Plankdimensioner: Standardbredd På Sågat Virke. Vad är Längden? Skivad Skiva 30x150x6000 Och 20x150x6000, Andra Storlekar Av Olika Typer Enligt GOST

Innehållsförteckning:

Video: Plankdimensioner: Standardbredd På Sågat Virke. Vad är Längden? Skivad Skiva 30x150x6000 Och 20x150x6000, Andra Storlekar Av Olika Typer Enligt GOST

Video: Plankdimensioner: Standardbredd På Sågat Virke. Vad är Längden? Skivad Skiva 30x150x6000 Och 20x150x6000, Andra Storlekar Av Olika Typer Enligt GOST
Video: Kubb lastning till vida tranemo, johanssonsåkeriod 2024, Maj
Plankdimensioner: Standardbredd På Sågat Virke. Vad är Längden? Skivad Skiva 30x150x6000 Och 20x150x6000, Andra Storlekar Av Olika Typer Enligt GOST
Plankdimensioner: Standardbredd På Sågat Virke. Vad är Längden? Skivad Skiva 30x150x6000 Och 20x150x6000, Andra Storlekar Av Olika Typer Enligt GOST
Anonim

Bland allt virke anses brädor vara de mest mångsidiga. De används i en mängd olika tillämpningar, från möbeltillverkning, konstruktion och husbeklädnad till konstruktion av släpvagnar, vagnar, fartyg och andra trätransportstrukturer. Typerna av brädor och deras storlekar är mycket varierande, så du måste förstå i vilket fall timmer med vissa egenskaper används.

Standardstorlekar på brädor av olika arter

Brädornas tekniska parametrar väljs med hänsyn till arbetets art. Valet påverkas vanligtvis av timmerets position, belastningens storlek, liksom möjligheten att utsättas för olika ogynnsamma faktorer . Dessa egenskaper bestämmer inte bara måtten på träprodukter, utan också deras typ och träslag.

Idag finns det ett stort antal regler och standarder för att bestämma storleken på ett virke . Licensierade avverknings- och träbearbetningsföretag arbetar i enlighet med deras krav, därför är måtten på olika typer av brädor strikt fastställda.

Bild
Bild

Enligt GOST kallas en bräda för timmer, vars tjocklek inte är mer än 100 mm, medan bredden är två gånger eller mer än tjockleken.

Dimensionerna på en standardkantad bräda definieras som minimiavståndet mellan dess sex motsatta ytor. Okantad sågad timmer är ett undantag, vilket kommer att diskuteras nedan.

Geometriskt är en kantad bräda en typisk parallellpiped . De bredaste ytorna kallas lägenheter och timmerets tjocklek eller höjd bestäms mellan dem. De intilliggande sidorna på sidorna representeras av långa kanter, på vilka brädans bredd beror. Tvärsnittsytorna på motsatta sidor är ändarna som används för att definiera längden.

Bild
Bild

Låt oss ta en titt på det korrekta sättet att bestämma måtten

  • Längd . Parametern mäts i meter (m) som det minsta avståndet mellan motsatta ändar av arbetsstycket. Särskild uppmärksamhet ägnas åt längden av dekorativa brädor som går till byggnadens yttre och inre beklädnad. I andra fall - tillverkning av möbler, konstruktion av dolda och tillfälliga byggnadsstrukturer - kan parametern försummas.
  • Bredd . Parametern mäts i millimeter (mm). För kantade brädor definieras det som det minsta avståndet mellan kanterna på någon plats på arbetsstycket på ett avstånd av 150 mm från ändarna. För okantade - i mitten av arbetsstycket som en halvsumma av bredderna på de övre och nedre lagren, exklusive bark och bas.

  • Tjocklek . Parametern mäts i millimeter (mm) mellan ytorna i någon del av arbetsstycket, men inte närmare än 150 mm från ändytans kant. Tillsammans med bredden utgör den produktens tvärsnittsdimensioner. Båda parametrarna tillåter små avvikelser i enlighet med GOST.
Bild
Bild

Standardstorlekarna på brädor av olika arter kan variera något.

Barrträd

Typiska representanter är lärk, tall, gran, gran och cederträ . De två första tillhör ljusa barrträd, resten - till mörka barrträd. Mindre vanligt bland hela sortimentet är enbär, idegran, thuja och cypress.

Storlekar på barrvirke bestäms av GOST 24454-80-standarden . Dess krav gäller alla typer av brädor som används för offentlig industri och inrikeshandel. Standarden överensstämmer med många europeiska föreskrifter om dimensionerna på sågat virke, vilket gör det möjligt att exportera och importera dem på världsmarknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetslängden på barrskivor varierar över ett brett område. Minsta värde är 0,5 m, max är 6,5 m. Mellanvärdena är i steg om 0,1-0,25 m.

Bredden på barrplankorna presenteras i intervallet från 75 till 275 mm i steg om 25 mm. Tjockleken är i sin tur 16-100 mm och brädor upp till 35 mm tjocka anses vara tunna och från 36 till 100 mm tjocka.

Storleksförhållandet bestäms vanligtvis enligt tabellen från GOST . De mest använda skivorna är från 3 till 4 meter långa med ett bildförhållande i sektionen 30x150 mm eller 150x20 mm, där det mindre antalet anger tjockleken.

Bild
Bild

Lövfällande

Träet i denna grupp är mer mångsidigt än barrträd. Bland dem finns det hårda och mjukbladiga arter . Typiska representanter för den första gruppen är ek, bok, hornbalk, aska och den andra - asp, al, poppel, lind, pil.

Dimensionerna bestäms i enlighet med GOST 2695-83. Längden på hårdbladiga arter varierar från 0,5 till 6,5 m och för mjukbladiga arter-från 0,5 till 2,5 m . På bredden är kantade brädor gjorda från 60 till 200 mm med ett steg på 10-30 mm, okantade och ensidiga kanter-från 50 till 200 mm med ett steg på 10 mm. Tjockleken på alla typer varierar från 19 till 100 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att det är möjligt att producera sågat virke av mjukbladiga arter med barrstorlekar i enlighet med GOST 24454-80.

Brädornas dimensioner bestäms med hjälp av speciella mätanordningar - långa metalllinjaler och bromsok. För samma ändamål använder tillverkare ofta olika mallar eller kalibreringsämnen, vars fel minimeras. Mätningar görs flera gånger med jämna mellanrum.

Avvikelser från de deklarerade parametrarna är tillåtna, vars högsta tillåtna värden bestäms av GOST. För barrved och lövträ är de identiska och mäts i mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med längd:

+50 och -25.

Bredd:

  • upp till 100 mm ± 2,0;
  • 100 mm eller mer ± 3,0.

Efter tjocklek:

  • upp till 32 mm ± 1,0;
  • 32 mm eller mer ± 2,0.

De angivna måtten och deras tillåtna avvikelser gäller endast produkter med en fukthalt på 20%. Vid uttorkning kan vedens dimensioner minskas avsevärt, därför bör brädornas dimensioner med mer eller mindre fukt multipliceras med lämplig koefficient, vars värde bestäms i enlighet med GOST 6782.1.

Bild
Bild
Bild
Bild

När virket är helt torrt före packning och transport, kräver det kontrollmätningar.

Låt oss överväga exempel på märkning av ett färdigt parti brädor

Bräda - 1 - gran - 30x150x3000 GOST 24454-80

Förklaring: bräda av första klass, gran, med ett bildförhållande på 30 till 150 till 3000, tillverkat i enlighet med GOST 24454-80

Bräda - 3 - björk - 50x150x3000 GOST 2695-83

Förklaring: en bräda av tredje klass, björk, med ett bildförhållande på 50 till 150 till 3000, tillverkat i enlighet med GOST 2695-83.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras dimensioner

I konstruktionen används två typer av brädor: kantade och oförsedda. De förstnämnda skiljer sig från de senare genom full bearbetning, fasta dimensioner med ett strikt bildförhållande, och deras kanter kan vara antingen parallella eller icke-parallella. Kantade brädor produceras som regel hyvlade . Det är därför som kraven i GOST tillåter avvikelser: under bearbetning och efterföljande slipning kan 1-2 mm tas bort.

Dimensionerna väljs med hänsyn till byggnadsarbetets karaktär . De mest acceptabla bildförhållandena beaktas: 30x150x3000 mm, 20x150x3000 mm, liksom deras 4-meters motsvarigheter. Observera att tillverkaren har rätt att tillverka timmer av icke-standardstorlekar på begäran av kunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kräver konstruktion längre timmer. De används för att undvika obehagliga skarvar, till exempel när man dekorerar en byggnad utifrån, tak, trappor.

Då används brädor med samma bildförhållande i snitt och ökad längd: 30x150x6000 mm, 20x150x6000 mm.

Okantade brädor kännetecknas i sin tur av en hårdare bearbetning, och endast timmerlager utsätts för det, bas och ibland bark kvar på kanterna . Separata krav ställs för dem. För okantat sågat virke, liksom för kantvirke med icke-parallella kanter, bör bredden på den smala delen vara minst 100 mm för brädor upp till 50 mm tjocka och minst 200 mm för brädor med en tjocklek av 60 till 100 mm.

Bild
Bild

Båda typerna, beroende på metod och lagringstid, kan vara torra eller med bevarad naturlig fukt . Detta är också värt att överväga när du köper, eftersom de senare torkar ut över tid och delvis minskar i storlek.

Bild
Bild

Nyanserna i att välja storlek på timmer

I konstruktionen används brädor för en mängd olika ändamål. Vissa ägare använder dem för att bygga ett ramhus, andra bara för väggbeklädnad och golv, och andra använder dem för att ordna taket. Du kan bestämma önskade dimensioner av trämaterial enligt ritningarna . Rekommendationerna nedan hjälper dig att förstå de grundläggande kraven som gäller för virke för olika byggjobb.

Bild
Bild
Bild
Bild

fundament

I det här fallet används brädorna vid tillverkning av formverk för det blinda området, mindre ofta för att spänna fast påelfundamentet, vilket avsevärt ökar hållfastheten och tillförlitligheten hos strukturen, sparar material.

Brädor används vanligtvis tillsammans med en stång och staplas på den i den andra raden.

I längd måste materialet helt motsvara fundamentets dimensioner . Den optimala bredden är 20-25 cm för en dubbelradig bandning och 40 cm för en enkelradig bandning, tjockleken är 5-8 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

Av trädslag är gran och tall bäst lämpade för konstruktion av stommen. I detta fall används brädor i första eller andra klass. Du kan använda brädor med defekter, eftersom de inte kommer att synas, men före användning är det absolut nödvändigt att behandla dem med skyddande lösningar mot svamp och insekter . Ramplankornas längd måste motsvara konstruktionens dimensioner för att undvika oönskade fogar. Bredden på de vertikala och horisontella ställen ska vara 20-30 cm och tjockleken bör vara minst 4 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar och tak

Rummets innerväggar utsätts för betydligt mindre belastning än byggnadens grund och ram, därför är brädor med dimensioner i tvärsnittet 10-15 x 2,5-5 cm lämpliga för sådana ändamål. Överlappningar mellan golv kräver mer hållbara material, så brädor upp till 20-25 cm breda och cirka 4-5 cm tjocka är väl lämpade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

De material som används för konstruktion av taket måste uppfylla flera krav. Takbjälkar och svarvning av taket måste vara starka, säkerställa konstruktionens tillförlitlighet och samtidigt inte skapa en ökad belastning på byggnadsramen och fundamentet. Det rekommenderas att använda väl hyvlade och torkade brädor med en tjocklek på cirka 4-5 cm och en bredd på cirka 10-13 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beklädnad

När konstruktionen av huvudelementen i byggnaden är klar kan du gå vidare till inredning och exteriör.

Idag representeras marknaden för dekorativt sågat trä av ett ganska brett sortiment: foder, imitation av en bar, blockhus, planka, parkettbräda.

De skiljer sig åt i relativt små tvärgående dimensioner, eftersom de utför en uteslutande estetisk funktion

Bild
Bild
Bild
Bild

Fasadbrädor

Fasadskivor ger dessutom funktionen värme, ljud och ångisolering, därför är de gjorda i ett bredare format. Finska brädor anses vara det bästa alternativet för beklädnad, eftersom de är mindre benägna att deformera och spricka, samt hög hållfasthet.

Bild
Bild

Dörrar och fönster

Produkter för arrangemang av dörr- och fönsteröppningar inkluderar plattor, och ytterligare brädor används också . Dimensionerna väljs med hänsyn till passagemåtten och är som standard standardiserade av tillverkarna. Typiska mått på expansionsremsor är 10-15 x 100-150 x 2350-2500 mm.

Bild
Bild

Variationen i timmerstorlekar är ganska stor . Ändå är det inte så svårt att välja rätt dimensioner som det kan tyckas vid första anblicken. Det finns två enkla regler att komma ihåg.

Tvärsnittsdimensionerna ökar i proportion till belastningen på virkesstrukturen, vilket innebär användning av tjockare och bredare material vid konstruktion av bärande och bärande element.

Bild
Bild

Undvik längsgående oönskade fogar mellan brädorna för att undvika eventuell penetration av fukt med mögel och öka konstruktionens tillförlitlighet

Beräkna timmerets dimensioner i förväg innan du köper dem för att exakt bestämma den önskade produktionsvolymen och använda den utan rester.

Rekommenderad: