Polyuretan Primer: För Betong- Och Trägolv, Enkomponent Och Tvåkomponents Primer, För MDF Och Metall

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretan Primer: För Betong- Och Trägolv, Enkomponent Och Tvåkomponents Primer, För MDF Och Metall

Video: Polyuretan Primer: För Betong- Och Trägolv, Enkomponent Och Tvåkomponents Primer, För MDF Och Metall
Video: Epoxy vs Polyurethane Flooring: Understand the differences 2024, April
Polyuretan Primer: För Betong- Och Trägolv, Enkomponent Och Tvåkomponents Primer, För MDF Och Metall
Polyuretan Primer: För Betong- Och Trägolv, Enkomponent Och Tvåkomponents Primer, För MDF Och Metall
Anonim

Polyuretan är det bästa materialet för att stärka betong, förbättra dess tekniska prestanda och förfina den. Enkomponentsimpregneringar baserade på det används av mästare för att öka fuktmotståndet och styrkan. Men betongytan måste skyddas från den negativa påverkan av den yttre miljön, och detta kräver en lämplig primerblandning. I detta fall är det lämpligt att använda en polyuretanprimer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Tack vare primern får betongen en felfri yta, dessutom bidrar blandningen till att göra vidhäftning med efterföljande dekorativa beläggningar - lack, färger, emaljer - mer pålitlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primers baserade på polyuretan anses vara de bästa för grundning eftersom de har många fördelar jämfört med andra formuleringar

  • Polyuretanprimer kombineras bra med alla substrat som har en porös struktur med hög absorptionsförmåga. Därför används den inte bara för grundbetong, utan också för ytor av trä, metall, tegel.
  • Polyuretan kan användas på golv med värme påslagen.
  • Detta material är inte ett hinder, även om det finns dammliknande partiklar på basen. Primern kan appliceras på en lätt rengjord yta, och dammpartiklar kommer att bindas under härdningsprocessen.
  • En av primerns viktiga positiva egenskaper är möjligheten till inredning och yttre efterbehandling.
  • Jämfört med föreningar med samma syfte är polyuretan ett mer ekonomiskt material. Naturligtvis beror förbrukningen på det djup till vilket den tränger in i produktens tjocklek, men i alla fall 1 kvadratmeter. m yta spenderas från 200 till 500 gram polyuretanblandning och andra föreningar - 2-3 gånger mer.
Bild
Bild

Det kan tilläggas att på grund av appliceringen av polyuretanprimer blir olika strukturer starkare, uppvisar hög slaghållfasthet, fuktbeständighet, utmärkt vidhäftning med efterfodret.

Primermixen har små nackdelar, men de är inte så kritiska:

  • torkningstiden för de flesta av dessa kompositioner är 2 timmar, och det tar från 3 till 5 timmar att härda polyuretan;
  • ansökningsförfarandet utförs manuellt, eftersom det inte finns något sätt att använda en spray;
  • polyuretan har ett relativt högt pris (men vi får inte glömma att beläggningen kännetecknas av bra slitstyrka och hållbarhet, och en lång livslängd är ganska värt pengarna).
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Enligt graden av stelning och syfte är alla jordar uppdelade i två huvudgrupper.

Enkomponentblandning

Inkluderar direkt polymer och lösningsmedel. Kompositionen har en vätskeelastisk konsistens, som gör att den kan användas för bearbetning av betong, trä och fiberplattor. På grund av blandningens struktur uppnås djup penetrering av jorden i dessa material, optimal utjämning och pålitlig vidhäftning till den slutliga finishen i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponent primer

Den produceras i form av två separata komponenter - härdare och primerblandning - i olika behållare. De blandas före användning. Men denna sort är inte så plastisk, även om den har större styrka. Det hindrar visserligen inte att det används för betonggolv som är avsedda för betydande belastningar. Tvåkomponentkompositioner används inte för MDF och trä, men de är lämpliga för metall, eftersom de innehåller zink, som skyddar materialet mot korrosion. För källare, hangarer och garage är en sådan undertyp av primer som primer-emalj, som ersätter färgning, relevant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra typer av polyuretanbaserade primers har också värdefulla egenskaper och egenskaper. Låt oss lista dem.

Alkyd primers . De är efterfrågade för träbearbetning i gata. De förhindrar missfärgning av trä, det mörknar, kan användas som en topplack om det är en primer-emalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lim . De gör upp ytskiktet för god vidhäftning till polerade betongsubstrat.

Bild
Bild

Akryl primrar . De används för bearbetning av trä och betong, ger djup fyllning av den porösa strukturen, främjar utjämning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxi emaljer, färger och primers . Stärker betong och metall, och skapar också ett skyddande lager på ytan.

Bild
Bild

Innan du installerar gips eller kakelpaneler är det bäst att täcka betongfoten med en speciell primer som kallas konkret kontakt .

Bild
Bild

De mest populära är följande polyuretanbaserade primrar

" Mark 1101 " - enkomponentsprodukt med ett organiskt lösningsmedel. Det appliceras på betong, trä, gips, ökar väsentligt fuktmotståndet, slitstyrkan och vidhäftningen till efterbehandlingsmaterialet. Produktens sammansättning är säker för människors hälsa, lätt att applicera.

Bild
Bild

Primer-primer "Primer PU 01 " - en universell blandning, lämplig för alla underlag, som avdunstar väl strukturen, ökar deras styrka, torkar snabbt.

Bild
Bild

Eventuella primingsmedel klassificeras i konventionella och djupa penetrationsformuleringar.

Ansökningar

Polyuretanprimer kan användas överallt där betong, metall, trä, tegel och andra material används, kräver anpassning och målning med färg- och lackprodukter.

  • Den polyuretanbaserade primern är idealisk för behandling av golv och väggar i bostäder och industribyggnader. Speciellt där efterföljande målning, gipsskivor eller kakel läggs.
  • Polyuretanföreningar används för att öka livslängden på husfasader, inklusive träkonstruktioner, samt vägg- och golvbaser av trä.
  • Primern används framgångsrikt för att behandla MDF -möbelskivor innan de poleras och målas.
  • Blandningen används för att förstärka betonggolv i offentliga byggnader med höga materialbelastningar.
  • I produktionsverkstäder är jord nödvändigt för betong för att utesluta oönskad dammning på dess yta. Dessutom fungerar polyuretan som en ytbeläggning.
Bild
Bild

Med en metallprimer kan du reparera eller skydda produkter av galvaniserad järnmetall, aluminium och stål, minimera risken för rost på metallkonstruktioner i och utanför rummet.

Hur väljer man?

Rätt val av primer är nyckeln till framgångsrik utjämning, hög vidhäftning och maximalt skydd för alla strukturer. När du köper primers bör du följa ett antal krav för blandningen.

  • Den materialtyp som ska grundas måste beaktas. Vissa sorter är utformade speciellt för MDF, metall eller betong.
  • För bostadslokaler måste du bara välja säkra produkter som inte innehåller giftiga tillsatser som kan avge skadliga ångor. Akryl- och polyuretanprodukter är mest lämpliga för detta.
  • Beroende på var strukturen som ska behandlas ligger (inne i huset eller utomhus) kan du välja konventionella primers eller blandningar för utomhusarbete.
  • Varje högkvalitativ mark bör innehålla fungicida och antibakteriella komponenter. Om det är nödvändigt att göra en beläggning på metall, är korrosionsskydd viktigt, det vill säga primern måste innehålla zinkrika komponenter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella rekommenderar att du bara köper färska primers från välrenommerade tillverkare . I det här fallet ges möjlighet till högkvalitativ rekonstruktion eller skapande av en ny beläggning på ytor från olika material.

Rekommenderad: