Möbelträ: Det Dyraste Virket. Vilken Grupp är Bättre Att Göra? Typer Och Raser För Tillverkning Av Möbler, Textur

Innehållsförteckning:

Video: Möbelträ: Det Dyraste Virket. Vilken Grupp är Bättre Att Göra? Typer Och Raser För Tillverkning Av Möbler, Textur

Video: Möbelträ: Det Dyraste Virket. Vilken Grupp är Bättre Att Göra? Typer Och Raser För Tillverkning Av Möbler, Textur
Video: Buying the Nicest Live Edge Slabs in LA 2024, Maj
Möbelträ: Det Dyraste Virket. Vilken Grupp är Bättre Att Göra? Typer Och Raser För Tillverkning Av Möbler, Textur
Möbelträ: Det Dyraste Virket. Vilken Grupp är Bättre Att Göra? Typer Och Raser För Tillverkning Av Möbler, Textur
Anonim

Att välja möbler som kommer att tjäna dig i många år och samtidigt uppfyller alla estetiska krav är inte så lätt. Det är mycket viktigt att ta hänsyn till materialets mekaniska hållfasthet, fuktbeständighet, färg, struktur och naturligtvis budgetmöjligheter. I vår recension kommer vi att försöka berätta mer om det invecklade med att välja naturligt trä för att skapa möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

När de väljer timmer för tillverkning av möbler gör de flesta användare ett vanligt misstag - de fokuserar bara på den dekorativa komponenten och glömmer att detta material har hårdhet, porositet och fuktbeständighet.

Du måste veta att virke kan vara hårt och tätt - det kännetecknas av höga driftsegenskaper, men det är mycket svårt att bearbeta sådant virke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel kan arbetsstycken från exotiska arter endast bearbetas med specialutrustning som gör att du kan göra ett smidigt snitt, fasa, släta hörn och utföra högkvalitativ efterbehandling. Samtidigt kan valet av lätt bearbetade träslag inte kallas framgångsrikt. Det kommer bara endagsmöbler ur sådana råvaror, som efter flera säsonger får ett sjaskigt utseende.

Förutom styrka, särskild uppmärksamhet bör ägnas vattenresistens, eftersom hårt och hållbart trä inte nödvändigtvis behöver vara vattenbeständigt . Till exempel uppför sig tät bok mycket humörig i fuktiga förhållanden, och vattenbeständig teak anses vara ett mjukt träd.

Det så kallade termoträet, som nyligen har dykt upp på marknaden, kommer att vara den optimala kompromissen. Det erhålls genom att utsätta avverkning för en hög temperatur på 200-300 grader, sådana produkter blir både vattentäta och hållbara samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av trä för att skapa möbler är alltid individuellt . Det finns inget entydigt svar på frågan om vilket trä som är bättre - varje art är optimal under vissa förhållanden. Det är därför det är värt att titta närmare på funktionerna i att använda olika träslag.

Bild
Bild

Raser

Bland de olika träslag är de mest populära tall, ek, aska samt bok, lärk och björk.

Dessa material sticker ut för sina fysiska och estetiska egenskaper, varför de ofta används vid tillverkning av möbler.

Var och en av dem har sina egna parametrar för styrka, styvhet, motståndskraft mot fukt och ultraviolett strålning.

Bild
Bild

Tall

Detta trä har en blek struktur med ett kontrasterande mönster av årliga lager, varför materialet är populärt vid inredning av rum i land, Provence, etno och till och med moderna loftdesigner.

Sådant virke kommer att vara det bästa valet för tillverkning av köksfasader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rasen har en brun kärna, savträet är lättare, årsringarna ligger centralt . När träet mognar ökar nyansernas intensitet och därmed ökar kostnaden för råvaror i allmänhet. Tall reagerar bra på färgning. Särskilt imponerande virkar tonade i nyanser av varm choklad och andra ädla bruna färger. Men det är inte värt att täcka tallen med ljusa färger, för med tiden börjar oljefläckar dyka upp på den.

Rasen kan enkelt bearbetas, och den ökade resinen ger den motståndskraft mot fukt, har en antimikrobiell och antiparasitisk effekt. Tallens densitet är låg - endast 0,52 g / cm3. Det är därför för arbete, skärning och matbord, samt fåtöljer och soffor, är det bättre att använda annat trä.

På tall med frekvent mekanisk spänning uppstår ofta sprickor, flis och andra deformationer.

Bild
Bild

Björk

Detta är ett träd med ljust trä, där gränsen mellan kärnvirket och trädet är nästan osynlig. Värdet av denna art ökar när trädet mognar, när konturerna av de årliga skikten blir tydligare. På grund av sin blekgula färg kan detta träd beläggas med färger i olika nyanser.

När man skapar möbler används björk ofta i kombination med mer texturerat material, till exempel med ek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medeltätheten för björkved motsvarar 0,65 g / cm3. Materialet tål höga centric belastningar, därför kan rasen användas i de områden där möblerna ständigt är under högt tryck. Samtidigt lämpar sig björk för carving och modellering.

Nackdelarna med virke inkluderar exponering för skadedjur. Förutom, det absorberar fukt väl och behöver ytterligare beläggning med skyddande föreningar . Björkmöbler är målbara.

Vanligtvis är det målat i ljusa färger för att möblera rum i en klassisk inredning, där monotona mönster dominerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aska

Konsistensen är mycket effektiv - de brokiga skikten i den är dekorativt inramade av silkeslen fibrer. Beroende på trädets livsmiljö varierar nyansintervallet från blekgula till rosa nyanser. Sådana lösningar är mycket efterfrågade i modern möbelproduktion.

Askens densitet är jämförbar med björkens och är 0,64-0,68 g / cm3.

Materialet har hög slaghållfasthet och god flexibilitet - detta tillåter användning av trä vid tillverkning av krökta möbler, liksom fruktkorgar och krukor. Ask sågat virke leder värmen bra, så de används ofta för att göra möbler för att ordna barn- och sovrum.

Bland materialets brister utmärks känsligheten för insektsverkan och poleringens komplexitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

Detta trä är känt för sin uttrycksfulla konsistens, släta prydnader och krökta årringar. Färgpaletten innehåller både ljusa och mörka färger. Materialet lämpar sig bra för målning och bearbetning. Materialets densitet är mycket hög - 0,69 g / cm3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä är resistent mot temperaturer, vatten och skadedjur, därför kommer sådana möbler att stå i århundraden med rätt vård.

Detta material är utbrett vid skapandet av utemöbler och används också i konstruktion. Kostnaden för sådana produkter har dock varit och är fortfarande en av de dyraste på marknaden.

Bild
Bild

Bok

Precis som ek, har bok klart synliga årliga lager, vilket gör att materialet ser väldigt dekorativt ut. Träet är vanligtvis ljust, när det blir äldre får det en ljusbrun nyans med en lätt rödaktig nyans .… Bokens styrka är 0,68 g / cm3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ett mångsidigt material med exceptionell prestanda och ökat motstånd mot yttre påfrestningar. Bok har bara en nackdel - låg motståndskraft mot fukt.

Sådana möbler rekommenderas inte för kök, bastur, simbassänger och andra rum med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkträd

Den mest utbredda rasen i världen, träet kännetecknas av ett utsökt mönster, där årliga lager kompakt och jämnt utlöser en lätt strukturerad bas. Lärken värderas särskilt för sin gulröda färg med en bärnstensfärgad nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkstyrka - 0, 67 g / cm3 . Av nackdelarna kan man notera en hög hartshalt, vilket avsevärt försvårar bearbetningen av material och orsakar skador på verktyg. Men materialets flexibilitet gör att du kan göra de mest böjda och snidade elementen av det.

Lärken är resistent mot fukt och temperaturfluktuationer.

Materialet är nästan inte utsatt för deformation, eftersom lärkmöbler behåller sitt ursprungliga utseende i flera decennier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valnöt

Det används vanligtvis för tillverkning av faner, som senare går till efterbehandling av mjukare träslag. Den har en piercing mörkbrun färg som passar perfekt in i klassiska interiörer. Det är massivt trä, men det är ändå enkelt och enkelt att arbeta med . Lockiga element kan skäras ur virke, och måla på en sådan grund håller länge utan att skala eller spricka.

Valnötsmöbler är relevanta i vardagsrummet och matsalen. Det är från detta material som teckensnitt skapas, som sedan överförs till sina ättlingar genom arv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Al

Trä med höga parametrar för fuktbeständighet, materialet är väl bearbetat och polerat. Men när det kommer i kontakt med betong och metall mörknar det, så oftast målas al. Alder har blivit utbredd vid tillverkning av möbelfasader.

Bild
Bild

Design

Textur

Varje träslag har sin egen struktur:

  • med en svag bild;
  • med en bild i form av ringar;
  • med en bild i form av ränder av olika bredd och längd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets externa data är direkt beroende av upphandlingstekniken. Så med ett tangentiellt snitt är alla ränder och böjar tydligt synliga, med ett radiellt snitt är mönstret nästan inte framträdande på ytan.

För arrangemang av klassiska interiörer är det bättre att föredra material med en homogen konsistens.

I moderna rum kommer träprydnader att se bra ut mot bakgrunden av monokromatiska neutrala väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

När du väljer ett material för att skapa möbler är färgschemat inte av liten betydelse. Det bör komma ihåg att mörka färger reducerar visuellt utrymmet - sådana möbler kan endast användas i stora rum , för små bör företräde ges till ljusa färger.

Bild
Bild

Mörkröda och chokladtoner kombineras harmoniskt med vita väggar, fyller vardagsrummet med mys och skapar en varm atmosfär.

Träet av wenge, körsbär, kempas, samt amarant och valnöt har en rik mörk färg.

Mjuka ljusa nyanser skapar en harmonisk kontrast till den ljusa inredningen i det simulerade rummet . Dessa arter inkluderar ask, tall, ek, björk, lönn, bok och al.

Om utrymmet inte har tillräckligt med belysning, är pastellfärgade möbler en bra lösning - de ger effekten av närvaron av solens strålar in i rummet. I det här fallet är det bäst att plocka upp föremål från ceder, al och teak.

Bild
Bild

Urvalskriterier

När du väljer möbler bör du ta hänsyn till materialets slitstyrka, styrka, styrka, elasticitet och motståndskraft mot fukt. Så, möbler av täta sorter har en längre livslängd, och mjuka möbler är mer mottagliga för yttre mekaniska påverkan. Robusta möbler används bäst i köket - lönn, akacia, idegran, liksom boxwood, dogwood och merbau är lämpliga här.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vardagsrummet har tillräckligt med material av måttlig hårdhet - ek, bok, valnöt eller körsbär . I sovrummet och barnkammaren är det lämpligt att utrusta ett rekreationsområde från ett tallmassiv. Trädgårdsmöbler är vanligtvis gjorda av fuktbeständig akacia, ek och teak.

Rekommenderad: