Fanerade Paneler: Från Naturlig Faner För Taket Och Andra Typer Av Interiören, Exempel På Hemdesign Med Dekorativa Paneler

Innehållsförteckning:

Video: Fanerade Paneler: Från Naturlig Faner För Taket Och Andra Typer Av Interiören, Exempel På Hemdesign Med Dekorativa Paneler

Video: Fanerade Paneler: Från Naturlig Faner För Taket Och Andra Typer Av Interiören, Exempel På Hemdesign Med Dekorativa Paneler
Video: Gör det själv – sätt upp träpanel inomhus 2024, April
Fanerade Paneler: Från Naturlig Faner För Taket Och Andra Typer Av Interiören, Exempel På Hemdesign Med Dekorativa Paneler
Fanerade Paneler: Från Naturlig Faner För Taket Och Andra Typer Av Interiören, Exempel På Hemdesign Med Dekorativa Paneler
Anonim

Fanerpaneler är ett prisvärt efterbehandlingsmaterial som kan försköna vilken inredning som helst. De ser solida och eleganta ut, snabba och enkla att installera, motståndskraftiga mot yttre påverkan. Med tanke på de många fördelarna med dessa moderna produkter och deras överkomliga pris kan vi säga att detta är en av de bästa lösningarna för val av finish, både vad gäller design och drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Faner är ett träsnitt med en minsta tjocklek … Dessutom har materialet sådana egenskaper hos naturligt trä som struktur och ett vackert naturmönster. Detta är en eftertraktad finish för tak och väggar, och tack vare olika typer finns det ett urval av en mängd olika stilar för att dekorera ett vardagsrum.

Fanerbeklädnad hjälper till att göra interiören extraordinär, medan det till priset är ett prisvärt material. Kostnaden för panelerna beror också på att spånskiva, gipsskivor eller MDF -skivor används som grund.

Bild
Bild

Fanerade paneler har också andra fördelar:

  • höga värmebesparande och ljudisolerade egenskaper;
  • motståndskraft mot hög luftfuktighet;
  • möjligheten att reparera vid skada - produkten kan enkelt bytas ut;
  • enkel rengöring av smuts - du kan ta bort dem med en fuktig trasa och ett enkelt tvättmedel, utan att använda aggressiva hushållskemikalier;
  • snabb enkel installation, medan perfekt inriktning av väggarna inte krävs;
  • olika färger och texturer;
  • presentabelt, attraktivt utseende;
  • i jämförelse med materialet av massivt trä är fanerpaneler lättare, vilket gör installationsprocessen enklare;
  • panel är perfekt inte bara för huvudytorna - taket och väggarna, utan också för att dekorera golv, möbler och skapa dekorativa prydnader.

Fanerpaneler kan framgångsrikt användas för att dekorera hallen, vardagsrummet, kontoret - och detta är också en tveklös fördel jämfört med andra efterbehandlingsmaterial. Panelernas storlekar är olika, vilket gör det möjligt att använda dem som beklädnad eller designelement, och olika texturer gör att de kan kombineras i samma interiör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om så önskas kan panelerna installeras på egen hand, eftersom installationsprocessen inte är komplicerad . Till exempel, om väggen eller taket är väl inriktade, kan panelerna helt enkelt limmas på dem.

Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar behovet av korrekt vård och skyddande lackering på produkter belagda med billigt barrträ.

Bild
Bild

Vad är dem?

För tillverkning av materialet används vanliga och värdefulla träslag, till exempel björk, al, ek, men det kan också vara en imitation av äkta trä.

Egenskaperna hos naturfaner liknar egenskaperna hos naturliga råvaror; materialet kräver ingen ytterligare bearbetning. Däremot görs en surrogatfaner (finlinje) på basis av billigt trä genom att limma flera lager, pressa och ge en viss konsistens, färg och prydnad. Detta gör att du kan skapa paneler med exceptionell skönhet och originalitet, även om deras utseende ibland är långt ifrån naturligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fanerade produkter, som fanerpaneler också kallas, är anpassade till olika underlag, men i regel är det träbaserade paneler, vars råvara för tillverkning är avfall från träbearbetningsföretag.

Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste basmaterialen för fanerark är MDF och spånskiva

  • MDF - träfibermaterial, särskilt hållbart på grund av dess höga densitet. Sådana paneler är motståndskraftiga mot fukt, säkra för människors hälsa och hållbara att använda.
  • Grunden för panelen kan vara spånskiva . Denna typ av material ser vacker ut och har ett lågt pris, men är mindre motståndskraftigt mot fukt och kräver mer noggrann skötsel - det kan spricka om det inte torkas ordentligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa fanerade 3D -paneler gjorda med modern teknik är mycket populära . I grund och botten är dessa MDF -väggpaneler, dessutom skyddade med en speciell beläggning. Polymerfilmen på deras yta är resistent mot extrema temperaturer och fukt, men också en sådan hud är praktiskt taget okänslig för mekanisk påfrestning och deformation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Volymetriska paneler är den mest efterfrågade produkten, vilket innebär hög kvalitet och elegant design . När de vetter mot väggar kan de målas, med önskad textur, klistras över med folie, lackeras på olika sätt eller gör faneren strukturell genom limning.

Bild
Bild

Tack vare innehållet i naturliga organiska komponenter gör fanerade präglade paneler väggarna att andas, och metoden att foga dem med dekorativa remsor (rost) hjälper till att göra lederna osynliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna produkt har dock också sina nackdelar: 3D -paneler kräver noggrant underhåll, de samlar damm och utsätts för aggressiva miljöpåverkan . Och det är också oönskat att få solljus på dem. Dessutom är de dyrare än konventionell beklädnad.

Bild
Bild

Förresten, en sådan finish kan baseras inte bara på träplattor, utan också på basis av gips. Fina material har låg brandfarlighet och fuktbeständighet.

Trots att de inte har sådana karaktäristiska inslag av naturligt trä som maskhål och knutar, återger de perfekt alla naturliga mönster av olika trädslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ofta hitta fanerade produkter med en PVC -bas. Deras främsta fördelar är lätthet, plasticitet, alla kombinationer av nyanser, hållbarhet, utan att räkna med smältning med stark överhettning.

Bild
Bild

Var används de?

Fanerade paneler är det traditionella valet av designers. De är mycket efterfrågade för inredning av offentliga och bostadslokaler.

Bild
Bild

Denna finish har ett brett spektrum av applikationer:

  • paneler används för tak och väggar med en smidig övergång av mönstret;
  • att skapa partitioner mellan olika funktionsområden;
  • i ett trähus kommer manteln att fungera för att effektivt dekorera området runt eldstaden;
  • efterbehandlingsmaterialet kan användas för att rama in kolumnerna;
  • MDF, fanerad med bok och ek, används för att dekorera fasader på möbler, byråer och garderober, för innerdörrar och andra inredningsartiklar;
  • på grund av att den inte utsätts för fukt kan panelerna kaklas i badrummet;
  • i vardagsrummet eller korridoren kommer dekorationen att se presentabel ut, vilket indikerar trevligt ägarens höga status.
Bild
Bild
Bild
Bild

Panelerna, fanerade med tunna träplåtar, är perfekta för att markera speciella platser i huset, så att de kan användas var som helst . Tillsammans med detta är vägg- och takprodukter inte bara dekoration - deras användning gör att du kan skydda rummet från främmande ljud och isolera det avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Ett mångsidigt material med en naturlig fanerstruktur kommer att vara lämplig i alla interiörer

Sovrum i lugnande färger med den kombinerade användningen av vägg-, tak- och golvpaneler av olika texturer. Den ädla dämpade nyansen av fanerade ytor kombineras felfritt med svart, vitt, alla grå nyanser som används i möbelklädsel. Krukväxter kommer att fungera som ett bra tillskott.

Bild
Bild

Materialet är lämpligt för att dekorera en väggyta i det område där TV: n finns . I det här fallet är det viktigt att välja rätt belysning, komplettera det inre av rummet med möbler med en liknande träbeläggning.

Bild
Bild

Fanerade paneler skapar en mysig atmosfär i vardagsrum , särskilt om de används för att dekorera eldstaden. Flera dekorativa detaljer i ekostil kommer att komplettera utseendet.

Bild
Bild

Lätta lamellpaneler hjälper till att göra en liten kök … En liknande finish är också lämplig för korridoren och badrummet. Ljusa nyanser passar bra med mörka trämöbler och pastellplattor.

Bild
Bild

Designernas kärlek till detta material, naturligtvis, med en högkvalitativ yta är lätt att förklara.

Fanerpanelen är mer hållbar och ser mycket bättre ut än naturligt trä, på grund av att den inte har de typiska bristerna i riktigt trä.

Rekommenderad: