Hamprep: Impregnerade Rep Och Andra Typer. Vad är De Gjorda Av? Killar Från Rephampa. Vad Ska Vara Säkerhetsfaktorn?

Innehållsförteckning:

Hamprep: Impregnerade Rep Och Andra Typer. Vad är De Gjorda Av? Killar Från Rephampa. Vad Ska Vara Säkerhetsfaktorn?
Hamprep: Impregnerade Rep Och Andra Typer. Vad är De Gjorda Av? Killar Från Rephampa. Vad Ska Vara Säkerhetsfaktorn?
Anonim

Hamprep är produkter tillverkade av lin- och hampfibrer. De tillverkas i strikt överensstämmelse med GOST 30055-93.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det gjort av?

Utbudet av produkter är ganska omfattande, eftersom de kan vara från 10 mm till 8 cm i diameter, medan omkretsen inte kommer att vara mer än 25 cm. I ett sådant rep finns en harmonisk symbios av linens mjukhet och tillförlitligheten hos hampa. Det är bäst om deras kombination i en produkt är ett 1: 1 -förhållande . Hampa är inte rädd för solens strålar eller värmestrålning, den ackumulerar inte statisk elektricitet, den är helt naturlig, vilket innebär att den är miljövänlig.

Både lin- och hamplinor tenderar att förlängas med 10% om de ständigt är stressade.

Produkten har en specifik vikt på 1,38% . Vikten av en löpmeter på ett rep beror på dess diameter, liksom om det är vitt eller tjära. Följaktligen kommer en meter kabel med en diameter på 16 mm att vara lättare än en meter av samma kabel med en diameter på 20 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns nackdelar med produkter gjorda av hampa och lin. Detta är blötläggning, vattenabsorbering. Eftersom mängden vatten som absorberas kan vara stor kan repet börja ruttna . En våt produkt har en minskad brytbelastning, ju mer fukt som absorberas, desto lägre hållfasthet. Detta finns oftast i de rep för tillverkning av vilka en kabelläggning användes. För att undvika detta är det nödvändigt att tillhandahålla ett torrt och svalt lagringsutrymme för hampaprodukter.

Produktionen av hamprep utförs med hjälp av en tresträngad läggning. Var och en av trådarna är i sin tur också vriden. För tillverkning av trådar används spolar - långa (inte korta) trådar av hampfibrer. Fiber härrör i sin tur från hampa. Ett rep kan tilldelas en av grupperna:

  • särskild;
  • ökat;
  • vanlig.

När det gäller drivlinan kan den bara vitkalkas.

Bild
Bild

Översikt av arter

Hamprep och kablar används som hängslen och lyftsele vid lyft av en lätt vikt. Även om sådana produkter är lättare än stålrep, har de en lägre brytbelastning.

Hamprep kan vara harts (vilket innebär att de är impregnerade med hett harts) och kalkning (de är inte impregnerade med någonting) . Att välja en impregnerad produkt eller inte beror på de behov som den kommer att användas för.

Klassificeringen av rep görs på olika grunder, vars huvudsakliga är diameter. Den nominella diametern är den som erhålls som ett resultat av beskrivningen av en cirkel runt tvärsnittet av repets trådar. I enlighet med denna parameter skiljer sig följande kategorier ut:

  • linje - med en diameter mindre än den nominella;
  • kabel - dess diameter varierar från 1 till 4 nominella;
  • perlin - en gaffel med diametrar för detta rep är 100–152 mm, det vill säga 4–6 nominella diametrar;
  • hampa kabelrep är det tjockaste, dess diameter är 152–330 mm.
Bild
Bild

Typen av vävning delar också alla rep i två stora grupper: med en rak nedgång av trådar och en omvänd. Genom antalet vävtrådar kan produkter särskiljas:

  • tvåsträngad;
  • tresträngad;
  • fyrsträngad.

Produktens tillförlitlighet beror direkt på hur många trådar som används för att väva den. Stoppat rep är perfekt, till exempel för att isolera en träbyggnad. Den placeras mellan stockarna.

Råvaran som används för att göra repen är mycket viktig, särskilt som en prisfaktor. Repet kan vara vanligt eller taggat. Priset på produkterna kommer att variera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du väljer en produkt är det nödvändigt att i första hand vägledas av de behov som den kommer att användas för. Om detta är en inredning, är det tillåtet att helt enkelt välja de rep som du gillar och matcha färgschemat . Om du planerar att använda produkten för last måste du ta hänsyn till en sådan indikator som säkerhetsfaktorn. Det måste vara minst 8. Det beräknas med hjälp av en speciell formel. Och du måste också känna till produktens brytkraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Hamprepeprodukter har mer än ett brett spektrum av applikationer. För industri- och konstruktionsändamål används de för att bära eller hålla laster på en höjd som en av komponenterna i lastselar. Olje- och gasindustrin använder i stor utsträckning rep, de är oumbärliga för borriggar (detta gäller sådana typer av borrningar som prospekterings- och tillverkningsslag) . Maritim verksamhet kan inte klara sig utan hamprep, för i saltvatten förlorar de inte sin ursprungliga form, ruttnar inte och behåller sina driftsegenskaper under lång tid.

Intressant nog kan ett hamprep vara mittpunkten i ett stålrep.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen har rep och kablar använts i stor utsträckning som dekorativa element. Men i denna veva började de appliceras relativt nyligen. Den marina stilen i inredningen och landskapet ser fräsch och snygg ut, och ett hamprep är ett oumbärligt attribut för att dekorera många föremål: bänkar, speglar, trappräcken, stolar . Den kan användas för att linda in en stolpe eller dekorera steg, till och med dekorera en timmerstuga av trä. På grund av sin naturlighet och miljövänlighet är repen säkra för människor, därför kan de vara en del av vilken inredning som helst, även ett barnrum. För utomhusbruk (till exempel när du dekorerar bänkar, lusthus, lyktor, stolpar) måste du ta hand om impregnering av produkter från sönderfall, särskilt om de utsätts för nederbörd eller kommer i direkt kontakt med marken.

Bild
Bild

Den okonventionella användningen av hamprep som ett sätt att täta sömmarna mellan kronorna i ett timmerhus har blivit mycket populärt . I själva verket är detta ganska förståeligt, eftersom det är hamprepet i dess egenskaper som kan konkurrera med traditionella värmare, och med konstruktion eller linnedrag.

Linans diameter, med vilken det är planerat att isolera kronorna, väljs utifrån hur tjocka mellanrummen mellan stockarna är.

Bild
Bild

Jämförelse med andra typer av rep

I jämförelse med jutrepet är hampa definitivt sämre när det gäller dess yttre egenskaper. Juteprodukten har ett originellt och attraktivt utseende. Men Eftersom jute inte odlas i Ryssland och hampa, som fungerar som råvara för hamprep, måste du förstå att hampaprodukter är mycket billigare . Om vi pratar om användning i flottan, så är det hampa som är mindre mottagligt för effekterna av saltvatten och klarar sig bra med de applicerade belastningarna. När det gäller skillnaderna i kompositionens naturlighet är de frånvarande. Både jute och hampa är miljövänliga material, som produkter tillverkade av dem.

Rekommenderad: