Flodsandvikt: Hur Många Ton Per Kubikmeter? Specifik Och Volymvikt I 1 M3. Hur Många Kilo Väger En Kubikmeter Sand? Tabell

Innehållsförteckning:

Video: Flodsandvikt: Hur Många Ton Per Kubikmeter? Specifik Och Volymvikt I 1 M3. Hur Många Kilo Väger En Kubikmeter Sand? Tabell

Video: Flodsandvikt: Hur Många Ton Per Kubikmeter? Specifik Och Volymvikt I 1 M3. Hur Många Kilo Väger En Kubikmeter Sand? Tabell
Video: How to Convert a volume of water (cubic meters) to mass (kg) & weight (N) (EASY) 2024, Maj
Flodsandvikt: Hur Många Ton Per Kubikmeter? Specifik Och Volymvikt I 1 M3. Hur Många Kilo Väger En Kubikmeter Sand? Tabell
Flodsandvikt: Hur Många Ton Per Kubikmeter? Specifik Och Volymvikt I 1 M3. Hur Många Kilo Väger En Kubikmeter Sand? Tabell
Anonim

Alla byggare och även de vanligaste människorna behöver ibland ta reda på exakt vikten av flodsand för att fastställa hur många ton det finns i en kub. Grundinformation om hur många kilo en kubikmeter sand väger finns i specialtabeller. Det är emellertid möjligt att beräkna mängden fyllning i en vanlig hink i andra traditionellt förekommande fall endast genom att utgå från den specifika och volymmässiga vikten 1 m3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkande faktorer

Bra flodsand levereras till kunderna i mer eller mindre standardiserad form. Den upplever dock fortfarande ett antal influenser som direkt påverkar massan av en viss volym. Det är uppenbart att ju högre luftfuktighet, desto högre densitet. Den så kallade bulkdensiteten för en bulkämne beror snarare på graden av fukt. Erfarna byggare och leveransarbetare vet mycket väl att lagring av sand utomhus på vintern ökar vikten med 10-15%.

Den specifika indikatorn beror på mängden snö och is som har bildats på den lagrade sanden. Du bör också vara uppmärksam på kornstorleken. Denna indikator, som påverkar materialets handelsparametrar, bestäms själv av de geologiska och klimatiska parametrarna för en viss fyndighet. Det är vanligt att dela in sand efter storleksmodul i 3 huvudkategorier:

  • liten (högst 1,5-2 mm);
  • medium (från 2 till 2,5 mm);
  • stor (över 2,5 mm).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sandråvaror från magasin har ökad rundhet. När allt kommer omkring verkar både vatten och friktion på sandkornen. Under mekanisk verkan växer fläckighet, vilket dock i större utsträckning påverkar inte vikten, utan sandens hållfasthet. För privata byggnader och små stigar kan fläckighet ignoreras. Men vid storskalig konstruktion kan det inte ignoreras.

Massens densitet bestäms främst av packning . Skakning ökar packningen. Under processen att hälla från en behållare till en annan, reduceras den under lossning. Följaktligen kan komprimeringskoefficienten variera från 1, 1 till 1, 3. Men det är nödvändigt att ta hänsyn till en nyans till - olika föroreningar kan finnas i sandets sammansättning; för att ta hänsyn till allt så exakt som möjligt måste du köpa sand på en varm, torr dag.

Materialvetenskap skiljer följande typer av sanddensitet:

  • verklig;
  • teknologisk;
  • bulk;
  • sant (det är villkorat).
Bild
Bild
Bild
Bild

Massdensiteten bestäms genom att dividera råmaterialets vikt med dess volym under forskningsprocessen. I detta fall beaktas eventuella håligheter och luftmättade luckor. Den relativa densiteten anger vad som är förhållandet mellan massa och volym för ett ämne efter det högsta praktiskt använda tillståndet. Men sanden flyter fritt, och därför når den under verkliga driftförhållanden inte den största komprimeringen. För att uppnå detta används professionella pressar.

Den sanna densiteten kommer definitivt att överträffa alla andra parametrar . I många fall visar det sig vara dubbelt så högt som de är. Från byggmästarsynpunkt är emellertid endast bulkdensiteten av verklig betydelse.

Det är i lämpligt tillstånd att bulkråvaror används som en komponent i en murbruk eller grundbädd. Amatörbyggare bör också vägledas av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sandens bulkdensitet bestäms med hänsyn till storleksmodulen eller kornstorlekskompositionen . Mätningen utförs genom att sålla utgångsmaterialet genom en sil med heterogena tvärsnitt av passagerna. Denna metod verkar bara primitiv - i själva verket är den ganska korrekt. Innehållet i alla typer av föroreningar i sandens sammansättning, främst grus, fastställs utan problem. Viktigt: delen av sandkorn påverkar inte bara massan utan också det så kallade vattenbehovet.

Typisk flodsandkornstorlek är 0,3-0,5 mm. Frånvaron av olika inneslutningar eller deras extremt begränsade antal innebär att en kubikmeter sand från floden väger mer än sandråvarorna från stenbrottet . Vid bedömning av luftfuktighet måste man förstå att det påverkar både den specifika vikten och bulkdensiteten (om än i något mindre omfattning). Denna information är tillräcklig för att uppskatta den nödvändiga mängden råvaror för olika situationer. För mer information, kontakta kvalificerade konsulter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikt enligt GOST

För att beräkna hur mycket en kubikmeter flodsand väger är det lämpligt att ta hänsyn till informationen från tabellen

Se Specifik vikt i 1 m3 (kilogram) Vikt på 1 hink med en volym på 12 liter (kg)
Byggsand med standardfuktighet som uppfyller kraven i GOST 8736-93 Från 1550 till 1700 (enligt andra källor - 1500) 18,5 till 20,5
Flodsand med packning Från 1450 till 1600 (enligt andra källor 1630) Genomsnitt 20
Våt flod sandiga råvaror (vatten andel mer än 6 eller 7%) 1770 till 1860 Medel 22
Flodtvättad sand 1500 Ungefär 19, 56
Floden ramlade 1590 Cirka 19, 08

Man bör komma ihåg att inte alla leverantörer är baserade på verkliga indikatorer, med hänsyn till förekomsten av tomrum och antalet porer i själva sandkornen. Den verkliga skillnaden är dock mycket svår att hitta. Enligt standarden är sand uppdelad i två klasser, som skiljer sig beroende på koncentrationen av damm och lerinneslutningar. Volymvikten på 1 m3 sträcker sig från 2, 55 till 2, 65 enheter; skillnaden beror på egenskaperna hos råvarans ursprung.

Det är också allmänt accepterat att den vanligtvis innehåller upp till 1,5 ton per kub flodsand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Schemat för att beräkna massan av flodsandiga råvaror är ganska enkelt. Innan mängden bestäms i en hink är det nödvändigt att först omvandla kubikmeter till viktindikatorer . Den planerade volymen av råvaror multipliceras med 1, 1-1, 3. Erfarna civilingenjörer kommer att ge mer exakta instruktioner. Korrigeringsfaktorer är avsedda att eliminera effekten av förluster på grund av lagring och transport. Massdensitet spelar också en viktig roll. Det enklaste sättet att ta reda på det är den tekniska dokumentation som leverantören formulerar. Den slutliga beräkningen utförs enligt schemat m = Vxp. Den första faktorn är volym och den andra är fyllningstäthet.

Om du behöver arbeta med bara en kubikmeter sammanfaller massan bara med densiteten . Som standard antas fukthalten i sanden vara 6-7%. När denna indikator överskrids, ökas vikten per beräkning med 20%. Ju mindre kornstorlek (fraktion), desto mer "sträcker" sig sanden på vågen. Välramat bulkmaterial kommer att väga cirka 16% mer än icke-tampat bulkmaterial.

I sin tur, ju mer fasta inneslutningar, desto mindre massa blir, eftersom starka partiklar lämnar fria luckor mellan sig.

Rekommenderad: