Fanerad Plywood: Täckt Med Ek, Ask Och Andra Naturliga Faner För Möbler Och Trappor

Innehållsförteckning:

Video: Fanerad Plywood: Täckt Med Ek, Ask Och Andra Naturliga Faner För Möbler Och Trappor

Video: Fanerad Plywood: Täckt Med Ek, Ask Och Andra Naturliga Faner För Möbler Och Trappor
Video: Webisode #6: How-to Apply Wood Veneer to MDF using Contact Cement 2024, Maj
Fanerad Plywood: Täckt Med Ek, Ask Och Andra Naturliga Faner För Möbler Och Trappor
Fanerad Plywood: Täckt Med Ek, Ask Och Andra Naturliga Faner För Möbler Och Trappor
Anonim

Användningen av naturligt trä i olika branscher är ett mycket dyrt alternativ och inte alla kunder har råd med det. För att bevara naturresurser och minska produktionskostnaderna används material som utåt liknar naturligt trä, dessutom av dyra arter. Detta material är fanerad plywood. Låt oss titta närmare på egenskaperna och användningen av fanerad plywood.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Plywood i sig är ett material som består av limmade partiklar av naturligt trä. Trots sitt naturliga ursprung, i sin ursprungliga form, har plywood inte något attraktivt utseende och är tillverkat av de billigaste tresorterna. För att den ska få ett vackert utseende och vara efterfrågad bland tillverkare är den adlad.

Detta görs med faner, som är tillverkat på basis av naturligt trä, har inga knutar och är utrustad med fuktbeständiga egenskaper med en idealisk yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Faner är ett tunt lager av naturligt trä som limmas på ytan av plywood och gör det dekorativt och efterfrågat. Det skiljer sig åt i hur det produceras. Det kan vara av flera typer.

  • Sågad är det dyraste och av högsta kvalitet, eftersom mycket avfall erhålls i tillverkningsprocessen. Ursprungligen användes värdefulla träslag för denna art, men på grund av de redan dyra produktionskostnaderna baseras nu teknik på billigt trä för att göra priset på arten mer överkomligt.
  • Hyvlad är det billigaste alternativet. Den är gjord av de mest populära barrträd och lövträarter. Faneriet har en tjocklek på 0, 2–5 mm. Tekniken för tillverkning av burlvedfaner används, vilket ger en original konsistens och ett vackert mönster.
  • För tillverkning av roterande snittfaner mjuka träslag används, till exempel björk, ek, tall och andra. Tillverkningstekniken bygger på att skära ett tunt lager från en rund stock i form av en tejp. Sådan faner är mycket hög kvalitet och oumbärlig vid tillverkning av produkter med ett stort område, men det skiljer sig inte åt i dekorativa egenskaper.
Bild
Bild

Tillverkningstekniken i faner av plywood är ganska komplicerad . Plywood rengörs från damm. Sedan appliceras ett speciellt urea-formaldehydlim på det. De behandlar ytan på båda sidor. Faner placeras så att mönstret av oberoende "skjortor" tydligt ligger hos varandra. Därefter bestäms plywood med faner i ett speciellt vakuum eller varm press för pressning, varefter den utsätts för slutbehandling - detta är trimning, skärning och slipning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fanerad plywood klassificeras i två typer beroende på dess funktionalitet:

  • möbelvirke med ett vackert utseende och lätt mottagligt för mekanisk bearbetning;
  • konstruktionsplywood av förtjockat faner med god hållfasthet och slitstyrka. Den används endast som beklädnad och byggmaterial.
Bild
Bild

Färdig fanerfaner, beroende på vald typ av beläggning, kan ha olika kvaliteter

  • Grad B är den högsta och dyraste. Den kan beläggas med klart lack. Det används för att skapa möbler, inredning och leksaker.
  • Betyg är mitten mellan B och BB. Det måste lackeras och målas. Det används för att skapa möbler och interiörer.
  • BB -klass . Små knop är tillåtna i den, och det finns också en liten missfärgning. Det måste målas och lackeras. Den används för tillverkning av möbler och transport.
  • CP -betyg missfärgning är tillåten, det kan finnas införingselement, syntetiska kitt används, det kan finnas små sprickor. Betyget är det billigaste; det används för strukturbeklädnad vid tillverkning av möbler och olika typer av förpackningar.
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fanerad plywood är ett helt ofarligt och miljövänligt material, eftersom beläggningen är gjord av naturmaterial. Det har ingen obehaglig lukt och orsakar inte allergier. I produktionsprocessen för materialet är det möjligt att uppnå en mängd olika färger och ytmönster, vilket är mycket viktigt för tillverkning av möbler för andra ändamål.

Olika träslag används - från dyra till billigaste. Det är detta som påverkar kostnaden för materialet.

Under behandlingen kan du uppnå en mängd olika produktkonfigurationer och strukturer, det är lätt att täcka och böjer bra. Fanerade produkter av plywood ser ut som naturligt trä, men deras kostnad är mycket lägre än sina motsvarigheter, så de är efterfrågade . I många produkter väljs ett mönster med en vacker struktur exakt och korrekt, vilket ger dem ett utmärkt utseende. Materialet är praktiskt, motståndskraftigt mot temperaturfluktuationer och hög luftfuktighet, ytan spricker eller deformeras inte. Det kan kombineras från flera träslag, det har ett brett utbud av storlekar och färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma följande nackdelar:

  • för att fanerad plywood ska tjäna så länge som möjligt måste du veta att dess yta är rädd för direkt solljus, under deras inflytande kan den ändra färg;
  • för att inte skada ytan på detta material måste rengöringsmedel med kemiska tillsatser uteslutas vid vård av det;
  • eftersom ett separat ark har sitt eget individuella mönster är det ibland mycket svårt att plocka upp ett mönster vid lederna;
  • produkter tillverkade av dyra typer av faner, det kan vara ek, ask, bok, har fortfarande en hög kostnad;
  • eftersom plåtens tjocklek inte är särskilt tjock används materialet inte i stödstrukturer; för att förbättra kvaliteten på faner plywood används lacker, naturliga oljor och andra föreningar, med hjälp av vilka fuktbeständighet och slitstyrka förbättras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över typer av faner plywood

Fanerad plywood är indelad i flera typer, motsvarande typen av träråvara.

Ek

Ekfanerad plywood är det mest eftertraktade alternativet för modern inredning och skapande av möbler. Den har rika nyanser av brunt, en positiv konsistens och en särskilt ökad porositet. Denna typ har låg flexibilitet, hög hållfasthet och tjockleken på den naturliga beläggningen varierar från 0,3 mm till 0,6 mm . Produktionen är baserad på fuktresistent björkplywood. Tallrikar erhålls genom varmpressning.

För att undvika att limet sjunker vid sömmarna limmas arken i en ribba på en speciell maskin och alla plattor kalibreras.

Bild
Bild

Aska

Askfanerad plywood har ett något uttalat mönster, som vanligtvis domineras av en ljusbrun färg med en lätt brun eller olivton. Färgövergången är mycket svag och suddig. Konsistensen uttalas eftersom dess naturliga trä innehåller imponerande kärl . Materialet kräver färgning, varefter mönstret blir mycket kontrasterande. Denna typ är mycket flexibel, bildar inte sprickor under temperaturfluktuationer. Plåttjockleken är 4 mm eller mer med en fanertjocklek på 0,5 mm.

Denna typ används för tillverkning av dörrblad, parkett och andra alternativ för invändig beklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bukom

Bokfanerad plywood kännetecknas av en vit yta med en gulröd nyans, som kan förändras med tiden till en rosa-brun nyans. Materialet är inte motståndskraftigt mot fukt eftersom bok har en hygroskopisk struktur . För att ansluta sömmarna används ett speciellt fuktresistent lim som ökar fuktmotståndet när brädan blir våt. Fibrerna är anordnade vinkelrätt, vilket förhindrar att arket vrider sig.

Denna plywood är resistent mot temperaturförändringar från -40 till + 60 ° C.

Bild
Bild

Ansökningar

Fanerad plywood är ett miljövänligt material, därför används det för beklädnad av interiörer, inramning av bänkskivor, tillverkning av trätrappor, tillverkning av dörrar och många andra alternativ. Plywood har en solid bas, och med faner kan du uppnå utmärkt hållbarhet, naturliga färger och träkorn . På grund av sin billiga kostnad och attraktiva utseende har den funnits bred tillämpning vid tillverkning av möbler. I detta fall måste den ha säkerhet. Vanligtvis är det FK -plywood, som produceras på basis av urealim. För möbler används björkfaner eftersom det har de bästa hållfasthetsegenskaperna.

För klädmöbler används plywood av högsta kvalitet, och på platser där alla delar av möblerna är gömda kan ark av låg kvalitet användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och även fanerad plywood används i konstruktion för att skapa tillfälliga strukturer och formverk, för fundament, dekorativa paneler, som är nödvändiga för ljudisolering, för beklädnad av föreläsningssalar, specialkontor, försäljningsrum, utrustning för lekplatser. I bilindustrin används den för att täcka golv och lastbilar, täcka bilhandlare, tillverka släpvagnar och inredning av yachter . Med sin hjälp skapas dekorativa lådor, vackra element för förpackningar, det används i arrangemanget av butiker, för att skapa utrustning för hotell, möbler för kaféer och restauranger, frisörer och andra typer av företag. Billiga sorter används för att skapa skyltar och bilskyltar på vägarna.

De används ofta inomhus för att skapa ett naturligt trä med en attraktiv naturlig design.

Rekommenderad: