Frostat Plexiglas: Vitt Och Svart, Satin- Och Akrylglas, Plexiglas Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Frostat Plexiglas: Vitt Och Svart, Satin- Och Akrylglas, Plexiglas Och Andra Typer

Video: Frostat Plexiglas: Vitt Och Svart, Satin- Och Akrylglas, Plexiglas Och Andra Typer
Video: Möt vår väggdekorationer i Plexiglas 2024, Maj
Frostat Plexiglas: Vitt Och Svart, Satin- Och Akrylglas, Plexiglas Och Andra Typer
Frostat Plexiglas: Vitt Och Svart, Satin- Och Akrylglas, Plexiglas Och Andra Typer
Anonim

Organiskt glas (eller plexiglas) är ett utbrett och efterfrågat material som används aktivt inom olika områden . Samtidigt vet inte alla människor att det idag finns flera sorter av organiskt glas. Idag kommer vi i vårt material att prata i detalj om den matta typen, överväga dess särdrag, fördelar, nackdelar och användningsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Först och främst måste du bestämma vad som är matt plexiglas. Generellt, detta material är ett slags vanligt organiskt glas . Samtidigt är materialets särdrag det faktum att den har en ganska begränsad förmåga att överföra ljus . Så beroende på den specifika kategorin kan ljustransmittansen för glas variera från 25% till 75%. Det är intressant. Populärt kallas frostat plexiglas också frostat plexiglas, akrylglas eller bara akryl. Det är viktigt att ha detta i åtanke när du köper material på byggmarknaden.

I grunden är frostat organiskt glas ett ark (vanligtvis vitt). Materialet är mjukt vid beröring . Med blotta ögat kan du också märka det faktum att matt plexiglas har en blank yta (och denna egenskap hos materialet är karakteristisk för både fram- och baksidan).

Huvuddragen i materialet är att om du riktar en ljusström på ett ark av matt plexiglas, får du som ett resultat en sken av en ljusskärm. Det är för denna egenskap som plexiglas uppskattas av många konsumenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Hittills har experter identifierat flera sätt för plattglasmatta. Samtidigt kan ett sådant material tillverkas både i en industriell miljö och självständigt.

Mekanisk mattning

För att utföra mattningsförfarandet för organiskt glas behöver du sandpapper (det är här namnet på metoden kommer från). I detta fall rekommenderas det att ge företräde åt denna typ av papper, som kännetecknas av ett finkornigt utseende. Så, sandpapper är det nödvändigt att gå över hela glasytan (medan det är absolut nödvändigt att bibehålla samma tryck och tryck). För säkerhets skull rekommenderas att använda specialdesignade skyddshandskar.

Beroende på dina önskemål, preferenser och behov kan du mata glaset med sandpapper på en eller båda sidor.

Bild
Bild

Kemisk metod

Denna matningsmetod kräver inte fysisk ansträngning, men den anses vara farligare än mekanisk. Kemiskt mattning är endast tillåten för små plattor . Detta beror på att du måste placera materialet i en specialdesignad kyvett för säkerheten, liksom för den bästa effekten under mattningsprocessen. I detta fall måste kyvetten i sig ha syrabeständiga egenskaper. Själva mattförfarandet bör inte utföras inomhus, utan utomhus.

Så glaset ska placeras i en beredd kyvett och sedan fyllas med myrsyra. I en sådan lösning måste materialet förvaras i minst 30 minuter. Samtidigt, för att uppnå bästa effekt, rekommenderas att man periodiskt rör om syran med en metallpinne. Efter att tiden har gått måste plexiglaset tas bort och sköljas under varmt rinnande vatten. Viktig. Under implementeringen av kemisk frostning av glas måste du vara extremt försiktig och uppmärksam. Det är absolut nödvändigt att använda skyddsutrustning, och under inga omständigheter ska du böja dig lågt över kyvetten med syra för att inte andas in de kemiska skadliga ångorna.

Bild
Bild

Målning

Denna mattmetod är den snabbaste och enklaste - det kräver inte mycket ekonomiska och tidsutgifter . Så för att matta glaset måste det täckas med ett tunt lager vit färg. Beroende på dina behov och krav kan du samtidigt måla glaset i ett eller flera lager.

Således, Det finns olika metoder och tekniker för att göra frostat plexiglas . Beroende på dina möjligheter och förmågor kan du välja vilken som helst av dem och skapa det material du behöver själv hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

På grund av att frostat organiskt glas är ett populärt och efterfrågat material kan du hitta flera sorter av en sådan produkt på marknaden. Var och en av de befintliga typerna har sina egna unika egenskaper och egenskaper, därför används den för olika ändamål.

Färgad … Färgen på frostat organiskt glas ges av en speciell komponent som ingår i materialet. Samtidigt kan du på marknaden idag hitta svart, mjölk, vitt, rött, grönt glas (liksom många andra färger). Själva materialets yta kan vara slät eller grov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Satin … Denna typ bär sitt namn på grund av likheten med det populära tyget - satin. I det här fallet kan materialet vara färgat eller transparent. En eller båda sidor av glaset kan vara grov.

Bild
Bild

Glansig … Redan med namnet på denna typ av organiskt material kan man gissa att båda sidorna av det är släta vid beröring. Färgen på glaset är mjölkaktig. Mättnaden av denna nyans kan emellertid fluktuera inom vissa gränser. Om du bestämmer dig för att köpa ett sådant material, bör du komma ihåg att eventuella defekter och skador kommer att synas tydligt på dess yta.

Bild
Bild

Korrugerad … Det kan vara vitt eller färgat. Samtidigt är ett särdrag hos denna typ av material närvaron av ett mönster på dess yta, som är ganska tydligt synligt på ytan.

Bild
Bild

Plexiglas … Denna typ av frostat glas kallas också ofta akryl. Materialet används flitigt inom en mängd olika livsområden.

När du köper ett material som frostat plexiglas bör du också komma ihåg att materialet kan variera i tjocklek. Du hittar motsvarande markeringar på förpackningen (till exempel 2 mm, 3 mm, etc.).

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Precis som alla andra material har matt plexiglas sina egna unika egenskaper och egenskaper. Men alla är inte positiva, det finns också negativa egenskaper. Materialets fördelar inkluderar följande egenskaper:

  • överkomligt pris;
  • enkel underhåll och drift;
  • hög plasticitet;
  • liten vikt;
  • säkerhet vid användning (glas går inte sönder, utan bara sprickor);
  • styrka och tillförlitlighet;
  • lång livslängd etc.

När det gäller de negativa egenskaperna är det värt att komma ihåg att organiskt glas är ett ganska skört material som inte tål stora mekaniska belastningar och kräver noggrann hantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Frostat plexiglas är ett populärt material som ofta används inom en mängd olika områden av mänsklig aktivitet:

  • reklam - (glasskivor används för att göra en mängd olika skyltar och ljusboxar);
  • Inredningsdesign (en mängd olika inredningsdetaljer och element kan tillverkas av materialet: till exempel skiljeväggar för rör, vaser, hyllor etc.);
  • belysning (nyanser för ljuskronor och lampor är ofta gjorda av plexiglas), etc.

Rekommenderad: