Beläggning Av Plattor: Färgämnen Och Pigment För Beläggningsstenar. Hur Man Målar En Betongplatta Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Beläggning Av Plattor: Färgämnen Och Pigment För Beläggningsstenar. Hur Man Målar En Betongplatta Med Egna Händer?

Video: Beläggning Av Plattor: Färgämnen Och Pigment För Beläggningsstenar. Hur Man Målar En Betongplatta Med Egna Händer?
Video: Stamped Concrete Floor | DIY 2024, April
Beläggning Av Plattor: Färgämnen Och Pigment För Beläggningsstenar. Hur Man Målar En Betongplatta Med Egna Händer?
Beläggning Av Plattor: Färgämnen Och Pigment För Beläggningsstenar. Hur Man Målar En Betongplatta Med Egna Händer?
Anonim

Beläggningsplattor är ett populärt och utbredt efterbehandlingsmaterial som används för uppläggning av privata tomter och allmänna utrymmen . När du väljer och under förvärvsprocessen kan du initialt välja lämplig färg för byggmaterialet, eller du kan sedan måla den (till exempel i avsaknad av den nyans du behöver). Idag kommer vi att prata mer detaljerat om vad som är färgen för beläggningsplattor, vilka fördelar och nackdelar det har, hur man väljer det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Att använda färg för beläggningsplattor kan vara relevant i flera situationer:

  • brickan gjordes för hand;
  • materialet har tappat sin en gång inneboende ljusstyrka och mättnad;
  • du vill uppdatera färgschemat på din webbplats eller ändra dess stil och liggande design.

Beläggningsplattor kan målas i förväg (innan du lägger dem på ytan) eller efter att banorna är utrustade.

Dessutom är det mest populära det andra alternativet. Det bör komma ihåg att vid färgning av kakel är det absolut nödvändigt att följa en speciell teknik, nämligen: färgämnet blandas vanligtvis med sand.

Bild
Bild

Att måla stenläggningsplattor är en typ av konstruktions- och efterbehandlingsarbete, som har sina egna för- och nackdelar. Låt oss överväga dem mer detaljerat. Först och främst inkluderar plusserna:

  • snabb och enkel att ändra utseende lagrade eller omoderna beläggningsplattor;
  • ett nytt färglager uppfyller inte bara en dekorativ, utan också en funktionell roll skydda trottoaren från negativa yttre påverkan (till exempel från atmosfärisk nederbörd, från mekaniska skador, etc.);
  • trottoarfärg minskar avsevärt halten (Detta beror främst på att det vanligtvis blandas med sand);
  • vissa typer av färg för beläggningsplattor öka livslängden på plattorna själva .
Bild
Bild
Bild
Bild

Å andra sidan brukar följande urskiljas bland minuserna:

  • behöver regelbundna uppdateringar måla och måla om trottoaren;
  • stor arbetskraft och tillfällig utgifter för målning av beläggningsplattor;
  • vissa färgformuleringar innehåller giftiga ämnen , som kan skada människors hälsa (särskilt om du inte följer säkerhetsreglerna).

I allmänhet måste du noggrant utvärdera alla positiva och negativa aspekter för att kunna fatta det mest balanserade och objektiva beslutet som du inte kommer att ångra i framtiden innan du fortsätter med valet av färg och uppdaterar utseendet på trottoaren.

Bild
Bild

Typer av färg

På grund av att beläggningsplåtfärg är ett utbrett byggmaterial som är populärt bland användare, finns det flera typer av det på den moderna marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sudd

Gummi färgpigment är den mest populära bland alla befintliga typer av beläggningsfärg . Detta beror på det faktum att han har många positiva egenskaper: till exempel vattenbeständighet, slitstyrka, elasticitet, estetisk överklagande, ofarlighet för människors hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sur

Ett färgämne av syra är utmärkt för betongbeläggningsplattor. Den målar gångstigen till ett djup av 1 cm … Acidfärger har inte bara ett attraktivt utseende, utan förbättrar också beläggningens prestanda och egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd

Alkydfärgämnen har liknande egenskaper som polyuretanformuleringar. När det gäller de unika egenskaperna hos denna färg, inkluderar de det faktum att alkydpigmentet kan användas nästan omedelbart efter att trottoaren har utrustats … Å andra sidan vägrar många användare att använda denna komposition, eftersom den kännetecknas av en skarp intensiv lukt som inte försvinner på länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Det främsta kännetecknet för polyuretanpigment är det faktum att det har en positiv effekt på trottoarns prestanda. Plattor belagda med denna färg blir hållbara och hållbara. Polyuretanfärgämnet skyddar gångvägar från en rad kemiska och mekaniska påverkan.

När det gäller de direkta egenskaperna hos en sådan färg är den ganska viskös i struktur. Dessutom innehåller den ett stort antal kemikalier som kan skada människors hälsa.

Följaktligen är det absolut nödvändigt att använda personlig skyddsutrustning och strikt följa säkerhetsreglerna vid användning av materialet.

Tack vare en mängd olika trottoarfärger kan varje person själv välja en sådan färgkomposition som är optimal för hans individuella behov och krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av beläggningsfärg bör hanteras så noggrant, ansvarsfullt och seriöst som möjligt. Det är mycket viktigt att färgen håller länge. Det är också viktigt att beräkna materialförbrukningen i förväg. Dessutom finns det flera andra viktiga parametrar att tänka på.

Färg

I detta avseende, fokusera enbart på dina smakpreferenser. Kom också ihåg att färgen på trottoarfärgen harmoniskt ska passa in i det övergripande färgschemat på din webbplats eller skapa en märkbar accent i landskapsdesignen. Neutrala färger som t.ex. grå och brun.

Bild
Bild

Trottoarmaterial

Trottoarfärg är en yttre färg . Samtidigt, när du väljer det, är det absolut nödvändigt att styras av vilket material trottoaren är gjord av. Så för gatsten och betong kommer olika kompositioner att behövas.

Tillverkare

Var uppmärksam på vilket företag som tillverkade trottoarfärgen.

Företräde bör endast ges till tillverkare som respekteras och litas på av konsumenterna, särskilt professionella målare.

Pris

När det gäller kostnader bör du enbart fokusera på dina personliga ekonomiska förmågor. Som huvudregel rekommenderas att välja färg från mellersta prissegmentet , eftersom sådana material motsvarar det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användarrecensioner

Det rekommenderas preliminärt att noggrant studera konsumentrecensioner om en viss färg . Således kommer du att på förhand bekanta dig med alla positiva och negativa egenskaper som finns i materialet.

Med hänsyn till alla de faktorer som beskrivs ovan kan du köpa färg av hög kvalitet som inte bara ger ett attraktivt utseende utan också håller länge.

Förberedelse för arbete

Innan du fortsätter med den direkta målningen av beläggningsplattor är det absolut nödvändigt att utföra förberedande arbete.

Först måste du noggrant rengöra ytan på beläggningsplattorna. Det beror på detta hur väl färgen sedan kommer att appliceras.

Till exempel ofta beskriver instruktionerna för färgen i detalj ordningen på åtgärder som måste utföras - var noga med att följa den, ignorera aldrig tillverkarens rekommendationer.

Bild
Bild

Kaklet kan rengöras inte bara torrt (använd till exempel en dammsugare), utan också med en våt metod. Men om du väljer det andra alternativet måste du definitivt vänta tills brickan är helt torr innan du applicerar färgpigmentet.

För att färgen ska fästa bättre på plattan behöver ytan förbehandla med en primer (till exempel en lösning av sur mord). Ett sådant ämne penetrerar väl in i betong och ger materialet porositet.

Om du målar brickan direkt efter att du lagt den måste du vänta några dagar innan du börjar arbeta. Dessutom måste du först noggrant och noggrant beräkna alla proportioner.

När du har gjort alla nödvändiga förberedande steg kan du starta huvudarbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i målning

Du kan måla beläggningsplattor på gatan eller på gården antingen på egen hand med dina egna händer eller med hjälp av en specialist. Dessutom är det andra alternativet dyrt, så om du har en begränsad budget måste du följa de enkla reglerna och rekommendationerna som föreslås i den här artikeln.

Du kan applicera färg på trottoaren med en specialdesignad färgrulle eller med en bred och bekväm pensel. I detta fall måste färgen appliceras inte i ett, utan i flera lager. Varje nytt lager kan endast appliceras efter det föregående är helt torrt.

Om du använder gummi- eller alkydfärg rekommenderas att du tillsätter en liten mängd mineralterpentin för bättre penetration i materialet.

Om du målar ett ganska stort område, glöm inte att regelbundet röra om färglösningen - på så sätt blir trottoarens färg så enhetlig som möjligt.

När du har avslutat allt målningsarbete måste du stå i flera dagar innan du går på trottoaren. Detta beror på att inte bara det övre färgskiktet ska torka bra, utan också de nedre lagren.

Rekommenderad: