Polyuretanark: Arkegenskaper, GOST Och Applikationer

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretanark: Arkegenskaper, GOST Och Applikationer

Video: Polyuretanark: Arkegenskaper, GOST Och Applikationer
Video: Der KAMPF gegen die BRUTMUTTER! ☆ ARK: Survival Evolved #113 2024, Maj
Polyuretanark: Arkegenskaper, GOST Och Applikationer
Polyuretanark: Arkegenskaper, GOST Och Applikationer
Anonim

Polyuretan är ett modernt polymermaterial för strukturella ändamål. När det gäller dess tekniska egenskaper ligger denna värmebeständiga polymer före gummi och gummimaterial. Sammansättningen av polyuretan innehåller sådana kemiska komponenter som isocyanat och polyol, som är petroleumraffinerade produkter. Dessutom innehåller den elastiska polymeren amid- och ureagrupper av elastomerer.

Bild
Bild

Idag är polyuretan ett av de mest använda materialen inom olika industriella och ekonomiska sektorer.

Bild
Bild

Särdrag

Polymermaterial produceras i ark och stavar, men oftast är polyuretanplåt efterfrågat, vilket har vissa egenskaper:

  • materialet är resistent mot verkan av vissa sura komponenter och organiska lösningsmedel, varför det används i tryckerier för tillverkning av tryckvalsar, liksom i den kemiska industrin, vid lagring av vissa typer av aggressiva kemikalier;
  • materialets höga hårdhet gör att det kan användas som ersättning för plåt i områden där det finns långvariga ökade mekaniska belastningar;
  • polymeren är mycket resistent mot vibrationer;
  • polyuretanprodukter tål höga trycknivåer;
  • materialet har en låg kapacitet för värmeledningsförmåga, bibehåller sin elasticitet även vid minus temperaturer, dessutom tål det indikatorer upp till + 110 ° C;
  • elastomeren är resistent mot oljor och bensin, samt petroleumprodukter;
  • polyuretanplåt ger pålitlig elektrisk isolering och skyddar också mot fukt;
  • polymerytan är resistent mot svampar och mögel, därför används materialet inom livsmedel och medicinska områden;
  • alla produkter tillverkade av denna polymer kan utsättas för flera deformationscykler, varefter de återigen tar sin ursprungliga form utan att förlora sina egenskaper;
  • polyuretan har en hög slitstyrka och är motståndskraftig mot nötning.
Bild
Bild

Polyuretanprodukter har höga kemiska och tekniska egenskaper och är i sina egenskaper betydligt överlägsna metall, plast och gummi.

Bild
Bild

Det är särskilt nödvändigt att lyfta fram värmeledningsförmågan hos ett polyuretanmaterial om vi betraktar det som en värmeisolerande produkt . Förmågan att leda termisk energi i denna elastomer beror på dess porositet, uttryckt i materialets densitet. Området för möjlig densitet för olika kvaliteter av polyuretan varierar från 30 kg / m3 till 290 kg / m3.

Bild
Bild

Graden av värmeledningsförmåga för ett material beror på dess cellularitet.

Ju färre hålrum i form av ihåliga celler, desto högre densitet hos polyuretanen, vilket innebär att det täta materialet har en högre grad av värmeisolering.

Värmeledningsförmågan börjar vid 0,020 W / mhK och slutar med 0,035 W / mhK.

Bild
Bild

När det gäller brännbarheten hos elastomeren tillhör den G2 -klassen - det betyder en genomsnittlig grad av brandfarlighet . De mest budgetmässiga märkena av polyuretan klassificeras som G4, som redan anses vara ett brännbart material. Förmågan att bränna förklaras av närvaron av luftmolekyler i elastomerprover med låg densitet. Om tillverkarna av polyuretan betecknar brandfarlighetsklassen G2, betyder det att materialet innehåller flamskyddsmedel, eftersom det inte finns andra metoder för att minska antändligheten hos denna polymer.

Bild
Bild

Tillägg av brandskyddsmedel måste anges i produktcertifikatet, eftersom sådana komponenter kan förändra materialets fysikalisk -kemiska egenskaper.

Enligt graden av brandfarlighet klassificeras polyuretan som B2 -klass, det vill säga till knappast brandfarliga produkter.

Bild
Bild

Förutom de positiva egenskaperna har polyuretanmaterial också ett antal nackdelar:

  • materialet är föremål för förstörelse under påverkan av fosforsyra och salpetersyra, och är också instabil för verkan av myrsyra;
  • polyuretan är instabil i en miljö där det finns en hög koncentration av klor- eller acetonföreningar;
  • materialet kan kollapsa under påverkan av terpentin;
  • under påverkan av högtemperaturförhållanden i ett alkaliskt medium börjar elastomeren brytas ned efter en viss tid;
  • Om polyuretan används utanför dess drifttemperaturintervall ändras materialets kemiska och fysikaliska egenskaper till det sämre.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elastomerer av både inhemsk och utländsk produktion presenteras på den ryska marknaden för polymerbyggnadsmaterial. Polyuretan levereras till Ryssland av utländska tillverkare från Tyskland, Italien, Amerika och Kina . När det gäller inhemska produkter finns det oftast polyuretanark av märkena SKU-PFL-100, TSKU-FE-4, SKU-7L, PTGF-1000, LUR-ST och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Polyuretan av hög kvalitet produceras i enlighet med kraven i GOST 14896. Materialets egenskaper ska vara följande:

  • draghållfasthet - 26 MPa;
  • förlängning av materialet under bristning - 390%;
  • polymerhårdhet på Shore -skalan - 80 enheter;
  • brytmotstånd - 80 kgf / cm;
  • relativ densitet - 1, 13 g / cm³;
  • dragdensitet - 40 MPa;
  • driftstemperaturområde - från -40 till + 110 ° C;
  • materialfärg - transparent ljusgul;
  • hållbarhet - 1 år.
Bild
Bild

Polymermaterialet är resistent mot strålning, ozon och ultraviolett strålning . Polyuretan kan behålla sina egenskaper när den används under tryck upp till 1200 bar.

På grund av dess egenskaper kan denna elastomer användas för att lösa ett brett spektrum av uppgifter där vanligt gummi, gummi eller metall snabbt försämras.

Bild
Bild

Vyer

Egenskaperna för en hög styrka av materialet visas om produkten är tillverkad enligt normerna för statliga standarder. På marknaden för tekniska produkter kan polyuretan som konstruktionsmaterial oftast hittas i form av stavar eller plattor. Arket av denna elastomer produceras med en tjocklek av 2 till 80 mm, stavarna är från 20 till 200 mm i diameter.

Bild
Bild

Polyuretan kan produceras i flytande, skummad och arkform

Flytande form elastomer används för bearbetning av byggnadsstrukturer, kroppsdelar och används även för andra typer av metall- eller betongprodukter som är svagt resistenta mot effekterna av en fuktig miljö.

Bild
Bild

Skummad polyuretan typ används för tillverkning av plåtisolering. Materialet används i konstruktion för extern och intern värmeisolering.

Bild
Bild

Polyuretanplåt tillverkas i form av plattor eller produkter med en viss konfiguration.

Rysktillverkad polyuretan har en genomskinlig ljusgul färg. Om du ser röd polyuretan har du en analog av kinesiskt ursprung, som är tillverkad enligt TU och inte uppfyller GOST -standarder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Inhemska tillverkare av polyuretan producerar sina produkter i olika storlekar. … Oftast presenteras plattor med en storlek på 400x400 mm eller 500x500 mm på den ryska marknaden, storlekar på 1000x1000 mm och 800x1000 mm eller 1200x1200 mm är något mindre vanliga . Överdimensionerade dimensioner av polyuretanskivor kan produceras med dimensioner på 2500x800 mm eller 2000x3000 mm. I vissa fall tar företagen en bulkorder och producerar ett parti polyuretanplattor enligt de angivna parametrarna för tjocklek och storlek.

Bild
Bild

Ansökningar

De unika egenskaperna hos polyuretan gör det möjligt att använda det i olika branscher och verksamhetsområden:

  • för foder av kross- och sliplinjer, transportlinjer, i bunkrar och tratt;
  • för beklädnad av kemiska behållare i kontakt med aggressiva kemikalier;
  • för tillverkning av pressformar för smide- och stansutrustning;
  • för tätning av roterande element på hjul, axlar, rullar;
  • för att skapa vibrationsbeständiga golvbeläggningar;
  • som vibrationsdämpande tätningar för fönster- och dörröppningar;
  • för att ordna halkskyddade ytor nära poolen, i badrummet, i bastun;
  • vid tillverkning av skyddsmattor för bilens interiör och bagageutrymme;
  • när man ordnar grunden för installation av utrustning med höga dynamiska belastningar och vibrationer;
  • för dämpningskuddar för industrimaskiner och utrustning.
Bild
Bild

Polyuretanmaterial är en relativt ung produkt på marknaden för moderna industriprodukter , men tack vare sin mångsidighet har den blivit allmänt känd. Denna elastomer används för O-ringar och krage, rullar och bussningar, hydrauliska tätningar, transportband, rullar, stativ, luftfjädrar och så vidare.

Bild
Bild

Vid hushållsbruk används polyuretan i form av skosulor, imitation av gipslister, barnleksaker, golvhämmande beläggningar för marmortrappor och badrum är gjorda av elastomer.

Rekommenderad: