Trämaterial: Tunna Löv Och Plattor. Vilken Typ Av Plåt är Miljövänlig? Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Trämaterial: Tunna Löv Och Plattor. Vilken Typ Av Plåt är Miljövänlig? Vad Det är?

Video: Trämaterial: Tunna Löv Och Plattor. Vilken Typ Av Plåt är Miljövänlig? Vad Det är?
Video: Hållbar utveckling på 1,5 minut 2024, April
Trämaterial: Tunna Löv Och Plattor. Vilken Typ Av Plåt är Miljövänlig? Vad Det är?
Trämaterial: Tunna Löv Och Plattor. Vilken Typ Av Plåt är Miljövänlig? Vad Det är?
Anonim

Trämaterial, i form av tunna löv och plattor, anses vara ett populärt alternativ för konstruktion och dekoration av byggnader och strukturer. De är ganska olika i sina dimensionella parametrar, styrka, utseende, men de är alltid baserade på naturliga komponenter. För att förstå vad det är, vilket träträ som är miljövänligt, hjälper en översikt över de olika alternativen för sådana produkter.

Bild
Bild

Vad det är?

Träbaserade material är en typ av produkt som erhålls från bearbetning av naturlig bas . De kan ha ett konstruktionsmässigt, dekorativt, värmeisolerande syfte. Naturligt trä fungerar alltid som grund, utsatt för mekanisk påfrestning eller påverkan av fysikalisk -kemiska bearbetningsmetoder. När det gäller deras egenskaper är materialen i denna grupp överlägsna sina obehandlade naturliga motsvarigheter. De är mer motståndskraftiga mot arbetsbelastningar.

Träbaserade material har uppenbara fördelar:

  • brett storleksintervall;
  • estetiska fördelar;
  • enkel installation;
  • motståndskraft mot miljöpåverkan;
  • möjligheten till ytterligare behandling.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

TILL nackdelar kan hänföras till den relativa miljösäkerheten - vid tillverkning av vissa pressade produkter i plattorna används lim på basis av fenol -formaldehyd. Dessutom, när det gäller fuktbeständighet, är trämaterial ibland också sämre än massivt trä.

I avsaknad av brandhämmande impregnering är de brandfarliga, benägna att utveckla röta och mögel och lockar insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Träbaserade material måste uppfylla ett visst antal krav. Vid tillverkning är det tillåtet att använda barrträd och lövväxter, liksom avfall från deras skörd, bearbetning. Dessutom kan inneslutningar av icke-trä användas: hartsartad, självhäftande, vinyl och andra polymerer, papper.

För limning av ämnen kan följande metoder användas:

  • på en tandad spik i längd;
  • på en mustasch i bredd;
  • på en slät skarv i båda planen.

Alla andra krav är inte generella, utan individuella, eftersom de varierar beroende på materialets typ och syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Klassificeringen av träbaserade material är ganska omfattande och varierande. Några av dem erhålls genom bearbetning av avfall som erhållits vid sågning, hyvling och användning av andra metoder för mekanisk bearbetning av naturligt trä. Eftersom råvaran är trä är konventionellt alla sådana produkter miljövänliga. Men detta är inte alltid sant, sedan sådana egenskaper kanske inte har de anslutningskomponenter som ingår i plåt- och plattelement under produktionen.

Träbyggnadsmaterial används oftast där vägg-, golv- och takbeklädnad krävs. Plywood tillverkas på basis av flerskiktsfanerark. Byggbrädor (MDF) erhålls från fibern som erhålls vid malning av avfall. Partikelpaneler tillverkas också i form av tunna ark. Materialen för tillverkning av vilka chips används kallas OSB - de inkluderar också OSB -märkning som används utomlands.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig

Denna kategori är den mest omfattande. Den presenterar virke och virke som har genomgått olika metoder för mekanisk bearbetning. Bland de mest populära alternativen är:

  • runt trä;
  • huggen;
  • sågad;
  • flisad;
  • flisfaner;
  • hyvlad plywood;
  • träspån, fibrer och sågspån.

Ett särdrag hos denna materialgrupp är frånvaron av främmande inneslutningar . De bildas med enbart mekanisk bearbetning, utan att lim och impregnering medverkar.

När det gäller miljövänlighet är denna kategori den säkraste.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Impregnerad

Trämaterial som modifierats genom användning av impregneringar har ökat fuktmotståndet och blir mer motståndskraftigt mot mekanisk påfrestning . Oftast fungerar frätande kemikalier - ammoniak, syntetiska oligomerer, antiseptika, flamskyddsmedel, färgämnen - som en ytterligare komponent. Impregneringsprocessen kan åtföljas av ytterligare kompression eller uppvärmning av materialet.

Impregnerade eller modifierade träbaserade produkter får förbättrad böjhållfasthet - skillnaden når 75%, minskad vattenabsorption. De är lämpliga att använda som bas för gruvställ, friktionselement för olika ändamål.

Bild
Bild

Nedtryckt

Denna kategori inkluderar DP -pressat trä, bildat genom kompression med ett tryck på upp till 30 MPa. I detta fall utsätts naturliga råvaror för ytterligare uppvärmning. Pressat trä isoleras enligt metoden för att erhålla materialet:

  • konturtätning;
  • ensidig;
  • bilateral.

Ju mer intensiv effekten är, desto starkare är kompressionen . Till exempel, med ensidig pressning, pressas stängerna över fibrerna, samtidigt som de behåller en riktning. Med konturkomprimering pressas en träbit in i en metallform med en mindre diameter. Bilateralt verkar på stängerna i längd- och tvärgående. Pressat trä får hög deformationsmotstånd, skiljer sig åt i mekanisk och slaghållfasthet - det ökar 2-3 gånger efter bearbetning.

Materialet blir också praktiskt taget vattentätt genom komprimering av fibrerna.

Bild
Bild

Skiktad

Denna kategori inkluderar träbaserade material som formas med skivad plywood eller faner . Anslutningselementet är vanligtvis proteinbaserat lim eller syntetiskt harts.

Klassificeringen av laminerade trämaterial inkluderar följande alternativ

  1. Snickarspis . Det är mer korrekt att kalla det laminerat kombinerat trä.
  2. Plywood . Dess fibrer i varje fanerskikt är ömsesidigt vinkelräta. Detta säkerställer materialets höghållfasthet.
  3. Gjuten plywood . Den tillverkas i form av moduler med krökt böj.
  4. Laminerat trä . Fibrerna i dess ark kan anordnas i olika riktningar eller i en riktning.

Ytterligare förstärkning med tyg, nät eller plåt är tillåtet vid tillverkning av laminerade material.

Bild
Bild

Limmad

Detta inkluderar produkter av massivt trä som är anslutna till en vanlig sköld, timmer eller annan produkt . Skarvning kan förekomma i längd, bredd, tjocklek. Huvudsyftet med bindning är att stärka strukturen på grund av ett visst arrangemang av element med olika egenskaper och fysikalisk -kemiska egenskaper. Anslutningen sker under tryck med hjälp av lim och naturliga träkomponenter.

Bild
Bild

Laminerad

Denna kategori inkluderar träbaserade material, som är gjorda av många lager faner, bundna med hartser av syntetiskt ursprung . Ytterligare bearbetning sker under ett tryck på 300 kg / cm3 med uppvärmning av materialet upp till +150 grader.

Grundklassificeringen är densamma som den som används för laminerade material.

Bild
Bild

Trä-plast

Detta inkluderar alla kompositskivor formade med mjukningsmedel. Flis, spån, sågspån, strimlat trä används som råvaror. Bindemedel kan vara mineraliska eller organiska, eller i form av syntetiska hartser. De mest kända typerna av sådana material är DSP, spånskiva, OSB, MDF . Träfiberplatta är tillverkad av fibrer - deras produktion är mer som papperstillverkning.

Bild
Bild

Funktioner för användning

Användningen av träbaserade material bestäms av deras individuella egenskaper. De är mest efterfrågade på ett antal områden.

  1. Byggnad . Här efterfrågas plattor i stort format - spånskiva, OSB, DSP, fokuserade på skapande av externa och inre väggar, skiljeväggar med raminstallationsteknik.
  2. Möbeltillverkning . Här är materialen med polymer (vinyl), samt pappers ytteryta, MDF och spånskiva mest efterfrågade.
  3. Ljudisolering och värmeisolering . Med hjälp av plattor kan du minska hörseln på skiljeväggar och tak, eliminera eller minska värmeförlust i byggnader för olika ändamål.
  4. Maskinteknik . Trämaterial är efterfrågade vid tillverkning av lastbilar och specialutrustning.
  5. Bilbyggnad . Belagda plattor används för att göra vagnkonstruktioner för godsändamål, golv och andra element.
  6. Skeppsbyggnad . Trämaterial, inklusive de med polymertillsatser, används vid skapandet av fartygsskott, planering av det inre utrymmet.

Det säregna med att använda träbaserade material bestäms främst av graden av deras fuktbeständighet och mekaniska hållfasthet .… De flesta av dessa produkter är avsedda för inredning av lokaler eller kräver organisering av ytterligare skydd i form av ånggenomsläppliga och vattentäta filmer.

Rekommenderad: