Färgämnen För Epoxiharts: Nyans Med Fosfor Och Svart Färg, Andra Pigment. Hur Ska Man Annars Färga Epoxin Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Färgämnen För Epoxiharts: Nyans Med Fosfor Och Svart Färg, Andra Pigment. Hur Ska Man Annars Färga Epoxin Hemma?

Video: Färgämnen För Epoxiharts: Nyans Med Fosfor Och Svart Färg, Andra Pigment. Hur Ska Man Annars Färga Epoxin Hemma?
Video: Resin Lamp Битое стекло, ягоды, цветы, люминофор в эпоксидке Лампочка из эпоксидной смолы 2024, Maj
Färgämnen För Epoxiharts: Nyans Med Fosfor Och Svart Färg, Andra Pigment. Hur Ska Man Annars Färga Epoxin Hemma?
Färgämnen För Epoxiharts: Nyans Med Fosfor Och Svart Färg, Andra Pigment. Hur Ska Man Annars Färga Epoxin Hemma?
Anonim

Under de senaste åren har användningsområdet för epoxi expanderat betydligt. Om det tidigare främst innehöll reparations- och konstruktionsfältet, nu används materialet i stor utsträckning inom maskinteknik och skeppsbyggnad, hartset fungerar som en grundläggande komponent vid tillverkning av möbler, tillverkning av alla typer av smycken och bijouterier anses vara en relativt ung riktning. Det är därför frågan om färgning av kompositionen allt oftare ställs. I den här artikeln kommer vi att titta på de viktigaste sätten att ge epoxi olika nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ansökan

Epoxyn i sig är kristallklar. Detta gör att du kan ge den de mest originella färgerna, skapa en spektakulär glans och uppnå färgövergångar.

För produkter som används utomhus är denna fråga särskilt relevant . Problemet är att ultravioletta strålar har en destruktiv effekt på detta material. Ett karakteristiskt tecken på en överträdelse av bindningar inom epoxin är dess grumlighet. Tillämpningen av LCI låter dig skjuta upp denna process under lång tid.

Beläggningen måste regelbundet förnyas, behandlingsfrekvensen beräknas med hänsyn till den tid som spenderas i solen, intensiteten i solljusets verkan och egenskaperna hos emaljen som används.

I vissa situationer skulle en mer praktisk lösning vara att ge den nödvändiga skuggan även i tillverkningsstadiet . Denna metod är effektiv om materialen används inuti bostaden, när de negativa effekterna av solens strålar är helt neutraliserade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Vid val av permanenta färger för yttre hartsbeläggning bör företräde ges till tvåkomponents epoxi och tvåkomponent polyuretanföreningar. Användning av alkydemaljer (oljefärger) är också tillåten.

När du väljer bör du också ta hänsyn till följande faktorer

  • Alkyd- och epoxifärger De kännetecknas av extremt låg motståndskraft mot ultraviolett strålning, så de behöver inte användas för utomhusarbete, liksom för att måla ytor som är planerade att användas utomhus.
  • Polyuretanfärger av högre kvalitet . De är dock mödosamma att applicera - beläggningen bildar en blank beläggning, alla, även de minsta bristerna kommer att märkas på den. Ändå är polyuretanemaljen slitstark, resistent mot UV-strålning och behåller sina prestandaegenskaper under påverkan av fukt och andra yttre faktorer. Av bristerna kan endast den höga kostnaden särskiljas.
  • Alkyd emaljer är billiga , de är inte kräsna i applikationen, de kan målas med epoxi med en pensel, liksom med en rulle eller spray. Denna beläggning döljer lätt mindre defekter, men emaljen torkar länge.

Tips: för skydd mot exponering för solljus är det bättre att föredra ogenomskinliga färgämnen.

Bild
Bild

Var noga med att göra ett litet test innan du börjar arbeta. För detta färg måste appliceras på ett litet fragment på en oansenlig plats och se hur resultatet uppnås . För att se till att beläggningen är torr inte bara ute utan också inuti kan du försöka bända av den med nageln.

När du gör föremål som används inomhus är det bättre att föredra speciella färgämnen. De tillsätts i hartset innan arbetet påbörjas.

Färgningen kan vara enfärgad, med glitter, pärlemor eller självlysande . Om du introducerar en droppe färgämne i epoxiharts får du en vacker genomskinlig glans. För ett mer intensivt färgschema måste du först måla hartset vitt och först sedan färga om med färgad färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Färgpigment presenteras i en stor variation, oftast i form av en koncentrerad pasta eller pulverformigt pulver.

Bild
Bild

Enfärgad

Pigmentpasta används för enfärgad färgning . Detta material kännetecknas av hög dold effekt, den ökade koncentrationen av den aktiva substansen gör att du kan använda pastan ekonomiskt - även den minsta burken med frekvent användning kan räcka länge.

Fördelarna med pastor inkluderar hög hastighet och enkel blandning, liksom det faktum att de helt eliminerar risken för pigmentklumpar. Genom detta jämför pastan sig positivt med andra färger.

Färgning kan göras i vitt, svart eller färg . Pigmentkoncentrationen ställs in med hänsyn till önskad färgmättnad. Om du till exempel lägger till mer pasta kan du få en mörkare nyans. I vilket fall som helst bör det maximala pastaförhållandet inte vara högre än 10-15% av den totala hartsvolymen.

Numera erbjuder butiker det bredaste sortimentet av pastor i en mängd olika prisklasser. Om du vill kan du blanda flera färger och få en ny ton själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med fosfor

Fluorescerande pulver med fosfor är av organiskt ursprung. Denna komposition absorberar och ackumulerar ultravioletta strålar, och med mörkrets början släpper den långsamt den ackumulerade energin . På grund av införandet av speciella komponenter kan färgen vara neonfärgad eller färglös. Grön används oftast - i dagsljus har denna färg en ljusgrön ton, och i mörkret ger den en ganska ljus neonglöd.

Den rika färgen och intensiteten för markeringen beror direkt på materialet i vilket pulvret injiceras . Detta ämne är helt säkert, innehåller inte giftiga komponenter och orsakar därför inte skada vid kontakt med huden. Det tillsätts i en liten volym, det beredda hartset blandas och appliceras på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Matt

Med vissa typer av ytbehandlingar blir det nödvändigt att skapa matta ytor. För detta används speciella pigment, som innehåller komponenter som neutraliserar glans. I sådana fall används mattfärger.

Bild
Bild

Pärlemor och metallic

Metallpigment finns i flera varianter:

  • guld;
  • silver;
  • koppar;
  • pärlstark fyllmedel.

Färgens struktur är ett fint pulver utan att införa främmande partiklar. Det tillhör kategorin professionella färgämnen och har en hög kostnad.

Bild
Bild

Den största fördelen med denna komposition är dess ekonomiska förbrukning. Vi ägnar särskild uppmärksamhet åt det faktum att det finns ett stort antal förfalskningar på marknaden - i det här fallet finns det några andra partiklar i pulvret, vilket försämrar färgens slutliga kvalitet avsevärt.

Guldpigment ger föremål en ädel nyans . Erfarna hantverkare använder ofta en brännare i sitt arbete, det fungerar som en färgförstärkare. För att göra detta måste du hålla brännaren under pigmentet på ett avstånd av 10-20 cm, pigmentet flyter sedan upp och sedan kan du göra skimrande fläckar.

Silverkompositionen har liknande egenskaper, vilket ger ett silverfärgat skimmer . När en liten mängd läggs till en transparent epoxi kan färgningsresultatet bli riktigt fantastiskt och ovanligt. Denna effekt används när man dekorerar designobjekt, liksom när man skapar målningar.

Bild
Bild

Bronspulver producerar ett metalliskt harts med en jämn glans som påminner om koppar . Slutresultatet beror direkt på proportionerna som används. Metallpigment tillsätts till det flytande hartset för att uppnå resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pärlemorförstärkaren ger produkten en pärlton. Det tillsätts till ett torrt pigment i form av ett pulver eller till en färgpasta.

Bild
Bild

Med paljetter

Glitter läggs ofta till den färdiga epoxilösningen - den appliceras med en pensel eller en prydnad bildas, kläms försiktigt ur glaset med en tunn stråle. För en 3D -effekt kan du lägga till glitter till färdiga produkter.

Optiska färger för epoxi anses vara en separat variant . De ger den genomskinliga kompositionen en diskret nyans, kombinerar bra med pärlemorskimrande pigment och betonar tonens utstrålning. De kan ha en mängd olika nyanser.

Bild
Bild

Populära märken

För att få önskad nyans och ekonomiskt använda materialet är det bättre att föredra färgämnena från samma företag som släppte ut epoxin till ditt förfogande. De mest populära produkterna är Poly Max Dream och MG-Epox-Color . Vanligtvis säljs de i förpackningar om 5-10 g, har en demokratisk kostnad.

Till salu finns färger av svart, vitt, brunt, blått, skarlet, grönt, samt orange, lila och gyllene färger. Konsumtionen av färgämnen från dessa tillverkare är låg. För att ge en ljus genomskinlig nyans bör mängden pigment inte överstiga 0,01–0,05% av arbetskompositionens volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra hartset ogenomskinligt är det tillåtet att införa 5% pigment - denna volym anses vara den högsta tillåtna.

Bild
Bild

Vad mer kan du färga hartset med?

De som vill spara pengar på inköp av färgscheman använder ofta alla slags improviserade medel för att tona hartset. En sådan lösning kan inte kallas framgångsrik, eftersom dessa komponenter kan ingå i en kemisk reaktion med varandra. Dessutom är priset på färgämnen lågt, och därför blir besparingarna små. Men om du behöver måla epoxiharts och det inte är möjligt att köpa ett pigment av någon anledning, är det värt att anta följande lösningar.

  • Du kan få bläck från en gelpenna - det ger en ljus och förutsägbar nyans. Men när du använder en kulspetspenna kan effekten vara ganska oväntad. Till exempel ger grönt bläck en brunaktig nyans.
  • Du kan måla över hartset med färger för konstnärer - det är bättre att använda pastellfärger, de ger en ljus mättad färg.
  • För svartmålning används ofta aktivt kol, liksom toner för skrivaren.
  • Hartset kan färgas med en alkoholbaserad fläck.
  • För att ge hartset en vitaktig färg kan du lägga till babypulver, talk, samt tandpulver eller vit lera.
  • Apotekets grönska ger en rik grön nyans.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgningstips

Sammanfattningsvis kommer vi att ge några tips som relaterar till de allmänna kraven för att arbeta med epoxi

  • Hartsfärgning måste utföras vid en temperatur på minst 22 grader.
  • Vid arbete med epoxiföreningar rekommenderas att använda personlig skyddsutrustning (mask, andningsskydd, handskar och skyddsglasögon), arbetskläder måste vara med långa ärmar.
  • Om harts eller färgpigment kommer på huden, torka genast av fläcken med en bomullstuss fuktad med alkohol och skölj sedan med mycket tvål och vatten.
  • Om arbetet utförs inomhus är det viktigt att ge god ventilation eller möjlighet till ventilation.

Noggrann överensstämmelse med alla rekommendationer gör att du kan utföra perfekt målning hemma och samtidigt inte skada din hälsa.

Rekommenderad: