Startprofiler För Paneler: Styrremsor För PVC-paneler 8-12 Mm Och Andra, Gjorda Av Plast- Och Metallband. Hur Fäster Man Startprofilen?

Innehållsförteckning:

Video: Startprofiler För Paneler: Styrremsor För PVC-paneler 8-12 Mm Och Andra, Gjorda Av Plast- Och Metallband. Hur Fäster Man Startprofilen?

Video: Startprofiler För Paneler: Styrremsor För PVC-paneler 8-12 Mm Och Andra, Gjorda Av Plast- Och Metallband. Hur Fäster Man Startprofilen?
Video: best pvc panel 2024, Maj
Startprofiler För Paneler: Styrremsor För PVC-paneler 8-12 Mm Och Andra, Gjorda Av Plast- Och Metallband. Hur Fäster Man Startprofilen?
Startprofiler För Paneler: Styrremsor För PVC-paneler 8-12 Mm Och Andra, Gjorda Av Plast- Och Metallband. Hur Fäster Man Startprofilen?
Anonim

Beklädnaden av väggar och fasader med PVC -paneler har inte tappat sin relevans på många år. Motivet för detta är enkel installation och låga materialkostnader med sin utmärkta kvalitet och hållbarhet. Förutom paneler är olika typer av beslag obligatoriska komponenter i beklädnadsprocessen. En av dess sorter är startprofilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Startprofilen för PVC -paneler är ett viktigt element, utan vilket strukturen på väggbeklädnad eller fasader kommer att verka oavslutad. Det tillhör kategorin tillbehör och används tillsammans med PVC -ark för efterbehandling inomhus, samt för installation av fasadbeklädnad och källarbeklädnad . En sådan formning behövs för att stänga kanterna på de yttre panelerna, för att maskera ojämna snitt på platser där panelerna ansluter till öppningen av dörrar eller fönster, för att ansluta hörnpanelerna. Dessutom tillför plastprofilen styvhet till strukturen, vilket gör den mer hållbar.

Bild
Bild

Startprofilen är en plastskena med viss tvärsnittsform. Det räcker att sätta in panelens kant i motsvarande spår och sedan fortsätta installationen enligt tekniken. Denna väggpanelgjutning har flera fördelar:

  • låg känslighet för ultraviolett ljus, vilket förhindrar för tidigt utseende av gulhet;
  • elasticitet, vilket gör att risken för sprickbildning vid skärning är minimal;
  • motståndskraft mot fukt, vilket förhindrar blötläggning och uppkomsten av svamp;
  • förmågan att snabbt anpassa strukturen i förhållande till planet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns två kriterier för vilka komponenter för plastpaneler skiljer sig åt - materialet från vilket de är tillverkade och deras avsedda syfte.

Beslagen kan vara gjorda av plast eller metall

Plastprofil . Detta alternativ är det vanligaste. Dess främsta fördelar är styrka, hållbarhet och låg kostnad. Dessutom är en sådan profil ganska enkel att installera.

Bild
Bild

Metallisk profil . Metallguider är inte lika vanliga som plast, men de har fortfarande sin egen krets av konsumenter. Sådana profiler används ofta i designprojekt för att skapa ovanliga interiörer, såväl som vid fasader, eftersom de perfekt tål ogynnsamma klimatförhållanden.

Bild
Bild

För deras avsedda ändamål finns det flera typer av guider

U-formad . De är det första elementet för att fixera plastbeklädnaden. De täcker änddelarna på de första och sista panelerna. Dessutom maskerar sådana profiler snittet vid inramningen av fönster- och dörröppningar.

Bild
Bild

F-formad . F-formade styrningar används också för att stänga änddelarna av plastplattor, men de används oftare på platser där två paneler sammanfogas eller när ett beklädnadsmaterial passerar in i ett annat.

Ofta är denna profil inramad av PVC -ark runt dörrlutningar och fönster. Det är ett slags färdigställande av strukturen.

Bild
Bild

H-formad . En profil med en H-formad sektion är en dockningsprofil. En sådan remsa är nödvändig för att förlänga panelens längd när det inte var tillräckligt för att helt klä väggytan i höjd. Den har två spår på motsatta sidor, där panelernas kanter sätts in.

Bild
Bild

Hörn . Dessa guider är utformade för att säkra ark där de ligger i en vinkel på 90 grader i förhållande till varandra. Remsorna skiljer sig åt i orientering - externt eller internt, beroende på vilken vinkel plattorna bildar vid fogen.

Bild
Bild

Reiki . Detta är ett element som ska tillämpas efter byggmästarens gottfinnande. Ibland används de där det är planerat att installera eventuella stödelement eller fästsystem.

Bild
Bild

Golvlister . Ett sådant element anses inte vara en profil bland de flesta hantverkare, men utan det kommer fogen mellan väggbeklädnaden och golvet att se slarvig ut. En golvlist är en organisk övergång från vägg till golv. Golvlister finns i plast eller trä.

Bild
Bild

Alla profiler har en bärande funktion, vilket gör strukturen starkare och är också ett dekorativt element, utan vilket det slutliga utseendet på rummet eller fasaden skulle vara oavslutat.

Dessutom kan produkternas dimensioner också variera med avseende på tjockleken på själva panelen (8 mm, 10 mm, 12 mm för P, F, H-formade profiler och från 10 x 10 mm till 50 x 50 mm för hörn). Standardprofillängden är 3 meter.

Bild
Bild

Möjliga färger

Profiler - både plast och metall - finns i en mängd olika färger. Förutom, var och en av materialen kan målas enligt kundens preferenser, vilket gör att produkten harmoniskt passar in i inredningen i vilken stil som helst . De vanligaste elementen är vita, vilket kommer att vara ett bra komplement till inredningen i vilken stil som helst.

Många designers, när de skapar dekorativa strukturer, skiljeväggar eller paneler i rum, väljer formens färg i enlighet med färgerna på andra efterbehandlingsmaterial som finns i rummet (till exempel kommer en brun profil med en lämplig konsistens att se bra ut med golvet och dörrar i wengefärg). Ett annat alternativ är färgade profiler som används i barninteriörer, ljusa duschar eller rum med icke-standardiserade designlösningar.

Bild
Bild

Fastsättning

Att ställa in profiler är en ganska enkel uppgift. Det viktigaste här är en tydlig sekvens av åtgärder. Dessutom måste hänsyn tas till plastbeklädnadens förmåga att dra ihop sig eller expandera när temperaturen ändras. Så, under utvecklingen av fästsystemet är det nödvändigt att ta hänsyn till det lilla gapet mellan beklädnaden och väggen.

Det är också viktigt att inledningsvis besluta om alternativet för att fixera panelerna - om dessa kommer att vara horisontella ränder eller vertikala.

Bild
Bild

Förarbete

Om det beslutas att väggpanelerna ska fästas direkt på väggen utan ram, bör ytförhållandet först bedömas. Om det finns oegentligheter, nivåfall, sprickor eller gropar bör väggarna jämnas med speciella murbruk eller blandningar.

Om det är beslutat att beklädnaden ska fästas i lådan, bör du först börja bygga den. Svarven är gjord av träbjälkar eller metallstyrningar. PVC -paneler är inte tungt material, så valet av låda är en smakfråga för ägaren av lokalen. Varje svarv kan hålla panelerna säkert, oavsett vilket material den är gjord av.

Bild
Bild

Installation av startlister

Vid denna tidpunkt är det viktigt att konfigurera startprofilerna korrekt. De fixeras med självgängande skruvar eller konstruktionsfästen runt omkretsen av väggen som ska mantlas. Guiderna bör vara strikt i nivå. Om detta inte görs kan snedvridning av panelerna i framtiden inte undvikas, och detta kan förstöra deras dekorativa utseende avsevärt.

Bild
Bild

Installation av hörn

Fäst hörnen korrekt med fokus på den vertikala nivån, oavsett orientering. Hörnen fixeras med självgängande skruvar eller häftklamrar.

Bild
Bild

Installation av mellanprofiler

De installeras oftast i närvaro av högt i tak, när det är svårt att välja önskad längd eller bredd på panelen, vilket leder till trimning av vissa beklädnadsark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av paneler

När ramen är klar kan du börja installera beklädnaden. Först ska startpanelens kant sättas ordentligt i spåret på startprofilen. Sedan är den inriktad i förhållande till vertikalen och fixerad på lådan. Resten av panelerna fixeras sekventiellt enligt konstruktörsprincipen och fixeras på ramen . Ändpanelen är också inramad av en ändprofil.

Bild
Bild

Installation av golvlister

Detta steg är inte nödvändigt, men panelerna ser mer estetiskt tilltalande ut just när det finns en organisk övergång mellan väggen och golvet, vilket erhålls vid installation av sockeln. Profiler för PVC -paneler är ett mångsidigt verktyg för att skapa det estetiska utseendet på ett rum eller en husfasad, samt ett utmärkt sätt att ge styvhet och hållbarhet till en struktur.

Du behöver inte vara en professionell byggare för att installera sådan beklädnad. Det viktigaste är noggrannhet och en tydlig sekvens av åtgärder.

Rekommenderad: