Virkesvikt: Hur Mycket Väger 1 Kub Torrt Och Limmat Virke? Beräkning Av Den Specifika Vikten Av M3 Naturligt Och Annat Fuktinnehåll

Innehållsförteckning:

Virkesvikt: Hur Mycket Väger 1 Kub Torrt Och Limmat Virke? Beräkning Av Den Specifika Vikten Av M3 Naturligt Och Annat Fuktinnehåll
Virkesvikt: Hur Mycket Väger 1 Kub Torrt Och Limmat Virke? Beräkning Av Den Specifika Vikten Av M3 Naturligt Och Annat Fuktinnehåll
Anonim

Limt laminerat virke är ett hyvlat torkat virke täckt med en vidhäftande bas som förhindrar att vatten tränger in i fibrerna i trädet, vilket leder till svullnad. Volymen laminerat fanerträ - i vikt - skiljer sig något från det vanliga hyvlade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad beror massan på?

Virkens massa bestäms, liksom vikten av vilket trä som helst, av följande faktorer:

  • dimensioner, längd på träplankor;
  • genom torkning - torrt trä innehåller inte mer än 18% vatten, vått - mer än 45%;
  • trädets typ och struktur - till exempel har ek och tall olika densiteter, även när de är extremt torra;
  • förekomsten av en impregnering som något gör trämaterialet tyngre - även efter att beläggningskompositionen har torkat helt.

Träets fukthalt bestäms utifrån lagringsförhållandena. Efter ett års lagring på ett lager, där inträngning av nederbörd (regn, snö, dimma) och stänkande vatten är helt uteslutet, torkar trädet upp till i genomsnitt 21%. För att minska luftfuktigheten till minst 17%, skapa en torr och varm miljö … I en hangar med stålväggar och tak i sommarvärmen når temperaturen +55, vilket påskyndar torkningsprocessen, medan på vintern under ryska förhållanden bibehålls en förhöjd temperatur på lagret. Brädor och balkar placeras på distanser, och luftgångar i sprickorna bildas. Kiselgel kan användas för fuktabsorbering; för att maximera effektiviteten hos torkmedel stängs lagret tätt efter luftning. Konstgjorda förhållanden för uttorkning av trä kommer att förhindra onödigt stillastående av trä, mögel och mögel på ytan.

Rått trä innehåller 24–45% fukt . Det torkas från skärningstillfället (direkt arbetsstycket) till ett balanserat (naturligt fuktigt) tillstånd. Men våt (nyskuren), inklusive flytbar (nedströms floden), kan innehålla upp till hälften (i massa) vatten: det är rikligt mättat med det. Och för högkvalitativ torkning kan det ta upp till ett års lagring. Den totala massan av lasten som kunden efterfrågar är vikten av varje bunt (eller brädor från bunten) multiplicerat med antalet enheter (staplar, brädor respektive). Massan av kubikmeter trä är en sekundär faktor för användaren. Först och främst beaktas de faktiska kubikmeter som tas från lagret efter betalning av ordern. Men den totala vikten är viktig för chefen och föraren som utför leveransen: ju fler timmer timmer kunden beställer, desto högre bränslekostnader för lastbilen. Till skillnad från plattor eller andra brädor av ovanlig form, samt flis, spån, sågspån, trädamm, bark, limmade balkar, som en enkel bräda eller komposit-träskiva, förenklas vid beräkning av massan på en kubikmeter (och en ett enda materialprov).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyngden av virket av olika slag

Nysågat virke, till exempel lärk, är lika tätt som cirka 830 kg / m3. Volymen på ett träelement, till exempel 150x150x6000 (höjden och bredden är lika, sektionen är fyrkantig) är 0, 135 "kub ". Genom att multiplicera densiteten hos de utvalda träslag (typ, sort) med kubikmeter får vi vikten. Naturlig luftfuktighet - lufttorkning, lika med luftfuktighet till 19 … 23%. För barrträd, som gran och ceder, är densiteten vid naturlig fukt exakt ett halvt ton per 1 m3. Efter kammartorkning ljusnar samma kubikmeter brädan med ytterligare 50 kg: den specifika vikten är bara 450 kg / m3. När det gäller en björkstång, ger naturlig fukt och kammartorkning vikten på "kuben" till 650 respektive 600 kg.

Skillnaden mellan icke -limmat och limmat virke är massan av limets torra rester, vars skikt har trängt in i träet - istället för att vatten avdunstat från ytskikten . Det är lätt att beräkna att efter att ha spenderat 30 kg lim på en björkstång, vars kubikmeter just har tagits bort från torkkammaren, når målaren upp till 20 kg i vikt, uppnår han en kubikmeter vikt på 620 kg.

Faktum är att limmet absorberas väl i träfibrerna (och i brädor baserade på trädamm och spån), utan att det leder till en märkbar svullnad av träprovet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Beräkningsformeln ger konvertering av alla mängder till mätare. De millimeter som anges på ritningarna måste översättas till meter, annars blir resultatet opålitligt. Vi gör följande:

  • vi multiplicerar brädans längd, bredd och höjd med varandra;
  • den resulterande volymen multipliceras med standardtätheten (med hänsyn till luftfuktighet);
  • vi delar kubikmeter av det valda byggmaterialet med volymen på en bräda eller element i en stång.

Det resulterande värdet är antalet brädor per "kub". Detta gör det möjligt för lastare att snabbt och effektivt överföra timmer från lagret till lastbilskroppen och spendera minst tid. Faktum är att inte alltid elementen i stången har ett tvärsnitt, till exempel 10 * 10 cm. Ingen kommer att skära stången i delar på en meter-främst 2-, 4-, 6-, 10-, 12 -mätare används, avsedda omedelbart för konstruktion (murverk av träväggar, golv, golvbjälkar, konstruktion av staket, bänkar, pelare, etc.).

I det första av ovanstående exempel är en kubikmeter staplar som mäter 150x150x6000 7 kopior - med en liten rest. Så, vikten av en kubikmeter torr akacia kommer att vara cirka 700 kg. Acaciaträ i 150x150x6000 mm är lika med vikt i 94,5 kg (nästan en centner).

Slutsats

För att beräkna leveranskostnaden torkas virket (i detta fall timmer) noggrant, eventuellt täckt med lim. Det är inte tillåtet att såga limmade brädor: de är redan färdiga. Efter beräkning av timmerets volym, dimensioner och vikt kommer ordern att levereras till kunden.

Rekommenderad: