Hur Byter Man Epoxiharts? Analoger För Hällning Och Kreativitet, En Billig Ersättare Och Ett Alternativ Till Epoxi Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Byter Man Epoxiharts? Analoger För Hällning Och Kreativitet, En Billig Ersättare Och Ett Alternativ Till Epoxi Hemma

Video: Hur Byter Man Epoxiharts? Analoger För Hällning Och Kreativitet, En Billig Ersättare Och Ett Alternativ Till Epoxi Hemma
Video: Wat zet je klaar als je met epoxy/resin gaat werken www.plotterplezier.nl 2024, Maj
Hur Byter Man Epoxiharts? Analoger För Hällning Och Kreativitet, En Billig Ersättare Och Ett Alternativ Till Epoxi Hemma
Hur Byter Man Epoxiharts? Analoger För Hällning Och Kreativitet, En Billig Ersättare Och Ett Alternativ Till Epoxi Hemma
Anonim

Vad som kan ersätta epoxiharts är användbart för alla konstälskare att veta. Detta material används ofta i olika typer av snickeri, handarbete och dekorativa föremål. Vilka analoger finns för fyllning och hantverk, hur man hittar ett billigt alternativ till epoxi hemma - allt detta är värt att lära sig mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga ersättningsfaktorer

Det finns många faktorer att tänka på när man väljer ett material att ersätta epoxi med. Inte alla material är lämpliga för att hälla eller skapa en stark anslutning . Den största svårigheten att hitta ett alternativ är att epoxihartset i sin ursprungliga form är en oligomerisk förening. För att förse den med en övergång till ett polymeriserat tillstånd krävs en härdare som startar de nödvändiga kemiska processerna. Materialets slutliga tillstånd beror till stor del på andelen av dessa ingredienser: om det blir styvt eller kommer att ha en elastisk konsistens och egenskaper nära gummi.

Det är nödvändigt att leta efter en ersättning för epoxi i fall där befälhavaren har manifestationer av en allergisk reaktion mot denna oligomer . Dessutom är harts inte lämpligt för känsligt arbete med exakta och komplexa former. Det blir svårt att uppnå noggrannhet här. Använd inte epoxiföreningar vid reparation av livsmedel, liksom de som är avsedda för kontakt med barn (leksaker, fat).

Ibland har sökandet efter en ersättare rent vardagliga skäl: bristen på närliggande byggbutiker, otillräckliga medel - i det här fallet är det lättare att hitta ett alternativ som är tillgängligt för alla befälhavare utan ytterligare sökningar och investeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett alternativ till epoxi är det viktigt att överväga ett antal krav som en kemisk förening måste ha

  1. Möjlighet till polymerisation med en övergång till ett nytt aggregationstillstånd . Inte bara oligomera kompositioner har sådana egenskaper.
  2. Motståndskraftig mot slitage . Ersättningen måste kunna motstå mekaniska och andra påfrestningar samtidigt som den är hållbar.
  3. Kemisk resistans . Efter polymerisation bör materialet inte reagera med sura och alkaliska medier, ändra dess egenskaper under deras inflytande. Samtidigt, i aceton eller andra estrar, bör det lösa sig utan att ge en fällning.
  4. Hög fuktbeständighet . Ogenomsläpplighet för vatten och andra vätskor är en stor fördel med epoxi.
  5. Brist på farliga ångor vid arbete med materialet . Kompositionen bör inte innehålla föreningar som kräver särskilda villkor för att arbeta med dem.
  6. Hög mekanisk hållfasthet . När du skapar en limlinje måste materialet motstå betydande dragkrafter.
  7. Ingen krympning och deformation . Det är viktigt att materialet behåller de angivna geometriska parametrarna.

Alla dessa egenskaper har redan epoxiharts. När du letar efter en ersättare måste du ibland kompromissa för att få resultat som liknar verkan av ett universellt material.

Men i allmänhet, med due diligence, är det fortfarande möjligt att hitta en alternativ lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Analoger

Att hitta en billig analog av epoxiharts för kreativitet, för att hälla bänkskivor eller göra interiörartiklar är osannolikt att fungera. Hemma är ämnen som har förmågan att polymerisera, kännetecknas av en transparent struktur och styrka ett bra alternativ . För handarbete, smyckestillverkning kan ersättarens flexibilitet för slipning, polering och annan bearbetning också ha stor betydelse. Vid formning av stora produkter - ett bord, en lampa - bör man ägna mer uppmärksamhet åt dess härdningshastighet och materialets homogenitet. Ibland visar sig likheten fortfarande vara märkbart värre än det klassiska epoxihartset, men det finns också exempel på en lyckad sökning efter ett alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cyanoakrylatlim

Dessa är kompositionerna "Titan", "Moment", välkända för konstälskare, liksom superlim med omedelbar polymerisation vid kontakt med luft. Bland de uppenbara fördelarna med sådana lim är:

  • genomskinlighet av sömmen efter polymerisation;
  • hög bindningsstyrka;
  • en mängd olika val - det finns värmebeständiga föreningar;
  • fuktmotstånd.

Det finns också nackdelar. Trots styrkan under statiska belastningar är cyanoakrylattyper av lim inte särskilt motståndskraftiga mot mekaniska skador och stötar. De har en begränsad hållbarhet och själva kemiska föreningarna är giftiga och kan orsaka allergiska reaktioner.

Dessutom fungerar det inte att ansluta fluoroplast eller polyeten med deras hjälp - bara vanlig plast eller metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikatlim

Det jämförs ibland med plexiglas, för efter att polymerisationen är klar får blandningen faktiskt styrka och transparens. Bland fördelarna med silikatlim är:

  • extremt låg toxicitet;
  • mångsidighet;
  • brandmotstånd;
  • enkel förberedelse.

Nackdelen är den begränsade tillämpningsområdet: för metall, keramik, glas, plast, textilier och trä. Du kan öka kompositionens egenskaper genom att lägga till ytterligare ingredienser i den. Till exempel ger en blandning av krossat glas och asbest silikatlimet förbättrad kemisk beständighet. När den blandas med mjölkkasein får den fuktbeständighet.

I kombination med asbest och kvartssand kan den bli resistent mot alkaliska och sura influenser.

Bild
Bild

Flytande glas

En blandning som aktivt används i olika typer av kreativitet. Det har många fördelar:

  • hypoallergen;
  • hög torkningshastighet;
  • jämnhet och glans på den färdiga ytan.

Det finns också nackdelar. Till exempel en begränsad lista över material till vilka "flytande glas" har god vidhäftning. Dessutom är det absolut nödvändigt att följa ganska komplexa applikationstekniska krav.

Eftersom "vattenglas" är natriumsilikat, uppvisar det de bästa egenskaperna när det appliceras på glas . I detta fall beläggs ytan först med ett tunt lager av kompositionen. Efter 24 timmar kommer det att vara ganska klibbigt - för att eliminera denna effekt, torka av den med vanlig alkohol. Sedan kan du applicera ett andra lager. Den färdiga beläggningen kommer inte längre att klibba, den kommer att ge bra polymerisation och långvarig glans.

Bild
Bild

UV Gel Polish

Härdningen av denna komposition sker nästan omedelbart vid korrekt behandling med ultraviolett ljus. I det geler och lacker för manikyr är överlägsna epoxi, med vilka de är relaterade till en hartsbaserad bas . Men sådana kompositioner har ganska låg hållfasthetsegenskaper. När de träffas eller annan mekanisk påfrestning förlorar de snabbt sin dekorativa effekt, blir täckta av sprickor och flis.

Fördelarna med gelpoleringen inkluderar enkelheten att eliminera defekter . Korrigering med borttagning av bubblor eller återställning av täckning kommer att vara ganska lätt att göra hemma. Gellack är bra för att hälla formade produkter med liten tjocklek - smycken, inredningsartiklar. En UV -lampa och några minuter räcker för polymerisation.

Endast efterbehandlingskompositioner är lämpliga för kreativitet - de grundläggande fastnar även efter applicering av katalysatorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyesterföreningar

De har också utseende av ett harts som efter hällning snabbt får styrka och hårdhet. Detta alternativ har många fördelar, inklusive korta härdningstider. Härdare ingår under produktionen.

Nackdelarna med polyestrar inkluderar en begränsad omfattning och eventuell förekomst av allergiska reaktioner.

Bild
Bild

BF -lim

De säljs oftast inte under det vanliga varumärket, utan i form av kompositioner under märket Moment och liknande. Anslutningen sker enligt vissa regler. Det är absolut nödvändigt att torka det första lagret - primern, applicera sedan det andra, håll det i 4-5 minuter och tryck sedan på de delar som ska limmas med kraft . Tillförlitligheten och styrkan för fixering beror på denna faktor.

Materialet har en hel del nackdelar. BF -lim har en skarp lukt, det är bättre att arbeta med det i en respirator. Vidhäftningsegenskaperna är också begränsade. Föreningar av denna typ är dåligt lämpade för arbete med glas och polerad metall.

Med den heta appliceringsmetoden utjämnas dessa nackdelar något.

Bild
Bild

Hur byter man härdaren?

När de arbetar med epoxi försöker erfarna hantverkare att förbereda en extra flaska härdare i förväg, särskilt om blandningens proportioner skiljer sig från de vanliga. Anledningen är enkel: denna komponent finns i små mängder och tar slut snabbt. Om detta händer direkt under arbetets gång kan du hitta ett alternativ till en färdig katalysator bland de improviserade medel som finns tillgängliga hemma. De enklaste alternativen är:

  • ortofosforsyra;
  • ammoniak (ammoniakalkohol);
  • bensoylperoxid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dessa kemiska föreningar har förmågan att påskynda härdningen av epoxi . Dessutom klarar hantverkare enkelt uppgiften med vanligt torrt bränsle och lägger till det i 10% av volymen av ämnets totala massa. Polymerisering tar ganska lång tid - cirka 24 timmar. Och du kan också dra fördel av målar- och lackindustrins prestationer. Till exempel en härdare för bilemaljer från närmaste butik eller kompositioner "Etal 45M", "Telalit 410".

Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest effektiva substitutet för katalysatorer som levereras med epoxiharts är ämnen från gruppen av alifatiska polyaminer - PEPA, DETA . I genomsnitt är deras konsumtion cirka 10%. Om den ursprungliga härdaren som medföljer oligomeren är liten, men den är tillgänglig, kan du späda ut den med 1% etylalkohol.

Absolut inte lämplig som katalysator för epoxisyror - salpetersyra, saltsyra, svavelsyra. De ger svart skum, materialet visar sig vara olämpligt för användning i framtiden.

Rekommenderad: