Ångspärrfilm: Vad är Skillnaden Från ånggenomsläpplig Film? Hur Fungerar Det Och Vilken Sida Ska Det Läggas Mot Isoleringen? "Izospan" För Golv Och Väggar, Andra Alternat

Innehållsförteckning:

Video: Ångspärrfilm: Vad är Skillnaden Från ånggenomsläpplig Film? Hur Fungerar Det Och Vilken Sida Ska Det Läggas Mot Isoleringen? "Izospan" För Golv Och Väggar, Andra Alternat

Video: Ångspärrfilm: Vad är Skillnaden Från ånggenomsläpplig Film? Hur Fungerar Det Och Vilken Sida Ska Det Läggas Mot Isoleringen?
Video: Steg 4 - Takisolering 2024, Maj
Ångspärrfilm: Vad är Skillnaden Från ånggenomsläpplig Film? Hur Fungerar Det Och Vilken Sida Ska Det Läggas Mot Isoleringen? "Izospan" För Golv Och Väggar, Andra Alternat
Ångspärrfilm: Vad är Skillnaden Från ånggenomsläpplig Film? Hur Fungerar Det Och Vilken Sida Ska Det Läggas Mot Isoleringen? "Izospan" För Golv Och Väggar, Andra Alternat
Anonim

Att spara värmeenergi i en byggnad och minska uppvärmningskostnaderna blir ett hett ämne inför de stigande energitaxorna och priset på gasleveranser. Användningen av specialmaterial gör det möjligt att minska värmeenergiläckage genom den isolerade fasaden, fönstren och taket med upp till 30%. För att bibehålla värmekretsens energibesparande egenskaper används en ångspärrfilm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och hur fungerar det?

Ångfuktighetsisoleringsfilmen är en barriär för vattenånga som kommer in i byggnadens struktur från insidan av rummet. Filmen motverkar bildandet av kondensatfukt på värmeisolatorn och strukturelement , skyddar strukturer från uppkomsten av mögelsvampar och ökar därmed byggnadens livslängd.

Bild
Bild

Atmosfären i rummet innehåller en anständig mängd fukt, för i det är folk engagerade i matlagning, tvätt i duschen och så vidare . När temperaturen ute är lägre än i byggnaden kommer den fuktiga luften att börja "bryta ut".

Bild
Bild
Bild
Bild

När det inte finns någon ångspärr i strukturer kvarstår fukt i värmeisolatorn . Överdriven fukt leder till en minskning av isoleringens kvalitet. Dessutom börjar korrosionsprocesser, vilket leder till sorgliga konsekvenser: träkomponenter infekteras med svamp och metallkomponenter korroderas. Funktionsprincipen för en ångspärrfilm är baserad på skyddet av isolerade strukturelement i strukturen från påverkan av vattenånga.

Vid användning av en ånga- och fuktisolerande film avlägsnas överskott av ånga från rummet med hjälp av ett poröst polypropenförstärkt nät, droppar kondensatfuktighet tränger inte in.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var tillämpas det?

Ångspärrfilmen är huvudsakligen avsedd att utföra skyddande funktioner, eftersom den skyddar takets eller vindens träelement från störningar av väderfaktorer, genomträngning av fukt, den ger värmebesparing i isolerade tak, när man lägger golv kan den fungera som underlag för parkett eller laminat. Detta material fungerar också som ett skydd mot kondens, eftersom det tar bort överflödig ånga från strukturen, vilket förhindrar att kondensatets fuktdroppar kommer in igen.

Baserat på allt ovanstående kan det konstateras att användningen av en ångspärrfilm praktiseras mycket i olika typer av beklädnadsarbeten när man konstruerar takkonstruktioner, vindsgolv, tak mellan golv, golvläggningar, värmeisolering av väggar och bär många ganska användbara funktioner som ökar livslängden för det färdiga objektet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Företag som specialiserar sig på tillverkning av ångspärrar producerar material som skiljer sig åt i struktur, kostnad, egenskaper och syfte, på grund av vilken följande typer av ångspärr för närvarande är tillgängliga på marknaden:

  • vanlig polyeten;
  • membranisolering;
  • förstärkt polyeten;
  • folieångspärr (reflekterande tejp är perfekt för ångspärr -PVC -fönster);
  • flytande gummi;
  • säckväv.

Men om vi pratar om de viktigaste materialen från vilka hydro-vind-ångspärren är gjord, så finns det två av dem:

  • polyeten;
  • polypropen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyeten

De mest prisvärda polyetenfilmerna, bara de har en betydande nackdel - detta är en kort användningstid. De river lätt. Det är nödvändigt att arbeta med sådant skydd extremt noggrant . Ett hål kan göra allt ditt arbete värdelöst. Polyetenfilmer finns tillgängliga perforerade och perforerade. För ångspärr rekommenderar experter att använda icke-perforerade material.

Det är ingen mening att träna vanliga polyetenfilmer för ångspärr (parylene): de tappar snabbt sina egenskaper vid höga temperaturer, men de kan användas i duschar, omklädningsrum, omklädningsrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polypropylen

Polypropylenfilmer har mycket högre hållfasthetsegenskaper. Deras kostnad, tillsammans med detta, är något högre . De tål temperatursteg bättre, kan användas som vindskydd, tål perfekt ultravioletta strålar och elektromagnetisk strålning, är mindre benägna att spricka och svårare att bryta.

Nu började de tillverka polypropenfilmer baserade på viskos och cellulosa . Detta lager har en matt, något lös yta, kan hålla tillbaka imponerande mängder fukt, som därefter avdunstar. När man använder polypropen med en liknande antikondensationsbas är det absolut nödvändigt att lämna ett gap för luftmassornas cirkulation för att avdunsta fukt.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Det finns många företag som är specialiserade på tillverkning av en eller annan typ av ångspärrmaterial (universellt, obrännbart etc.), men de bästa är följande tillverkare:

  • Izospan (ryskt företag);
  • Yutafol, Yutavek (ett företag från Tjeckien - Juta);
  • Technonikol (rysk tillverkare);
  • Tyvek (amerikanskt företag DuPont);
  • Nanoizol (rysk tillverkare);
  • Eurokron (ett företag från Ryssland);
  • Izolon (ukrainsk tillverkare);
  • Rockwool (danskt företag);
  • Megaflex (ryskt företag);
  • Ondutis (rysk tillverkare);
  • Klober (Tyskland);
  • Fakro (Polen);
  • Delta (tyska företaget Dorken).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

När du väljer detta material måste viktiga punkter uppmärksammas.

Möjligheten att behålla eller tillåta vattenånga (ångpermeabilitet)

Ånggenomsläppligheten för filmen bestämmer ångspärrens förmåga att tillhandahålla en skärm för att skydda mot fuktmättad atmosfär och mäts i gram per kvadratmeter per 24 timmar. Ju lägre nivå av ånggenomsläpplighet för den isolerande filmen, desto föredraget. Detta innebär att filmen intensivt behåller ånga och skyddar värmeisolatorn, beklädnaden och konstruktionskomponenterna i strukturen från att bli våta.

På samma gång filmen bör i viss utsträckning tillåta luftmassornas passage, så att det inte bildas en "växthuseffekt" i strukturerna . En antikondensationsfilm tillverkad av polypropen med ett non-woven hygroskopiskt lager och diffusion, med god luftgenomsläpplighet, ångspärrmembran är utrustade med optimala egenskaper för ångpermeabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hållbarhetsindikatorer

Hållbarhet är en av de komplexa egenskaperna som måste analyseras innan du köper en vattenångspärr. Det beror på filmens töjnings- och rivhållfasthet, dess förmåga att motstå särskilt höga och låga temperaturer, frätande miljöer och effekterna av ultraviolett strålning.

Till exempel, billiga plastfilmer kan spricka redan vid installationsfasen, och när de används i ouppvärmda strukturer försämras de långsamt från frost . Den optimala livslängden visas med ångspärrfilmer gjorda av ovävda material gjorda av konstgjorda fibrer med ett skyddande lock - de är ganska stabila för mekaniska påverkan, som klarar betydande temperaturfluktuationer och ultraviolett strålning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsintensitet för installation

När du väljer en barriär för vattenånga, se till att ta reda på hur den ska installeras: hur överlappningen ska vara och använda vilka monteringsband, nära värmeisolatorn, eller istället med ett ventilationsgap. Sådana aspekter av ångspärrinstallation har stor inverkan på filmkostnaden, på sammansättningen av hjälpmaterial och kostnaden för att skapa en takkaka, väggar eller golv.

Vissa billiga typer av filmer uppvisar låga vidhäftningsegenskaper mot konstruktionstejp, vilket ytterligare framkallar en kränkning av ångspärrens ogenomtränglighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pris

Ångspärrfilmer är ett rullmaterial som produceras i form av ark med fast längd och bredd. Om man jämför priset på en ångspärrrulle från olika tillverkare ser de flesta inte på det faktum att den billigare filmen har en mindre bredd eller bildmaterial . Innan du köper en ångspärrfilm multiplicerar du dess bredd med längden och beräknar priset per kvadratmeter material - det är det enda sättet att ta reda på vilken ångspärr som faktiskt är billigare och vilken som är dyrare.

Bild
Bild

Sammanfatta

När du väljer ett ångspärrmaterial, orientera dig - du måste skydda mot ånga för taket, väggarna eller golvet i ett rum, en uppvärmd, ouppvärmd zon med en ökad mättnad av atmosfären med fukt och fluktuerande temperatur. Förutom, det är nödvändigt att veta exakt vilka byggmaterial och fasadmaterial som kommer att användas för olika ytor som behöver en ångspärr.

Med andra ord måste ångspärren först och främst uppfylla de funktionella användningsvillkoren, och sedan, från den begränsade listan över lämpliga isoleringsfilmer, måste du välja ett acceptabelt prov när det gäller ångpermeabilitet, livslängd, installationsmetod och pris.

Bild
Bild

Installationstips

Anordningen för en ångspärrfilm beror på rummets användningsriktning, staketytans typ och materialtyp. Det finns ganska många ångspärr och ånggenomsläppliga filmer, dessutom har deras namn uppfunnits knepigt, ibland är det svårt att förstå för vilket ändamål denna eller den där filmen skapades. Ångspärrfilmen skiljer sig emellertid från den ånggenomsläppliga filmen i ånggenomsläpplighetskoefficienten. Så titta noga på symbolerna på förpackningen och läs instruktionerna. Förpackningen med ångspärrmaterialet anger vanligtvis hur och vilken sida som ska monteras.

Viktiga regler att följa när du installerar en ångspärr:

  • filmen måste läggas från den varma sidan av rummet;
  • det är förbjudet att täcka det termiska skyddet med en barriär för ånga från två sidor, eftersom det är nödvändigt att skapa förutsättningar för att ånga ska tränga in i värmeisolatorn från insidan;
  • ångspärr är tätt monterad, utan slack;
  • parningspunkter görs med en överlappning på cirka 10 centimeter, limmad med dubbelsidig tejp;
  • ett litet mellanrum bör lämnas mellan filmen och beklädnaden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid isolering av ett uppvärmt rum, när värmeisolatorn är placerad djupt i strukturer med ett foder av ett tunt ark, är detta lager obligatoriskt:

  • för taket på begagnade vindar och vindar;
  • för att skydda vinden i det "kalla" taket från vattenånga;
  • för att skydda taket med sluttningar och väggar i ramstrukturen från passage av vattenånga;
  • för att skydda slutna pooler, bastur, ångrum från vattenånga;
  • för att skydda den uppvärmda loggian från passage av vattenånga under värmeisolering av staketets alla ytor - ytterbeklädnad, golv och tak;
  • för ånga och antifiltrering av vattentätning av golv på nedre våningen i tegel och trähus.

När man skyddar mot ångträngning med en polyetenfilm spelar det ingen roll vilken sida man ska lägga den på, ånga passerar inte lika åt något håll.

Om det finns ett specifikt (grovt) lager på filmen, bör den riktas inuti rummet och en slät yta ska läggas på värmeisolering.

Bild
Bild

Filmer med en antikondensat yta har ett grovt inre skikt, som kan behålla överflödig fukt tills förhållanden för dess vittring uppstår. Filmer med reflekterande yta kan återföra en del av värmen tillbaka, vilket gör det möjligt att spara värmekostnader . På en anteckning! För att korrekt installera sådant material krävs att det lämnas ett intervall på 40-60 millimeter mellan dem och den slutliga beklädnaden. Om detta inte görs kommer ångspärren att förbli, men de specifika funktionerna kommer inte att utföras.

Filmen fästs inifrån i vertikalt, horisontellt eller lutande läge på väggramens trädelar, till golvbjälkarna och golvbjälkarna, till spärrbenen eller ytterligare taksvarvning. Längs dukens bredd överlappar de minst 150 millimeter. Vid förlängning är överlappningen liknande och sömmen måste fixeras på ramens stödkomponent.

Bild
Bild

Alla sömmar och beslag måste tejpas med konstruktionstejp. Användning av tätningsmedel och lim för ångspärrfilmer baserade på silikon, polyuretan eller akrylhartser är förbjuden . Skyddet för alla staketets ytor måste vara ett kontinuerligt lager. Installation på träkonstruktioner utförs med hjälp av förzinkade spikar med ett stort huvud eller klammer. Ett block stoppas ovanpå fixeringspunkterna - det "täcker" hålen, bildar det intervall som krävs för att den specialiserade ytan ska fungera korrekt och fungerar som en låda för fixering av den slutliga beklädnaden.

På en anteckning! Specifika förhållanden vid vattenångspärren för takbjälkar i trä . Installationen av filmen bör utföras i botten av balkarna för att helt skydda alla strukturella komponenter från att bli blöta. Alla diagram och tekniska lösningar som filmtillverkare anger i sina instruktioner är rekommenderande.

Den slutliga slutsatsen måste göras baserat på resultaten av beräkningar i enlighet med kraven i den nuvarande GOST.

Rekommenderad: