USB -plywood (23 Bilder): Storlekar På USB -ark, Egenskaper Och Användning

Innehållsförteckning:

Video: USB -plywood (23 Bilder): Storlekar På USB -ark, Egenskaper Och Användning

Video: USB -plywood (23 Bilder): Storlekar På USB -ark, Egenskaper Och Användning
Video: HOYOKI 9 in 1 Type C HUB CB-C92 Review 2024, Maj
USB -plywood (23 Bilder): Storlekar På USB -ark, Egenskaper Och Användning
USB -plywood (23 Bilder): Storlekar På USB -ark, Egenskaper Och Användning
Anonim

USB -plywood är en fuktbeständig variant av orienterad strängbräda . USB -arkens egenskaper och dimensioner gör att materialet kan användas vid konstruktion, reparation och underlättar dess användning när man skapar behållare för transport av skrymmande gods. Flerskiktsstrukturen ger dem en högre hållfasthet än spånskiva, och en speciell impregnering låter dig skydda ytan från påverkan av atmosfäriska faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

USB -namnet kan inte betraktas som officiellt - snarare är det en förvrängd version av OSB, så här är orienterad strandkort markerad … USB -plywood kallas ibland för dess universella sort, men materialets egenskaper skiljer sig inte från den vanliga versionen. OSB produceras i form av ark i storformat eller, som de också kallas, plattor. Denna typ av plywood har inte en solid struktur, men består av träflis, sammankopplade med lager med lim baserat på naturliga eller syntetiska hartser.

För USB-listor är det typiskt hög densitet och hållfasthet . Vanligtvis består plattan av 3-4 lager, i vart och ett av vilka tunna flisar limmas ihop och med föregående lager. För anslutningen används hartser blandade med borsyra och syntetiskt vax. Dessa material kallas orienterade eftersom deras lager har en multidirektionell struktur: de yttre är riktade i längdriktningen, de inre är tvärgående.

Detta gör det möjligt att avsevärt förstärka materialet, för att ge det ökat motstånd mot mekanisk påfrestning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns vissa symptom i samband med USB -ark

  • Hög fuktbeständighet . Material helt nedsänkt i vatten kommer att öka i volym med högst 10% efter 24 timmar.
  • Motstånd mot biologiska skador … Varken insekter, mögel eller svamp är fruktansvärda för kaminen.
  • Förbättrad hållfasthet för fästelement … Jämfört med spånskiva och plywood av barrträ är överlägsenheten cirka 25%.
  • Hög kvalitet … Det finns inga knutar eller tomrum i det valda råmaterialet, sannolikheten för delaminering är minimal.

Detta är den grundläggande informationen du behöver veta om ett material som kallas en USB -platta. Dessutom är det billigt, ser visuellt ganska attraktivt ut även utan beläggning och är stabilt i sin sammansättning och kemiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Alla kort, kända som USB, OSB, är märkta i enlighet därmed för att bestämma materialets syfte. De vanligaste alternativen kan identifieras.

OSB-1 … Materialet med lägst fuktmotstånd. Det används för tillverkning av möbelprodukter, förpackningar.

Bild
Bild

OSB-2 . Lakan för inomhusbruk vid normal luftfuktighet. Strukturer av bärande väggar, skiljeväggar uppförs från dem.

Bild
Bild

OSB-3 . Material för användning vid hög luftfuktighet. Lämplig för konstruktion av bärande konstruktioner som drivs med medelhög belastning.

Bild
Bild

OSB-4 . Har maximal fuktbeständighet. Rekommenderas för utomhusbruk under kraftig mekanisk belastning.

Bild
Bild

Rillad … Bladmaterial med en speciellt bearbetad kant. Tung-and-groove-anslutningen utförs utan användning av hårdvara. Fördjupningar och motsvarigheter för dem finns på 2 eller 4 sidor av materialet.

Bild
Bild

Laminerad … Material med en- eller dubbelsidig papperslaminering och en skyddande beläggning baserad på syntetiska hartser. Kan vara monokromatisk eller återskapa strukturen för andra material. Oftast fungerar ark av denna typ som återanvändbara formar.

Bild
Bild

Lackerad … Arket har en dekorativ fuktbeständig beläggning. Det appliceras i ett tunt lager på fabriken. Den andra sidan lämnas otäckt.

Dessa är de viktigaste märkningsalternativen. Det är viktigt att förstå att du inte ska leta efter en USB- eller USB -platta i butiker. Denna märkning är inte officiellt erkänd, alla sådana tavlor kommer att vara samma OSB.

Bild
Bild

Mått och vikt

Orienterade strängskivor tillverkas i ett standardutbud av storlekar som är typiska för sådana material .… Plåtens tjocklek varierar: den minsta är 8 mm, 9 mm, 10 mm, mittområdet presenteras med alternativ 12 och 15 mm, de mest massiva når 25 mm. Materialets vikt är direkt relaterad till dimensionella egenskaper. Minsta vikten av ett ark med en tjocklek på 8 mm når 16,6 kg. För varje millimeter läggs cirka 2 kg till. Det vill säga vikten av en 10 mm tjock platta kommer redan att vara 20,6 kg. OSB kan knappast kallas ett lätt material, det skapar en tillräcklig belastning på ramkonstruktioner, golv, väggar.

Bladstorlekar är standardiserade enligt vissa standarder . I Ryssland är den mest populära storleken 2440 × 1200 mm. Europeiska tillverkare föredrar att tillverka plattor med parametrar 2500 × 1250 mm. Det sällsynta och inte särskilt vanliga alternativet anses vara 2440 × 950 mm, vilket anses vara optimalt för att lägga ett undergolv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Orienterade strängbrädor är gjorda av barrträ, ibland lövfällande, eller så blandas dessa typer. Tillverkningsprocessen är uppdelad i 4 huvudfaser.

  • Sortera råvaror … I detta skede utförs urvalet av små trä, sågning av stammarna i arbetsstycken av en viss längd. Sedan förs det valda träet genom en speciell maskin och förvandlas till spån av en viss bredd. De resulterande ämnena torkas i bunkrar, sorterade efter storlek.
  • Bindning med hartser . I detta skede tillsätts isocyanat eller fenolbaserade hartser och paraffin till spånen. Alla ingredienser kombineras i speciella maskiner av trumtyp, vilket säkerställer enhetlig blandning.
  • Bildning av lager … Den färdiga blandningen går till platsen där lagren läggs. De yttre skikten bildas längs långkanten, de inre över den.
  • Tryck på plattan . Termiskt högtrycksbearbetning av materialet gör det möjligt att uppnå nödvändig komprimering av alla komponenter i det orienterade strängskivan. Den formade partikelmattan passeras under termiska oljesmorda stålbälten, utsatt för en kraft av 5N / mm2.

Efter avslutad värmebehandling kyls de pressade plattorna och skickas till förvaring. Produkterna sorteras, märks och säljs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Både i Ryssland och utomlands har USB-plattor blivit märkbart populära. Idag är detta material tillverkat av så kända företag som Kronospan - en rumänsk tillverkare, en av de första som levererade sådana produkter till Ryska federationen. Bland ryska företag sticker det ut " Talion Terra " från Torzhok tillhör varumärket LLC "Modern Technologies of Wood Processing" och Kalevala. När det gäller de obestridda marknadsledarna sticker kanadensiska företag alltid ut. Till exempel, Norbord är en av världens ledande tillverkare med stor uppmärksamhet på miljöfrågor.

Dess OSB -styrelser anses vara riktmärket när det gäller kvalitet. Europeiska tillverkare släpar inte heller efter. Det är vanligt här att särskilja ett tyskt företag Glunz , Österrikiska Egger OSB . Deras produkter, även om de är ganska dyra, uppfyller helt de strängaste standarderna. Föreningens produkter är välkända i Ryssland. KRONOGROUP . Det inkluderar företag från olika EU -länder - Kronoply GmbH, Bolderaja OSB Superfinish . Tallrikar används för inredning och yttre dekoration av byggnader och uppfyller moderna kvalitetsstandarder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Användningen av USB -plattor bestäms till stor del av deras egenskaper. Detta material är så mångsidigt att det enkelt ersätter spånskiva eller vanlig plywood, vilket ger större användarvänlighet, praktiska egenskaper och hållbarhet. De viktigaste användningsområdena presenteras nedan.

  • Tillverkning av värmepaneler, SIP -paneler . Materialet fungerar som en styv bas för mer komplexa brädalternativ.
  • Skapande av I-balkar . Golv- och väggstöd i trähus och bostadshus kan tillverkas av orienterade strängskivor.
  • Golvbeläggningsformation . OSB används i både grovbearbetning och enlagers efterbehandling. Det kan fungera som en kontinuerlig beläggning för golv eller bilda stockar - stödjande element.
  • Mantling av yttre och inre väggar i byggnader och strukturer . Plattorna täcker snabbt ett betydande område av väggarna. Deras vikt tillåter lyft och installation utan tung kranutrustning.
  • Skapande av avtagbar återanvändbar formning … Upp till 10 gånger upprepad användning av strukturer är tillåtet.
  • Bildning av takmanteln . Med hjälp av plattor kan du skapa en bas för att lägga flexibla, metall och klassiska plattor, skiffer. Denna design får höga ljudisolerande egenskaper, är inte utsatt för negativ påverkan av atmosfäriska faktorer.

Användningen av CSS är relevant både som konstruktion och i form av ett efterbehandlingsmaterial - i den meningen är det verkligen universellt.

Rekommenderad: