Plywood I Barrträd: Egenskaper Och Kvaliteter Av Barrträsplywood FSF Och FC. Vilket är Bättre - Barr Eller Björk? GOST

Innehållsförteckning:

Video: Plywood I Barrträd: Egenskaper Och Kvaliteter Av Barrträsplywood FSF Och FC. Vilket är Bättre - Barr Eller Björk? GOST

Video: Plywood I Barrträd: Egenskaper Och Kvaliteter Av Barrträsplywood FSF Och FC. Vilket är Bättre - Barr Eller Björk? GOST
Video: Några träd 2024, Maj
Plywood I Barrträd: Egenskaper Och Kvaliteter Av Barrträsplywood FSF Och FC. Vilket är Bättre - Barr Eller Björk? GOST
Plywood I Barrträd: Egenskaper Och Kvaliteter Av Barrträsplywood FSF Och FC. Vilket är Bättre - Barr Eller Björk? GOST
Anonim

Det finns flera sorter av plywood, och en av de mest populära bland dem är barrträd. Detta är ett bra alternativ till massivt trä, jämfört med det kostnadsmässigt. Plywoodprodukter har en flerskiktsstruktur, de tillverkas i enlighet med GOST 3916-96.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Barrträsplywood är mycket efterfrågad; det är kemiskt impregnerat för att förbättra sina ursprungliga egenskaper . Peelingsteknologi används för produktion, vars väsen är att ånga stockarna och mata dem till skalmaskinen för tillverkning av faner.

På grundval av de erhållna arken bildas plywoodskivor genom limning och pressning.

Bild
Bild

De främsta fördelarna med barrträsplywood

  • Felfritt utseende . Barrträd har färre defekter, det finns praktiskt taget inga knutar och böjningar på dem, som är rikliga på björkved.
  • Hartshaltig struktur … Granskogen innehåller mycket harts, vilket ökar dess motståndskraft mot hög luftfuktighet. På grund av närvaron av naturliga hartser är det mindre mottagligt för skador av skadedjur och svampar och har antiseptiska egenskaper.
  • Lätthet … Nålarna är mindre täta i jämförelse med hårda träslag. Skillnaden i vikt når cirka 30%.
  • Prisvärd kostnad . Hardwood motsvarigheter är dyrare.
Bild
Bild

Sådan plywood har också nackdelar, men det finns inte många av dem

  • Låg densitet och vikt av barrträsplywood Är en följd av en svag struktur. Sådant material är mindre hållbart och slitstarkt. Med samma sammansättning av kemisk behandling är skillnaden ganska signifikant.
  • I de fall styrkaegenskaper är prioriterade rekommenderas inte användning av barrträdsanaloger .… Den höga koncentrationen av naturliga hartser leder till att hartset med långvarig värmeexponering börjar syntetisera på ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Barrträsplywood med måtten 2440x1220x21 mm efterfrågas störst. För tillverkningen används gran eller tall. Arrangemanget av fanerlager är specifikt - fibrerna är vinkelräta mot varandra.

Huvuddragen i barrträsplywood är ett relativt överkomligt pris och låg vikt . Materialet tål temperaturfluktuationer och är fuktbeständigt.

Denna typ av plywood är lätt att bearbeta, den kan sågas och borras, den har förmågan att absorbera buller och fungerar som ett värmeisolerande lager.

Impregnering med naturliga hartser ökar materialets motståndskraft mot mögel och mögel. Det är ganska motståndskraftigt mot aggressiva miljöer.

Den nya trästrukturen gör plywooden estetiskt tilltalande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frimärken

Kvaliteten på plywood bestäms till stor del av det lim som används för att fästa fanerlagren. I enlighet med detta utmärks flera märken av plywoodprodukter.

  • FBA anses vara den lägsta kvaliteten, tillverkas den med albuminkaseinlim. Sådan plywood är miljövänlig, men den tål inte fukt bra. Använd den endast där det finns skydd mot kontakt med vatten.
  • FSF Är det mest efterfrågade märket tillverkat med fenol-formaldehydlim. Detta är en fuktresistent plywood med goda hållfasthetsegenskaper.
  • Den viktigaste skillnaden mellan FSF-TV-märket och FSF består i impregnering med brandskyddsmedel. Granplywood av denna typ kännetecknas av låg brandfarlighet.
  • FC tillverkas med urealim, vilket ökar materialets hygroskopicitet. De används för tillverkning av möbelprodukter, förpackningar.
  • FB är en fuktbeständig plywood som inte utsätts för aggressiva miljöer. Användningen är möjlig även under vatten. Skikten är förbundna med bakelitlim och impregnerade med en identisk lack.
Bild
Bild

FSF gran -plywood används aktivt vid byggandet av civila och industriella anläggningar. Den får sin motståndskraft mot fukt på grund av behandling av faner med dåligt löslig formaldehyd. De impregnerade fanerskikten skickas under en pressmaskin vid hög temperatur.

GOST tillåter syntes av en liten mängd formaldehydhartser och fenolföreningar . Detta komplicerar användningen av plywoodskivor i inredningen.

Plywood har standardmått, plåttjockleken är 4-30 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra sorter

Huvudskillnaden mellan barrträsplywood och björkplywood är dess hållfasthetsegenskaper och utseende . Det är svårt att ge ett entydigt svar vilket av materialen som är bättre. Mycket beror på syftet med tillämpningen.

Om styrka är en prioritet, är det att föredra att välja björkplywood .… Det är cirka 20-25% starkare i jämförelse med barrträd, men väger också mer. Björksorten används där ökad tillförlitlighet krävs.

Björkfaner har en ljus nyans och en lite uttalad konsistens. Barrträdsorten är däremot mörkare och har ett vackert, väldefinierat mönster.

Granplywood, på grund av dess demokratiska kostnad, används ofta för väggbeklädnad . Om hög luftfuktighet råder i stället för tillämpningen, bör FC -märket föredras. Användning av sådant material är också motiverat i fall där estetik är viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Det är lämpligt att använda plywood från nålar under förhållanden med hög luftfuktighet, eftersom det är klassat som fuktresistent, är det mindre mottagligt för förändringar.

Bikupor tillverkas på basis av sådant material (i sådana fall används märket FBA, vilket är miljövänligt).

Fuktbeständighet gör att barrträsplywood kan användas som underlag när man lägger laminat eller parkettskivor. Det bidrar till skapandet av pålitlig värmeisolering, motstår väl ruttnande processer under påverkan av fukt.

Trots sin låga hållfasthet kan den användas för terrass under tak - med en jämn fördelning av lasten över hela området spelar denna faktor ingen avgörande roll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträ används för att mantla träbyggnader; det fungerar som värmeisolator och är immun mot skadedjur och mögel.

Det överkomliga priset låter dig använda detta material för tillverkning av förpackningsprodukter vid grovt arbete (med undantag av formning). I sådana fall är hållfasthetsegenskaperna inte av stor vikt, men kostnaderna reduceras avsevärt.

Granplywood av FSB -märket används för mantelföremål, används vid skapandet av tillfälliga byggnadsstrukturer, det fungerar som råvara för tillverkning av andra material.

Rekommenderad: