Hur Mycket Väger En Tallplankbit? Den Specifika Vikten Av 1 Kub Med Kantade Torra Tallbrädor Och Rå, Vikten Av En Kubikmeter Brädor Av Naturlig Fukt

Innehållsförteckning:

Video: Hur Mycket Väger En Tallplankbit? Den Specifika Vikten Av 1 Kub Med Kantade Torra Tallbrädor Och Rå, Vikten Av En Kubikmeter Brädor Av Naturlig Fukt

Video: Hur Mycket Väger En Tallplankbit? Den Specifika Vikten Av 1 Kub Med Kantade Torra Tallbrädor Och Rå, Vikten Av En Kubikmeter Brädor Av Naturlig Fukt
Video: how many bricks in 1m3||| 2024, April
Hur Mycket Väger En Tallplankbit? Den Specifika Vikten Av 1 Kub Med Kantade Torra Tallbrädor Och Rå, Vikten Av En Kubikmeter Brädor Av Naturlig Fukt
Hur Mycket Väger En Tallplankbit? Den Specifika Vikten Av 1 Kub Med Kantade Torra Tallbrädor Och Rå, Vikten Av En Kubikmeter Brädor Av Naturlig Fukt
Anonim

Tallskiva är ganska mångsidig och används i konstruktion och reparation överallt. Vikten av virke bör beaktas, eftersom det påverkar egenskaperna för transport och lagring. Under konstruktionen spelar detta kriterium också en roll, det låter dig beräkna belastningen på fundamentet. När det säljs mäts brädet i kubikmeter, så vikten av denna speciella mängd material beräknas vanligtvis.

Bild
Bild

Vad påverkar vikten?

Träet ger en viss densitet av materialet. Denna indikator påverkar direkt vikten. Tallbrädor är ganska täta och därför tunga. Det finns andra faktorer som spelar roll också.

Fuktighet … Trä kan absorbera och behålla vatten även från luften. Fukt kommer att öka brädans vikt. Det händer att timret har naturlig fukt eller har torkat dåligt, lagrat fel. Alla dessa faktorer kommer att göra det svårare. Därför kan även brädor av samma träslag ha olika faktiska vikter. Mycket fuktiga brädor används vanligtvis inte i konstruktion. De krymper mycket och kan till och med börja ruttna.

Bild
Bild

Skador av parasiter . Det finns skadedjur som sätter sig inuti trädet och äter upp passager i det. Som ett resultat blir materialet lösare, densiteten minskar och vikten. Detta faktum låter dig omedelbart överge köpet av tallbrädor av låg kvalitet. Om materialets kub är betydligt lättare än den borde vara enligt standarderna betyder det att parasiter lever inuti.

Bild
Bild

Interna defekter … Denna faktor är något liknande den föregående. Samtidigt kan defekter vara naturliga eller förvärvas till följd av felaktig bearbetning av virke. Resultatet är bedrövligt: densiteten hos träfibrer minskar. Detta gör virket lättare.

Bild
Bild

Således beror vikten av en tallskiva på dess fuktinnehåll och kvalitet.

Den första faktorn är variabel. För vått virke kan torkas och användas som avsett … Samtidigt kan en platta av låg kvalitet inte användas i konstruktion, en minskning av densiteten påverkar inte bara vikten. En sådan bräda förlorar kraftigt sin styrka och tillförlitlighet, vilket gör att konstruktionen från den osannolikt kommer att hålla länge.

Hur mycket väger en kub med olika brädor?

Det är värt att räkna vikten per kubikmeter brädet, för det är så det betraktas vid försäljning. Mängden vatten i ett träd mäts i procent. Eftersom samma tallvirke kan ha olika vikter beroende på luftfuktighet skiljer man sig från flera grupper.

  • Torr … Tall med en fukthalt på 10-18% tillhör denna kategori. Den ungefärliga vikten för en kubikmeter är 505-510 kg.
  • Lufttorka . Ett material med en fukthalt på 19–23% kan väga cirka 520 kg.
  • Rå … Wetter trä: 24–45%, 1 m3 väger cirka 550 kg.
  • Våt … Denna kategori omfattar allt material med en fukthalt på mer än 45%. En våtbräda väger cirka 550-730 kg.
  • Naturlig fukt … När man skördar trä har ett nyklippt träd exakt denna egenskap. Luftfuktigheten är över 90% och vikten kan vara cirka 820 kg.
Bild
Bild

Ungefärliga egenskaper gör det tydligt hur mycket vattenmängden ökar vikten av en kubikmeter tallbrädor.

När du köper trä måste du överväga den exakta fuktnivån. Det är omöjligt att fokusera på ungefärliga data, eftersom materialet kanske inte alls är lämpligt för att lösa vissa konstruktionsproblem.

Bild
Bild

Tabellen visar träets specifika vikt med olika fuktnivåer. Denna beräkning tar inte hänsyn till några andra faktorer än densitet och vatten.

Fuktnivå Vikt (kg / m3) Densitet (g / cm3)
1–5% 480 0, 48
12% 505 0, 505
15% 510 0, 51
20% 520 0, 52
25% 540 0, 54
30% 550 0, 55
40% 590 0, 59
50% 640 0, 64
60% 680 0, 68
70% 720 0, 72
80% 760 0, 76
100% 850 0, 85
Bild
Bild

Du kan se ett direkt samband mellan tallbrädans densitet och vikten. Densiteten varierar proportionellt med fukthalten . Ju fuktigare träet blir tätare eftersom fibrerna sväller och ökar i storlek. Denna faktor bör också beaktas.

Själva brädet kan hyvlas, kantas och ej kantas . Varje art har sina egna egenskaper. En ofördelad bräda bildas efter att ha klippt ett träd i ett pass. Barken sitter kvar på kanterna. Vanligtvis har en oförsedd bräda för konstruktion en fukthalt i intervallet 8-10%.

Bild
Bild

Tallvirke är mycket efterfrågat och används ofta. Den kantade brädan är lämplig för både konstruktion och dekoration . Materialet kan vara torrt eller blött. Fuktinnehållet i det senare är mer än 22%. Sådant virke bearbetas från alla sidor och har praktiskt taget inget avtagande.

Bild
Bild

Den hyvlade brädan är helt platt och har inga barkrester . Det är alltid torrt, så det är relativt lätt i vikt. Skärfunktionerna garanterar styrelsen hos brädet, dess tillförlitlighet och hållbarhet. Vanligtvis torkas den till önskad luftfuktighet i speciella kammare eller naturligt i luften. En kubikmeter av en sådan bräda väger cirka 480-505 kg.

Bild
Bild

Beräkningsfunktioner

En korrekt förståelse av timmerns vikt är nödvändig vid köpet . Detta säkerställer korrekt transport och val av fordon. Och att veta vikten gör att du tydligt kan beräkna den belastning som kommer att vara på stödstrukturen eller fundamentet efter konstruktionen. Det finns en viss formel som låter dig ta reda på den exakta egenskapen.

Det är värt att notera att det kommer att finnas ett annat antal brädor i kuben beroende på deras storlek. Kantade brädor med mått 50X150X6000 mm 22 st. i 1 m3. Men kvantitet och storlek spelar ingen roll vid beräkning av vikt. Denna information är endast relevant vid köp.

Bild
Bild

Massdensitet (Yw) mäts i g / cm3. Det beror på fukt och träslag. Det beräknas vanligtvis vid en normal luftfuktighet på 15%. Formeln används för att bestämma Yw = Yo (100 + W) / (100+ (Yo-Yw)).

Avkodning av värden:

  • Yw - volymetrisk krympning;
  • Yo är den volymmässiga vikten av helt torrt trä med en fukthalt på 0%;
  • W är brädans fuktinnehåll.

Och för att beräkna massan kan du multiplicera längden, tjockleken, bredden och densiteten med varandra . Den sista parametern beror på luftfuktighet och väljs enligt referensbordet. Denna metod förutsätter att man får ungefärliga data. Och även för att beräkna vikten kan du kontakta en specialist. Om du köper virke från en tillverkare kan han vanligtvis hjälpa till med lösningen på problemet.

Rekommenderad: