Precious Woods: Det Dyraste Träet I Världen För Möbler. Vad är Värdet Av Sällsynta Ryska Raser? Afrikanskt Trä Och Annat

Innehållsförteckning:

Video: Precious Woods: Det Dyraste Träet I Världen För Möbler. Vad är Värdet Av Sällsynta Ryska Raser? Afrikanskt Trä Och Annat

Video: Precious Woods: Det Dyraste Träet I Världen För Möbler. Vad är Värdet Av Sällsynta Ryska Raser? Afrikanskt Trä Och Annat
Video: Robot Full Movie HD | Rajinikanth | Aishwarya Rai | Review & Facts HD 2024, April
Precious Woods: Det Dyraste Träet I Världen För Möbler. Vad är Värdet Av Sällsynta Ryska Raser? Afrikanskt Trä Och Annat
Precious Woods: Det Dyraste Träet I Världen För Möbler. Vad är Värdet Av Sällsynta Ryska Raser? Afrikanskt Trä Och Annat
Anonim

Vår planet är rik på alla typer av vegetation, bland vilka det finns mycket dyra trädslag. Deras trä har speciella kvaliteter och utseende som inte är inneboende i råvarorna för konventionella träslag. Födelselandet för sådana kulturer är olika regioner i Afrika, Asien och till och med Europa. Vi kommer att överväga de mest intressanta och sällsynta sorterna i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Värdefulla träslag har individuella egenskaper och skiljer sig från vanliga. Bland de speciella egenskaperna finns hög hållfasthet och krympning, motståndskraft mot stress, densitet och enkel bearbetning. De har uppenbara ovanliga mönster och textur. Prestandaegenskaperna hos produkter tillverkade av sådant trä är mycket höga, de tolererar perfekt fukt- och temperaturbelastningar, behåller sin form och slits inte . De kräver ingen särskild vård och är inte mottagliga för attacker av skadedjur och svampar.

Vissa arter är värdefulla, eftersom det är väldigt få av dem kvar i den naturliga miljön. De är listade i Röda boken och är skyddade av lag. Många av dem har vuxit i ungefär ett halvt sekel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Världens dyraste virke

Konventionellt dyra träslag kan delas in i två kategorier: mahogny och ibenholt.

Den röda gruppen innehåller några trädslag, vars virke har en märklig brunaktig eller röd nyans.

En framstående representant för mahogny är teak, som växer i Indien ., Thailand och andra subtropiska länder . I dessa regioner är det en råvara för hem- och industriproduktion. Växten är mycket opretentiös, därför kan den växa på andra kontinenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teak är värdefullt på grund av dess specifika egenskaper, såsom motståndskraft mot fluktuationer i fukt, vacker färg och struktur. … Den kan vara mörkbrun i färgen, ibland med svarta ränder . Färgen på trä beror på koncentrationen av ett visst ämne som skyddar det från förfall. Det finns också ett litet innehåll av kisel i kompositionen, vars andel beror på odlingsorten för kulturen. Om du såg genom teakstammen kan du se tydliga ringar och en rak fiberstruktur.

Trä är lätt att bearbeta. Du behöver bara arbeta med det med kraftigt slipade verktyg. Den fäster bra, håller spikar och skruvar och absorberar färgämnen. Den har en mörk konsistens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av de svarta stenarna kan ebenholts särskiljas, som växer i tropikerna i Afrika, Asien, på ön Ceylon, i Indien och Australien . Eben har hög hållfasthet och specifik vikt, tät struktur. Ebenholtsplantager skapar hela skogar. Trä av denna art är mycket dyrt, kostnaden per kubikmeter börjar från 1000 dollar.

Denna typ av träd anses inte bara dyrt, men också sällsynt, därför är det listat i den röda boken. Träet är det tyngsta av alla populära trädsorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen finns det mer än 100 typer av ebenholts. De mest populära och värdefulla är arterna Lunar, Macassar, Mun, Ceylon och Kamerun. Den mest populära är Kamerun ebenholts. Den har en uttalad svart kärnfärg. Snittet har synliga porer. Av alla ebenholts träd är detta det mest prisvärda.

Den dyraste är den ibenholta månrasen, vars hemland är i Myanmar . Detta är en vacker och sällsynt art med en ljus kärna, och svarta eller kaffeader sticker ut på den. Ibland syns ränder av andra nyanser. Denna ras är förbjuden för avverkning, eftersom den hotas med fullständig utrotning. Trädet växer under mycket lång tid, upp till 500 år.

Trots detta är de mest elitära och dyraste produkterna gjorda av månens ebenholt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rasöversikt

Det finns andra värdefulla trädslag i naturen.

Afrikanska rosenträd

Denna ras har många namn, såsom bubinga, afrikansk rosenträ, etc . Kulturens hemland är Afrika, det växer på platser nära floder och sjöar, där landområden lämpar sig för översvämningar. Det afrikanska rosenträdet är en vintergrön växt som kan nå en höjd av 50 m. Den har en rak cylindrisk stam, upp till 2 meter i diameter. Har en gröngrå eller rödbrun bark med små rundade fjäll. Under blomningen kastar trädet ut vita blommor som samlats i blomställningar upp till 16 cm långa.

Träet har en speciell nyans, som kan vara rosa röd, mörk röd, brun med mörklila eller till och med svarta ränder . Den är tung, har en ganska hög densitet - 860-930 kg / m3, trots denna indikator, måttligt elastisk. Särdrag hos trä betraktas också som insektsresistens och hållbarhet. Materialet poleras lätt, bearbetas och impregneras.

Det används för att producera musikinstrument, lyxiga möbler och använda det som inredning. Trädets bark har funnit sin användning i folkmedicin - det hjälper mot högt blodtryck och gonorré.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amaranth

Amaranth tillhör familjen baljväxter, populärt kallad det lila trädet . På grund av barkens ljusa färg kallas det också "lila hjärtat". Detta släkte inkluderar 23 arter som växer i regionerna i Syd- och Centralamerika, i regnskogarna i Brasilien och Amazonas. I den naturliga miljön kan trädet nå 10 m med en stamomkrets på 1,5 m. Under blomningsperioden producerar trädet små vita blommor samlade i blomställningar.

Det är intressant att kärnan i själva stammen har en gråbrun färg, och efter skärning får den en helt annan, lila nyans . Sådana förändringar sker eftersom det oxiderar när det interagerar med fukt. Träet har stora porer med ett kaotiskt arrangemang, och årsringarna syns knappt. Konsistensen är medium, blank, med ett lätt vågigt mönster. Amaranth är en hård sten med utmärkta vattentäta egenskaper. Trots alla dessa egenskaper är den mycket ömtålig, torkar snabbt utan ytterligare enheter. Har den andra klassen av styrka och motståndskraft mot naturliga förhållanden.

Amarant är inte mottaglig för angrepp av skadedjur och svampinfektion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Agarwood

I tropikerna i sydöstra Asien växer ett agarträd, som också kallas aloe -träd . Dess trä är det dyraste av alla, eftersom växten är på väg att utrotas. Förutom själva träet extraheras en doftande substans från agarträdet, på grund av vilket ett stort antal arter av detta träd har förstörts, och det finns cirka 15 av dem.

Hartset som alla jagar efter visas på trädet till följd av hans sjukdom . Stammen på det röda trädet utsätts för svamp och bakterier, medan det producerar ett speciellt skyddande harts - det är hon som är så dyrbar och aromatisk. Det används för att erhålla aromatisk olja eller färdig för aromatisering av lokaler. Doften av harts är ett kraftfullt afrodisiakum, och det används också som grund för läkemedel mot sexuell dysfunktion. Oljan innehåller cirka 150 komponenter. Tyvärr kan endast 28 ml av det nödvändiga ämnet erhållas från 100 kg harts. Olja är en ganska stark fixerande i parfym.

Den används främst av arabiska parfymer - hållbarheten hos sådana parfymer varar ungefär en dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sandelträ

Sandelträ är mycket sällsynt och dyrt . Tropikerna i Asien och de ekvatoriala skogarna i Indien anses vara sitt hemland. Växten är vintergrön, kan växa på vilken jord som helst: sand-lerig, stenig. Den växer både i öknen och i bergen på valfri höjd över havet. Den mest intensiva och starkaste doften av trä finns i de träd som växer på mycket glesa jordar. Behovet av att överleva provocerar dem att utsöndra olja. Det ackumuleras bara i ett vuxet träd som är mer än 10 år gammalt. Stammen når 9 m i höjd och 1 meter i diameter.

Den har en gråbrun bark och kärnans nyans sträcker sig från vitt till ljusgrått eller brunt . Växten tål höga temperaturer och har gott om solljus. Skilj mellan vit, röd och gul sandelträ. Den dyraste är röd, som har värderats i flera tusen år. Produkter tillverkade av detta trä är en symbol för lyx och rikedom.

Kostnaden för råvaror är hög eftersom trädet växer mycket långsamt. Och även träet av sandelträ har en behaglig lukt och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosenträ

Rosenträ finns bara i mitten av Afrika och på ön Madagaskar. Den har en slät yta med ett ovanligt mönster av tunna lila linjer.

Numera har rosenträ blivit mycket sällsynt, så kostnaden per kubikmeter varierar från $ 10.000.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

En av de mest värdefulla raserna i världen är grenadilen, som växer i Afrika . Det finns främst i Kenya, Tanzania och Moçambique. Den inre delen av stammen är svart, ibland med en röd nyans.

De vackraste träarterna i världen tillhör familjen hagtorn och kallas rosa elfenben eller "rosa ben ". Moçambique och Zimbabwe anses vara hans hemland. Trädet växer upp till 15 m och är vintergrönt. Det är efterfrågat bland befolkningen på grund av dess ätbara frukter. Träets trä är mycket tungt och tätt, men viktigast av allt har det en ljusrosa färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lista över raser i Ryssland

Ryssland har också en stor lista över värdefulla trädslag

Värdet av ryskt virke representeras av karelsk björk , som har ett individuellt mönster, manifesterat på grund av stampitting syndromet. Tack vare de karakteristiska inre stötarna finns en del av barken kvar i björken, på grund av detta erhålls ett ovanligt stammönster inuti. När den är sågad ser den ut som trämarmor.

Karelsk björk är en sällsynt art, som endast används för hantverk och lyxiga möbler.

Bild
Bild

Körsbär Det anses också vara en av de dyraste träslag, eftersom det har en vacker färg. Den kan vara röd, rödbrun och till och med rosa grå.

I Ryssland växer detta träd i många regioner, så det kan inte kallas sällsynt. Det lämpar sig bra för bearbetning och polering.

Bild
Bild

ekträ det utmärks av sina värdefulla egenskaper, behåller sitt oförändrade utseende länge. Om du bearbetar det korrekt får du en vacker färg, som med tiden får en speciell ädel nyans. Särskilt värdefull är en ek som legat under vatten länge, den kallas mosse.

En sådan variation kräver en lång och noggrann torkning före bearbetning utan användning av ytterligare enheter.

Bild
Bild

Sibirisk lärk kan särskiljas från barrträd ., som har en högre densitet än ek. Dess trä har en ovanlig struktur och färg. Den rödaktiga kärnan har en smal gul eller vit savträ. Tillväxtringar är tydligt synliga. Stammen är praktiskt taget knutfri. Trä absorberar inte vatten och tål inte torkning väl.

På grund av detta används lärk för tillverkning av parkettskivor, eftersom den har starka fuktavvisande egenskaper.

Bild
Bild

Vita akaciaplantager ligger på vårt lands territorium i regioner med ett tempererat klimat. Akaciaträ är ljusgult, men mörknar med åren. Det är ganska elastiskt, polerar bra och kräver noggrann torkning och bearbetas endast rått.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enbärsträ är efterfrågat på grund av dess hårdhet . Den har en hög densitet, ändrar inte form när den kommer i kontakt med vatten. Vid klippning syns ränder och vågor. Trädets rötter används också för att göra hushållsartiklar.

Bild
Bild

Lönn är ett värdefullt virke och överträffar alla andra sorter i hårdhet. Efter bearbetning är den nästan vit.

Att torka råvaror kräver omsorg, eftersom träet kan spricka. Som kontrast används andra träslag i produkterna.

Bild
Bild

Ansökan

Varje slags värdefullt virke har sitt eget syfte och värde . Det används för tillverkning av lyxiga möbler, musikinstrument och exklusiva smycken. Skrot av billigare träslag har funnit sin tillämpning i dekoration av yachter, bilinteriörer, parkettframställning, konstruktion och skapande av presenthantverk. Trä används ofta i skeppsbyggnad. Trä med anmärkningsvärda nyanser används för att dekorera konstprodukter, rör för rökare och figurer är gjorda av det .… De vanligare typerna används som konstruktionsvirke för tillverkning av fönsterkarmar, dörrar och trappor.

Ju dyrare trämaterial, desto lägre parametrar för originalprodukten.

Rekommenderad: