Ek (24 Bilder): Densitet Av Torrt Trä Kg / M3, Egenskaper Och Vikt På 1 Kub. Är Det Svårare än Ask Och Lärk? Färg Och Applikation

Innehållsförteckning:

Video: Ek (24 Bilder): Densitet Av Torrt Trä Kg / M3, Egenskaper Och Vikt På 1 Kub. Är Det Svårare än Ask Och Lärk? Färg Och Applikation

Video: Ek (24 Bilder): Densitet Av Torrt Trä Kg / M3, Egenskaper Och Vikt På 1 Kub. Är Det Svårare än Ask Och Lärk? Färg Och Applikation
Video: Tal åk9 - Kvadrattal 2024, Maj
Ek (24 Bilder): Densitet Av Torrt Trä Kg / M3, Egenskaper Och Vikt På 1 Kub. Är Det Svårare än Ask Och Lärk? Färg Och Applikation
Ek (24 Bilder): Densitet Av Torrt Trä Kg / M3, Egenskaper Och Vikt På 1 Kub. Är Det Svårare än Ask Och Lärk? Färg Och Applikation
Anonim

Ek framkallar alltid associationer med kraft, styrka och hälsa. Dess trä har alltid värderats för sin styrka, densitet och hållbarhet. Detta material är motståndskraftigt mot fukt, det motstår svampverkan och behåller sitt oklanderliga utseende under många decenniers användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Densitet och andra egenskaper

Ek är ett långlivat träd, dess ålder är långt ifrån gränsen . Växtens höjd når 30 m, och stammdiametern är 1,5-2 m. Ekträ kan dock ändra dess egenskaper beroende på tillväxtplatsen några vanliga egenskaper sticker ut:

  • motståndskraft mot vridning och deformation;
  • densitet;
  • skärmotstånd;
  • hårdhet av tangentiella och radiella typer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att lista de genomsnittliga tekniska och fysiska egenskaperna hos ek

  • Densitet (specifik vikt)-är 550-700 kg / m3 för torrt virke, i lufttorrt tillstånd är medelvärdet nära 700 kg / m3.
  • Volymvikt-med en fukthalt på 10-15%väger en kub av torrt trä 700-800 kg, massan på en m3 nyskuren trä överstiger 1000 kg.
  • Slutlig styrka - i komprimering längs fiberlinjen är 56 MPa, vid statisk böjning närmar det sig 87 MPa.
  • Elastisk modul - 12, 3 GPa. Denna parameter anses vara den högsta bland alla träslag i den tillgängliga prisgruppen, enligt denna indikator är ek trä näst efter sibirisk lärk.
  • Naturlig luftfuktighet når 60%. På grund av den ökade naturliga densiteten hos ek, kännetecknas timmer i otorkat tillstånd av en stor vikt. Efter torkning minskar vikten - detta underlättar mycket transport och hantering av sågat virke.
  • Kemisk sammansättning - den organiska delen av ek, som finns kvar efter att materialet har brunnit ut, innehåller jordalkaliska och alkaliska element. Organiska komponenter innehåller cellulosa (20-50%), tanniner (2-10%), hemicellulosa-15-30%, lignin-15-30%, samt en liten mängd hartser, högst 0,5-0,6%..
  • Hårdhet - sluthårdhet för ek är 57,3 N / mm2, radiell - 48,2 N / mm2 och tangentiell - 52,8 N / mm2.
  • Skuggan är bred - från nästan vitt till nästan svart. De vanligaste är gråaktiga, bruna och gyllene toner, det finns inga röda.
  • Konsistensen är porös, radialstrålar syns tydligt. Det är denna typ av trä som anses vara referensen och imiteras när man skapar konstgjorda dekorativa beläggningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den höga efterfrågan på ek beror på dess exceptionella prestandaegenskaper:

  • förbränningstemperatur - 230 grader i närvaro av en flammkälla och 370 grader med flamlös uppvärmning;
  • värmeledningsförmåga - är 200/400 mW (m · K) över respektive längs fiberlinjen;
  • hygroskopicitet - reducerad;
  • askhalt - överstiger inte 0,35%.

En annan egenskap hos ek är av stort intresse - när det kommer in i en fuktig miljö ruttnar det inte, som andra trädslag, tvärtom blir det mer hållbart och får en nästan svart nyans.

Detta träd kallas "färgat" trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsalternativ

För att öka driftsparametrarna utsätts ek för primär bearbetning och efterbehandling. Färgning av detta material används nästan aldrig; de viktigaste bearbetningsmetoderna inkluderar:

  • färgning - åldrande i vatten, denna teknik gör att du kan ge träet en mörkare färg och betona dess spektakulära konsistens;
  • lackering - används vanligtvis efter färgning för att fixa den resulterande färgen;
  • oljeimpregnering - används för individuella dekorativa element.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra träslag

Bland alla lövträ är de mest populära ask, alm, bok, ek och bland barrträd - lärk. Alla andra sorter har antingen otillräckligt höga driftsparametrar (t.ex. tall), eller är för dyra och kan därför inte användas för storskaligt arbete. Dessa inkluderar plommon, päron eller körsbär, som är vanliga vid skapandet av musikinstrument. Ek och ask har en högre densitet, även om askan är något hårdare och starkare än ek . Båda stenarna har liknande struktur, god värmeledningsförmåga och flexibilitet.

De har fått höga betyg för deras motståndskraft mot fukt, vilket är särskilt uppskattat när du utför inredning och utvändig dekoration av lokaler . Alla andra raser som finns i vårt land skiljer sig inte åt i den här egenskapen, vilket avsevärt begränsar användningsområdet. När man väljer mellan ek och lärk, ska man först utgå från priset. Om du vill spara pengar är det bättre att föredra lärk, eftersom ekvirke är mycket dyrare.

Dessutom tenderar lärk att sprida en barrträd i rummet. Dessa virke släpper ut fytoncider som har en hälsofrämjande effekt och skapar en trevlig atmosfär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Det finns flera huvudtyper av ek. Låt oss ge en kort beskrivning av dem.

  • vit sten (högland) - växer på torra och sandiga marker. Har en förtjockad, nästan svart bark och gult halmsträ med en flerlagersstruktur. Materialet har en hög hårdhet, dess elasticitet är låg.
  • Järn (vatten) - växer vid floder och andra vattenmassor, som finns i älgmossar. Träet hos sådana växter har ljusrosa nyanser. Det är ett elastiskt och tungt material som kan spricka under torkning.
  • Färgade - det här träet har lagrats i vatten i flera år. Det kännetecknas av en mörk, nästan svart färg. Ett sådant träd utsätts lätt för artificiell åldrande. När det bränns ger myrek mycket värme, men detta kommer att kräva ett konstant luftdrag, det resulterande kolet håller inte värmen väl.
  • På Kaukasus och Krims territorium växer kork ek .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Ek är en värdefull art. Den genomgår torkning, deformeras inte, förlorar inte sin prestanda vid användning. Artiklar av ek kan hålla upp till 150 år. Låt oss bo på de viktigaste användningsområdena för ek.

  • Färgade ek kan kännetecknas av sin svarta färg. Det används ofta vid tillverkning av ytor av träsnitt.
  • Blekt ek - erkänd som ett riktmärke inom parkettproduktion. Plankor av andra träslag imiteras ofta under dess struktur.
  • Suberisk - Lämplig för tillverkning av skosulor och vinflaskproppar. Speciella korkmattor för köket är gjorda av detta material.
  • Mongoliska - denna ek används nästan aldrig i konstruktion, dess användning är begränsad av recept på alternativ medicin.
  • Trimmad - sådant trä representeras av brädor och används vid tillverkning av möbler, vid utförande av konstruktion och efterbehandling.
  • Borstad - ett sådant material ser artificiellt åldrat ut, det erhålls genom att ta bort alla mjuka fibrer från materialets yta. Används för att skapa dekorativa ytor.
  • Nästan alla typer av ek är efterfrågade för invändig och utvändig beklädnad … Den används för att tillverka möbler, fönsterkarmar, dörrpaneler, liksom fat, hästlag och vagnar.
  • På grund av dess höga fuktbeständighet petiolate (sommar) ek är efterfrågad inom industriell produktion av båtar och undervattensstrukturer. Vinterved används oftare i snickerier.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur arbetar man med trä?

Allt trä måste torkas noggrant under naturliga förhållanden före arbete . Det är inte värt att påskynda denna process, eftersom detta kan orsaka sprickbildning. Ju torrare träet är, desto mer hållbart och motståndskraftigt mot sönderfall blir det. Det finns "folkliga" metoder som gör att du kan ta reda på fuktinnehållet i träet som erbjuds i butiken utan speciella enheter. För att göra detta, på den hyvlade sidan av virket, bör du rita en remsa med en kemisk penna. På torrt trä förblir färgen på linjen oförändrad, på undertorkad kommer den att få en lila nyans. Du kan också bestämma luftfuktigheten genom att knacka på ett träämne. I ett rått träd är det tråkigt, i ett helt torkat träd är det melodiskt och mjukt.

Det är nästan omöjligt att slå en spik i ett ek eller skruva i en skruv, så det är lämpligt att förborra små hål . Men de självhäftande fogarna på ekelementen hålls ganska stadigt.

Ytan på träet behöver inte färgas, eftersom ek naturligt har en trevlig nyans och snygg konsistens. Detta virke är ganska enkelt att lacka, helst vattenbaserat.

Rekommenderad: