Lägga Tekniska Brädor: På Plywood Och Golv, Silanlim För Installation, Teknik Och Metoder. Hur Lägger Man Den Korrekt I Ett Fiskbensmönster?

Innehållsförteckning:

Video: Lägga Tekniska Brädor: På Plywood Och Golv, Silanlim För Installation, Teknik Och Metoder. Hur Lägger Man Den Korrekt I Ett Fiskbensmönster?

Video: Lägga Tekniska Brädor: På Plywood Och Golv, Silanlim För Installation, Teknik Och Metoder. Hur Lägger Man Den Korrekt I Ett Fiskbensmönster?
Video: MEISTER Läggning av fiskbensmönster PS 500 hellimmning 2024, April
Lägga Tekniska Brädor: På Plywood Och Golv, Silanlim För Installation, Teknik Och Metoder. Hur Lägger Man Den Korrekt I Ett Fiskbensmönster?
Lägga Tekniska Brädor: På Plywood Och Golv, Silanlim För Installation, Teknik Och Metoder. Hur Lägger Man Den Korrekt I Ett Fiskbensmönster?
Anonim

Att lägga en konstruerad bräda har många finesser. Den kan placeras på plywood och på en screed; olika tekniker och installationsmetoder kan användas. Silanlim för installation förtjänar uppmärksamhet, liksom hur man korrekt lägger det med ett fiskbens.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande sätt

Lim

För att lägga den konstruerade brädan kan enkomponents- eller tvåkomponentslim användas. De allra flesta tillverkare skapar formuleringar baserade på polyuretanföreningar. Anledningen är enkel - dessa ämnen bildar de föreningar som är mest resistenta mot inträngande av vatten. Moderna kompositioner kan användas för installation av en konstruktionskort på:

  • screed;
  • träsula;
  • spånskiva;
  • orienterade plattor;
  • plywood;
  • multimol med förstärkningseffekt (analog av armeringsväggglasfiber).
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är värt att notera att tillverkarna av konstruktionskortet inte rekommenderar att montera det ovanpå:

  • gipsbaserat självutjämnande golv;
  • korkstöd;
  • kabelvärmegolv.

Den självhäftande lösningen är lämplig för standard och böjda brädor. I båda fallen görs layouten efter preliminär beräkning.

Bild
Bild

Kombinerad

Detta alternativ innebär användning av inte bara lim, utan också speciellt utvalda självgängande skruvar. Istället för dem använder de ibland "hårnålar" … Fästelement drivs in i lamellernas spår i en vinkel på 30 till 45 grader . Denna teknik anses vara bättre än andra typer eftersom den är mycket tillförlitlig och garanterar hållbarheten hos enheten. Kostnaden för förbrukningsmaterial är dock ganska hög, och du kommer att behöva spendera mycket tid för installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande

Detta namn fick installationen av en konstruktionskort med standard Click -systemlås. Materialet som ska läggas kommer inte att bindas mekaniskt till underlaget på något sätt . Designen kommer att göras ganska tätt och pålitligt. Ingen ytterligare behandling krävs. Denna lösning har dock liten nytta för räfflade och nyckelalternativ, för arbete är det nödvändigt att involvera utbildade specialister, och basen måste förberedas så noggrant som möjligt.

Bild
Bild

In i nyckeln

Denna metod används i stor utsträckning för sammanfogning av brädor gjorda med "thorn-groove" -teknologi. Tekniken har utvecklats för arrangemang av hus av dåligt torkat virke . Insättningselementen påverkas inte särskilt av krympning. Den geometriska designen hålls inom det normala intervallet. Installation av en konstruerad bräda i en plugg, experter rekommenderar också för de mest fuktiga regionerna och områdena, till exempel Primorsky -territoriet eller Svarta havskusten.

Det är bäst att lägga långa fragment och flytta dem med ungefär en tredjedel . Att knyta produkterna i en cirkel i ändarna blir inte svårt. Visuella överensstämmelser och avvikelser mellan de enskilda plankorna måste också beaktas för att skapa ett tydligt och konsekvent mönster. Därför är det uppenbart att lamellerna ska läggas upp noggrant och fördelas på ett visst sätt innan de läggs ut på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att lägga på en betongbeläggning förtjänar särskild uppmärksamhet . Detta alternativ praktiseras oftast. Men en förutsättning är tillräcklig jämnhet i själva basen. Om dess geometri är trasig måste du jämna ut underlaget med plywood. Det är bäst om fukthalten i golvet på ytan inte överstiger 6%. I det här fallet kan du vägra använda vattentätningsmaterial.

Plywood placeras nästan alltid ovanpå trägolv. Undantaget är de situationer då den grova basen redan är i perfekt skick. Och även då måste du tänka tre gånger innan du ger upp det förmedlande substratet. När allt kommer omkring kan gräsrotsgolvet skadas av en mängd olika farliga faktorer. Plywood läggs särskilt på stockar när komplex förberedelse behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Den konstruerade plankan kan läggas ovanpå trägolvet med enkomponent silanlim. Dess princip är inte densamma som för polyuretanlim . När en sådan substans används bildas en elastisk led. Som ett resultat kommer en förändring av träinnehållet i träet inte att påverka fogens mekaniska egenskaper och dess tillförlitlighet särskilt. Silanformuleringar härdar snabbt och efterbehandling kan påbörjas på kort tid.

Till förmån för silanlim talar de också om säkerhet för människor, möjligheten att klara sig utan komplicerat sliparbete . Om ett sådant ämne kommer på dina händer är det ganska enkelt att ta bort det. Detsamma, notera, gäller för limfläckar på golvet eller annan yta. Med skicklig användning försvinner en sådan invändning som det ganska höga priset på silanföreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: du kan inte använda några vattenbaserade limblandningar - de kommer att påverka träet negativt, själva limen appliceras alltid med en hackad murslev eller en speciell rulle.

Även användbart för arbete:

  • skruvmejsel;
  • specialverktyg för fastsättning av häftklamrar;
  • självgängande skruvar och pluggar av lämplig storlek (det rekommenderas inte att byta ut dem mot spikar);
  • plywood eller slutgolv (ger slutlig inriktning);
  • klubba;
  • ytutjämningsmassa;
  • djup penetrationsjord;
  • såg, båg- eller parkettgolv;
  • sandpapper;
  • Vinkelslip (för större slipning);
  • ett munstycke i form av en visp för att blanda lösningen;
  • åtdragningsbälten (behövs när du måste arbeta med räfflade delar eller böjda produkter);
  • träkilar för distans;
  • konstruktionstejp;
  • en bra penna (eller bättre en markör);
  • fyrkant.
Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

Träning

Enligt de regler som allmänt accepteras i yrkesmiljön kan ett däck eller en konstruerad planka endast läggas på en stabil botten (slips). Och stabilitet uppnås först efter en uppsättning nödvändiga förhållanden genom att sluta hälla (vilket händer på cirka 30 dagar). Detta kan kräva noggrann slipning av golvet. Naturligtvis, innan själva arbetet, måste du bli av med smuts och damm - och detta är också en viktig komponent i förberedelsen . Betong grundas endast med djupa perkolationsföreningar (alla andra blandningar är inte tillräckligt effektiva).

Ett annat tillvägagångssätt tillämpas när man arbetar med plywoodunderlag . Till att börja med skärs arken (med ett lager på minst 1,5 cm) i rutor med samma sida. Viktigt: om det redan fanns ett trägolv i rummet innan, måste alla dekorativa beläggningar demonteras helt. Plywood placeras i rader och kontrolleras noggrant så att det inte finns några tillfälligheter i närliggande leder. De skurna fragmenten placeras så att mindre kompenserande luckor kvarstår.

Det är bäst att fixera plywoodstödet med självgängande skruvar . Hattar rekommenderas att sänkas helt så att de inte fastnar vid någonting och inte stör ytterligare arbete. Om krökningarna är mycket stora eller kardinalisolering planeras stöds plywooden med stockar. Experter rekommenderar att kontrollera loggens geometri med hjälp av en hydraulisk nivå. På första och källarvåningen kan du inte göra utan att lägga ut en vattentätningsfilm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: ovanpå den hydrauliska barriären läggs plywood inte ut i rutor, utan i form av hela ark. Detta är mycket mer pålitligt och effektivt. Plywood slipas för att kompensera för eventuella subtila deformationer. Kvarvarande damm, torr smuts kan avlägsnas med en dammsugare. När detta är gjort appliceras ett lager primer; Dessutom är det värt att överväga att den största tillåtna skillnaden i substratets höjd är 2 mm x 2 m.

Bild
Bild

Det är omöjligt att vägra grundning, för annars är det omöjligt att säkerställa anständig vidhäftning. När de använder fördröjningen kommer de säkert att markera sin kurs . Själva konstruktionskortets lameller måste läggas ut i en vinkel på 90 grader mot detta drag. Det är möjligt att fästa längsgående och tvärgående stockar "i ett halvt träd", även om vissa människor framgångsrikt använder vanliga spikar för detta. Väggens krökning är markerad med dragning.

När fördröjningens mittlinjer har dragits på arket kan du börja redigera . Först installeras ett ark och sedan fästs andra strukturer på det. Själva materialet måste hållas inomhus i minst 72 timmar för att anpassa sig till sina klimatförhållanden. För att hantera oegentligheter fylls hålrummen med cementbruk. Spruckna områden och stötar väljs med en mejsel eller perforator.

Bild
Bild

Montering

För att ordentligt lägga konstruktionskortet måste du först välja ett tydligt schema för installationen och sedan strikt följa detta schema. Om det beslutas att använda lim kommer det att vara möjligt att använda brädor med en vanlig eller böjd form. Emellertid blir den korrekta layouten av materialet kritisk, eftersom det är nästan omöjligt att demontera och överföra det igen . Ibland är det nödvändigt att montera brädor av olika längd - och i det här fallet, som redan nämnts, är ett skift på 1/3 nödvändigt för största tillförlitlighet i monteringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sidolisterna för golvet kan endast läggas efter skärning. Viktigt: de ska skäras strikt enligt planen . Murbruk som appliceras med en hackad murslev jämnas över ytan. Lägg sedan brädorna, som måste pressas ordentligt mot basen. Särskild uppmärksamhet ägnas åt passformen på alla sömmar. Limmet stelnar på 30-90 minuter, beroende på den kemiska sammansättningen och temperaturförhållandena.

Ganska många människor är intresserade inte bara av tekniska detaljer, utan också av hur man lägger en konstruerad bräda med ett fiskbens. I det engelska formatet används rektangulära brädor. Om en "fransk fiskbens" används, bör det vara snitt från ändarna vid 45 grader.

Olika typer av däck murverk skiljer sig åt i hur mycket elementen rör sig i förhållande till varandra. Det är också värt att överväga att vid däckläggning kan placering appliceras både i en rak linje och diagonalt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa ett flytande golv måste du lägga den konstruerade plankan på en plywood-, kork-, duplex- eller barrträ. En speciell flerskiktsprodukt (samma duplex) garanterar skydd mot fukt och dämpar främmande ljud . Detta material förbättrar också ventilationskvaliteten. Barrkonstruktioner ökar ljudisoleringen väl och är generellt miljövänliga. Korken dämpar återigen ljudet, men inte bara - den har en utmärkt dämpningseffekt, noll allergisk aktivitet, ackumulerar inte statisk elektricitet.

Ett mycket viktigt ämne är hur man gör en fog mellan en kakel och en konstruerad bräda . Med rätt tillvägagångssätt kan du klara dig utan nöt alls. Det är omöjligt att helt undvika konstruktionen av fogen, eftersom dessa material har olika värmeutvidgningskoefficienter. Avståndet bör vara mellan 6 och 14 mm, och huvudproblemet är hur man exakt stänger det. På rummets inre kant kan sömmarna överbryggas med en klassisk trälist, ibland används även PVC och MDF golvlister.

I vissa fall är det fortfarande mer korrekt att bilda en fullvärdig tröskel . Dessa är remsor av rostfritt stål, samma PVC, MDF eller trä. Det är vanligt att sätta trösklarna på lim. När du installerar golvbeläggningar i ett lager kan du helt enkelt överlappa dem med en tröskel med en liten överlappning, fästning görs med hårdvara som ingår i uppsättningen. I svårare fall används ytskydd som kan kompensera för skillnader - från 1 till 7 cm breda och från 90 till 300 cm långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kan trösklar med dold fastsättning också användas. I botten har de ett par metallkanter som bildar ett slags spår . Ett hål borras vid basen där pluggen sätts in. Fästelementen måste sättas in i den längsgående hållaren. Strukturen förs närmare fogen på ett sådant sätt att det resulterande lumenet helt stängs (bredden på sådana trösklar varierar från 2,5 till 10 cm, och deras längd kan vara antingen 90, 180 eller 270 cm).

Om du inte gillar några trösklar kan du installera en korkexpansionsfog . Den typiska versionen är belagd med ett lager som skyddar mot vatten och för tidigt slitage. Den kombinerade expansionsfogen innehåller remsor av värdefullt trä. Det används för att ansluta material av olika typer, liksom i rum inredda på ett elit sätt. Men sådana kompensationssystem är oförenliga med golv som läggs med flytande teknik - i sådana situationer är det mer effektivt att använda tätningsmedel eller korktätningar.

Rekommenderad: