Anslutningen Av Virket: Hur Man Lägger Det I Tassen Och Törnspåret Korrekt? Typer Och Metoder För Installation Av Träblock Och Profilerade Balkar

Innehållsförteckning:

Video: Anslutningen Av Virket: Hur Man Lägger Det I Tassen Och Törnspåret Korrekt? Typer Och Metoder För Installation Av Träblock Och Profilerade Balkar

Video: Anslutningen Av Virket: Hur Man Lägger Det I Tassen Och Törnspåret Korrekt? Typer Och Metoder För Installation Av Träblock Och Profilerade Balkar
Video: Byggmax tipsar, bygga altan (Lär dig smarta lösningar) 2024, Maj
Anslutningen Av Virket: Hur Man Lägger Det I Tassen Och Törnspåret Korrekt? Typer Och Metoder För Installation Av Träblock Och Profilerade Balkar
Anslutningen Av Virket: Hur Man Lägger Det I Tassen Och Törnspåret Korrekt? Typer Och Metoder För Installation Av Träblock Och Profilerade Balkar
Anonim

Under byggandet av ett trähus, vid ombyggnad av lokaler eller utförande av andra typer av arbeten måste många balkar och kronor fästas ihop. Det är värt att komma ihåg att varje design har sina egna egenskaper och struktur. Därför måste du veta vilken typ av infästning som ska användas under specifika omständigheter.

Bild
Bild

Typer av fästelement för virke

Det finns många mekanismer för hur man håller ihop stängerna. För detta ändamål kan du använda olika typer av träutskärningar som interagerar med varandra . Och du kan också använda konstruktionstillbehör av metalllegeringar. Sådana fästelement skapas i olika former och med ett annat antal hål, så det är möjligt att välja ett universellt alternativ bara för det önskade fodralet.

Grunden för timmerfästena består av hörn . Detta är det mest mångsidiga sättet att säkra stängerna. De kan monteras på spikar, skruvar, skruvar. Samtidigt kan de utföras i olika former och storlekar.

Bild
Bild

Förutom hörnbeslag finns det andra beslag . Bland dem kan du hitta platta figurer (stålplattor) och järnfästen, som drivs in i balkens ändar och fäster kronorna i par.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt mekanismen på skruvhögar . Dess användning gör att du kan spara på en dyr och stark grund när den installeras på instabil mark utan risk att skeva byggnaden.

Bild
Bild

Förening med resten

En sådan koppling kallas också "in oblo". I detta fall är nodalstrukturen ett lås och har olika typer av montering.

Ensidig

Den vanligaste och bekvämaste sättet att fästa, lika väl lämpad för både vanligt och profilerat virke. På ena sidan av materialet är en såg gjord för att göra ett spår vinkelrätt mot träets axel . I tjocklek når den halva materialets tjocklek. Detta alternativ för att lägga balkar består i att sätta in ett vinkelrätt placerat byggelement i spåret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett välformat slott kännetecknas av styrka och densitet . Det passar från de underliggande kronorna, som är riktade i en riktning och kombinerar bra med dem. Ytterligare styrka för hela hörnstrukturen tillhandahålls genom användning av fäststift.

Denna metod är idealisk för att skapa en enkel trippelarmatur (tee).

Bilateral

Vid sammanfogning av virke på båda sidor är det nödvändigt att göra ett par spår upptill och nedtill. Vart i deras djup bör nå en fjärdedel av tjockleken, och bredden görs lika med stången.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyrväg

Fyrvägsanslutning "i fältet" är den mest tillförlitliga varianten av denna metod. men en sådan fastsättning kräver stor skicklighet och professionalism från snickaren när du utför, eftersom du måste beräkna spårens bredd och djup korrekt . Och även själva materialet kan inte skadas. Denna metod innefattar att skära spår på var och en av träets kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag utan rester?

Ibland behöver du jämna och släta hörn utan utskjutande balkar. För att göra detta, använd följande fästmetoder.

Stånga

Detta monteringsalternativ är ett av de enklaste. I den fästs stängerna i en vinkel på 90 grader med hjälp av speciella fästen eller enhetliga fästelement . Dessutom är denna metod lämplig för både horisontella och vertikala balkar. Träet i sig bearbetas inte. På detta sätt samlas olika typer av tillfälliga strukturer, skjul, fältförvaringsanläggningar och mycket mer. Samtidigt kan den färdiga strukturen enkelt demonteras och sättas ihop igen, eftersom virket inte genomgår irreversibla strukturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för att foga timmer "butt-end" har fått en innovativ modernisering efter skapandet av högteknologisk träbearbetningsutrustning . För att förstärka infästningen används ett dolt spårspår, liksom en nyckel i form av en trapets. Ett sådant lås fick namnet på en rottörn, dess form och dimensioner är standardiserade och officiellt godkända av GOST. Detta fästelement är tillverkat på en modern fräs.

Bild
Bild

Produktens tillförlitlighet ges på grund av högprecisions billetbehandling. Spetsen sitter fast inuti arbetsstycket.

Sådan infästning kan förstärkas med konstruktionslim, och hörnen på alla byggnader som är monterade på detta sätt kan skryta med sin styrka och täthet . I detta fall behöver inte framsidan utsättas för någon behandling. På grund av detta behåller den träiga konsistensen sin homogenitet, vilket gör byggnadens fasad attraktiv.

Med en nyckel

Denna anslutning är en av de mest pålitliga fästmetoderna.

Bild
Bild

En plugg är ett litet block som vanligtvis skärs av lövträ. Det kräver speciella spår, som är uppställda i den centrala delen av slutet av den första balken och på den andra längs kanten . Dessutom skärs de på ett sådant sätt att båda elementen, när de appliceras, passar perfekt ihop. Ändspåret är en tredjedel av hela ändytan. Detta innebär att det andra fästelementet måste vara på samma avstånd från kanten. Efter att ha skapat spåren i dem är det nödvändigt att hammar nyckeln med en störningspassning. Fördelen med en sådan anslutning är fullständig eliminering av förskjutningen av staplarna i förhållande till varandra.

Bild
Bild

Skärspårets position kan göras vinkelrätt mot ändytan eller i vinkel mot den. Den senare monteringsmetoden minskar sannolikheten för förskjutning av delar även under tung belastning. Ett horisontellt arrangemang av nyckeln är också möjligt.

Denna metod används oftast vid fastsättning av yttre hörn, liksom vid uppförande av innerväggar . Detta underlättas av fullständig frihet när det gäller att välja avståndet från träkanten för att klippa en kilspår.

Bild
Bild

In i rottörnen

Användningen av en rotspik används framgångsrikt vid längsgående skarvning av stänger. Fördelen med denna metod är att inga ytterligare element behövs för en sådan anslutning. Istället används en avskärning utskuren i slutet av själva balken. Den bildas i mitten och utgör en tredjedel av ändytan.

Bild
Bild

Samtidigt med spetsen skärs ett spår ut i slutet av den andra stången, som sammanfaller i storlek med den första. Själva infästningen sker genom förstärkning av spetsen i spåret från sidan. Ömsesidiga former spelar ingen roll: de kan vara vanliga rektangulära, prismatiska, svansvanskombinationer.

För att öka styrkan och värmeisoleringen kan du använda inte bara spetsen och spåret vinkelrätt mot ändarna, utan också i en halv rät vinkel. Det här alternativet är mycket svårare att implementera, men det kommer att ge anslutningen styrka och minska dess värmeledningsförmåga . I vissa fall är en rotrygla bifurcerad eller till och med bortkastad, vilket också ökar värmehållningsgraden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta alternativ kräver rätt skicklighet, eftersom dåligt tillverkade fästelement på grund av deras subtilitet kan bryta och förstöra anslutningen.

Vart i det finns en anslutning genom en icke-rotspik . Till skillnad från det första är det nära timmerets inre kant och används för att dra åt hörnen.

Laxstjärt

Denna monteringsmetod anses vara en av de mest värmeisolerande för hemmet. GOST 30974 - 2002 fungerar som den normativa regleringen för dess genomförande . Svanshalsfogen är pålitlig och hållbar. Detta hörn behöver inte ytterligare fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturen i denna design liknar mest en ryggrad. För genomförandet måste en spik och ett spår skäras ut i slutet av virket . För att anslutningen ska lyckas måste de vara identiska och bilda ett lufttätt hörn med varandra. Huvudskillnaden mellan spåret i denna design är dess trapetsform.

Svalstjärtfästet används för sammanfogning av hörn samt T-väggar och vanliga längder . Denna typ av anslutning eliminerar behovet av ytterligare luckor på innerväggarna, vilket i sin tur gör det möjligt att använda en balk av en mindre sektion i konstruktionen och öka det lediga utrymmet i rummen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturen efter användning av en sådan anslutning får vindtäthet, men jute används för ytterligare isolering under konstruktion . Det finns möjlighet att skära resten i hörnfästena. Skåran måste nödvändigtvis ha formen av en trapets.

In i tassen

En egenskap hos denna teknik för installation av träblock är att den kan användas för att bilda både hörn av byggnaden och T-formade väggar för rum när man bygger en byggnad av limmat laminerat virke. För att lägga på detta sätt måste du göra en dold spik för fastsättning.

Bild
Bild

När du utformar en vinkel "i tassen" är det nödvändigt att bilda en underskärning, vars närvaro skiljer denna metod för fastsättning mot bakgrunden av alla andra. Men på detta sätt det är starkt avskräckt att samla bärande väggar, eftersom deras hörn kommer att blåsa väl . För att förhindra utkast är det bäst att skapa en lutning i båda riktningarna.

En annan egenskap hos att foga en stång "i en tass" är möjligheten att skapa både en återstående anslutning och en icke-kvarvarande.

Bild
Bild

För specialister är det mer att föredra att ansluta väggarna med borttagning av balkens ändar, men du kan också utföra installationen med resten med egna händer.

För att fästa "i tassen" är det nödvändigt att skära ut ett spår i vilket det vinkelrätt placerade materialet är fixerat . För att öka styrkan kan du använda stift. Sådana balkar passar in i "ett halvt träd".

Ett halvt träd

När du använder denna metod läggs kronan ut från balkar. Hörnelementet ser ut så här: den övre halvan av en stapel har tagits bort, och den andra stapeln har inte den nedre halvan av matrisen.

Bild
Bild

För det för att utföra en sådan montering är det nödvändigt att förlänga hörnhålen på anslutningarna till pluggen . Det bör vara sådant att det erforderliga antalet strålar kan anslutas utan problem. Efter att du har monterat den första kronan på fundamentet, anslutet med träpluggar, måste du lägga tätningsmaterialet. Efter det börjar de lägga nästa krona.

Så snart vinkeln på lederna i den andra kronan är fixerad börjar strålraderna att samlas . För att genomföra rally måste du använda stift. Genom 1, 5 meters höjd från topp till botten måste du borra hål för att driva dem. Det är nödvändigt att hamra elementen så att de går inuti en och en halv krona. Men tre kronor kan också sys ihop. Detta kan göras om det finns ett djuphålsborrverktyg och träpluggar av lämplig längd.

Bild
Bild

Med alla fördelar med halvträanslutningar har de också en betydande nackdel: blåsta hörn. För att jämna ut det är det nödvändigt att isolera hörnen med träpluggar.

Anslutning av inre och yttre väggar

Ofta finns det i trähus interna skiljeväggar, liksom innerväggar av samma virke. Detta är ett ganska bra system som passar sömlöst in i interiören. Förutom yttre skönhet har sådana strukturella element också ett antal praktiska fördelar . Så den inre träväggen har stor styrka och densitet och skryter också med sina ljudabsorberande egenskaper. För tillverkning av ett sådant element kan du använda timmer med en tjocklek av 10 centimeter. Ett sådant val kommer att ge väggen den nödvändiga säkerhetsmarginalen och motståndskraften mot högt tryck.

Bild
Bild

För att ansluta innerväggen till bäraren används alla samma spår och spikar . Samtidigt kan du oroa dig för detta problem i förväg och placera vertikala staplar på nödvändiga platser för att kunna använda dem som en tee. Om detta inte görs skärs spåren ut redan i den inre delen av kronorna och spikar skärs ut i balkarna i den framtida skiljeväggen eller innerväggen. För att innerväggen ska vara jämn och stark måste dess element fästas ihop med träpluggar.

Bild
Bild

Rekommendationer

När du skär ut en dörröppning bör balkens väggändar fästas med massiva brädor. Detta förhindrar att de dras in eller ut.

När du skär ut fönsteröppningar och monterar lådor måste du i alla fall lämna ett gap, som är utformat för att kompensera för timmerhusets krympning . Dess storlek varierar från 5 till 7 centimeter. Ett expansionsgap lämnas också ovanför den övre kalla änden. Det bildade tomrummet är fyllt med ett mjukt isoleringsmaterial. Dörröppningar görs på samma sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du gör hörn är det nödvändigt att ständigt och noggrant kontrollera deras höjd och vertikalitet. Eventuella avvikelser måste elimineras i varje krona, även om detta sker på bekostnad av att ersätta en hel stapel . Höjden justeras med hjälp av tjockleken på distansen i de sjunkna hörnen. I det här fallet kan en enkel, populär lösning också fungera: i en hög vinkel måste du slå på en stång med en slägga. Sedan kan han stå i spåret hela vägen, vilket tar bort den onödiga höjdskillnaden.

Rätheten på väggen som ska monteras måste bestämmas med hjälp av en lodlinje, och väggarnas horisontalitet eller träets övre kanter bör kontrolleras med hjälp av en byggnadsnivå

Bild
Bild

Många metoder för sammanfogning av balkarna har en gemensam nackdel, vilket är att de formade hörnen eller längsgående infästningarna blåses bort . För att jämna ut detta problem är det värt att använda en isolerande kudde. Tidigare gjordes den av mossa eller en nystan av linfrö.

Nu fyller specialbutikerna regelbundet sitt sortiment med dämpande material som lin eller lin. I extrema fall kan du spela på polyuretanskum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas starkt att borra balkarna på de övre fälgarna med ett fast stöd under . För dessa ändamål kan golv, ställningar eller ställningar användas, men inte själva väggen. Det är farligt att använda, eftersom borren i en kraftig konstruktionsborr kan fastna under borrningsprocessen, släppa snickaren ur balans och sannolikt slå honom från väggen.

Rekommenderad: