Tungplattor (47 Bilder): Fjäderblock För Skiljeväggar, Fördelar Och Nackdelar Med GWP, Massivt Gips Och Ihåliga 667x500x80 Mm Plattor, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Tungplattor (47 Bilder): Fjäderblock För Skiljeväggar, Fördelar Och Nackdelar Med GWP, Massivt Gips Och Ihåliga 667x500x80 Mm Plattor, Andra Alternativ

Video: Tungplattor (47 Bilder): Fjäderblock För Skiljeväggar, Fördelar Och Nackdelar Med GWP, Massivt Gips Och Ihåliga 667x500x80 Mm Plattor, Andra Alternativ
Video: STENSÄTTAREN 3 TIPS OCH TRICKS 1 RÖR SOM AVDRAGSBANOR 2024, Maj
Tungplattor (47 Bilder): Fjäderblock För Skiljeväggar, Fördelar Och Nackdelar Med GWP, Massivt Gips Och Ihåliga 667x500x80 Mm Plattor, Andra Alternativ
Tungplattor (47 Bilder): Fjäderblock För Skiljeväggar, Fördelar Och Nackdelar Med GWP, Massivt Gips Och Ihåliga 667x500x80 Mm Plattor, Andra Alternativ
Anonim

Tungplattor, eller skiljeväggar, har ersatt gips och andra populära material. Massivt gips och ihåliga plattor som mäter 667 × 500 × 80 mm, andra alternativ låter dig enkelt ändra layouten i ett hus eller lägenhet, ge bra ljudisolering och har många andra fördelar. Det är värt att prata mer detaljerat om alla fördelar och nackdelar, liksom funktionerna i installationen av GWP.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Tungplattor är ett byggmaterial som används vid konstruktion av innerväggar och skiljeväggar. De är gjorda av gips eller silikat, kompletterade med speciella komponenter som ökar produktens prestanda. En tung-och-spår är en speciell typ av monteringsanslutning, det gör det möjligt att helt täta och anpassa sömmarna och påskyndar monteringsprocessen avsevärt . Väggens detaljer är enkelt monterade, inte svårare än en barndesigner.

Paneler tillverkas i enlighet med GOST 6428-83 genom gjutning . Enligt dess krav bör monolitiska block ha en rektangulär form, en slät och jämn yta som inte kräver ytterligare fyllning under efterbehandlingen. Förutom konstruktionen av interna icke-bärande skiljeväggar används de framgångsrikt i beklädnaden av bärande väggar och andra strukturer.

Användningen är tillåten i offentliga och bostadshus, administrativa och industriella lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter i sammansättning

Huvudklassificeringen av GWP är baserad på tillverkningsmaterialet - blandningen kan vara gips eller silikat . Men det finns andra skillnader också. Till exempel produktens tjocklek. PGB, eller block med tung-och-spåranslutning, är mer massiva, från vilka det är fullt möjligt att konstruera byggnadens innerväggar, vilket ger tillräcklig ljudisolering. Plattorna är snarare utformade för att hänga över stödstrukturer - en ram eller ett monolitiskt element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips

Produkter erhållna genom gjutmetoden. Gipsbaserade GWP är en blandning av basiska torrsubstanser med mjukningsmedel och andra tillsatser. Huvudsyftet med hjälpredienserna är att öka materialets fuktbeständighet. I sig absorberar gips lätt fukt och blir lös. Skyddskomponenter hjälper till att göra den mer motståndskraftig mot yttre påverkan.

Gips är ett miljövänligt material som är godkänt för användning i barnrum, medicinska institutioner, kaféer och restauranger . Det avger inga skadliga ämnen och har en lång livslängd. GWP från gips ger värmeisolering, ljudisolering.

När det gäller brandmotstånd är de en av de bästa, vilket gör det möjligt att använda sådana plattor vid uppförande av skiljeväggar för att stänga av eld, vilket ökar säkerheten för byggnader och strukturer vid brand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikat

Denna platta tillverkas på mineralbasis med fin kvartssand och torr kalk. Blandningen späds ut med vatten i en viss andel, genomgår ett formningssteg, sedan pressas den, bearbetas i en autoklav . Denna tillverkningsprocess i flera steg producerar block med överlägsen prestanda. De har en minskad vattenabsorptionskoefficient, och deras densitet och styrka är mycket högre.

Tillämpningsområdet utvidgas också. Silikat GWP är väl lämpade för installation som självbärande konstruktioner . De kan användas i badrum, toaletter, tvättstugor.

Men frånvaron av ett spår och en ås vid de horisontella lederna försvårar installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av fyllning

Fyllningen av plattorna är inte heller densamma. Det kan vara både fylligt och ihåligt - sådana strukturer absorberar ljud bra, behåller värmen bättre. Skillnaderna mellan var och en av typerna bör övervägas mer detaljerat.

Ihålig

Denna kategori inkluderar plattor där längsgående genomgående hål görs. De väger 1/4 mindre, vilket kan vara betydande vid beräkning av belastningen på golv och fundament. Sådana produkter ger bättre ljudisolering, behåller värmen väl - du kan spara på uppvärmning . Men när det gäller hållfasthetsegenskaper och bärighet är de mycket sämre än monolitiska alternativ.

Vid skärning är det dessutom nödvändigt att stänga hålrummen i sidoväggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korpulent

Klassiska tungor är ganska tunga, men har imponerande bärförmåga . De är täta, väl lämpade för att hänga hyllor och skåp. Hög hållfasthet är också viktigt, särskilt om partitionerna som ska uppföras är självbärande. En innerdörr kan installeras i en sådan vägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer efter graden av fuktbeständighet

GWP ses ofta som inte särskilt lämpligt för användning i fuktiga miljöer. Men de är också olika. Konventionella alternativ med 25-30% vattenabsorption är egentligen endast avsedda för torra utrymmen.

Fuktresistenta produkter med speciella hydrofoba tillsatser blir gröna. Deras fuktabsorptionskoefficient överstiger inte 5%, vilket gör materialet lämpligt för användning i kök och badrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer och dimensioner

Huvudindikatorerna för tunga-och-spårplattor, oavsett utformning, bestäms av kraven i den statliga standarden. Materialets miljövänlighet bestäms av frånvaron av potentiellt skadliga eller farliga tillsatser i dess sammansättning. Även andra fastigheter regleras. Bland de viktigaste parametrarna finns:

  • densitet av silikatskivor - från 1870 kg / m3, gips - upp till 1350 kg / m3;
  • tryckhållfasthet - 5,0 MPa, böjhållfasthet - 2,4 MPa;
  • värmeledningsförmåga - 0,29-0,35;
  • vattenabsorbering - upp till 5% för fuktresistent, 25-30% för vanliga;
  • tillåten luftfuktighet - högst 12%;
  • bärighet - 874-907 kgf;
  • bullerisoleringskoefficient - 34-40 dB;
  • brandmotståndsgräns - upp till 4 timmar.

Storleksintervallet för plåtar är begränsat . Standardtjocklekar är 80 och 100 mm. Förhållandet mellan längd och bredd kan vara följande: 667 × 500 mm, 900 × 300 mm, 800 × 400 mm, 600 × 300 mm. Massan av en genomsnittlig ihålig gipsprodukt är 22-24 kg, en fyllig-upp till 32 kg. Silikat GWP är lättare, väger cirka 15,6 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Tungplattor är ett relativt nytt material, som anses vara en modern analog av gips och andra liknande alternativ. De har många fördelar som skiljer sådana produkter från den allmänna massan, men det finns också vissa nackdelar. Det är värt att prata mer detaljerat om alla dessa punkter.

Bland de uppenbara fördelarna med GWP finns följande faktorer

  • Lättviktig . Belastningen på fundament och golv blir minimal. Detta är viktigt både i stadsbostäder och i ett lanthus. Även en förortsbyggnad tål en sådan skiljevägg.
  • Styrka . Plattorna är tjockare i jämförelse med gips, klarar bättre chockbelastningar. Ytterligare förstyvningsribbor är fogar. De stärker också väggen.
  • Enkel skärning och installation . Plattorna går snabbt ihop, de kan skäras i storlek, utsättas för andra typer av bearbetning.
  • Slät yta, perfekt platt . Den monterade väggen är helt klar för dekorativ efterbehandling. Det räcker med att grunda och måla, klistra över den med tapeter. Detta minskar arbetskraftsintensiteten för efterbehandling, vilket gör dem mindre smutsiga.
  • Möjligheten att använda olika typer av fästelement . Hyllor och skåp kan hängas på panelen med självgängande skruvar, pluggar.
  • Säkerhet och miljövänlighet . Materialet är brandsäkert och uppfyller de strängaste hygienstandarderna. Ljudisoleringsprestanda är högre än för analoger.
  • Inga begränsningar för valet av typ av partitioner . De kan vara enkla eller dubbla, med eller utan 40 mm luftskärm.
  • Förhållandet mellan egenskaper . En platta med en tjocklek på 80 mm motsvarar en liknande betongvägg på 400 mm.
  • Bekväm med att lägga intern kommunikation . Du kan köra en ny vatten- eller gasledning genom väggen.
  • Möjligheten att arbeta ensam . Detta är mycket bekvämare än att använda en extra arbetskraft.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inte utan dess nackdelar. Dessa inkluderar lägre bärighet hos ihåliga plattor . De är inte lämpliga för att säkra tunga föremål. För att säkerställa stabilitet under montering krävs ytterligare montering av plattan i taket. I jämförelse med tegel- eller monolitiska partitioner förlorar GWP fortfarande.

Material med låg fuktbeständighet är inte lämpliga för badrum och kök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Idag bedrivs produktionen av plattor av tungor av dussintals företag. Men tills nyligen bestod denna lista knappt av 2-3 märken. Med konkurrensökningen har produktutbudet också ökat. Bland de märken vars produkter är värda att överväga för köp idag kan följande särskiljas.

Knauf . Företaget med tyska rötter har länge vunnit popularitet på den ryska marknaden. I detta märke presenteras PGP i ett brett utbud av standardstorlekar, utmärks av stabiliteten hos geometriska parametrar och utmärkt kvalitet. Knauf producerar både fuktbeständiga och konventionella brädor, vilket föredrar gipsalternativ.

Bild
Bild

" Magma ". Ett företag från Republiken Mordovia. Det ökar aktivt produktionen med hjälp av tysk teknik och utrustning under arbetets gång. GWP produceras under namnet "gipsskiva", till vilket märket erbjuder en egenutvecklad limkomposition. Sortimentet innehåller fasta och ihåliga element.

Bild
Bild

Rusean . Ett varumärke nära Moskva med en fabrik i distriktet Ramensky. Han började sitt arbete som tillverkare av torra byggnadsblandningar och utökade gradvis sitt sortiment. Idag har företaget med säkerhet en av de ledande positionerna på GWP -marknaden.

Bild
Bild

" ECO ". Ett litet företag i Yaroslavl, verksamt sedan 2004, specialiserat på armerad betong och produkter från det. GWP produceras på tysk utrustning. Varumärket fokuserar på silikat ihåliga kärnplattor.

Bild
Bild

" Gipsopolymer ". Företaget ligger i Perm-territoriet, anläggningen har varit i drift sedan 1953, men lanseringen av linjen för tillverkning av plåtspår skedde först 2013. Produkterna kännetecknas av ett överkomligt pris, stabil kvalitet och uppskattas av byggare inte bara i regionen utan också utanför dess gränser. Vi tillverkar tung- och spårplattor 80 och 100 mm tjocka, vanliga och ihåliga, med olika grader av fuktbeständighet.

Bild
Bild

Volma . Ett varumärke från Volgograd som dök upp 1999 på grundval av ett tidigare befintligt företag. En av ledarna för den ryska marknaden. Idag har företaget flera fabriker samtidigt, och produktionsvolymen gör det möjligt att enkelt täcka inte bara den inhemska efterfrågan. Företaget har strikt standardisering, kvaliteten på GWP är alltid som bäst, glasfiber används för att stärka plattorna. Sortimentet innehåller fasta och ihåliga gipsprodukter med olika indikatorer för fuktbeständighet.

Bild
Bild

LLC "Axolit ". Företaget kom in på marknaden relativt nyligen - 2013. Redan från början lanserade varumärket produktionen av gipsplattor, och sortimentet innehåller även torra blandningar och gipsskivor.

Bild
Bild

Forman . Trots det utländska namnet är tillverkaren av produkter under detta märke Samara Gypsum Plant. GWP har producerats sedan 2013, riktmärket är europeiska standarder för denna typ av block. Anläggningen har speciellt köpt en tysk utrustning för detta ändamål, ägnar stor uppmärksamhet åt formuleringen av blandningar.

Bild
Bild

" Peshelansky gipsväxt ". Detta företag driver sin produktion direkt vid gipsfyndigheten. Företaget var ett av de första i Ryssland som började producera en ny typ av produkt - PGP, redan 2002. Sortimentet omfattar endast block av 80 mm tjocka, vanliga, ihåliga och shungit, med speciella egenskaper.

Bild
Bild

Belgips . Vitrysk tillverkare som specialiserat sig på tillverkning av gipsprodukter. GWP har tillverkats här sedan 2005, sortimentet innehåller endast block med en tjocklek på 80 mm. Idag är företaget en del av Volma Group of Companies, medan det gamla varumärket har behållit sin relevans.

Bild
Bild

Gifas . Produkter under detta märke tillverkas av Sverdlovsk gipsverk. Produkterna är främst kända på den regionala marknaden. Det finns bara en standardstorlek på plattor - 80 mm tjocka.

Dessa är de främsta ledarna för den inhemska marknaden för tunga-och-spårplattor. Dessutom finns liknande produkter hos många utländska tillverkare.

Bild
Bild

Ansökan

Det huvudsakliga området där tunga-och-spårplattor används är uppförande av överliggare, skiljeväggar i konstruktion. Självbärande väggar uppförs från block som är 100 mm tjocka, separerar badrummet eller skapar en ytterligare uppdelning av rummet i badrummet . De används också för skiljeväggar för tekniska ändamål på kontor, i produktion, i dekoration av väggkonstruktioner. Installation utförs på en betonggolv eller annan jämn och solid grund.

För konstruktion av en väggdelare med förbättrade isoleringsegenskaper används en parallell installation av 2 vertikala strukturer med ett luftskikt på 40-50 mm mellan dem . Den huvudsakliga installationstekniken innebär närvaron av redan uppförda bärande element. Installation av skiljeväggar utförs innan arbetet påbörjas.

Ibland görs dubbla väggar för att dölja kommunikationslinjer inuti dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limval

Vid installationsarbeten med hjälp av plåtar sker huvudmonteringen från ände till ände. Men du kommer inte att kunna klara dig helt utan lösningen. Den förbinder de horisontella raderna. Det är värt att överväga här att kompositionen för installationen måste vara krympande för att inte deformera sömmen. Den bästa lösningen är Fugen från Knauf, men du kan välja någon annan typ av gips-polymerblandningar . För block på en silikatbas är den bästa lösningen ett speciellt lim för arbete med luftbetong, skumbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsprocedur

För att göra en skiljevägg från plåtar måste en viss åtgärdssekvens följas. Följande arbetssätt anses vara det mest rationella.

  • Planera . Det är nödvändigt att markera ytan på golvet och väggarna där skiljeväggen kommer att ligga. Med hänsyn till höjd och längd beräknas mängden material för det.
  • Ytförberedelse . Det är nödvändigt att ta bort spår av eventuell smuts från det, kontrollera sedan de geometriska parametrarna med en nivå. Om ytan har märkbara höjdskillnader krävs ytterligare utjämning.
  • Montering av murbruk . Det tar snabbt tag, det är ingen mening att laga mat i stora portioner.
  • Klipper åsen . Detta är nödvändigt för att öka kontaktytan med basen på första raden för att göra strukturen mer stabil. Det rekommenderas att börja lägga med spåret uppåt.
  • Montering . Lösningen appliceras på själva basen och på ytan av GWP intill stödet. Varje panel mäts efter nivå. Spåren är belagda med lim, i linje med spikarna. Du kan försegla kontaktområdet när du installerar blocken med en klubba.
  • När du lägger ut varje nästa rad förskjuts sömmarna . På udda sätter de hela plattan först, i jämna, hälften av den går först. Allt överflödigt lim avlägsnas noggrant.
  • Var 4-5: e rad måste du ta en paus i 3 timmar så att lösningen hinner ta tag . Annars finns det en stor risk för kollaps av strukturen.
  • I sista raden trimmas kammen på samma sätt som den första . Vid punkten mot taket är kanterna något avfasade. Att fästa jämna rader med aluminiumfästen på väggen hjälper till att öka konstruktionens styvhet.

Efter dessa rekommendationer kommer det inte att vara svårt att klara av självmontering av plåtar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Recensioner av tunga-och-spårplattor ser ganska övertygande ut. Köpare noterar enkel installation av partitioner, hög hastighet . Till skillnad från gips är brädorna kompakta i storlek, bekvämt förvarade och förvarade. Deras uppstigning till golven är inte svårt för personer med olika fysiska förmågor. Det mest populära tjockleksalternativet för interna skiljeväggar, enligt recensioner, är 80 mm -alternativet.

Köpare noterar materialets utmärkta ljudisoleringsegenskaper. Med korrekt installation behöver du inte oroa dig för att yttre buller tränger in. Bärförmågan hos sådana väggar orsakar inga klagomål. När du använder fästelement tål de ganska framgångsrikt hängande köksskåp eller hyllor i rum. Avsaknaden av smuts vid inredning av lokalerna beaktas också som en betydande fördel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterfrågan på PGP inom ombyggnad av kommersiella och kontorsfastigheter noteras . Sådana lätta partitioner bryter inte mot kraven på hygien och brandsäkerhet, de monteras snabbt och är lätta att demontera om det behövs. Det finns också några klagomål. GWP är ett ganska skört material som kräver noggrann hantering. Intensiva chockbelastningar är kontraindicerade för honom. Installation kräver också noggrann förberedelse av basen; höjdskillnader leder till deformationer. Det finns också begränsningar för väggarnas höjd och längd - detta kan innebära vissa olägenheter.

Rekommenderad: