Marquetry (59 Foton): Hur Får Man En Tredimensionell Bild På Ett Träd Med Hjälp Av Markeringstekniken? Vilka Produkter är Dekorerade Med Fanermosaik?

Innehållsförteckning:

Video: Marquetry (59 Foton): Hur Får Man En Tredimensionell Bild På Ett Träd Med Hjälp Av Markeringstekniken? Vilka Produkter är Dekorerade Med Fanermosaik?

Video: Marquetry (59 Foton): Hur Får Man En Tredimensionell Bild På Ett Träd Med Hjälp Av Markeringstekniken? Vilka Produkter är Dekorerade Med Fanermosaik?
Video: How to Create Marquetry Pictures with Wood Veneers 2024, Maj
Marquetry (59 Foton): Hur Får Man En Tredimensionell Bild På Ett Träd Med Hjälp Av Markeringstekniken? Vilka Produkter är Dekorerade Med Fanermosaik?
Marquetry (59 Foton): Hur Får Man En Tredimensionell Bild På Ett Träd Med Hjälp Av Markeringstekniken? Vilka Produkter är Dekorerade Med Fanermosaik?
Anonim

Sedan antiken har trä använts för inredning. Konsten att dekorera trä, kallad marquetry, har sitt ursprung för många århundraden sedan, men har fortfarande inte tappat sin relevans . Vackra mönster gjorda på en träyta har en lång historia. Populariteten för denna typ av dekoration växer och beundrar ständigt. Inlagt med ek, mahogny, enbär, körsbär, aska, valnöt - alla slags naturliga tränyanser gör att du kan skapa mästerverk. Även den enklaste ritningen som gjorts med hjälp av markeringstekniken ser imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bokstavligen översatt från franska betyder ordet marquererie "mosaik". Mastering marquetry är tillgängligt för alla med konstnärlig smak och fantasi av skaparen.

Träinlägg gjord i skiktad mosaik med bitar av träfaner, spån, torkade blomblad, glitter och pärlor kan definieras som en marquetrystil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kärnan i tekniken för att utföra tekniken är följande: De tunnaste styckningarna av naturligt trä av värdefulla träslag skördas i form av plattor, efter att de har klippts i önskad riktning viks träpartiklarna till ett mönster och limmas på basen i form av en trä eller annan dekorerad yta. Valet av nyanser bör utföras på ett sådant sätt att ritningen ser mest realistisk ut - denna princip anses vara inlägg. Med hjälp av mosaikbitar av faner skapar hantverkarna målningar av högt konstnärligt värde, variation och konsistens . Denna typ av inredning är oftast dekorerad med väggar, tak och golv, möbler, liksom alla andra ytor. Förutom tomtbilden kan en prydnad sättas ihop av en mosaik. Markeringstekniken gör det möjligt att dessutom använda elfenbensskivor, pärlemorskal av blötdjur, metallplattor, sten eller keramiska material tillsammans med träfaner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Historisk referens

Genom att studera historien om markeringens utseende har konsthistoriker funnit att denna trend har sitt ursprung för flera årtusenden sedan. Ursprunget till träinlägg hittades på det gamla österns territorium; hittade hushållsartiklar dekorerade med markeringstekniken fungerade som vetenskapliga artefakter av sådana slutsatser . Dessutom har användningen av mosaikkonst satt sina spår på detaljerna i gamla figurer, liksom på ruinerna av arkitektoniska byggnader. Under studiet av gravarna i de egyptiska faraos begravningsplatser hittades olika saker och hushållsartiklar, vars dekoration var inlägget på de tunnaste skurna tallrikarna av mahogny och svart ceder.

Bild
Bild

På platsen för utgrävningarna i det antika Grekland och Rom har arkeologer hittat många produkter som dekorerades med hjälp av mosaiktekniken med trä- och stenmaterial . Det upptäcktes att gamla grekiska hantverkare redan dekorerade möbler och dekorerade interiörer i stil med markering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är säkert känt att arkitekturen i det antika Italien under 9-13-talet hade en tradition av mosaikdekorationer . Under renässansen skapade italienska hantverkare inlagda föremål med värdefulla stenar och marmor. Kyrkans redskap från den tiden var traditionellt dekorerade med dyrbara mosaikmönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av 1500 -talet hade marknadstekniken redan tagit formen av en separat tillämpad riktning inom konsten . Detta underlättades av uppfinningen av den första maskinen konstruerad för att skära de tunnaste fanerplattorna från en enda träbit. Så marknadskonsten började användas i stor utsträckning för dekoration av möbelprodukter. Faner erhölls från värdefulla trädslag, oftast på den tiden var de rosa, mahogny och ibenholt - de mest värdefulla träslag . Under renässansen fick marquetry stor popularitet; det var knappast möjligt att hitta en person som inte kände till inredning eller möbler i mosaikteknik. På grund av den utbredda förekomsten har produkter dekorerade med sådana mosaiker blivit mer överkomliga i pris. Marquetry -tekniken förbättrades och utvecklades, tack vare vilka individuella mästerverk av mästare på den tiden har överlevt till vår tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av 1600 -talet började franska hantverkare använda uppsättningar faner, som gjordes enligt en mall, i beklädnadsarbeten . Mosaiktekniken antogs snabbt i hela Europa och ersatte den tidigare kända dekorationsmetoden som kallas intarsia. Utvecklingen av marknadstekniken nådde sin topp på 1700 -talet. Hantverkare skapade unika dukar, och vid massproduktion av möbler användes uppsättningar av mosaik, vars detaljer kunde dekorera inte bara platta rektangulära produkter, utan också kurviga böjningar av inlagda ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I mitten av 1700 -talet nådde tekniken för träinlägg Rysslands territorium. Genom Peter I: s förordning skickades de bästa snickarna till England och Holland för att förstå inläggsvetenskapen. Den ryska skolan för marknadsmästare bildades under kejsarinnan Katarina den store . Trämosaik användes för att dekorera möbler, väggar, golv, tak. De populära ämnena under den perioden var motiv från scener från Bibeln, geometriska ornament, landskap och naturliga kompositioner. Ryska hantverkare, som förbättrade den nya konsten, utvecklade tekniker som vedeldning, betning och färgning av faner för att ge den nya ovanliga nyanser. Sådana tekniker gjorde det möjligt att skapa målningar med naturalistiska nyanser och originalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Med tiden har tekniken för att göra mosaik blivit så perfekt att den gjorde det möjligt att få en tredimensionell bild med 3D-tekniken. Det har alltid varit svårt att skapa ett tredimensionellt mönster, men erfarna hantverkare utför det med högsta virtuositet . Idag är de mest populära ämnena naturliga landskap, liksom skapandet av blommönster. Geometriska mönster i olika former är också mycket populära. Motiv från Bibeln, genresammansättningar, bilder av fåglar och djur är fortfarande relevanta i vår tid. Tändtekniken, etsningen och graveringen används i stor utsträckning än idag. Marquetrymosaik används för att dekorera dörrblad, dekorativa väggpaneler, exklusiva möbler, bord, garderober och byråer i olika former och ändamål. Ryska mästare har gjort ett stort bidrag till utvecklingen av en sådan trend inom konst som markering . Många mosaikmålningar är nu erkända som unika mästerverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Marquetry -tekniken innebär att man fixar detaljerna i vilka mönstret är gjort direkt på den inlagda basen. Delar av mosaiken förskärs och limmas sedan på arbetsstycket. Tekniken för markering idag är indelad i 2 riktningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intarsia

Denna term introducerades i marknadsteknik av italienska mästare. Förutom faner av naturliga träslag kan ytfinish kompletteras med andra material: benstycken, delar av pärlemorskal, stora fiskskalor, halvädelstenar och till och med ädelstenar, metall, keramik. Med hjälp av sådana material är det möjligt att skapa en tredimensionell bild, som i det moderna språket kallas 3D-teknik. Alla komponenter i mosaiken är noggrant utvalda i form, färgnyanser, textur. Komponenterna i mönstret skärs in i texturen på det tomma materialet:

  • delar väljs i förväg efter färg och textur, varefter komponentdelarna skärs ut ur dem längs mönsterets konturer;
  • detaljer bearbetas, poleras, tonas - allt beror på källans färgschema och mästarens idé;
  • på arbetsstyckets yta skärs ut en symmetrisk urtagning för varje del, lika med tjockleken på mosaikdelen;
  • en uppsättningsdel av bilden sätts in och limmas i urtaget.
Bild
Bild

Mosaikens bitar kan variera i tjocklek, men tillsammans ska de bilda en enda hel duk. Detta tillvägagångssätt skiljer sig från kanonerna för klassisk markering, där en tunn bit träfaner används, limmad på arbetsstyckets yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beklädnad

Detta tillvägagångssätt består i att lima utskurna mönsterämnen på ytan av produkterna. Ofta utförs beklädnad genom att limma mosaikdelar på ett plywoodskikt framställt enligt angivna dimensioner . Ett dekorativt foder görs längs plywoodens kanter, inuti vilket mönstret läggs ut. Omslaget och ritningen av ritningen är gjorda på ett sådant sätt att alla komponentdelar sammanfaller och bildar en enda hel duk av tomten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att lägga in en produkt eller göra en bild med markeringstekniken måste befälhavaren följa några regler:

  • träfanerns korn bör placeras som avsett på originalritningen;
  • det är möjligt att uppnå en tredimensionell bild med olika träslag, eller om detta inte är möjligt, måste bitarna i mosaiken tonas på ett eller annat sätt;
  • smidiga övergångar från en del till en annan uppnås genom att skärpa fanerhörnen, samt höja eller sänka vissa zoner i bilden;
  • för att skapa den mest exakta och realistiska bilden är det nödvändigt att använda de tunnaste träskärningarna.

Tekniken att göra markering är mycket mångsidig. Med olika tekniker kan du uppnå en bild i skönhet och kvalitet som kan jämföras med de stora mästarnas verkliga konstverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Att avsluta med marquetry -tekniken tar mycket tid och ansträngning från befälhavaren; det är en mycket mödosam process som kräver inte bara vissa färdigheter, utan också uthållighet. Varje mästare har sin egen unika handstil, så föremålen, färdiga med denna teknik, har sitt eget individuella utseende . Från ett vanligt föremål - en låda, bord, kista eller bordsskiva - kan du göra en verklig unik kopia. Idag är även billiga möbelprodukter dekorerade med mosaik gjorda av faner. Även om hela uppsättningen föremål är dekorerad med samma typ av fanerpussel, förändras utseendet på sådana föremål. Fanerapplikationen kan imitera porträtt eller se ut som en tavla. Färgschemat av träfaner låter dig skapa ett bergslandskap, skildra blommor eller en tomt med en särskild karaktär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möbelhantverkare som tillverkar exklusiva möbler dekorerar det med mosaiktekniken . Möbler på denna nivå skapas länge och noggrant, men resultatet är utmärkt. Sådana möbler är högt värderade och kan till och med gå i arv. Fanerapplikationen kan dekorera innerdörrar. Ett mönster kan vara ett geometriskt mönster, natur, berg, blommor, fåglar. Marquetry -tekniken används också i stor utsträckning vid tillverkning av souvenirprodukter. Inlägg används vid design av lådor, presentförpackningar, speglar, väggpaneler. Ibland beordras hantverkare att göra ett familjevapen, som blir en prydnad av familjegodset och förmedlas till arvingarna som ett familje -arv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applique tillverkad av naturligt träfaner används för att dekorera många föremål relaterade till olika sfärer i mänskligt liv .… Dessa kan vara väggnischer, rumsavskiljningar eller skärmar, ikoner, klockor, skrivbordsredskap tillverkas med hjälp av markeringstekniken.

Rekommenderad: