Hyvling Av Trä: Hyvel Och Andra Verktyg För Grov Och Grovhyvling, Bearbetning Av Virke Till En Slät Yta

Innehållsförteckning:

Video: Hyvling Av Trä: Hyvel Och Andra Verktyg För Grov Och Grovhyvling, Bearbetning Av Virke Till En Slät Yta

Video: Hyvling Av Trä: Hyvel Och Andra Verktyg För Grov Och Grovhyvling, Bearbetning Av Virke Till En Slät Yta
Video: Assembling - Combination Machine Woodworking For DIY at home 2024, Maj
Hyvling Av Trä: Hyvel Och Andra Verktyg För Grov Och Grovhyvling, Bearbetning Av Virke Till En Slät Yta
Hyvling Av Trä: Hyvel Och Andra Verktyg För Grov Och Grovhyvling, Bearbetning Av Virke Till En Slät Yta
Anonim

Trä är ett av de mest efterfrågade materialen som man har använt sedan antiken. Hus, olika strukturer byggs av det och tillbyggnader uppförs. Trä används som bas för olika produkter och föremål. MEN för att "hantverket" ska vara av hög kvalitet, är det nödvändigt att korrekt bearbeta materialet . Hittills har flera metoder för trähyvling utvecklats, och var och en av dem har vissa funktioner och några nackdelar.

Bild
Bild

Vad det är?

Hyvla trä - bearbeta trä genom att ta bort spån. Arbetsprocessen åtföljs av fram- och återgående rörelser av specialverktyg med hyvlar, som i allmänhet kallas knivar . Varje rörelse av verktyget innefattar avlägsnande av ett träskikt rullat till flis. Fräsens returslag karakteriseras som en mini-förberedelse för nästa arbetsslag. Denna cykel varar tills träets yta får den form och jämnhet som krävs.

Materialet får en kvalitetsyta endast om en justerad hyvel med en eller flera vassa knivar användes för arbetet.

En annan faktor som påverkar kvaliteten på hyvlingen är flisborttagningens riktning i förhållande till träfibern . I detta fall övervägs 3 alternativ, nämligen: hyvling längs, tvärs och i slutet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metoden för bearbetning längs säden används ofta . I detta fall är träets yta så platt och slät som möjligt, vilket uppfyller kraven på hög kvalitet. Metoden för bearbetning av tvärgående hyvling är på många sätt sämre än möjligheten att ta bort ett träskikt längs kornet, eftersom den färdiga ytan har viss grovhet. Oftast används krysshyvningsmetoden för grovbearbetning.

Det svåraste är hyvlingen av ett träd i slutet. Denna metod innebär att träskiktet skärs vinkelrätt med ökat tryck . Men utan fingerfärdighet kommer det inte att vara möjligt att få ett perfekt snitt.

Och ändå, om det finns ett behov av att göra ett slutskär, måste du fylla på tunna nyslipade knivar för skäraren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Hittills har två huvudmetoder för träbearbetning utvecklats: manuell och automatisk. Den andra typen av behandling kallas också mekanisk. Den manuella metoden används fullt ut hemma, medan den automatiska versionen används i en produktionsskala . Och för att helt förstå de befintliga typerna föreslås det att lära sig mer om varje hyvlingsmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell

Denna metod för träbearbetning innebär användning av manuellt arbete. Träämnet undersöks noggrant, fibrernas riktning, lager och grovhet bestäms.

Den manuella metoden är utformad för hyvling efter lager . Enkelt uttryckt, mot utskärningen av de skurna skikten och snedställda fibrer. Efter att ha bestämt riktningen korrekt blir arbetsprocessen enklare och ytan får en minimal grovhet.

Det är mycket viktigt att materialet som ska bearbetas är ordentligt fixerat och ordentligt fäst vid arbetsbänkens bas. OCH först efter det kan du gå vidare till huvudstadiet av arbetet.

Det viktigaste är att följa säkerhetsreglerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bil

Denna metod för träbearbetning används ofta i produktionen. För detta har särskild utrustning utvecklats - ett elplan. Huvudvillkoret är att det bearbetade virket måste vara torrt och dammfritt . I själva utrustningen bör vissa parametrar ställas in så att enheten, när den kommer i kontakt med ett träd, inte producerar skarpa stötar som kan förstöra materialet som bearbetas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

Utrustning avsedd för trähyvling indelas i två kategorier:

  • handverktyg;
  • automatiserade eller mekaniserade verktyg.

Först och främst är det nödvändigt att klargöra att renhetsgraden för den slutliga ytan manuellt delas in i flera typer. Grovhyvling görs under en scherhebel, ett plan gör det möjligt att uppnå genomsnittlig kvalitet och ren hyvling görs under en fog.

Handverktygsmodeller kan köpas i vilken järnaffär som helst. Dessutom är de nödvändigtvis närvarande i dacha -inventeringen.

Sådana verktyg anses mångsidiga, eftersom de har ett brett spektrum av åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller handverktyg är det första som jag tänker på planet. Det används för att bearbeta ett grovt träprov för att ge det en plan och slät yta . Men om hyvelns knivar är tråkiga är det omöjligt att få en kvalitetsbas.

Ett annat viktigt instrument är scherhebel . Den är avsedd för primär bearbetning av "svart" material. Kniven har en rundad form, vilket underlättar processen att ta bort lager från en träyta.

På de platser där scherhebel bearbetas dyker hålor upp, tack vare vilket basen blir dekorativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Listan över mekaniska verktyg för hyvling av trä innehåller en elektrisk hyvel. Den används för att få den mest jämna och släta ytan . Denna enhet kan bearbeta grova träprover.

Mekaniska anordningar har ett antal positiva aspekter. Och först och främst är det hastigheten att hyvla delar i sin slutliga form. Med ett plan kommer arbetsprocessen att ta mycket lång tid, särskilt om antalet delar överstiger dess kapacitet.

Idag efterfrågas flera modeller av elektriska hyvlar

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

IE-5707A-1

Denna modell används främst i snickeriverkstäder. Den består av en elmotor, skär med utbytbara knivar, skidor av de rörliga och fasta typerna, liksom huvudet och handtaget. Kärnan i den tekniska operationen sker enligt följande princip:

  • elmotorns rotor börjar rotera;
  • vridmoment levereras till skäret;
  • hyvlingen börjar.

Denna maskin är utrustad med en planeringsdjupsjusteringsfunktion. För att ställa in denna parameter måste du höja eller omvänt sänka skidan.

Det som är anmärkningsvärt är att denna maskin är konstruerad både för bearbetning av ett grovt träprov och för den slutliga justeringen av produkten. Du behöver bara byta den räfflade skäraren till en platt.

Bild
Bild
Bild
Bild

IE-5701A

Denna modell av en elektrisk hyvel har praktiskt taget samma "stoppning". Den enda skillnaden är att det i stället för en skärare finns en knivaxel i konstruktionen, vilket möjliggör hyvling av vilken komplexitet som helst.

En mejsel anses vara ett viktigt verktyg för att hyvla trä. Med dess hjälp är det möjligt att ändra elementets delar, dit planet och mekaniserad utrustning inte kan nå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetstrinn

Huvudkärnan i trähyvling är att skapa en slät yta av materialet, eliminera defekter som uppstår efter sågning. Sågning kallas att skära trä, där den raka linjens riktning motsvarar riktningen för translationella rörelser . Av detta följer att sågning och hyvling är de viktigaste processerna för träbearbetning

Sågning innebär att breda plankor delas i remsor . Vid sågning är det viktigt att placera materialet korrekt, annars tar ytterligare bearbetning mycket mer tid och ansträngning.

Hyvling av trä är en process som låter dig ändra form och storlek . I princip anses trä vara en mycket krävande bas. Det är därför dess behandling sker i flera steg. Det första handlar om att torka trä. Om träet är fuktigt kommer den resulterande produkten att förlora sitt utseende inom en snar framtid. Sedan skärs, slipas, och sedan mekanisk eller manuell bearbetning.

Denna sekvens av åtgärder kan variera, allt beror på egenskaperna hos de använda råvarorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hyvlingstekniken hos det bearbetade träet beror på ytornas form. Planhyvling innebär att man arbetar med delar av en fyrkantig och rektangulär sektion, och planerad hyvling kännetecknas av skapandet av kurvlinjära konturer.

Avfall kastas förresten inte. De skickas för bearbetning, varefter de förvandlas till byggmaterial och mycket mer.

De som inte har någon erfarenhet av trähyvling bör bekanta sig med teorin och studera flera mästarklasser . Dessa lektioner visar hur skickliga hantverkare planerar komplexa former. Experter kommer att berätta vad tjockleken på det skurna skiktet beror på, förklara hur man slipar produkten.

För primär praktik rekommenderas att man väljer tallvirke.

Bild
Bild

Träning

Förberedande arbete är indelat i snickeri och efterbehandling. Den förstnämnda inkluderar tätning av sprickor, rengöring av hela ytan och slipning. Men det bör komma ihåg att träbädden endast utförs när den färdiga produkten måste målas i andra färger. Men med efterbehandling är allt mycket mer komplicerat. Denna process består av flera steg:

  • utjämning av träets yta;
  • erhållande av en uttrycksfull textur av materialet med hjälp av blekning, färgning eller avlägsnande av harts;
  • förstärkning av parametern för trähårdhet.

Därefter måste du rengöra träet från smuts och damm. Först därefter kan du gå vidare till nästa arbetsskede.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pålägg

Det är omöjligt att göra någonting utan markering. Detta steg innebär att överföra dimensioner, volymer och former från en pappersteckning till ett material, i detta fall trä.

Utan en markering och bara förlita dig på dina instinkter kommer det inte att vara möjligt att göra en vacker och högkvalitativ produkt . De färdiga elementen kan ha olika form, ansluter inte till varandra och överensstämmer i allmänhet inte med den avsedda designen.

För att använda markeringen behöver du flera verktyg, nämligen: en penna, linjal, kvadrat och måttband. Komplexa detaljer kan kräva användning av en kompass.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hyvling

Med den manuella metoden för trähyvling blir det möjligt att få en plan yta där det inte finns några bucklor, flis och andra defekter. För arbete måste du ta en scherhebel, ett plan och en fog. Alla vet att de externa parametrarna och principen för dessa instrument har mycket gemensamt. De tar bort fina spån från träbotten.

När du arbetar med handverktyg måste du följa användningsreglerna . För bekvämlighet och säkerhet bör enheten hållas med båda händerna och pressas mot ytan som ska behandlas med full kraft. Materialet ska fästas ordentligt på en arbetsbänk eller liknande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Området framför träet ska hyvlas. När det första avsnittet har klarat bearbetningsförfarandet måste befälhavaren ta ett steg tillbaka och börja planera den ytterligare delen av materialet och anpassa det till den färdiga basen.

Vid arbete med hårda träslag, plana i en liten vinkel över säden. Med detta tillvägagångssätt får ytan inte perfekt jämnhet, men materialet skadas inte.

För att förhindra att skiktet avlägsnas från träet från att bli för tjockt, ska hyvlarnas främre del pressas ordentligt mot ytan som ska behandlas, och verktygets bakre del ska höjas något.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slipning

Tack vare slipningsproceduren får träbasen en perfekt släthet. Även liten grovhet, nästan omärklig för beröring, tas bort från ytan.

Den manuella slipmetoden innebär att man använder sandpapper med olika kornvärden. Du kan hålla en bit av den i handen, men under arbetet är det stor sannolikhet att få nötning. Det är bäst att använda en trähållare.

Trisslipningsprocessen sker i flera steg

  • Grovslipning . För arbete används grovkornigt sandpapper. Med dess hjälp är det möjligt att jämna ut produktens yta.
  • Poleringsarbete . I det här fallet bör du använda sandpapper med ett genomsnittligt kornindex - 100 räcker. Det gör att du kan ta bort högen som bildats efter grovslipning från ytan.
  • Sista handen . För arbete tas sandpapper med finkorn. Det tar bort omärkliga defekter och tar produkten till lackeringsstadiet.

För slipning av lövträ används slipning. Detta är en av sorterna av sliparbete. Den manuella skrapmetoden innebär användning av en skrapa - en platta med ett blad med en tjocklek på 1,5 mm och en skarp arbetsspets. Looping -tekniken är faktiskt väldigt enkel.

Verktyget hålls med fingrarna på en hand, ställs i en rätt vinkel och träskiktet tas bort av typen av skrapning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

För vissa människor är hyvling en del av deras huvudarbete, för andra är det en hobby eller hobby. Men i ett eller annat fall är det viktigt att iaktta säkerhetsåtgärder.

Snickeriets grundregel är användning av vassa verktyg . Men det är just de vassa knivarna och bladen som är särskilt farliga för människor. Det är därför det är viktigt att hålla reda på dina handlingar och framsteg i arbetet. Handverktygssulan måste vara platt, fri från spån, rivningar och liknande defekter.

När du använder ett flygplan är det viktigt att följa reglerna för säkert arbete. Vid demontering av verktyget är det nödvändigt att hålla spetsen med fingret på din vänstra hand, och handflatan och resten av fingrarna ska placeras på enhetens sula bakom knivens plats . Slå på hyvelns kork bör endast göras med en klubba. En metallhammare kan skada verktyget, och om det spricker är det stor risk för skada med bladet. Vid montering av planet ska bladet sättas in tillsammans med kilen. I slutet av monteringen är det nödvändigt att kontrollera knivens installation.

Om det är snett kan du bli skadad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att hyvla med ett plan som inte har någon tonvikt i designen bör utföras med största försiktighet . Under inga omständigheter ska du trycka höger hand mot bladet, annars kommer smärtsamma nötningar att uppstå. Under vila ska planet läggas på sidan med sulan från dig. Detta förstör inte kanten på kniven, medan det inte finns någon chans att skära dig själv och ta tag i verktyget igen.

När det gäller materialet som ska bearbetas bör träet pressas ordentligt mot arbetsbänken. Det ska inte böjas och glida på arbetsbordet.

Säkerhetsföreskrifter måste också följas med mekanisk utrustning

Underlåtenhet att vidta försiktighetsåtgärder kan leda till katastrofala konsekvenser.

Rekommenderad: