Läggning Av Kalksten: På En Betongbas Och På Sand. Hur Lägger Man Den På Marken Med Egna Händer? Hur Installeras På Väggen? Teknologi

Innehållsförteckning:

Video: Läggning Av Kalksten: På En Betongbas Och På Sand. Hur Lägger Man Den På Marken Med Egna Händer? Hur Installeras På Väggen? Teknologi

Video: Läggning Av Kalksten: På En Betongbas Och På Sand. Hur Lägger Man Den På Marken Med Egna Händer? Hur Installeras På Väggen? Teknologi
Video: Pavestone Paver Installation 2024, April
Läggning Av Kalksten: På En Betongbas Och På Sand. Hur Lägger Man Den På Marken Med Egna Händer? Hur Installeras På Väggen? Teknologi
Läggning Av Kalksten: På En Betongbas Och På Sand. Hur Lägger Man Den På Marken Med Egna Händer? Hur Installeras På Väggen? Teknologi
Anonim

Kakel väljs ofta för dekoration av angränsande områden . Om du stylar den korrekt och strikt enligt teknik kan du få utmärkta resultat. Plattorna smälter harmoniskt in i nästan alla miljöer. I den här artikeln kommer vi att lära oss hur vi ska lägga upp det här populära materialet på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande sätt

Det finns många sätt att lägga din sten på ett kvalitativt och vackert sätt. Olika hantverkare använder olika metoder . Var och en av instruktionerna för installation av det aktuella materialet har sina egna egenskaper och nyanser av läggningsarbete. De måste beaktas. Låt oss bekanta oss med de viktigaste sätten att lägga kalksten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många hantverkare väljer att lägga kalksten på en sand- och grusbas. Att utföra sådant arbete består av följande steg.

  • Först bryter grundgropen ut … Ungefär 10-15 cm somnar i botten. För dessa ändamål är ASG lämplig. Således kommer det nödvändiga dräneringsskiktet att bildas.
  • Dräneringsskiktet komprimeras noggrant … Samtidigt är ytan ordentligt jämn. Kantelement installeras längs gropens kanter. De måste fixas med cementbruk.
  • Fyll sedan tillbaka bärarskiktet … Dess tjocklek bör vara minst 20-25 cm.
  • För att kvalitativt bilda den nödvändiga grunden måste du använda en blandning av grus (en bråkdel av 2-3 cm är lämplig), krossad sten samt torr cement … Förhållandet mellan komponenterna bör vara 6: 1.
  • Utför tampningsarbete , är det mycket viktigt att korrekt bilda lutningen. Installationen av kalkstenens topplack måste utföras strikt mot rygg. Mellanrum kan bara lämnas mellan stenarna, och de ska inte vara för stora.
  • Läggningen av basmaterialet måste påbörjas. med val av större delar … Du måste ta elementet i dina händer och lägga det med den jämnaste sidan uppåt. Därefter pressas delen mot basen.
  • Kakel följer justera genom att knacka med en speciell gummiklubba. Nästa element för läggning måste väljas så att det åtminstone delvis upprepar böjarna i föregående del. Det kommer att vara nödvändigt att lämna ett litet mellanrum från 0,5 till 1 cm. Stenplanet tillsammans med lutningen måste jämnas med en nivå.
  • Nästa installationsdel bör väljas och installera på samma sätt .
  • När alla de största stenarna läggs ut på en plats på 1-2 m behöver du fylla små luckor kvar mellan dem. För dessa ändamål kan du använda små fragment. När du väljer sådana plattor måste du bygga på hålrummets konturer, liksom elementens dimensioner. Det är lämpligt att följa den valda indikatorn för sömmarnas bredd.
  • Om nödvändigt, en del av stenmaterialen kan flisas av genom att slå kanten med den smalare sidan av en konventionell eller speciell geologisk hammare.
Bild
Bild
Bild
Bild

På en sandcementbas

Att lägga kalksten på en sandcementbas är nästan identisk med installationen på en sandgrusbädd .… Om vi talar om en sandcementbas, så är lagerskiktet här inte så tungt. För att lägga dräneringsskiktet här kan du använda inte bara ASG, utan också grov sand. Sandkudden är väl komprimerad och jämn, varefter gränser installeras längs kanterna.

Du måste fixa dem med cement.

En torr blandning framställs av 5-6 delar finkornad sand samt cement av märket M400 eller M500. Ett lager av dessa komponenter kommer att spela rollen som en bärande duk. Dess tjockleksindikator bör nå minst 10 cm. När du lägger dessa material är det viktigt att inte glömma att observera en lutning i en riktning.

Dess storlek kan vara från 5 till 10 mm för varje meter av banans eller platsens bredd. För att ange lutningen kan du använda byggnadsnivån.

Bild
Bild
Bild
Bild

När återfyllningen och tampningen av den torra cement-sandbasen är klar kommer det att behöva appliceras ytterligare 3-5 cm sanddyna under stenstenen. Det är tack vare detta lager som det är möjligt att enkelt lägga och jämna stenarna utan att störa kvaliteten på stödskiktet. Det finns ingen anledning att ramma en sådan kudde - du kan bara jämna ut den lite, observera sluttningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det kan du säkert fortsätta att lägga kalkstenen. Detta bör göras på samma sätt som på en sand- och gruskudde.

På en betongbas

Det är ingen mening att komplettera områden med ett närmare grundvattenbord, liksom våtmarker, med kalkstensvägar som läggs på en vall. Sådana lösningar kommer inte att pågå länge och kommer snart att försämras. Betongen tål helt enkelt inte de tunga belastningarna som kommer att uppstå under jordens säsongsrörelse. Även den enkla rörelsen av människor på en sådan yta kommer att påverka henne.

För att inte möta sådana problem, det är bäst att lägga stenstenen på ett betongfundament.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss ta en titt på steg-för-steg-instruktionerna för att placera kalksten på betong

  • Först måste du gräva en grop . Detta bör göras enligt allmänna regler, men indikatorn för dess djup bör inte vara mindre än 50 cm. Gropens bredd bör vara 20 cm större än storleken på banan som ska läggas själv, tillsammans med kantstenen.
  • Ett lager med sand kantas i botten av grävd grop . Dess tjockleksparameter bör vara cirka 20 cm för att få dränering av hög kvalitet.
  • Nästa steg är processen med att hälla betongbruk … Den är framställd av 1 del cement, 3 delar sand och 4 delar krossad sten. Det första lagret bör vara från 3 till 5 cm. Det kommer att vara nödvändigt att lägga ut ett armeringsnät på det. Hällningen fortsätter tills den når marknivån. I det här fallet bör man inte glömma bildandet av en sluttning. Den färdiga basen måste stå kvar i 2-3 veckor.
  • Efter den angivna tiden kan du fortsätta lägga kalkstenen . Nästa steg är att installera en trottoarkant, samt lägga kudden under det framtida locket. Installationen av materialet i fråga med denna metod utförs i enlighet med allmänna regler och standarder.
  • På en yta av betong är det värt att lägga sten med lim avsett för klinker eller porslin … Det är mycket viktigt att välja märken som är speciellt utformade för gatuarbete.
  • Lösningen måste läggas på en betongbas och sten , varefter plattan måste pressas ner, gör knackning med en klubba för högkvalitativ inriktning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Om du bestämmer dig för att lägga en sten i landet eller på ditt hus / stuga, måste du definitivt köpa alla nödvändiga material och enheter. För ett framgångsrikt installationsarbete behöver du följande saker:

  • pinnar, sladdar, måttband, spade för märkning av spår enligt arbetsplanen;
  • en kvarn för beskärning av kalksten;
  • nivå;
  • klubba;
  • geotextil;
  • trottoarkanter;
  • Mästare OK;
  • styrelse-regel;
  • cement, sand, krossad sten;
  • enhet för manuell eller mekanisk rammning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppsättningen av nödvändigt material beror till stor del på installationsmetoden som befälhavaren bestämde sig för att kontakta … Så för att lägga sten på en betongbas måste du köpa lim för utomhusarbete. Det är lämpligt att förbereda allt du behöver i förväg och koncentrera dig på ett ställe så att alla föremål finns till hands under kakelläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ligger man på spåren?

Att lägga kalksten på vägar är en process som är fullt möjlig att genomföra med egna händer. Det viktigaste är att agera strikt enligt instruktionerna, om det inte finns relevant erfarenhet av sådana frågor.

Låt oss i etapper överväga hur man korrekt lägger ut plattorna på stigarna

  • Först måste du gräva en gräv med ett djup på 15-20 cm . Detta bör göras under förhållanden av en omkrets avgränsad av insatser. Om du planerar att installera trottoarkanter bör sängens botten vara 3-5 cm högre.
  • Nu basen måste vattnas och tampa sedan väl.
  • Lägg ett lager av geotextil … Han kommer att ansvara för fördelningen av laster på basen. Se till att beläggningen inte skrynklas. På vändande sektioner måste duken läggas med en överlappning.
  • Bred ut grusskiktet 10-15 cm tjockt . Tryck ner den med en nivå.
  • Lägg ytterligare ett lager geotextil på spillrorna . Alla överflödiga områden på sidorna ska lindas ner.
  • Täck cementblandningen med sand , platta till regeln.
  • Det är nödvändigt att lägga sten, som om det flödar in i det övre lagret . Lägg ut de stora föremålen först och anpassa dem till varandra. Täck hålrummen med fragment.
  • Fyll ytan med en torr kombination av sand och betong , fyller helt sömmar och leder.
  • Sopa bort överflödig komposition . Spola försiktigt den sammanfogade banan, men tvätta inte blandningen ur lederna.
  • Täck strukturen med plastfolie . Banan ska inte utsättas för mekanisk påfrestning i 5-7 dagar tills den är helt härdad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggmonteringsteknik

Det är ganska enkelt att installera flaggstenen på en yta som ligger på marken. Men installationen av plattor på väggen är lika prisvärd. Det är också möjligt att producera det på egen hand. Det viktigaste att tänka på innan arbetet påbörjas är omöjligheten att uppnå goda resultat utan förberedelse av fasaden.

Vi kommer att lära oss hur man korrekt lägger stenstenen på väggfoten

  • Först måste byggnadens fasad rengöras från den tidigare beläggningen och eventuell lösning som fortfarande finns kvar på den .… Det måste också jämnas ut, behandlas med en primerblandning och förstärkas med ett nät. Detta är ett mycket viktigt steg som aldrig bör försummas.
  • Om du arbetar med en nybyggd byggnad, då den kan kantas bara sex månader senare .
  • Börja med att sortera kalkstenen som du ska installera på väggen . För att trimma passagerna och hörnen i de inre områdena måste du plocka upp bitar som har tydliga rätvinklar.
  • Raden nedanför (basen) måste startas från hörnet . Alla ytterligare rader bör göras med bandage.
  • Limlösningen måste appliceras på baksidan av plattan med en speciell tandspackel … Själva stenen pressas mot väggen och gör ansträngningar så att alla luftbubblor kommer ut ur lösningen. Det är viktigt att injektera fogar samtidigt som läggningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du agerar rätt och utan alltför bråttom kan du få ett mycket attraktivt, dekorativt utseende på fasadväggarna.

Praktiska tips och råd

Om du har tänkt lägga din egen kalksten är det vettigt att beväpna dig med några användbara tips

  • Om du vill göra självlagande vägar på landet eller nära ett privat hus, då du bör fylla på med mycket vatten . Placera den bredvid dig.
  • Beslutar att dekorera banorna med flaggstenar på egen hand, det är nödvändigt att ta ett ansvarsfullt förhållningssätt till valet av dimensioner för den framtida basen . Stigens bredd bör vara sådan att man lätt kan sakna en annan person på den.
  • För läggning på stigar rekommenderas att välja brickor vars tjocklek är minst 1,5 cm . För en parkeringsplats är det lämpligt att använda de tätaste elementen med en tjockleksindikator över 4 cm.
  • Det är tillåtet att lägga plattan på basen, som innehåller krossad skärmning .
  • Kalksten kan göra ett mycket bra blindområde hemma .… Sådant installationsarbete kan göras själv eller du kan kontakta specialisterna, eftersom denna process innebär många nyanser.
  • När du installerar kalksten är det tillåtet att fylla murade fogar med en blandning av sand och grus, och med jord, där gräsmatta finns … Detta är en intressant lösning som många husägare använder.
  • Efter avslutad läggning av kalksten måste den ställas i ordning och rengöras från all förorening . För dessa ändamål används vanligtvis borstar med metallborst. Om du behöver rengöra ett för stort område av stenar, är det lämpligt att använda en borr utrustad med ett munstycke av denna typ. Efter polering ser flagstenen mycket mer attraktiv och dyrare ut.
  • När du väljer en sten för att utföra vissa arbeten är det viktigt att ta hänsyn till ett mönster . Ju ljusare skugga materialet överväger, desto fler lager finns. Dessutom har sådana plattor en mjukare struktur, varför det är mer troligt att de krossas.

Rekommenderad: