OSB -golv: Utjämning Under Linoleum, Läggning Av OSB -brädor På Stockar I Lägenheten. Är Det Bättre än DSP Och Kan Det Läggas? Grov- Och Efterbehandlingsalternativ

Innehållsförteckning:

Video: OSB -golv: Utjämning Under Linoleum, Läggning Av OSB -brädor På Stockar I Lägenheten. Är Det Bättre än DSP Och Kan Det Läggas? Grov- Och Efterbehandlingsalternativ

Video: OSB -golv: Utjämning Under Linoleum, Läggning Av OSB -brädor På Stockar I Lägenheten. Är Det Bättre än DSP Och Kan Det Läggas? Grov- Och Efterbehandlingsalternativ
Video: How to measure, cut and install Linoleum floors Part 1 of 3 2024, Maj
OSB -golv: Utjämning Under Linoleum, Läggning Av OSB -brädor På Stockar I Lägenheten. Är Det Bättre än DSP Och Kan Det Läggas? Grov- Och Efterbehandlingsalternativ
OSB -golv: Utjämning Under Linoleum, Läggning Av OSB -brädor På Stockar I Lägenheten. Är Det Bättre än DSP Och Kan Det Läggas? Grov- Och Efterbehandlingsalternativ
Anonim

Det stora utbudet av golvbeläggningar på den moderna marknaden och deras prisfördelning leder till att en person går i stå. Varje föreslaget material har flera positiva egenskaper, men ingen rapporterar om sina brister. Det är därför de flesta konsumenter väljer endast beprövade material. En av dessa är den orienterade strängbrädan. Naturligtvis, för dem som hänger med i tiden, är detta material en kvarleva från det förflutna. Men om du tittar från andra sidan, med korrekt bearbetning av OSB-duken, visar sig beläggningen mycket effektiv.

Bild
Bild

Kan jag lägga den?

Många människor, som först ställs inför golvets placering, har en fråga om möjligheten att använda OSB -skivor som en ytbeläggning. Vissa påstår det detta material är endast avsett för utjämning av väggar, andra säger att det med dess hjälp är tillåtet att dekorera endast fasader på byggnader . Faktum är att båda åsikterna är felaktiga.

Bild
Bild

OSB -skivor är ett mångsidigt material som är idealiskt för att jämna ut alla underlag.

Enligt de tekniska egenskaperna kännetecknas OSB -skivor av hög densitet, värmeledningsförmåga och fuktbeständighet . På senare tid användes endast betongbeläggning som golvbeläggning. Med dess hjälp var det möjligt att korrigera oegentligheter och få golvet till perfekt jämnhet. Efter torkning gjordes en ytbeläggning ovanpå betongbeläggningen. Till exempel lades ett substrat med ett laminat eller linoleum.

Bild
Bild

Men om du tänker efter och beräknar så krävdes en enorm summa pengar för material för betongbeläggning och dekorativa ytor. Idag är OSB -styrelser alternativa.

De ger också golvet en plan yta, är lätta att arbeta med, och viktigast av allt, de träffar inte din plånbok.

Bild
Bild

OSB -golv kan användas under olika förhållanden. Först och främst - arrangemang av vardagsrum med bra isolering, där det inte är tillåtet att hälla av en betongbeläggning. OSB -kort installeras också i privata hus i kalla klimatzoner . Det är dessa golv som finns i gamla rambyggnader i det post-sovjetiska rummet. Och idag, tack vare innovativ utveckling, används OSB-plattor som golv för skjul, lusthus, verandor, balkonger. Orienterad strängbräda täcker golven i landet, där det finns fukt.

Bild
Bild

Som grund för OSB -golv kan det inte bara finnas en betongyta, utan också ett träd.

Jämförelse av OSB med andra material

En modern person, som väljer ett byggmaterial för att ordna sitt eget hus eller lägenhet, använder sig av jämförelsemetoden. Trots allt Det finns ett brett utbud av produkter på marknaden som har flera likheter med varandra . Dessutom har varje enskild produkt ett antal nackdelar som kan spela en betydande roll i den efterföljande operationen. Detsamma gäller den sista golvbeläggningen.

Bild
Bild

Först och främst bör det noteras att OSB kan läggas på en grov beläggning, även om det finns brister och oegentligheter på den.

För det första har detta material en hög ljudisolering och värmeledningsförmåga. För det andra har den en hög styrka. För det tredje är det resistent mot effekterna av en aggressiv miljö. Och viktigast av allt, det är lätt att hantera och opretentiöst under fortsatt drift.

Bild
Bild

Ofta utförs inte analysen av den gamla golvkonstruktionen i byggprocessen . OSB-plattor läggs ovanpå en gammal bas. Och på topplacken är det redan möjligt att lägga linoleum, parkett och till och med matta.

Bild
Bild

Väl på byggmarknaden står en person inför många olika åsikter . Vissa hävdar att DSP -material är mycket bättre än OSB. I princip har båda arterna många av samma egenskaper. De kan läggas ovanpå en betong- eller träbas, monterad på stockar.

Det enda "men" - DSP kan inte betraktas som en topplack. Vad kan inte sägas om OSB -plattor.

Bild
Bild

På ungefär samma sätt jämförs OSB -material med fiberboard . Orienterad strängbräda, mindre massiv, mer flexibel. Jämfört med plywood är det mycket billigare. Även om det i princip är nästan omöjligt att jämföra OSB och plywood. I båda fallen används en individuell teknik för tillverkning av materialet, och de färdiga proverna har många olika egenskaper.

Typer av golv

Som tidigare nämnts är byggmarknaden fylld med en mängd olika sortiment som gör att du kan skapa det mest unika golvet.

Och i stora järnaffärer är avdelningarna helt fördelade, vilket representerar budget- och dyra produkter för att ordna golv.

Bild
Bild

Billiga produkter inkluderar linoleum, laminatgolv, mattor . Syntetiska stenar kommer att kosta lite mer. Men naturmaterial tillhör redan premiumklassen, deras kostnad är inte alltid tillgänglig för den genomsnittliga konsumenten.

Bild
Bild

Och ändå uppmärksammar den moderna konsumenten inte prisindikatorn, utan tillgängligheten av materialparametrar. Dessa prover inkluderar en solid kartong. Detta är en mycket hållbar beläggning som har en livslängd på minst 30 år . Det kännetecknas av värme- och ljudisolering, lätt att installera, opretentiös vid efterföljande vård.

Bild
Bild

Korkgolv efterfrågas inte mindre . Det är också tillverkat av miljövänligt material. Dess struktur är svampig, på grund av vilken arken har plasticitet. Enkelt uttryckt finns det inga spår av möbler som står ett tag på korkgolvet. Dess enda nackdel är bristen på fuktbeständighet.

Bild
Bild

Modulgolv är inte mindre populärt . Dess särdrag ligger i möjligheten att ligga i rum med vilken geometri som helst. Många föräldrar använder modulgolv när de inreder barnrum, eftersom detta material inte skadar människors hälsa.

Bild
Bild

Ett av de moderna och säkra golvalternativen är självutjämnande golv. De är indelade i 4 typer, som skiljer sig åt i sammansättning:

  • epoxi;
  • metylmetakrylat;
  • polyuretan;
  • cement-akryl.
Bild
Bild

Säker, processen för att förbereda basen består av flera långa steg . Men själva installationen fortskrider mycket snabbt och enkelt. Blandningen hälls på golvet och jämnas ut med en spatel. Perioden för fullständig torkning av självutjämnande golv är 5 dagar.

Bild
Bild

Det är värt att notera att det i konstruktionsvärlden finns koncept som gör att du kan bestämma i vilket skede golvet är förberett.

I det här fallet talar vi om grov och ytbeläggning.

Grov . Detta är en förberedd bas för efterbehandling. När du skapar ett undergolv är ytan jämn, ovanpå vilken dekorativ design är gjord.

Bild
Bild

Det traditionella alternativet för att skapa ett undergolv innebär användning av eftersläpningar. Oftast används sådana strukturer i trähus. På betongfundament görs en låda med ett dubbelsystem av balkar eller tvärstänger.

Bild
Bild

Ansiktsbehandling . I byggbranschen kallas det motstående golvet "efterbehandling". I det här fallet antas användningen av nästan alla byggmaterial avsedda för golvets placering. Det kan vara trä, keramik och mer. De föreslagna alternativen åtföljs dock av höga kostnader.

Bild
Bild

För att minimera investeringar är det värt att överväga alternativet att behandla OSB -ytan med lack eller färg . Resultatet kommer att överträffa alla förväntningar. Golven kommer att ha en påtaglig likhet med naturligt trä, som ofta används i dekorativa ytor i rika hem.

Bild
Bild

Vilken typ av tallrikar används?

OSB-tillverkare erbjuder konsumenter plattor, vars tjocklek sträcker sig från 6-26 mm. Ju högre digitalt värde, desto starkare är tyget vid vikningen.

Bild
Bild

När du placerar ett golv är det viktigt att förstå att golvet tar på sig stora belastningar. Följaktligen är styrkan hos OSB i detta fall av stor vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om OSB -skivor läggs på en solid bas, bör ark med en tjocklek av 9 mm tas . Om det antas att skrymmande massiva skåp kommer att placeras i rummet är det bättre att överväga alternativ med en tjocklek på 16 mm.

Bild
Bild

Att lägga sig på en solid bas åtföljs av minimala kostnader, vilket inte kan sägas om installation av paneler på stockar. Kostnaden för staplarna kan redan kosta en snygg slant, varför inte alla konsumenter är redo att använda denna installationsmetod. För att förstå vad som står på spel föreslås det att överväga tabellen, som visar förhållandet mellan avståndet mellan lagren och tjockleken på de räfflade plattorna.

Avståndet mellan släp i cm OSB -plåttjocklek i mm
35-42 16-18
45-50 18-20
50-60 20-22
80-100 25-26
Bild
Bild

Glöm inte att OSB -brädorna är indelade enligt densitetsindikatorn, dimensionen på flisarna som används vid tillverkning av flis och de bindemedel som används.

Det finns 4 sådana sorter:

OSB-1 . Den första kategorin innehåller tunna plattor som inte kan motstå effekterna av en fuktig miljö. Oftast används de som förpackningsmaterial för transport av små laster.

Bild
Bild

OSB-2 . Den presenterade typen av OSB-platta utmärks av en högre indikator på fuktbeständighet. Det är dock omöjligt att kalla det idealiskt för att ordna golv. OSB-2 används ofta vid möbeltillverkning.

Bild
Bild

OSB-3 . Den presenterade typen av OSB-plattor är lämplig för att ordna golv. Anmärkningsvärt kan den användas som golvfinish för inomhus- och utomhuskonstruktioner, till exempel ett lusthus, skjul eller veranda.

Bild
Bild

OSB-4 . Det bästa alternativet för att ordna golv. Kostnaden motsvarar dock inte alltid köparens möjligheter. Om du fortfarande lägger pengar på att köpa det erforderliga antalet ark och, efter att du lagt ut dem, gör rätt behandling, kommer du att kunna få det mest unika, vackra golvet, som inte skiljer sig från golvet i rika hus.

Bild
Bild

Läggningsmetoder

Innan du lägger OSB, eller hur du använder OSB -kort korrekt, måste du välja lämplig installationsmetod. Mästare gillar användningen av längsgående tvärgående teknik mer, tack vare vilket det är möjligt att undvika förändringar, och ytan är perfekt.

Bild
Bild

Plattorna läggs ut i flera lager.

Det första lagret läggs ut längs rummet, och det andra ligger tvärs över. Vid behov bör proceduren upprepas.

Bild
Bild

När det finns många fler problemområden än förväntat använder proffs den diagonala däckmetoden, som antar en 45-50 graders vinkel . Det är dock att föredra att använda denna teknik i rum med ojämna väggar.

Bild
Bild

Vidare föreslås att bekanta sig med att lägga OSB-plattor ovanpå ett trägolv.

Först och främst måste du förbereda verktygen, sedan rengöra och jämna ut ytan, och först efter det kan du fortsätta med installationen.

Bild
Bild
  1. Det är nödvändigt att göra korrekta beräkningar och ställa in markeringarna i enlighet med riktningen för topplackets murverk. Montera vid behov en låda med balkar.
  2. Det första lagret sprider sig längs rummet, det andra över. Den första plattan måste placeras i hörnet längst bort från entrén.
  3. Varje lagrat lager kräver fixering med speciella fästelement.
  4. Det är viktigt att se till att fogarna i lagren av efterbehandlingsmaterialet inte sammanfaller med varandra, annars uppstår sprickor och häng.
  5. Det är viktigt att lämna små luckor som fylls med polyuretanskum eller tätningsmedel efter OSB -installation.
  6. När golvet är mantlat kan du göra en dekorativ yta. Lägg till exempel ett laminat med underlag eller täcklinoleum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha räknat ut reglerna för att lägga OSB-plattor på en träyta är det nödvändigt att överväga installationsmetoden på en betongbas . Inledningsvis bör du bestämma hur många lager som är acceptabla i rummet. Och först då börja lägga.

Installationsprocessen på en betongbas liknar installationen på trägolv. Det är dock nödvändigt att fästa OSB-plattor på betong med speciella självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare föreslås det att du bekantar dig med några av nyanserna, tack vare vilka det är möjligt att undvika många misstag när du arbetar på egen hand

  1. Om rummet har en icke-standardform är det viktigt att beräkna området för det kommande arbetet så exakt som möjligt för att göra en preliminär markering av arbetsområdet. Annars måste du klippa plattorna och lämna många extra bitar.
  2. Ju färre fogar mellan plattorna, desto starkare blir golvbeläggningen.
  3. När du lägger OSB -brädor är det viktigt att vara uppmärksam på att materialets framsida ser mot taket.
  4. Om rummet är litet måste lakan klippas. Men du ska inte göra det för ögat, det är bättre att ta mätningar, ställa in det enligt markeringen, så att du senare inte korrigerar slumpmässiga fel.
  5. Det är bara nödvändigt att skära bladet från den inre delen. Ytterkanten måste vara fabriksfärdig.
  6. Vid installation av OSB-plattor är det viktigt att ta hänsyn till säsongsmässigheten. Lägg inte dukar i kall eller extrem värme.
  7. Ett elastiskt tätningsmedel hjälper till att täta sömmarna kvalitativt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu föreslås att man kommer att bekanta sig mer detaljerat med teknikerna för att lägga OSB-plattor på olika underlag.

På eftersläpning

Befälhavarens presenterade installationsmetod kallas den bästa, eftersom golvet får luftcirkulation, vilket är så viktigt för golvet i lägenheten. Inre celler möjliggör isolering.

Det viktigaste är att virket som används är torrt.

Bild
Bild

När du väljer en balk för att skapa en golvmantel är det nödvändigt att överväga alternativ med en tjocklek på högst 5 cm. Processen att installera OSB på stockar skiljer sig praktiskt taget inte från att lägga plywood.

Men den har fortfarande vissa nyanser:

  • träelement i golvstrukturen som finns kvar under golvet måste behandlas med ett antiseptiskt medel;
  • stockarna ska läggas längs nivån parallellt med varandra, utan att glömma bredden på det värmeisolerande materialet;
  • avståndet mellan mantelns ytterstöd och väggarna bör inte överstiga 20 cm;
  • det är nödvändigt att lägga ut OSB -bladet på stockarna för att göra markeringen och skärningen;
  • tvärelementen i lådan placeras enligt märkena;
  • för att justera nivån måste du använda plastkuddar eller träflis;
  • isolering sätts in i lådcellerna;
  • OSB -ark skruvas ovanpå lådan.
Bild
Bild

På en träbotten

Alla vet att ett trägolv ser presentabelt ut och inte orsakar problem på ett par år. Vidare torkar trädet, gnisslor uppstår, smuts samlas i de sprickor som bildas. Golvet behöver därför restaureras.

Bild
Bild

Visst kommer alla ihåg att i gamla hus som byggdes under Sovjetunionen målades trägolv med oljefärg. Detta tillvägagångssätt är olämpligt idag. Någon säger det du kan gömma den gamla träbasen under linoleumet, men efter några månader kommer avlastningen av golvbrädorna att synas på ytan av det elastiska materialet.

Faktum är att OSB -plattor hjälper till att hantera situationen.

Bild
Bild

Deras installation utförs på samma sätt som på screed. Endast istället för lim och pluggar kan du använda vanliga självgängande skruvar.

Den tekniska processen består av flera steg:

  • initialt är det nödvändigt att återställa det gamla golvet, ta bort ruttna brädor, bli av med lösa naglar;
  • dra sedan åt de restaurerade golvbrädorna till reglarna med självgängande skruvar;
  • sedan läggs OSB-plattor ut med ett litet avstånd för gapet;
  • efter att sömmarna har förseglats med ett elastiskt tätningsmedel.
Bild
Bild

På cementmassa

Rekommendationer

  1. Godtagbar tjocklek på OSB för läggning på ett underlag ska vara 16 mm. Om ett laminat läggs ovanpå den orienterade strängskivan kan OSB -tjockleken vara 12 mm.
  2. Efter att cementbeläggningen har hällts är det nödvändigt att lämna rummet lugnt i minst 3 veckor. Efter fullständig torkning grundas golvet, torkar, först efter att plattorna limmats.
  3. Eftersom du inte har förtroende för att den självhäftande kompositionen tål plattornas funktion kan du använda pluggar. I det här fallet är det nödvändigt att lägga arken så att sömmarna inte skiftar. Det bör finnas ett litet gap mellan plattorna vid termisk expansion.
  4. Efter installation av brädorna måste de återstående luckorna tätas med ett elastiskt tätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur täcker man?

Efter installationen av OSB-plattor uppstår frågan om att täcka golvbasen med dekorativt material eller bevara den resulterande konsistensen. Många väljer det andra alternativet . För det första är golvet fantastiskt. För det andra kräver det inte stora kostnader för att skapa denna prakt.

Bild
Bild

Vidare föreslås att bekanta sig med sekvensen för efterbehandling av OSB -kort tills det slutliga resultatet erhålls:

  • med hjälp av ett speciellt tätningsmedel eller kitt fylls luckorna mellan plattorna, fästpunkterna tätas;
  • det är nödvändigt att slipa golvbeläggningen och sedan ta bort dammpartiklar;
  • en primer utförs och sedan görs ett komplett kitt med en akrylblandning;
  • upprepad slipning med obligatoriskt avlägsnande av dammpartiklar;
  • färg eller lack kan appliceras.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder färg måste du räkna med minst 2 lager. Och för att applicera lackkompositionen måste du använda en pensel eller rulle.

Så snart det första lagret torkar fuktas ytan och stryks sedan med en bred spatel. På så sätt tas små stänk och olika oegentligheter bort.

Faktum är att det finns många designalternativ för OSB -skivor, men det är tänkt att använda färgkompositioner eller färgton för inomhusgolv.

Rekommenderad: