Gummimulla (42 Bilder): Egenskaper Hos Produkter Från Granulatsmula Med Fraktioner På 2-3 Mm, Användning Av Smulor Från Däck, Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Gummimulla (42 Bilder): Egenskaper Hos Produkter Från Granulatsmula Med Fraktioner På 2-3 Mm, Användning Av Smulor Från Däck, Tillverkare

Video: Gummimulla (42 Bilder): Egenskaper Hos Produkter Från Granulatsmula Med Fraktioner På 2-3 Mm, Användning Av Smulor Från Däck, Tillverkare
Video: Säkerhetskontroll för bil (B-körkort) 2024, Maj
Gummimulla (42 Bilder): Egenskaper Hos Produkter Från Granulatsmula Med Fraktioner På 2-3 Mm, Användning Av Smulor Från Däck, Tillverkare
Gummimulla (42 Bilder): Egenskaper Hos Produkter Från Granulatsmula Med Fraktioner På 2-3 Mm, Användning Av Smulor Från Däck, Tillverkare
Anonim

Smulgummi är ett material som erhålls genom återvinning av bildäck och andra gummiprodukter. Omslag för trottoarer och lekplatser är gjorda av det, används som fyllmedel och figurer görs. Smulan produceras med olika tekniker och finns i flera former. I den här artikeln kommer vi att täcka allt om smulgummi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Gummimulla är ett granulat av olika fraktioner och former. Oavsett produktionsmetod behåller den alla tekniska egenskaper hos de ursprungliga återvinningsbara materialen. Granulat och produkter tillverkade av det har följande egenskaper:

  • mekanisk renhet (innehållet av föroreningar överstiger inte 2%, metaller - högst 0,03%);
  • densitet - upp till 350 g / dm³;
  • luftfuktighet - 0,9-0,95%.

En viktig parameter för smulgummigolv är dess tjocklek. Minsta värde är 10 mm, maxvärdet är 40 mm. Dessutom är beläggningen gjord av korn i olika storlekar. Populära fraktioner är 2 och 3 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Gummigranulat och material baserade på dem är mycket efterfrågade på grund av deras utmärkta prestandaegenskaper. Det kännetecknas av elasticitet, motståndskraft mot töjning och böjning. Följande fördelar är värda att notera:

  • styrka och motståndskraft mot mekaniska och kraftfulla påverkan;
  • motståndskraft mot syra och alkaliska föreningar;
  • frånvaron av giftiga och brandfarliga komponenter i kompositionen, på grund av vilka materialen under drift inte avger ämnen som är skadliga för människors hälsa;
  • motståndskraft mot extrema temperaturer (tål temperaturer från -50 till +65 grader);
  • hög hygien - skadedjur och insekter lever inte i materialet, och dess yta är resistent mot mögel;
  • behaglig vid beröring;
  • förmågan att överföra ultraviolett strålning utan deformation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gummi smulbeläggningar glider inte, ackumulerar inte fukt. Målade produkter har ett attraktivt utseende . Dessutom klassificeras de som säkra - när en person faller på en gummiplatta, kommer påverkan att mjukas upp, på grund av vilken risken för skador minskar avsevärt. Granulatbeläggningar är prisvärda och enkla att installera och demontera. Installation kräver inte användning av specialutrustning, samt särskild kunskap och kompetens från den anställde.

Detta material har också nackdelar . Nackdelarna inkluderar pigmentets instabilitet. Färgämnet kan inte tränga in i granulatets djupa lager, varför beläggningen förlorar sin ljusstyrka och färgmättnad med tiden.

En annan nackdel är den begränsade paletten av nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Smulgummi tillverkas i enlighet med de föreskrivna föreskrifterna som regleras av GOST 8407-89. För sin produktion används sådana element som:

  • begagnade eller avvisade bildäck;
  • kameror för golv;
  • gummiprodukter olämpliga för vidare användning.

Återvinningsbart material bör inte innehålla metallkomponenter, till exempel rester av dubbar, liksom sladd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns 2 sätt att producera granulat

  • Stötvåg . Denna teknik används i stora fabriker, eftersom den kräver användning av dyr utrustning. Metoden består i att kyla däcken till extremt låga temperaturer i kryogena kamrar och deras efterföljande krossning med hjälp av en chockvåg.
  • Den mekaniska metoden för däckåtervinning är enklare, billigare och billigare . I det här fallet utförs slipning av återvinningsbara material enligt följande:

    1. vid normala omgivningstemperaturer;
    2. vid höga temperaturer;
    3. med kylning av gummiprodukter;
    4. med hjälp av "ozonkniven";
    5. genom att tvinga fram råvaror genom matrisen för pressutrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga den mest populära typen av bearbetning - mekanisk slipning vid normal temperatur. Denna produktionsteknik innefattar flera steg.

  • Sortering av däck efter standardstorlekar . Detta steg är nödvändigt för den efterföljande justeringen av klippaggregatet för vissa dimensioner av återvinningsbara material.
  • Skär gummi i bitar . Råvaran krossas av hydrauliska saxar, giljotiner eller mekaniska knivar.
  • Slipa de resulterande bitarna till chips på 2-10 cm² . För dessa ändamål används makuleringsanläggningar.
  • Slutmalning av råvaror . För att göra detta använder tillverkarna roterande fräsutrustning utrustad med knivar med 4 kanter eller andra enheter som tål höga mekaniska belastningar.
  • Separation av granulat från biprodukter genom användning av luft och magnetiska separatorer.
  • Filtrering av smulan till fraktioner genom att granulatet passerar genom en vibrerande sil. Det resulterande materialet förpackas och skickas för vidare bearbetning.

Oftast används gummigranulat för tillverkning av golvbeläggningar. För tillverkning blandas smulan med polyuretan och pigment på specialiserade industriella blandare för enhetlig anslutning av alla komponenter. Vidare bakas råvaran - den läggs i formar och skickas till speciell pressutrustning. Vid en temperatur på +140 grader sker vulkanisering av råvaror.

Bild
Bild

Vyer

Materialet produceras i form av en granulerad placerare - i det här fallet säljs det i kilogram. Smulan kan vara nålformad, kubisk eller fri form . Den viktigaste parametern som du måste vara uppmärksam på är storleken på fraktionen. Kornen kan vara små, medelstora eller stora . Spridningen kan vara färgad eller svart. På grund av användningen av dyra pigment kommer färgade granuler att kosta cirka 1,5-2 gånger mer.

Materialet produceras i form av kakel med olika storlekar (material i form av en kvadrat med sidor på 50x50 cm är populärt) . Tillverkare erbjuder också granulatbälten. Deras bredd varierar från 30 till 50 cm, och deras längd överstiger inte 10 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsalternativ

Däckgranuler, kakel och rullmaterial baserat på smulgummi används ofta i det moderna livet. De används för att göra mattor för utomhusbruk, utrusta poolgolv och ädla parker.

Bild
Bild

Sportbeklädnader

Gummi smula beläggningar klassificeras som högkvalitativa sportgolv. De används ofta vid avslutning av löpband i öppna och stängda områden, de utrustar spelplaner. Denna beläggning uppfyller internationella krav. Det ger:

  • träna idrottare i en bekväm och säker miljö;
  • pålitlig och stabil vidhäftning av skon till foderytan.

Beläggningarna behåller sina egenskaper och utseende, även trots intensiv användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avslutande arbete

Smulgummi används ofta för inredning och exteriör i kommersiella lokaler, mindre ofta i bostadslägenheter. För utomhusarbete används det för att dekorera trapporna till butiker, kontor, köpcentrum, sjukhus, skönhetssalonger . På grund av materialets grova yta och avlastningsstrukturen garanteras förbipasserande säkerhet. Även på våta plattor minskar risken för halka och skador till noll.

Smulan används när du anordnar en sömlös golvbeläggning i barns underhållningskomplex och sportklubbar . Den utbredda användningen av materialet i arrangemanget av lekplatser för barn beror på dess höga skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landskapsdesign

Stigar i stadsparker och torg är adlade med dekorativa kakelplattor och gummimulor. De kan bana stigar i trädgårdar, skapa ett vackert och bekvämt område på en personlig tomt, dacha eller i ett lanthus . För att förbättra sajterna kan du använda inte bara traditionella gummiplattor utan även modulprodukter. Deras främsta drag är stubbar. När de läggs knäpper de ihop och bildar en pålitlig och hållbar anslutning.

Ramar och stolpar av smulgummi används också i landskapsdesign . Med deras hjälp kan du inte bara dekorera vackert, utan också avgränsa allmänna utrymmen.

Däckgummikantar och stolpar kräver inte målning och kräver inget specialunderhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra användningsvarianter

Smulgummi är ett av de bästa materialen för tillverkning av 3D -figurer. De används för att adla barns lekplatser, parker och olika lekplatser. Granulat kan användas för att göra:

  • seriefigurer;
  • svamp;
  • blommor;
  • insekter;
  • djur.

Dekorativa figurer kan skapa en fantastisk atmosfär för barn och vuxna. Sådana konstruktioner är absolut hälsosäkra . Finkornigt gummigranulat används som fyllmedel vid tillverkning av ramlösa möbler, till exempel bönpåsar, stanspåsar. Smulan används också för att sprinkla det övre takskiktet. På grund av denna behandling är det möjligt att uppnå höga fuktavvisande och korrosionsskyddande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kriterier för val av kakel

Kvaliteten på smulan påverkar direkt beläggningens hållbarhet. Tillförlitliga material tillverkade i enlighet med GOST och i strikt överensstämmelse med produktionsteknik kan vara minst 10 år. För att inte misstas i valet är det viktigt att utvärdera materialet genom att utföra följande experiment:

  • det rekommenderas att köra handflatan flera gånger längs materialets fram- och baksida; om den optimala mängden bindande komponenter användes vid tillverkningen av produkten, smulas inte smulan;
  • du bör noggrant undersöka flera brickor från satsen att välja mellan; spånade sidor eller flisade ytor indikerar produkter av dålig kvalitet;
  • brickorna måste vara jämna, avvikelse är tillåten, men högst 1 mm; för att utvärdera geometrin bör flera produkter vikas bakåt, du kan använda måttband, linjal eller andra mätinstrument.
  • det rekommenderas att böja plattan - en högkvalitativ produkt kommer omedelbart att återhämta sig, och inga sprickor, oegentligheter eller annan deformation kommer att synas på ytan;
  • kvalitetsplattor har en jämn yta och enhetlig färg.

När du väljer en kakel bör du också vara uppmärksam på tillverkarens rykte och produktens pris. Du bör inte köpa produkter av tvivelaktig produktion till en låg kostnad - ofta klarar sådana produkter inte ovanstående kvalitetstester.

Bild
Bild

Tillverkare

Plattor av gummigranulat som tillverkas av utländska företag är populära bland inhemska konsumenter. Betyget toppas av flera vanliga märken.

EcoStep . EcoStep gummiplattor har bästa prestanda. Den har utmärkt stötdämpning, glider inte när den är våt och tål plötsliga temperaturförändringar.

Bild
Bild

Gangart . Gangartplattor är produkter som tillverkas vid en gemensam rysk-tysk produktionsanläggning. Huvudskillnaden mellan sådana material är närvaron av 2 lager. 1 är gjord av primärgranulat, och 2 - från fraktioner som erhålls som ett resultat av krossning av däck från lastbilar och specialutrustning.

Bild
Bild

Unistep . Unistep -produkter visar bra prestanda och hög kvalitet. Företaget tillverkar ett brett sortiment av produkter baserade på smulgummi. Tack vare användningen av modern innovativ teknik är beläggningar ekonomiskt tillgängliga för ett stort antal konsumenter.

Populära inhemska tillverkare av smulgummi inkluderar Saratov RPZ, Volzhskiy Zavod (VRShRZ), KST Ecology och andra företag.

Bild
Bild

Exempel på

Bilderna nedan illustrerar tydligt hur du framgångsrikt kan använda gummigranulatplattor i landskapsdesign när du förbättrar parker, torg och lekplatser.

Rekommenderad: