Tall: Täthet Kg / M3 Tallskiva Och Elasticitetsmodul, Egenskaper Och Egenskaper, Villkorlig Densitetsformel Och Specifik Vikt På 1 Kubikmeter. M

Innehållsförteckning:

Video: Tall: Täthet Kg / M3 Tallskiva Och Elasticitetsmodul, Egenskaper Och Egenskaper, Villkorlig Densitetsformel Och Specifik Vikt På 1 Kubikmeter. M

Video: Tall: Täthet Kg / M3 Tallskiva Och Elasticitetsmodul, Egenskaper Och Egenskaper, Villkorlig Densitetsformel Och Specifik Vikt På 1 Kubikmeter. M
Video: Fracture Toughness Testing on HSLA steel 2024, Maj
Tall: Täthet Kg / M3 Tallskiva Och Elasticitetsmodul, Egenskaper Och Egenskaper, Villkorlig Densitetsformel Och Specifik Vikt På 1 Kubikmeter. M
Tall: Täthet Kg / M3 Tallskiva Och Elasticitetsmodul, Egenskaper Och Egenskaper, Villkorlig Densitetsformel Och Specifik Vikt På 1 Kubikmeter. M
Anonim

Tall är ett efterfrågat byggmaterial. Det används i byggandet av hus, bad; det har funnit sin tillämpning i möbelproduktion och skeppsbyggnad. Det finns flera sorter av detta träd i naturen, var och en med sina egna distinkta prestandaegenskaper . Skogs tall är utbredd i Ryssland.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Tall -ett högt barrträd med en upprätt stam som når en höjd av 30-50 m och en diameter på 70-100 cm, vissa träd växer upp till 70 m. Den årliga tillväxten är 1 m. Tallen lever 300-400 år. Färgen på träet varierar från ljusgul till brunorange, savträet är ljusare än kärnan. Fukthalten i kärnan motsvarar 33%, i trädet - 100–120%. Tallar har hartskanaler.

På grund av sin höga fuktgenomsläpplighet kan tall enkelt behandlas med antiseptika, brandskyddsmedel och andra skyddande impregneringar. En viktig egenskap hos trä är dess motståndskraft mot sprickor och snedvridning under drift . De viktigaste tekniska och operativa egenskaperna hos tall är elastisk modul, specifik vikt på 1 kubikmeter. m, nivån av naturlig fukt, bulkdensitet, styrka och densitet - beror på träslag och platsen för dess tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning och struktur

Tallar som odlas i norr skiljer sig något från deras södra motsvarigheter - det var deras ved som blev utbredd under konstruktionen. Beskrivningen av råvarornas fysiska och mekaniska egenskaper uppfyller alla grundläggande krav för byggmaterial: de har hög hållfasthet och motståndskraft mot skadedjur.

I mitten av stammen finns en tunn kärna; när den skärs ser den ut som en cirkel med oregelbunden form. Detta lager består av parenkymceller med lignifierade väggar. Trä består av jämna fibrer, det inkluderar trakeider, hartskanaler och kärnstrålar. Hela stammen genomborras vertikalt med tunna trakeider, de ger vattenleverans från rötterna till kronan. Tallar saknar tjockväggiga kärl.

Kärnan i ett nyklippt träd har en lägre fukthalt än savved. Dess funktion är huvudsakligen mekanisk - den är ansvarig för pipans stabilitet. På snittet är årsringar tydligt synliga, medan de senare skikten är mörkare än de unga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Beroende på träkvaliteten utmärks flera huvudvarianter

  • Vald tall - material av hög kategori. Det finns inga rynkade och ruttna knutar, tecken på svamp- och mögelskador, snedvridning och synlig icke-parallellitet i kanterna. Förekomst av friska sammanväxta knutar är tillåtet.
  • Första klass - trä med rätt geometrisk form. I jämförelse med den valda sorten ökas den tillåtna närvaron av friska knutar något, det kan finnas ett obetydligt antal ändsprickor och rullning inom 20% av materialets hela area.
  • Andra klass - ett ganska billigt material, som kännetecknas av en större lutning av fibern än materialet i första klass, och närvaron av enkla hartsfickor. Det kan finnas små blåaktiga fläckar och lätt missfärgning på grund av svampinfektion. En sådan skiva används vid tillverkning av ställningar, svarv och formning.
  • Tredje klass . En liten rulle är möjlig, en dubbel kärna är tillåten och antalet hartsfickor ökas till 4 enheter per linjär meter. Förekomsten av maskhål och en viss mängd ruttna tobaksknuter är tillåten - deras volym bör inte överstiga 50% av antalet friska. Genombrott och reservoarsprickor kan förekomma. Detta trä är av dålig kvalitet, det har begränsad användning: för tillverkning av behållare, pallar och tillfälliga skjul.
  • Fjärde klass … Antalet maskhål ökar till 6 enheter per linjär meter, andelen röta - upp till 10%. Skarp och tråkig avtagning, samt vridning längs kanten, är tillåten.
  • Femte klass - trä av lägsta kvalitet med ett stort antal defekter. Används främst för bränsle.
Bild
Bild

Densitet

Tall klassificeras som en medelhård och medeltät träslag, medan den utmärks av hög hållfasthet-när materialet komprimeras längs fiberlinjen motsvarar den maximala draghållfastheten 440 g / cm 2. Materialet är praktiskt taget inte lämpar sig för böjning, har ett lågt motstånd mot klyvning.

Tätheten av tallvirke är låg, med en naturlig fukthalt på upp till 12%, den varierar i intervallet från 500 till 520 kg / m3 . Täthetsgränsen motsvarar 350–800 kg / m3. Materialets relativa densitet, beräknat med hjälp av speciella formler, beror direkt på trädets tillväxtort. Så, den maximala parametern beräknas för tallodling i sumpiga områden som en del av enstaka planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har höga nivåer av vatten och luftgenomsläpplighet … För tall av olika arter skiljer sig dessa indikatorer åt. Det norra trädet har de bästa egenskaperna. Dess årsringar är belägna på ett avstånd av högst 2 mm från varandra, träet är mindre löst och mer tätt, dess krympning är minimal.

När det gäller värmeledningsförmåga ligger tall i denna indikator på många sätt före metaller, inklusive aluminium, och ligger nära polyvinylklorid. Därför överträffar fönstren av furu, i sin förmåga att behålla värme i rummet, avsevärt blocken av metallprofiler.

Bild
Bild

Vikt

Massan på en kubikmeter rå tall är cirka 890 kg, torr - 470 kg … Denna parameter beror direkt på nivån av naturlig luftfuktighet. Man bör komma ihåg att denna indikator vid olika tidpunkter för timmeravverkning kan skilja sig: på morgontimmarna är den 20-30% högre än genomsnittet, och på dagtid närmar den sig minsta betyg.

Bild
Bild

Textur och färg

Kärnan i en nysågad tall har en uttalad rosa nyans. Huvudfärgen beror på tallarter, tillväxtplats och ålder. Strukturen hos ett vuxet träd är monotont, det kännetecknas av hög hållfasthet och låg elasticitet … Raka fibrer. Experter klassificerar tallar av alla typer som medelstora träslag.

I torkningsprocessen får timret en rödbrun nyans, kärnan blir mörkare. Träet på ett vuxet träd är alltid mörkare än träet hos en ung.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Tack vare hartser är furu inte rädd för svampar, mögel och skadedjur. Enligt hartsinnehållet utmärks material av 2 typer:

  • tjära - med hög hartshalt;
  • torrflis (ek) - med en reducerad mängd hartser.

Hartshaltiga tallar rekommenderas inte för användning i snickerier , eftersom det viskösa hartset fastnar vid verktyget och gör hyvling och sågning svår. Vid bearbetning av sådant trä måste du först avgöra, för denna användning alkohollösningar, alkaliska föreningar, bensin eller aceton.

Ett torrt chip, å andra sidan, är lätt att klippa, såga och hyvla och kan målas. För bearbetning av sådant material används mekaniska och handverktyg: en fog, ett plan och andra. Ett sådant träd hyvlas lätt längs fibrernas riktning, men tvärs över - med svårighet, i det här fallet är det bättre att tillgripa sågning. Det torra flisen kan slipas och limas, eventuella fästelement på det hålls säkert.

Det höga hartsinnehållet gör materialet benäget att brinna, därför måste sådan tall behandlas med brandskyddsmedel innan det används i konstruktion och efterbehandling.

Fläckar kan synas på ytan när de målas. För att undvika denna effekt bör brädan torkas noggrant i förväg och färger och lacker av högsta kvalitet bör användas för arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra träslag

Tallvirke liknar gran, men det finns mycket färre knop i den. Dessutom kännetecknas tall av en randig struktur, årsringar är tydligt synliga på platsen för sågsnittet, och kärnstrålarna är tvärtom nästan osynliga. Tallar är lika starka och täta som lärk, men ändå lätta och ganska mjuka. Hög hartshalt gör den resistent mot sediment, parasiter och svampar.

Tallar är lättare än andra träslag. Det är lättare att bearbeta än cederträ.

En viktig fördel med tall är dess låga kostnad . På grund av det faktum att detta träd växer överallt minimeras transportkostnaderna, och därför minskar de totala byggkostnaderna. Plusserna inkluderar också en uttalad barrträd, som har en fördelaktig effekt på nervsystemet, andnings- och kardiovaskulära systemet.

Bild
Bild

Ansökningar

Bland alla typer av sågade trävaror är tall den största efterfrågan i den nationella ekonomin. Orsakerna till denna popularitet är uppenbara: tillförlitlighet och låg, i jämförelse med lövträ, pris.

Som material

Tall är ett värdefullt material som ofta används vid konstruktion av bostadshus, uthus och bad. Dess höga, raka stam med få knop är lämplig för produktion av runda balkar och stockar. Motståndskraft mot sönderfall och parasiternas verkan skiljer materialet positivt från gran. För inredning är det dock bättre att föredra det senare, dess hartsinnehåll är lägre.

Tallens densitet och styrka gör att den kan användas för tillverkning av balkar, takbjälkar, pålar, trästöd och andra ramkonstruktioner . Tallens låga värmeledningsförmåga säkerställer en gynnsam temperaturbakgrund i rummet. Dessutom har hus av detta material en hög ljudisolering. Tallmaterial används också för installation av undergolv och för invändig beklädnad av bostäder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som bränsle

Parametern för termisk förbränning av ved motsvarar 4,4 kW • h / kg eller 1700 kW • h / m 3. Detta gör det möjligt att använda det som bränsle - i form av ved för hemmakaminer och bränslebriketter. Skogsavfall från tallskörd används i stor utsträckning i kraft- och värmeverk som använder bioavfall för energiproduktion.

Rekommenderad: