Fanerade Väggpaneler: Fanerpaneler För Inredning Och Väggbeklädnad I Interiörer

Innehållsförteckning:

Video: Fanerade Väggpaneler: Fanerpaneler För Inredning Och Väggbeklädnad I Interiörer

Video: Fanerade Väggpaneler: Fanerpaneler För Inredning Och Väggbeklädnad I Interiörer
Video: Inredning och inredningstrender 2019-2020 | Färger och färgsättning 2024, Maj
Fanerade Väggpaneler: Fanerpaneler För Inredning Och Väggbeklädnad I Interiörer
Fanerade Väggpaneler: Fanerpaneler För Inredning Och Väggbeklädnad I Interiörer
Anonim

Paneler av naturligt trä är ett dyrt nöje och inte alla har råd. Det är därför fanerade MDF -paneler kan bli den optimala lösningen för invändig väggbeklädnad - dessa dekorativa element i sina yttre parametrar är inte sämre än naturligt trä, men samtidigt har de en överkomlig kostnad. Vi kommer att prata om funktionerna i väggpaneler i vår artikel.

Bild
Bild

Funktioner och omfattning

Ur teknisk synvinkel är faner ett tunt snitt av värdefullt naturligt trä, oftast ek, al eller ask . Basskiktet är tillverkat av MDF eller spånskiva, skikten är bundna med hjälp av varmpressningsmetoden. Denna teknik gör det möjligt att uppnå en avsevärd minskning av produktens kostnad - för relativt lite pengar får köparen ett estetiskt och elegant efterbehandlingsmaterial som, när det gäller dess prestandaegenskaper, praktiskt taget inte är sämre än naturligt trä. Naturligtvis är "fyllningen" av sådana paneler inte särskilt attraktiv, men det demokratiska priset kompenserar helt för denna nackdel.

Fanerpaneler har presentabelt dekorativt utseende, sådana produkter kommer lätt att dekorera alla interiörer , oavsett om det är en entré, ett vardagsrum eller en strikt studie.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De otvivelaktiga fördelarna med materialet inkluderar också följande

Miljövänlighet - brädor är gjorda av naturmaterial utan användning av limlösningar. Produkterna har ingen bakgrundsstrålning, avger inte giftiga ångor under drift.

Bild
Bild

Dekorativ i vyn - rum med sådan beklädnad ser alltid väldigt snygga ut, väggpaneler i faner passar särskilt bra in i den klassiska stilen.

Bild
Bild

Prisvärt pris - om plattorna var helt gjorda av värdefullt trä, då skulle deras kostnad vara högre. På grund av den billiga basen minskar produktionskostnaden avsevärt, vilket resulterar i att många fler människor får möjlighet att köpa sådana paneler.

Bild
Bild

Rik färgpalett - fanerpanelernas färger är inte på något sätt begränsade till naturligt trä. Dessutom kan flera träslag kombineras inom varje panel, och därför flera texturer och färger. Detta gör att du kan använda panelerna på olika sätt: att dekorera väggarna helt, använda dem för att skapa dekorativa element och kombinera flera texturer och skuggningslösningar i en inredning.

Bild
Bild

Lättviktig , i jämförelse med paneler av massivt trä. Detta uppnås på grund av en lätt bas av träbearbetningsavfall.

Bild
Bild

För anhängare av naturskydd kommer den tveklösa fördelen att vara det produktion av fanerade paneler kräver mycket mindre trä än tillverkning av massiva träpaneler .

Detta minimerar skador på naturen.

Bild
Bild

Fanerpaneler universell , de kan användas för väggar, och används också ofta för att skapa dekorativa element på tak och möbler.

Bild
Bild

Enkel vård - fanerpaneler kräver ingen särskild vård, de kan utsättas för den vanligaste våtrengöringen med hjälp av hushållskemikalier utan slipande partiklar och syra-baskomponenter.

Bild
Bild

När du installerar paneler behöver du inte förinställa väggarna - täta plattor döljer alla brister i basen och maskerar fragment av gamla finishelement.

Bild
Bild

Och, naturligtvis, den otvivelaktiga fördelen med produkterna är möjligheten till deras självmontering - väggbeklädnad med fanerpaneler kan göras med dina egna händer utan inblandning av specialiserad personal.

Bild
Bild

Vyer

När det gäller deras dimensioner och form presenteras alla väggpaneler av fanerat material i flera versioner

  • Kuggstång - de säljs i form av långsträckta remsor, detta är en av de mest efterfrågade typerna av material. Installationen utförs med tung-och-spårmetoden, för detta finns en urtagning på ena sidan av plattan och en avsats på den andra.
  • Lummig - dessa produkter produceras i form av ark i olika storlekar, de kan presenteras i stora dimensioner. Fästs på ramen eller med limmetod.
  • Kaklat - utåt liknande produkter liknar kakel, bara i stora storlekar. Installationsprocessen utförs med hjälp av tung-och-spårtekniken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets bas kan vara spånskiva, MDF -skiva, mindre ofta används plywoodskiva. Enligt tillverkningstekniken och strukturen utmärks två varianter av fanerpaneler.

  • Naturligt faner - ett tunt snitt av ytan på en mängd värdefullt trä. Ursprungligen har den en attraktiv konsistens och en unik nyans, vare sig det är klassisk rysk tall, karelsk björk eller exotisk wenge.
  • Fin linje - billigare faner av trä av låg kvalitet. Under produktionen går naturmaterial igenom olika manipulationer för att ändra texturen så att den liknar ädla träslag.

Denna faner färgas, lackeras och andra aktiviteter utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Frågan om att välja väggfanerpaneler i varje enskilt fall avgörs enbart utifrån den individuella preferensen för den som planerar renoveringen, liksom de tekniska parametrarna i rummet där de ska installeras. De grundläggande kriterierna som bör följas vid köp inkluderar:

  • placering av väggpaneler;
  • inre färglösning;
  • rummets design och stil;
  • priset på tallrikarna;
  • tekniska parametrar och egenskaper hos fanerade produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kombineras de med?

När man beslutar om installation av fanerade väggplattor, undrar först och främst lokalägarna vad som är det bästa sättet att kombinera dem. Bland de lösningar som positivt understryker det eleganta utseendet på fanerplattor kan man peka ut:

  • målning;
  • plåster;
  • tapetsering.

Det är optimalt att kombinationen utförs i ett enda nyansintervall … Beroende på rummets parametrar kan en kombination av inredningsriktningar ge en ganska slående effekt. Förutom att förbättra utseendeets estetik och presentabilitet kan sådana kombinationer medföra konkreta praktiska fördelar, till exempel att dölja ledningar och annan teknisk kommunikation.

Användningen av fanerpaneler i kombination med trämöbler och sten ger ett respektabelt utseende till alla utrymmen. En sådan design kommer att vara lämplig i det strikta kontoret för företagets chef, liksom i mötesrummet. Detta material används ofta för att skapa accenter och zonindelning av ett bostadsutrymme.

Till exempel kommer en väggpanel i arbetsområdet i vardagsrummet eller i baren i köket-matsalen att se väldigt imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Användningen av fanerade väggpaneler för invändig beklädnad av lokaler i bostadshus, lägenheter eller offentliga lokaler används ofta i interiören. Det unika mönstret, originalstrukturen och den rika färgpaletten av faner i dessa paneler gör interiören verkligen spektakulär och snygg. Beklädnad med fanerpaneler ger alltid en speciell estetik, komfort och värme till atmosfären. Vi föreslår att du bekantar dig med ett urval av de mest originella idéerna för användning av fanerpaneler i inredning.

Rekommenderad: