Plywoodvikt: Hur Mycket Väger Plåtarna? Specifik Och Volymvikt Per Kvadratmeter Plywood, Bord

Innehållsförteckning:

Video: Plywoodvikt: Hur Mycket Väger Plåtarna? Specifik Och Volymvikt Per Kvadratmeter Plywood, Bord

Video: Plywoodvikt: Hur Mycket Väger Plåtarna? Specifik Och Volymvikt Per Kvadratmeter Plywood, Bord
Video: weight of Plywood/board type of Plywood | Plywood Weight Capacity Calculator | Plywood Weight in kg 2024, Maj
Plywoodvikt: Hur Mycket Väger Plåtarna? Specifik Och Volymvikt Per Kvadratmeter Plywood, Bord
Plywoodvikt: Hur Mycket Väger Plåtarna? Specifik Och Volymvikt Per Kvadratmeter Plywood, Bord
Anonim

När du köper något byggnads- eller efterbehandlingsmaterial måste du veta om dess styrkor och svagheter, funktionella och tekniska egenskaper. Alla andra kvaliteter beror på tjockleken och vikten av plywood. Mer fullständig information kan erhållas genom att läsa om tillverkningsanläggningen, råvaror som används för produktionen, parametrarna för ett visst märke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkande faktorer

Plywood är ett flerskiktsmaterial av fanerark kopplade i kornets riktning på tvären. Faner är tunna lager av trä, högst 4 millimeter. Vid tillverkning av plywood används faner från olika träslag, den enda skillnaden är i produktionsmetoden. Dess massa och egenskaper kan variera, allt beror på specifik vikt, struktur, fukt och fuktbeständighet. De faktorer som påverkar vikten mest är materialets tjocklek och yta samt träslag.

För limning av faner används formaldehydharts. Beroende på tillsatserna är plywood indelad i flera typer.

  • FBA är en miljövänlig produkt, den innehåller naturligt lim. Låg fuktbeständighet.
  • FB - bakelit. Inte rädd för fukt, används vid skeppsbyggnad. Varje lager limmas ihop med fenolhartser och impregneras med bakelitlack.
  • FC - kompositionen innehåller urea. Den har låg fuktbeständighet, den används endast för inredning.
  • FSF - med tillsats av fenol. Slitstark produkt med ökad fuktbeständighet. Den kan användas för både inredning och exteriör.
  • FOF - laminerad produkttyp. Egenskaperna är desamma som för FSF, skillnaden är att den har ett foder av en speciell film.
  • BS eller luftfart - materialet av högsta kvalitet, faner för produktion tas endast de bästa kvaliteterna. Tillräckligt volymart, alkohollösligt lim används för produktion.
  • BV är inte lika fuktbeständigt som BS. Faneren limmas ihop med en vattenlöslig förening.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör komma ihåg att densiteten inte kommer att bero på typen av lim. Men det kan förändras från mängden hartser. 1 m3 harts har en vikt på cirka 800 - 850 kilo. Därför, ju mer lim som används, desto högre densitet hos den färdiga plywooden. Tillverkare för ofarlighet och miljövänlighet kan minska mängden lim.

Alla egenskaper hos plywood är relaterade till varandra, och mycket beror på tjockleken . Till exempel kan du överväga FC -plywood 10 millimeter tjock - det här är den mest populära och efterfrågade typen. En produkt med denna tjocklek har 7 lager faner, ett paket med 1 kub kommer att bestå av 43 ark, men enligt standarderna för ark i ett paket blir det 3 stycken mindre. Därför kommer den inte att uppgå till 1, utan till 0,93.

Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till tillåtna fel i tjocklek, det beror på om materialet är slipat eller inte.

Bild
Bild

Ark på 2-8 millimeter används vid tillverkning av möbler, 8-12 millimeter-som ytbehandling . Plywood kan tillverkas i standardstorlekar som motsvarar GOST - 1.525 kvadratmeter, 1.22x2.44, 1.25x2.5, 1.5x3, 1.525x3.05 meter. Och även på begäran - andra parametrar som krävs av kunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Massa av plywood från olika material

För att bestämma en mer exakt vikt av plywood finns det speciella tabeller, alla nödvändiga parametrar och beräkningar har redan lagts in i dem. Här är densiteten av faner tillverkad av sådana material.

  • Björkträd - 650 kg / m3.
  • Lärk, tall eller gran - 550 kg / m3.
  • Poplar - 500 kg / m3.
  • Bomull eller seiba - 350 kg / m3.
  • Bakelitplywood kan särskiljas separat, dess densitet är 1200 kg / m3.
Bild
Bild

Björkplywood har den högsta densiteten, så dess hållfasthetsvärden är de bästa.

Sådant material har ökat motståndskraft mot stress och fukt. Färgen ska vara gulvit, ibland rosa, med en väl synlig konsistens . Även om två plywoodskivor har samma yta och tjocklek, men är gjorda av olika träslag, användes olika lim, press- och torktekniken var annorlunda - vikten blir inte densamma.

Du kan själv beräkna produktens vikt genom att känna till formeln - "densitet x volym = massa ". Till exempel måste du ta reda på hur mycket 105 ark barrträsplywood väger, 1500x3000 millimeter i storlek och 8 millimeter tjockt. Vi får inte glömma att översätta alla parametrar till en måttenhet, i detta fall i meter. Nu måste du ersätta data med formeln:

1,5x3x0,008x550x105 = 2079 kilo.

Bild
Bild

Hur mycket väger tunna och tjocka ark?

Tjockleken på tunna ark varierar från 0,4 till 6,5 millimeter. Detta inkluderar flygfiner och märken FC, FSF. Genom att beskriva medeltätheten för plywood från olika träslag kan följande särskiljas.

  • Ark med mått 2,44x1,2 meter, 6,5 millimeter tjock från björk - 12,6 kilo och från barrträd - 10,6 kilo.
  • Plywood med samma mått men 12 millimeter tjockt av björkfaner - 23,2 kilo, från barrträd - 19,6 kilo.
Bild
Bild
Bild
Bild

En liknande skillnad i vikt kommer att vara för material med kvadratisk form, med en tjocklek på 6,5 millimeter

  • Björk - 9,07 kg.
  • Barrträd - 10 kilo.

Plywood av medeltjocklek inkluderar ark - 8, 9, 10, 12 och 15 millimeter. Sådana material är populära inom konstruktion, möbeltillverkning, maskinteknik och takläggning. Efter typ av yta kan den delas in i polerad och opolerad. De högsta betygen bör vara med en vacker, estetisk konsistens och utseende.

Plywood av denna tjocklek tillverkas huvudsakligen av FK- och FSF -kvaliteterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett exempel, överväga en faner med en tjocklek på 12 millimeter, med parametrar 1.22x2.44 meter

  • Björk - 23,2 kilo.
  • Nålar - 20,6 kilo.

Tjock plywood innehåller ark med parametrar - 18, 20, 21, 24, 30 millimeter. Dess huvudsakliga egenskap är styrka, därför används materialet mycket ofta som ett bärande element vid tillverkning av möbler, konstruktion etc. Separat kan man särskilja material med en tjocklek på mer än 40 millimeter, det är främst tillverkat för att order, eftersom den har en mycket smal specialisering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Faner med ökad tjocklek produceras i tre typer - FC, FSF, FOF. De mest populära är 18 och 21 mm. Till exempel: björkfaner 1.525x1.525 meter med en tjocklek på 18 väger 35,8 kilo.

Hur mycket plywood väger måste du veta för leverans till arbetsplatsen . Det finns många färdiga bord med vikter av både trä och björkfaner. Du kan också använda onlinekalkylatorn, bara ange alla parametrar och klicka på "beräkna" -knappen.

Rekommenderad: