibrationer minskar belastningen på handen under arbetet avsevärt, vilket gör att du kan utföra en mycket större mängd arbete under en viss tidsperiod.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Strukturellt består en flexibel axel av en mjuk kropp och en multifiberkabel placerad i den, för tillverkning av vilken legerat stål används. Fästningen av kabeln i huset beror på ett lagersystem eller bussningar som sitter vid axelns ändar . Alla axlar är dock inte kabelbaserade och kan vara gjorda av tråd. Dessa modeller är utrustade med flera lager av fläta, vars fibrer växlar medurs och moturs och bildar därmed en stark men flexibel rustning. En av sidorna på både kabel- och trådaxeln är fäst vid borren med ett skaft, och i slutet av den andra finns det en chuck eller spännhylsa för ett verktyg (borr, fräs eller bur).

Ett smörjmedel finns under det yttre skalet för att minska friktion och förhindra korrosion och fuktinträngning. Nylon, plast, avsmalnande bussningar och tvinnade spiralformade band används som material för tillverkning av fodralet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den flexibla axeln har en mycket hög säkerhetsfaktor och är konstruerad för en ganska hög rotationshastighet . Moderna prover kan fungera effektivt och överföra vridmoment upp till ett och ett halvt tusen varv per minut. Längden på redskapen på den moderna marknaden varierar från 95 till 125 cm, vilket underlättar mycket valet och gör att du kan köpa en produkt för att utföra tekniska uppgifter av vilken komplexitet som helst.

Funktionsprincipen för en flexibel axel är ganska enkel och består i att överföra vridmoment från själva borren till skaftet och sedan genom en kabel eller tråd till ett verktyg som är fixerat i andra änden (borr, borr, sexkantskruvmejsel eller skär).

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för användning

Det är ganska enkelt att använda den flexibla axeln: innan du påbörjar arbetet med borren, skruva loss fästhylsan och sätt in axeländen i det bildade hålet. Därefter säkras fästet med en låsring. Fixeringsprocessen upprepar exakt fixeringen av borren i borren och orsakar inga problem. Sedan går de vidare till en ganska viktig händelse - att fixa själva borren. Om du inte gör detta och lämnar verktyget osäkert kan följande hända: enligt den fysiska lagen, som säger att verknings- och reaktionskrafterna är lika, när man arbetar med en för hård yta, kommer axelskalet, tillsammans med själva borren, att rotera i motsatt riktning mot kabelns rotation. I detta avseende kommer enheten att vibrera kraftigt och kan falla från ytan på vilken den är placerad.

För att förhindra att detta händer är flexibla axlar ofta utrustade med speciella hållare som säkert fixerar elverktyget. Hållarna kommer att förhindra att borren vibrerar och vrider sig med det yttre axelskalet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om munstycket inte är utrustat med en hållare kan du göra det själv. För att göra detta kommer det att räcka med att fixa en speciell klämma på väggen eller bordet, som fixerar borren i ett läge. Men denna fastsättningsmetod är endast lämplig i de fall där borren används på ett ställe. För andra fall rekommenderas det att köpa en bärbar hållare.

Alla typer av elverktyg kan dock inte användas med en flexibel axel . Till exempel är det förbjudet att använda den med en höghastighetsborr eller slagborr. Och det bästa alternativet för att arbeta med en flexibel axel är ett verktyg utrustat med en hastighetsreglering och backning. Förresten, alla modeller av flexibla axlar är utformade för att rotera i båda riktningarna, vilket gör att du kan använda redskap för att arbeta under specifika förhållanden och utföra särskilt komplexa tekniska uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Trots att den flexibla axeln är en ganska enkel enhet har den vissa variationer.

Bitens lösa sida kan utrustas med ett fast arbetshuvud, ändstopp, graverförlängning eller skruvmejselbit

  • I det första fallet antas det att det finns en klassisk chuck uteslutande avsedd för borrar, där borren endast kan användas för dess avsedda ändamål.
  • Det andra alternativet förutsätter närvaron av en splined änddel, på vilken olika munstycken sätts på. Sådana modeller är konstruerade för höga krafter och hög rotationshastighet och har praktiskt taget inga begränsningar för arbetet. Deras längd överstiger som regel inte en meter. Borrens effekt vid arbete med gränslägesbrytare måste vara minst 650 watt.
  • Nästa typ representeras av en axel med hög flexibilitet, utformad för att utföra gravyrarbete. I detta fall fungerar en borr som en motor, vars hastighet är tillräckligt stor för att slutföra komplexa mönster när man arbetar med hårdmetall eller sten. Fördelen med att använda en flexibel axel framför en graveringsmaskin är det faktum att mästarens hand praktiskt taget inte tröttnar när han arbetar med axeln. Detta beror på användarvänligheten för den fina spetsen, som fungerar som att skriva med en automatisk penna. Dessutom är det möjligt att utföra gravyr på produkter med icke-standardiserade former.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den flexibla axeln som används som skruvmejsel har ingen ytterhölje. Detta beror på den låga rotationshastigheten, vid vilken behovet av att skydda kabeln som onödigt elimineras. Dessa axlar är mycket hållbara och kan enkelt hantera skruvning på de svåraste platserna. Det är ganska enkelt att arbeta med denna utrustning: axeln har ganska dålig flexibilitet, varför den är väl fixerad under vridning, och biten med bitarna hålls helt enkelt för hand. Det finns inga möjligheter att sätta andra tillbehör på sådana modeller, varför de har en smal specialisering och används uteslutande för att driva skruvar och bultar

Bild
Bild
Bild
Bild

Således är en flexibel axel för en borr en bekväm multifunktionell enhet och kan effektivt ersätta många elverktyg.

Rekommenderad: