Målat Trä (23 Foton): Drag Av Bets, Användningsområden För Bets, Tillverkningsteknik

Innehållsförteckning:

Video: Målat Trä (23 Foton): Drag Av Bets, Användningsområden För Bets, Tillverkningsteknik

Video: Målat Trä (23 Foton): Drag Av Bets, Användningsområden För Bets, Tillverkningsteknik
Video: Mahogny- och valnötsbets 2024, Maj
Målat Trä (23 Foton): Drag Av Bets, Användningsområden För Bets, Tillverkningsteknik
Målat Trä (23 Foton): Drag Av Bets, Användningsområden För Bets, Tillverkningsteknik
Anonim

Det finns många träslag, var och en av dem har sina egna egenskaper och egenskaper. Vissa raser anses vara mer värdefulla. Det finns dock ett speciellt material, vars värde, skönhet och styrka avsevärt överstiger dessa indikatorer av alla andra typer. Detta är betsat trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Detta material är ganska sällsynt. Faktum är att ett träd som har legat i botten av en reservoar i många år kallas ett färgat träd (därför kallas det också ofta för drivved). Det kan finnas ett träd som växte på stranden av en flod, sjö, bredvid havet eller ett träsk och av någon anledning föll i vattnet.

Och även träd faller till botten av stora floder under tränings forsränning vid skörd av material.

Bild
Bild

Även om olika träslag skördas kan inte alla träd bli fläckiga. Vissa ruttnar helt enkelt när de kommer i vattnet.

För att förvärva speciella egenskaper måste trädet ligga under ett lager av silt och sand så att syre inte rinner till det . Under sådana förhållanden kan det finnas tunga stenar som snabbt sjunker och hamnar längst ner i reservoaren.

Det finns betsad björk, gran, tall, asp. De mest värdefulla arterna är dock ek och lärk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlat av naturen själv blir träet inte bara mycket hållbart, utan får också en vacker konsistens. Det tar väldigt lång tid innan detta händer. Experter säger att minimitiden är 40 år, ju längre processen varar, desto bättre . Till exempel blir en ek som legat under vatten i minst 300 år blekgul och efter 1000 år - svart.

En myrskiva kommer att hålla nästan för alltid.

Det bästa stället där processen kan äga rum är botten av ett träsk eller en sjö, eftersom det finns stillastående vatten i dessa magasin . Fastigheterna som ett träd kommer att förvärva i havsvatten blir dock inte sämre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Målat trä har många mycket allvarliga fördelar

  • En av de främsta fördelarna är extrem hårdhet och styrka, som kan jämföras med stenar. Produkter tolererar lätt mekanisk påfrestning, det är omöjligt att lämna repor på dem.
  • En ovanligt vacker konsistens som är svår att få med konstgjorda metoder. Dessutom är den också unik. Färgen och andra egenskaper påverkas av de förhållanden som trädet befann sig i: mineralförhållanden mellan jord och vatten, temperatur och andra aspekter.
  • Motstånd mot negativa yttre faktorer. Målat trä är motståndskraftigt mot hög luftfuktighet, det utsätts inte för sönderfall.
  • Produkter attackeras inte av skadedjur.
  • Enastående hållbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som med alla fenomen kan betsat trä ha nackdelar. I vissa situationer förvandlas materialets förtjänster till dem.

  • På grund av de förvärvade egenskaperna (styrka, unikhet, skönhet) blir materialet extremt dyrt: priset uttrycks i tiotals och hundratusentals rubel och kan nå upp till en miljon per kubikmeter.
  • På grund av den högsta styrkan och hårdheten är materialet svårt att bearbeta ytterligare; specialutrustning och verktyg krävs.
  • Vissa krav ställs på beredningen av materialet för bearbetning. Träet som tas bort från vattnet måste torkas ordentligt. Detta görs utan att misslyckas under naturliga förhållanden, processen tar ungefär ett år.
  • Att ta bort trä från vatten är ett svårt och tidskrävande förfarande. Specialutrustning och deltagande av dykare blir nödvändigt. Dessa faktorer påverkar också produktens slutkostnad.
Bild
Bild

Hur är det gjort?

På grund av naturliga processers långsiktiga natur kan vi inte prata om produktion av naturligt bets.

Konstgjord färgning kan dock användas för att skydda materialet från skadliga miljöfaktorer och förbättra dess dekorativa egenskaper och konsumentkvaliteter.

Bild
Bild

För detta används speciella kemiska föreningar: fläckar. Möbel- och byggindustrin använder denna metod i stor utsträckning. Som ett resultat får materialet bra egenskaper, men kostnaden förblir ganska acceptabel.

Du kan använda metoden själv hemma. Användningen av speciella formuleringar förhindrar utvecklingen av ruttnande, svampmögel. Och även kompositionerna kommer att förlänga produktens livslängd, skydda mot insekter.

För att välja lämplig metod måste du först bekanta dig med träfläckars typer och egenskaper och tekniken för deras användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläckar är:

  • vattenbaserad;
  • alkohol;
  • olja;
  • vax;
  • akryl.

Varje typ av ämne har sina egna egenskaper och användningsnyanser. Ansökan görs på följande sätt:

  • trituration;
  • besprutning;
  • med pensel eller rulle.

Valet av metod beror på träslag. Oljeimpregnering anses vara den minst krävande och lättanvända. Även en oerfaren arbetare kan använda den.

Impregneringar baserade på vax och akryl är mer miljövänliga och dessutom brandsäkra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Små delar kan sänkas ned i behållare med ämnen. Oavsett vilken metod som valts bör vissa rekommendationer följas.

  • Innan kompositionen appliceras måste ytan förberedas. Förfarandet inkluderar rengöring från smuts och damm, föregående lager av lack- och färgbeläggning, slipning. För barrträd krävs borttagning av harts. Torka av ytan med en svamp fuktad i vatten före slipning.
  • Färgen ska appliceras i ett jämnt, tätt lager och vänta tills den torkar.
  • Sedan appliceras ett andra lager. Om en viss mängd av ämnet inte absorberas i träet tas det bort från ytan.
  • När fläcken är helt torr appliceras lack. Det torkade och slipade lacket är täckt med ett andra lager.
  • Efter att lackskiktet har torkat måste ytan poleras.
Bild
Bild

Ansökningar

Målat trä kan användas inom olika verksamhetsområden

  • I konstruktionen används den för att göra inredning och inredning: fönsterbrädor, dörrar, väggpaneler, golvbeläggningar. Den är perfekt för att installera en stege.
  • Materialet används inte mindre ofta vid tillverkning av möbler. Ofta kan eleganta antika föremål ses på museer.
  • Ofta används exklusivt material för att göra souvenirer och dekorativt hantverk. Och det kan också ses i dekorationen av interiören i dyra bilar.
  • Undermåligt avfall används för att producera kol av hög kvalitet.

Rekommenderad: