Tvåkomponents Epoxi: 2-komponents Hartskomposition Och Valstips

Innehållsförteckning:

Video: Tvåkomponents Epoxi: 2-komponents Hartskomposition Och Valstips

Video: Tvåkomponents Epoxi: 2-komponents Hartskomposition Och Valstips
Video: Handmade Blue Epoxy resin Night Lamp - Resin Art 2024, Maj
Tvåkomponents Epoxi: 2-komponents Hartskomposition Och Valstips
Tvåkomponents Epoxi: 2-komponents Hartskomposition Och Valstips
Anonim

Inom olika industriområden och konstruktion har ett speciellt epoxiharts funnit stor tillämpning. Denna syntetiska substans, som produceras på basis av olika epoxigrupper, fungerar ofta som en superstark och högkvalitativ limkomposition. Idag kommer vi att prata om egenskaperna och egenskaperna hos ett tvåkomponents epoxiharts.

Bild
Bild

Särdrag

Tvåkomponents epoxiharts är en speciell oligomer som i kombination med speciella härdare bildar en tvärbunden polymer som helt förändrar dess fysiska egenskaper. Denna hartshaltiga substans har en ganska komplex kemisk formel.

Kompositionen av hartset, på grund av dess polymersammansättning, är ett utmärkt medel för tillförlitlig bindning av olika ytor med olika densitet till varandra

Samtidigt ger den den mest robusta och hållbara anslutningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad från enkomponent epoxiharts

Huvudskillnaden mellan dessa två sorter är främst i härdningssystemet och applicering på ytan. Modeller i ett stycke härdas med fukt från basen och luften. Dessutom beror hastigheten på denna process huvudsakligen på luftfuktigheten.

Tvåkomponents epoxi härdar genom en speciell kemisk reaktion . Det förekommer mellan huvudkomponenterna, inklusive härdaren.

I detta fall beror processens hastighet på materialets temperatur och miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Sammansättningen av ett tvåkomponents epoxiharts innehåller följande komponenter:

  • mikrosfärer, liksom finkorniga element som tillhör denna grupp;
  • bomulls- och glasfibrer, utformade för att ge massan större densitet och viskositet;
  • pulverkomponenter - asbest, krita och cement;
  • flis av naturligt trä är nödvändigt för att minska den specifika tyngdkraften;
  • aerosil för att minimera mängden fläckar;
  • färgningstillsatser som grafit, titandioxid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

För närvarande finns det många olika modeller av detta harts. Beroende på konsistensen är de indelade i flera typer.

  • Flytande . Detta alternativ säljs ofta i speciella sprutor. Flytande hartser ska försiktigt pressas ut ur behållaren och ofta levereras med valfria fästen. Dessa modeller gör det möjligt att limma ihop små element. Flytande prover behöver inte förberedas för användning, de finns färdiga.
  • Degliknande . Dessa epoxihartser produceras i form av en plastmassa, i sin struktur kommer de att likna enkel plastin. Sådana prover kan enkelt skäras med en liten kniv, sedan måste du knåda den lite med händerna och fukta den något med vatten, varefter materialet är klart för användning. Kom ihåg att den färdiga blandningen ska vara ganska tjock. Efter den sista beredningen appliceras massan försiktigt på materialets yta.

När du väljer, var noga med att överväga typen av harts. För arbete med små delar är det bättre att välja flytande alternativ. För en mer hållbar anslutning av stora material kan du få ett pasty utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Tvåkomponents epoxiharts används i stor utsträckning inom områden som maskinteknik, fordon, lackering. Ibland är det lämpligt för installationsprocessen, inklusive när du organiserar vattentätning av pooler.

Detta harts kan också användas vid tillverkning av olika elektriska apparater, vid tillverkning av produkter från glasfiber eller glasfiber.

Detta material används ofta av designers och mästare i tillämpad konst . Tack vare detta tvåkomponentsharts kan du skapa olika vackra dekorationer, dekorativa möbler, små souvenirer och intressanta väggklockor med egna händer.

Rekommenderad: