DIY Trä Antiseptika: Recept. Hur Man Gör En Icke-tvättbar Komposition För Trä Själv?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Trä Antiseptika: Recept. Hur Man Gör En Icke-tvättbar Komposition För Trä Själv?

Video: DIY Trä Antiseptika: Recept. Hur Man Gör En Icke-tvättbar Komposition För Trä Själv?
Video: 8 POWERFUL HOMEMADE ROOTING HORMONES| Natural Rooting Stimulants for Gardening 2024, Maj
DIY Trä Antiseptika: Recept. Hur Man Gör En Icke-tvättbar Komposition För Trä Själv?
DIY Trä Antiseptika: Recept. Hur Man Gör En Icke-tvättbar Komposition För Trä Själv?
Anonim

Behandling av träkonstruktioner med antiseptiska läkemedel kommer att förlänga byggnadernas livslängd. Ett outplånligt antiseptiskt medel är ett bra val för träkonstruktioner. Det finns många alternativ för sådana verktyg som säljs som gör att du kan uppnå ett positivt resultat. Med tanke på att ibland en stor yta behandlas med speciella ämnen, vilket är ganska dyrt, är det bättre att göra impregneringen för trä själv.

Bild
Bild

Hur man gör av kopparsulfat?

Trä är ett utmärkt material som används i konstruktion. Sådana naturliga, miljövänliga råvaror har många fördelar. Trä har dock också nackdelar. De uttrycks i närvaro av fiender i form av insekter, svampar och mögel . Trä är också rädd för eld och fukt. Det är därför materialet behöver ett särskilt skydd för att avvisa skadedjur och motstå negativa väderfaktorer. I det här fallet talar vi om antiseptisk impregnering.

Bild
Bild

Sedan antiken har människor kämpat med liknande problem på olika sätt. Vanligtvis, för rum med hög luftfuktighet, valdes vissa typer av träd som var mest resistenta mot skador: ek, al, lärk . Att elda ved med öppen låga var populärt. Dessutom användes speciella impregnerande kompositioner, som är prototyperna för dagens antiseptika. Ytorna behandlades med björktjära, linfrö och solrosolja, harts av barrträd.

Impregneringar för träytor är speciella fuktavvisande blandningar som skyddar och skyddar materialet från skadedjur.

Experter rekommenderar impregnering av ytan i förväg, innan byggnadsarbete. Men även efter reparationens slut kommer effekten av att applicera produkten att vara positiv.

Bild
Bild

Användning av träskyddsmedel hjälper:

  • skydda ytor mot UV -strålar, samt regn och snö (utomhusbruk);
  • skrämma bort barkbaggar och andra insekter;
  • att minska skador på materialet under transport eller under lång tid under ogynnsamma väderförhållanden i det fria;
  • skydda mot mögel och mögel på fuktiga och fuktiga platser.
Bild
Bild

Enligt deras sammansättning kan träantiseptika delas in i vissa grupper, som skiljer sig i grunden

Vattenbaserade produkter . De används för att skydda ytan på möbler och andra träartiklar inomhus, där de vanligtvis inte utsätts för hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Preparat med en oljebas . Det är vanligt att använda dem för bearbetning av material utanför lokalerna, det vill säga på gatan. Oljeformuleringar används vanligtvis inte i vardagsrum på grund av den skarpa lukten.

Bild
Bild

Organiskt lösligt . Huvudkomponenten i sådana blandningar är petroleumprodukter. De används både inom och utanför bostaden. Efter applicering kvarstår en tät fuktsäker film.

Bild
Bild

Kompositioner på vax .

Bild
Bild

Kombinerade droger .

Bild
Bild

Användningen av antiseptika hjälper till att skapa ett tunt lager som förhindrar att syre och fukt kommer in, vilket ger en anaerob miljö som undertrycker skadedjur.

Antiseptiska medel som inte har en skarp lukt är populära . Beläggningen kräver applicering av 2-3 skikt av preparatet. Antiseptikumet ska inte appliceras på en fuktig yta, eftersom produkten inte kommer att kunna absorberas väl. Sådana medel kan vara giftiga, så dess val bör hanteras ansvarsfullt.

Bild
Bild

Du kan förbereda en komposition med en yttre beläggning på egen hand hemma. Tillsats av färg eller lack kommer att ge dekorativa träprodukter.

De mest populära är fonder som har en vattensaltbas, eftersom de är helt säkra för människor. Lösningen kan ha vilken koncentration som helst och beror på användningsområdet.

Vid framställning av blandningar, förbered lämpliga behållare och blandningspaddlar. Vanligtvis appliceras flytande lösningar med sprutpistoler, tjocka formuleringar appliceras med rullar, svampar eller borstar. Ventilation är en förutsättning för att utföra sådant arbete i lokalerna.

Bild
Bild

En av de populära produkterna som används för träbearbetning är kopparsulfat . Det kan tillämpas på olika sätt, som har vissa funktioner, liksom skillnader.

Bild
Bild

Den minst tidskrävande metoden är ytanvändning . Vanligtvis används det redan när trä skadas av svamp eller röta. Skyddstiden i detta fall kommer inte att vara lång. Om materialet är färskt eller dåligt torkat tvättas antiseptikum ännu snabbare.

För ytanvändning:

  • ta 10 gram vitriol och sikta det genom en sil;
  • utspädd i 1 liter vatten;
  • fukta en pensel eller svamp i den resulterande lösningen, du kan också använda en spray;
  • applicera blandningen på ytan som ska behandlas.
Bild
Bild

Denna behandling låter dig skydda träskiktet upp till 2 mm. När djupa sprickor uppstår efter proceduren kan insekter bosätta sig i dem och en svamp kan dyka upp.

För att skydda stockarna som kommer att begravas i marken, använd behandling och förvara dem i en 20% lösning av medlet . Hela stocken eller bara en del av den nedsänkes i lösningen i 48 timmar och torkas sedan naturligt i en månad.

De sågade stockarna bearbetas genom intern impregnering . För detta blandas kopparsulfat med trädsaft. Med tanke på att saftens rörelse bara varar ett par dagar, är det lämpligt att göra detta arbete så tidigt som möjligt.

Bild
Bild

För att förbereda ett mer kraftfullt antiseptiskt medel från kopparsulfat behöver du följande komponenter:

  • kopparsulfat - 1 kg;
  • natriumdikromat - 1 kg;
  • vatten - 18 l;
  • bordsvinäger 9% - 100 ml.
Bild
Bild

Du kan få kompositionen genom att blanda dessa komponenter. För att förbättra deras löslighet är det lämpligt att värma vattnet till 50 grader. Den resulterande massan blandas noggrant och används för bearbetning av träytor.

Denna produkt är giftig, därför måste du följa säkerhetsreglerna när du arbetar med den

När du använder vissa preparat är det nödvändigt att förse dig med skyddsutrustning i form av kostym, glasögon, gummihandskar och andningsskydd. Det är lämpligt att välja ofarliga och prisvärda komponenter, på förhand ha lärt sig hur giftiga de är.

Bild
Bild

Förvara inte kopparsulfatlösningen . Metallbehållare används inte heller för att späda ut kompositionen, eftersom medlet korroderar metallen. Det rekommenderas inte att hantera träprodukter med metallelement, spikar eller bultar med sig.

Jod antiseptiskt recept

För bearbetning av träkonstruktioner är ett hemlagat jodbaserat preparat lämpligt. Dess sammansättning är mycket enkel. Du måste ta en behållare och häll 4 liter vatten i den . Lägg sedan till 2 flaskor med farmaceutiskt jod där. Rör om blandningen väl. Nu kan verktyget användas i arbetet.

Bild
Bild

En komposition med en jodbas är lämplig när den appliceras på synliga delar av produkter eftersom det inte fläckar ytan.

Bild
Bild

Förutom jod används även andra produkter från hemapoteket för träbearbetning. På liknande sätt kan du göra en lösning av grönska och fucorcin.

Bild
Bild

Andra matlagningsmöjligheter

Det finns olika typer av träskyddsmedel. Oljebaserade produkter ger ett bra resultat. Det kan vara lin- eller hampolja. Sådan impregnering kommer inte bara att skydda träet från skador och röta, insektsattacker, utan fungerar också som en dekorativ beläggning. T Som ett resultat kommer linolja att ge produkterna en vacker gyllene färg. För att fixa det i linolja är det bättre att lägga till extrakt av kardborre, elecampan, angelica eller galangal.

Bild
Bild

Efter sådan bearbetning kan vaxning göras för att ge produkterna ett estetiskt utseende. För arbete behöver du:

  • 100 g vax;
  • 25 g kolofonium;
  • 50 g terpentin.

Terpentin kan ersättas med linolja om produkten är beredd för hemmabruk.

Bild
Bild

För att förbereda blandningen måste du smälta vaxet i ett vattenbad, tillsätta kolofonium och blanda, häll olja i behållaren . Efter kokning hälls kompositionen i ett tidigare berett kärl. Den resulterande stelnande massan behandlas med en trasa tills glans uppträder.

Gör-det-själv-antiseptika hjälper till att skydda träytor mot skador och sjukdomar.

Rekommenderad: