Argon Welding Wire: Egenskaper Hos Järnmetallpåfyllningstråd För Svetsning Och Valstips

Innehållsförteckning:

Video: Argon Welding Wire: Egenskaper Hos Järnmetallpåfyllningstråd För Svetsning Och Valstips

Video: Argon Welding Wire: Egenskaper Hos Järnmetallpåfyllningstråd För Svetsning Och Valstips
Video: Hemligheter Profil Röret! VARFÖR INTE SVETSARE PRATA OM DET? 2024, April
Argon Welding Wire: Egenskaper Hos Järnmetallpåfyllningstråd För Svetsning Och Valstips
Argon Welding Wire: Egenskaper Hos Järnmetallpåfyllningstråd För Svetsning Och Valstips
Anonim

Att veta allt om argonsvetsningstråd är samma obligatoriska ögonblick för alla svetsare, liksom möjligheten att välja elektroder, typer och egenskaper hos ström. Valet av denna tråd är inte heller så enkelt som det verkar. Och dess tillämpning kan hota med ett antal fallgropar om den inte görs korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Huvuddragen i en argonsvetsningstråd är dess utseende. I de flesta fall är dessa komponenter metallstavar vridna i spolar . Du måste sätta in sådana spolar i matningsmekanismen. Själva inkommande tråd kan ha en solid eller ihålig struktur. Det finns också produkter med stänk. Tillsatsmaterialet måste vara exakt samma som materialet i arbetsstycket.

Alla försök att bryta mot denna regel leder inte till något bra . Rulltransporten är bekväm för industriellt bruk. I det manuella läget matas tråden in i arbetsområdet främst för hantverksarbete. I allmänhet ställer tekniken inga andra särskilda krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Massiv tråd är tillverkad av ren metall. Sammansättningen av sådana anordningar kan inte innehålla några föroreningar; tillsatser bör inte användas heller . Trots sin enkelhet används dessa typer av tråd mest av svetsare. Det är de som främst tas för svetsning i gasatmosfär. Flux-kärntråd är praktiskt taget olämplig för argonsvetsning, eftersom den är avsedd att specifikt ersätta den yttre gasskärmen med ämnen som frigörs under pulversmältning.

Det mest intressanta är det aktiverade objektet. Det kombinerar fördelarna med fasta och pulverlösningar utan sina nackdelar. Skillnader gäller också för typen av material som ska svetsas. Fylltråd för argonbågsbearbetning av järnmetall är ett av de vanligaste alternativen. Huvudfördelningen är följande:

  • Flux-kärntråd används tvångsmässigt för att manipulera kolstål som senare värmebehandlas (även om detta vanligtvis inte är det bästa valet);
  • aluminium behövs för att arbeta med aluminium (det kan innehålla mangan, kisel, magnesium och andra inneslutningar);
  • rostfri svetstråd - används vid arbete med stål legerat med krom eller nickel;
  • kopparpläterad (används främst vid svetsning av tunglegerade eller måttligt legerade arbetsstycken);
  • vanligt stål (föredraget för arbete med lättlegerad metall).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rostfri tråd används aktivt för att svetsa stål som innehåller krom eller nickel. Utgången bör vara en söm av mycket hög kvalitet.

Utseendet på sprickor är nästan uteslutet, liksom förekomsten av korrosionsprocesser. När du använder rostfri tråd minimeras mängden stänk. Bågen kommer att fungera mycket aktivt och stabilt, och sömens livslängd kommer att öka avsevärt.

Kopparpläterad tråd har samma positiva egenskaper som dess rostfria sort. Dessutom hjälper det också att spara handstycken, oavsett vilken svetsmaskin som används. Tillförsel av kopparpläterad tråd innebär vanligtvis att linda den på en plastkassett. Typiska tjocklekar sträcker sig från 0,6 till 1 mm. Kopparpläterad tråd (till exempel SV-08G2S) underlättar omstart av svetsbågen och hjälper till att stabilisera förbränningen i alla lägen. ESAB: s alternativa produkt är utformad för att fungera med:

  • verktygsstål;
  • stållegeringar som används vid skeppsbyggnad;
  • stämplad metall;
  • aluminium;
  • gjutjärn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig ståltråd för argonsvetsning är tillämplig i nästan alla områden inom industriell produktion. Denna förbrukningsvara klassificeras enligt ett stort antal indikatorer . En mycket viktig roll, tillsammans med sektionen, är materialets mekaniska hållfasthet. Dess exakta kemiska sammansättning är också viktig - som alltid, ju närmare arbetsstycket, desto bättre och mer effektivt är arbetet. Endast tråd markerad med förkortningen "Sv" kan användas, dess tvärsnitt sträcker sig från 0,03 till 1,2 cm.

Aluminiummaterial efterfrågas vid hantering av aluminiumlegeringar, där andelen kisel är begränsad till 3%. Den begränsande kopparhalten varierar i detta fall från 3 till 5%. Liknande fyllmaterial:

  • garanterar ökad styrka;
  • ger samma färg som ämnena själva;
  • är inte sämre i korrosionsbeständighet mot aluminiumkonstruktioner.

Aluminiumtillsatser är efterfrågade vid tillverkning av bilar, flod- och sjöfartyg. En sådan tråd används ganska massivt vid svetsning av strukturer i kontakt med vatten. Men det är viktigt att förstå att rent aluminium inte används i praktiken, det blandas alltid med andra ämnen - annars kan inte tillräcklig styrka tillhandahållas.

Detta ögonblick är också typiskt för svetsning av förbrukningsmaterial. Andelen tillsatser där överstiger dock inte 1%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val

Huvudpunkten är de manipulationer som utförs. Tråd utformad för argonsvetsning i sig är inte lämplig för skärning (och vice versa). Var uppmärksam på produkternas diameter. Det är ganska naturligt att ju tjockare metallen är, desto större bör tillsatsen vara. I de flesta fall väljs en tråd med ett tvärsnitt på 3 mm.

Det är värt att notera att speciella förstärkande komponenter kan finnas i svetstråden . Produktens tekniska egenskaper beror på deras kvantitet och proportioner. Det är också värt att uppmärksamma trådmärkning. Efter bokstäverna "Sv" finns det ett tal som återspeglar koncentrationen av kol. Vidare anges ytterligare metaller om metallkoncentrationen är 0, 99% och lägre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Svetstråden kan användas i automatiskt eller halvautomatiskt läge. Tillförseln av argon måste vara strikt synkron med tillsatsen av tillsatsen. Du måste också använda en specialiserad brännare. Användning av likström med direkt polarisering antas . Drift på växelström innebär användning av en oscillator, men i praktiken visas denna typ av manipulation endast vid arbete med små tunnväggiga rör.

Manuell argonsvetsning övas också ibland . Operatören håller facklan med ena handen och tråden med den andra. Den senare matas in i arbetsområdet så smidigt som möjligt. Denna metod kräver en fast, stark hand och ett stabilt öga.

Och även under sådana förhållanden är det omöjligt att arbeta länge och stabilt, därför är det mycket önskvärt att använda åtminstone en halvautomatisk enhet.

Rekommenderad: