Installation Av Sidospår (113 Bilder): Mantel Och Avslutning Av Huset Med Sidospår, Hur Man Täcker Det Själv, Klädningsalternativ

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Sidospår (113 Bilder): Mantel Och Avslutning Av Huset Med Sidospår, Hur Man Täcker Det Själv, Klädningsalternativ

Video: Installation Av Sidospår (113 Bilder): Mantel Och Avslutning Av Huset Med Sidospår, Hur Man Täcker Det Själv, Klädningsalternativ
Video: How to Install Vinyl Siding from A to Z 2024, Maj
Installation Av Sidospår (113 Bilder): Mantel Och Avslutning Av Huset Med Sidospår, Hur Man Täcker Det Själv, Klädningsalternativ
Installation Av Sidospår (113 Bilder): Mantel Och Avslutning Av Huset Med Sidospår, Hur Man Täcker Det Själv, Klädningsalternativ
Anonim

Ett mysigt hem börjar med en vacker fasad. Ett prisvärt och enkelt sätt att dekorera exteriör är installationen av sidospår med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det finns många krav på fasadmaterial för utomhusbruk. De måste vara lätta, starka, hållbara, estetiskt tilltalande, lätta att hantera och billiga samtidigt. Få material kan uppfylla alla punkter i denna (ofullständiga, eftersom kraven faktiskt är mer varierade). Men sidospår faller i den kategori som ligger närmast det bästa alternativet. Den utför både skyddande och dekorativa funktioner samtidigt. Samtidigt är kostnaden för materialet ganska acceptabel.

Dess unika egenskaper beror på produktionstekniken . Den är baserad på högkvalitativa råvaror, vars sammansättning beräknas noggrant av tekniker när det gäller komponentförhållande. Sedan bearbetas dessa råvaror på dyr högteknologisk utrustning och genomgår kvalitetskontroll i flera steg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje typ av sidospår använder sin egen typ av råvaror och tillverkningsteknik.

Varje panel består av flera lager . Det inre lagret ger stabilitet åt enskilda paneler och hela strukturen som helhet. Det kan i sin tur bestå av flera tunnare lager. Och det yttre lagret är motståndskraftigt mot vittring. Det är också dekorativt.

Fasadens tjocklek beror på hur den tillverkades. I grund och botten gäller denna uppdelning av metoder för vinyl- och källarsidor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den första metoden är mono-extrusiv . Det förutsätter att sidopanelen är tillverkad av en typ av blandning (sammansättning). I ett uppvärmt tillstånd passerar blandningen genom ett profilhål, vilket ger den önskad form, och sedan svalnar den samtidigt som den bibehålls.
  • Den andra metoden är co-extrusiv . Föreningar används här i mängder av två eller fler. Detta bestäms av erforderlig tjocklek och tekniska egenskaper hos sidospåren. Det går också igenom en lager-för-lager-formningsprocess i formar och stelnar i önskat läge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varm produktion bidrar till att alla ingredienser i föreningen (bas, stabilisatorer, modifieringsmedel, mjukgörare, pigmentpartiklar) bildar en monolitisk legering.

Detta ger följande fördelar med det motstående materialet

  • Vid användning av råvaror med olika komponentsammansättning och olika produktionstekniker erhålls ett brett sortiment. Ett stort antal typer av sidospår gör att du kan mantla husets fasad med paneler i olika färger, egenskaper och texturer i enlighet med designidén och klimategenskaperna.
  • Materialet kan användas för utvändig och invändig beklädnad.
  • Panelernas relativt låga vikt gör det möjligt att montera sidospår på vilken typ av fasad som helst. Det kan vara en betong, tegel, putsad, block, träfasad. I det här fallet spelar det operativa tillståndet ingen roll. Det gamla trädet kommer att vara helt täckt, och det smulande gipset kan slipas utan att lägga tid och pengar på att återställa lagret.
  • Siding hjälper till att förbättra ljudisolering och värmeisolering i rummet. Det är därför det används inte bara i privata hus, utan också för efterbehandling av kommunala byggnader, skolor och dagis. Detta sparar betydligt uppvärmningskostnader i ett stort rum.
  • Lämplig för beklädnad av en sommarstuga, flerbostadshus, trästuga, uthus
  • Mellan panelerna och husets vägg är det vid behov bekvämt att lägga vattentätningsmaterial och isolering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Materialet är bekvämt för enhandsmonteringsarbete. Instruktionerna från tillverkaren är tillräckligt tydliga för att börja avsluta utan att ha erfarenhet av reparation.
  • Paneler från olika föreningar spricker inte vid montering av fästelement.
  • Ytan på de flesta arter är hydrofob och tvättbar.
  • Materialet är frostbeständigt. Detta garanterar dess integritet i svåra frost och låter dig också installera väggar med värmepaus (ett lager som skyddar husets väggar från frysning och kondens när temperaturen stiger).
  • Kvalitetspaneler har samma tjocklek längs hela längden och enhetlig färg.
  • De bleknar inte i solen, bleknar inte av vatten, eftersom pigmenterade ämnen smälter ihop med resten vid höga temperaturer.
  • Olika sidospår i färg och struktur kombineras med varandra.
  • Till skillnad från naturligt trä, sten eller tegelstenar är sidospår ett ekonomiskt efterbehandlingsmaterial och installationen är mindre mödosam.
  • Ger ett snyggt och vackert utseende på husets fasad under lång tid. Livslängden för materialet med hög kvalitet är upp till ett halvt sekel.
  • Enkel demontering för lackering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar med sidobeklädnad

  • Garantin för kvalitet är tillverkarens samvetsgrannhet. Det är svårt att kontrollera det, därför upptäcks produktbrister oftast efter reparation.
  • Ju ljusare panelerna är, desto mindre motståndskraftiga är de mot UV -blekning.
  • Endast metallbeklädnad har slagfasthet och motståndskraft mot mekanisk belastning.
  • Varje typ av sidospår har sin egen begränsade färgpalett.
  • Ett stort antal paneler krävs för fasadfinish. Det är inte alltid möjligt att köpa dem från samma sats, och produkter från olika kan skilja sig från varandra i färgnyanser.
  • De flesta arter är inte brandbeständiga.
  • Höga priser på komponenter.
  • Tillverkarens garantiperiod för produkten kan ändras, eller till och med avbrytas helt när du använder komponenter från andra tillverkare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Varianter av sidospår klassificeras konventionellt enligt flera kriterier: användningsobjekt, tillverkningsmaterial, design av toppskiktet. Dessutom varierar själva monteringsdelarna i form, tjocklek och storlek. Så för att vända mot fasta ytor i ett stort område behöver du paneler i form av lameller med ett låssystem, och för efterbehandling av hörn, källare och andra komplexa områden kommer dessa att vara delar av mindre storlek och komplex form.

Sidosidans bredd kan vara enkel (delen består av en remsa), dubbel (fiskbens- eller "skeppsbalk"), trippel (en del består av tre ränder överlagrade på varandra i form av ett "fiskbens").

Bild
Bild

Klassificering enligt användningsobjekten innebär en indelning i sidospår för yttre, interna och mellanliggande ytor.

Materialet för fasadens fasad bör vara mer motståndskraftigt mot blekning, hydrofobicitet, frostbeständighet. För lokaler på gatuhusgränsen, till exempel oisolerade balkonger, behövs sidospår, som kännetecknas av god tolerans mot temperaturförändringar. Slagfasthet, motståndskraft mot mekanisk påfrestning och estetiska egenskaper är viktiga för inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sidospår används när du vetter mot sådana föremål:

  • tak;
  • sluttningar och hörn av huset;
  • grund- och källargolv (specialiserade källarsidor tillverkas för efterbehandling av halvkällargolv);
  • fönster dekoration;
  • konstruktion av häckar;
  • efterbehandling av bostäder (bad, garage, lager och andra);
  • vänd mot byggnadens fasad (och här behöver du en fasadbeklädnad);
  • efterbehandling av balkonger och loggior;
  • efterbehandling av verandan eller terrassen från insidan;
  • vestibuler i ett privat hus mellan entrédörrarna;
  • inredning av vardagsrum: kök, badrum, toaletter och andra typer av rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För inredning är panelernas utseende, deras storlek och riktning viktig, därför tillverkar tillverkare inte bara horisontellt utan även vertikalt sidospår. Bland dess fördelar, förutom fördelarna med horisontell sidospår, också brandmotstånd. Det är ofta det avgörande elementet för valet av dekorativa ytbehandlingar, eftersom SNiP sätter sina egna standarder för brandbeständighet för material för olika typer av lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggkoder reglerar det högsta tillåtna formaldehydinnehållet . och giftiga ämnen per 100 gram av ytbehandlingsmaterialets vikt. Deras kvantitet anges i produktpasset som en utsläppsklass. För inredning är endast den första klassen tillåten; för exteriör kan andra typer också användas. Materialet i inredningen har också ett mer varierande färgschema, och panelernas vertikala riktning bidrar till en visuell förändring av rummets parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av sidospår på byggmarknaden som skiljer sig åt i tillverkningsmaterialet:

Akryl

För lekmän är tanken på sidospår begränsad till dess sorter av PVC och plast, och även metallprodukter är redan överraskande. Det är inget konstigt i det faktum att få människor har hört talas om akrylfasad. Men dess tekniska egenskaper är många gånger högre än vinylpanelernas kvalitet. Den tål ett större temperaturintervall (från –50 till +70 Celsius), är mindre benägen att blekna, är brandsäker, hållbar och har en livslängd som överstiger flera decennier.

Kostnaden för akrylfasad är motsvarande högre än vinylfasad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminium

Med en relativt lätt vikt är den mer motståndskraftig mot skador än andra typer av metallfasader. Den obestridliga fördelen med aluminium är att det inte korroderar. Regn, snö, tvätt är inte rädda för honom. Färgen fäster bra på aluminiumplattor, som behåller sin ljusa färg och presentabla utseende länge. Det är mindre segt än akryl, och detta kan vara en nackdel under konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Detta är ett "billigt och arg" alternativ i förhållande till att dekorera fasaden med tegelstenar eller natursten. Mot bakgrund av vanliga vinylfasader visar det sig naturligtvis vara dyrare och mer komplicerat.

Betongbeklädnad är gjord av cement-sand eller cement-gipsblandningar . Cementbaserade ämnen kräver ofta ytterligare komponenter för att öka hållfastheten, därför läggs olika fibrer till kompositionen som ett förstärkningselement. Materialets hydrofobicitet ökas med mjukningsmedel. Färgpigment är ansvariga för färgen. Eftersom betongbeklädnad används som ersättning för sten, är färgpaletten begränsad till naturliga nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de estetiska kvaliteterna har betongfasad också goda prestandaegenskaper. Det finns dock också nackdelar. Dess stora vikt kräver ytterligare procedurer för att förbereda ytan på väggarna. De måste förstärkas genom att beräkna den potentiella belastningen.

Den andra nackdelen med betongprodukter är det övre lagrets skörhet. Med regelbunden mekanisk spänning visas flis och sprickor på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinyl

Den vanligaste typen av sidospår görs genom att blanda olika komponenter, värma dem och placera föreningen i en form. Det är en praktisk och snygg lösning för heminredning, men inte alltid optimal. Så för beklädnad av källaren och nedre våningen kanske vinylbeklädnad inte räcker. Det rekommenderas att använda sin typ - källare. Det är mer hållbart på grund av ytterligare lager och komponenter i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av PVC -material - "skeppssidning " (kanske metall). Det är mer hållbart och fuktbeständigt, men förblir samtidigt flexibelt och bekvämt att arbeta med. Det speciella med detta sidospår är att det imiterar ytan på en träskiva för skeppsbyggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Produktionen av träpaneler med tekniken liknar produktionen av spånskiva eller fiberboard, eftersom den är baserad på fin träfiber. För att materialet ska få motståndskraft mot fukt och styrka införs tillsatser och mjukgörare i blandningen. Ett skyddande lager appliceras ovanpå för att bevara träets färg och struktur från blekning, fukt och mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av träfasad kan du återställa ett vackert utseende till fasaden på ett hus av trä om det har tappat sin skönhet med tiden. De är också ofta dekorerade med moderna panelhus för att ge dem ett mer estetiskt utseende.

Träpaneler förlorar på plastkompositpaneler för fuktbeständighet och metallbeklädnad - för brandbeständighet. Deras livslängd är lägre än för plastbaserade sidospår och priset är något högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koppar

Mindre ovanlig typ av sidospår. Det gör det möjligt att vackert klä taket och fasaden på byggnaden samtidigt som det ger ventilation under ytmaterialet. Detta säkerställer att svamp, mögel, kondens inte kommer att dyka upp på husets fasad. Det finns dock flera nackdelar också. Koppar är lätt att deformera under installationen, det oxiderar och förlorar sitt attraktiva utseende under ogynnsamma väderförhållanden och konstant nederbörd.

Bild
Bild

Metallbeklädnad

Den mest komplexa typen av paneler i struktur. Den består av fem lager: en metallbas som ger panelerna stabilitet och styrka, en primer, ett polymerskikt som är ansvarigt för sidans struktur och färg, en skyddande lackbeläggning som förhindrar färgblekning, en skyddande film. Toppfilmen är en tillfällig åtgärd. Det skyddar panelerna från skador under transport och installation. Det måste tas bort.

Metallbeklädnad är den mest hållbara av alla och utsätts inte för eld, men med tiden kan den försämras från konstant exponering för fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cement

Detta material är tillverkat av förstklassigt cement (som har färre föroreningar) med tillsats av fin sand, cellulosafibrer, mineraler, mjukgörare och färgämnen. Det imiterar träets struktur, mot tegel, sten och andra material för dekorativ fasaddekoration. Den har flexibilitet, elasticitet, hydrofobicitet och brinner inte bra.

Ofta kräver cement- och fibercementfasad ett ytterligare förfarande - målning i önskad färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har ett antal nackdelar: det är dyrt, väger mycket, förblir bräckligt, trots armeringsfibrerna i kompositionen, och under drift bildas cementdamm, eftersom 80-90% av materialet består av mineralkomponenter.

Fasadens dekorativa funktion är mycket viktig, så tillverkare utökar sitt sortiment varje år. Så på marknaden kan du hitta släta och texturerade, färgade och neutrala paneler. Många av dem efterliknar dyrare beläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga alternativ är sidospår med imitation av tegel, natursten, dyrt trä (i form av en bar, brädor och rundade stockar), blanka och matta, vita och färgade paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av mängden material

Den prefabricerade strukturen för alla typer av sidospår består av ett stort antal element. Komponenterna skiljer sig åt i form, tjocklek, infästningsmetod och syfte.

Förutom själva panelerna kommer det att behövas ytterligare fästelement . Tänk på dem från den nedre nivån (grunden) i processen med efterbehandling till den övre (taket).

För att skydda och ge fundamentet ett estetiskt utseende används källarsidor. Dess särart är att det inte är avlånga och smala paneler 3-4 meter långa, utan bredare och kortare delar. De kopplas ihop som pusselbitar. Den dekorativa ytan på källarsidan efterliknar ofta finishen av natursten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stiftets övre kant sticker som regel ut några centimeter (och ibland flera tiotals centimeter) framåt. För att få strukturen att se solid ut och inte ha luckor, är toppen av källarsidan och en del av fundamentet avslutade med en "ebb". Denna detalj liknar ett litet steg i sin form och förbinder fundamentet och väggen i byggnadsfasaden.

Övergångselementet från "lågvatten" till väggbeklädnaden utförs med hjälp av ett element som kallas startstången. Den låser den långa bottenpanelen på plats.

Nästa hinder för de längsgående panelerna är fönsteröppningarna . För att avsluta dem behöver du läktar, en ytprofil (den fungerar som ett spår i vilket en dekorativ del sätts in och själva fönsterprofilen eller ett hölje (det är ett dekorativt element). Höljet kan vara slätt eller snittat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övergången från profilen till de längsgående panelerna utförs igen med hjälp av ebbe och startremsor.

Problematiska områden som inre och yttre hörn kräver särskild uppmärksamhet. För dem innehåller den kompletta uppsättningen delar med motsvarande namn - ett inre hörn och ett yttre hörn. Det finns också delar som kallas J-hörn eller J-stång och F-hörn, som täcker problemområden som korniser och anslutningslinjer mellan listerna och fasadväggen. När panelens längd inte räcker till hela väggens längd används en anslutningsdel - en H -profil. Konstruktören av horisontella eller vertikala sidopaneler kompletteras med en finishlist.

Bild
Bild
Bild
Bild

J-profilen ger en övergång från husets vägg till taket och behövs för installation av soffits och överhäng. Den utskjutande delen av taklutningen (botten) är täckt av en vindskiva eller soffit. Dessa delar är perforerade på ytan så att luft kan cirkulera under taket.

När alla komponenter har identifierats är det nödvändigt att beräkna deras mängd . Det ska vara så exakt som möjligt så att alla element sammanfogas utan luckor och sprickor. Annars krävs manuell justering, och detta är redan svårt att göra utan erfarenhet av installation.

Det är inte svårt att beräkna mängden material. Det viktigaste är att göra det samvetsgrant, konsekvent och med hänsyn till att sidosidan inte är fäst direkt på väggen, utan är fixerad på en speciell låda från profilen. Ibland måste du lägga till tjockleken på det isolerande skiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så för att ta reda på hur många paneler och komponenter du behöver måste du mäta väggarna runt husets omkrets, liksom alla fönster- och dörröppningar.

Trots att de motsatta väggarna ska vara strukturellt identiska mäts de individuellt vid två eller tre punkter i höjd och bredd. Om resultaten är olika på flera punkter måste du avrunda till förmån för den större siffran.

Bredden multipliceras med höjden, och enligt dessa data hjälper specialisterna i butiken att bestämma antalet paneler (med hänsyn till flera i lager), baserat på bredden och längden på en panel. Det vill säga den totala ytan på en vägg divideras med panelens yta, och det resulterande antalet är lika med mängden material per vägg.

Bild
Bild

För lagret måste du köpa 10-20% mer material . Ytterligare 10-20 paneler kommer att kunna täcka oförutsedda sidoförbrukningar eller fixa installationsfel. Många glömmer bort reservdelar, köper dem först när de verkligen behövs, men det här är ett misstag. Delar från olika partier, på ett eller annat sätt, kommer inte att vara helt identiska i nyans, tjocklek och egenskaper, och detta kommer att vara särskilt märkbart på fasaden.

Bild
Bild

Fönster- och dörröppningarnas yta subtraheras från den totala ytan på alla väggar. Triangulära väggfragment är lite mer komplicerade. Triangelns bas och dess höjd mäts här. Då måste "bredd" delas med två och multipliceras med "höjd".

Sedan måste du skissa väggarnas, fönstrenas och öppningarnas form och signera alla värden på dem. Detta hjälper dig att inte göra ett misstag i beräkningarna i samråd med en specialist.

Bild
Bild

Det är inte så svårt att beräkna sådana ytterligare element som yttre och inre hörn, J, F, H-profiler, start- och slutplankor, soffits och vindskivor. De används i en rak linje, vilket innebär att det räcker med att veta dess längd. Det resulterande antalet divideras med bredden på en del, och sedan läggs ytterligare 10-15 procent till för material för oförutsedda utgifter. Om en öppning eller ett annat hinder påträffas på användningsområdet för ytterligare element, subtraheras dess dimensioner från sektionens totala längd, som avslutas med ytterligare element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att det är monterat på en speciell låda när du köper komponenter och sidospår . Lathingen jämnar ut väggarnas yta, vilket förenklar installationen av sidospår och gör att du kan skapa ett gap mellan efterbehandlingsmaterialet och husets vägg för luftventilation. I vissa fall krävs ytterligare isolering, skydd mot fukt och kondens, då används lådan för att lägga ytterligare material.

För svarven behövs metall-U-formade upphängningar, stål- eller träprofiler, fästelement, självgängande skruvar, skrotmaterial och verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallprodukter är mångsidiga, trä är mer lämpligt för användning vid måttlig luftfuktighet.

Profilerna ska ha ett tvärsnitt på plus eller minus 60 till 30 och en tillräcklig styvhet för att stödja konstruktionens vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antalet upphängningar och profiler bestäms beroende på lutningens lutning , det vill säga från avståndet mellan angränsande delar av ramen. Det bör inte överstiga 40 cm för tunga material och 60 för lätta material. Väggens bredd divideras med stegets bredd, och det resulterande antalet är lika med antalet profiler som måste installeras på 1 vägg.

Självgängande skruvar köps med 1 styck för varje 20 cm längs profilens och hängarnas längd.

Bild
Bild

Verktyg

Uppsättningen av verktyg för att installera sidospår med egna händer är liten, och dess komponenter finns i nästan alla hem.

Först och främst behövs enheter för att mäta ytan för beklädnad: en lång linjal, en snickartorg, ett måttband, kritor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa grupp verktyg kommer att behövas vid installationen av en metall (trä) profil och hängare . För att korrekt bestämma startlinjen längs kanten på väggen från vilken installationen av upphängningar börjar, måste du använda byggnadsnivån. En enkel lodlinje är också lämplig. Linjen måste dras så att den inte suddas ut. Det är bekvämt att använda en markör eller en ljuskrita för detta. För att fixa hängarna och profilerna på väggen behöver du en skruvmejsel. En hammare kan vara till nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Direkt under efterbehandlingen behöver du sådana verktyg: en slipmaskin eller en hacksåg med små tänder (skär sidosidan i fragment av önskad längd), en stansare, en gummihammare, verktyg för demontering av misslyckade monterade paneler.

Glöm inte skyddsutrustning: bekväma kläder, handskar, glasögon.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppvärmning

En av de främsta fördelarna med sidospår är att det är lätt att "gömma" ett lager isolering under det. Detta sparar betydligt uppvärmningskostnader under den kalla årstiden och håller en behaglig temperatur i rummet året runt.

För att isoleringen ska fungera länge och effektivt är det viktigt att välja rätt material. Detta är inte bara själva isoleringen, utan också mellanliggande lager som skyddar huset och väggarna mot kondens, överhettning och andra problem som kan uppstå med felaktig isolering.

Egenskaper hos bra material i isoleringsskiktet:

  • förmågan att passera luft och "andas";
  • motståndskraft mot fukt och eld;
  • motståndskraft mot frysning och extrema temperaturer;
  • förmågan att förbättra ljudisolering;
  • miljösäkerhet;
  • varaktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av isolering är det mest avgörande ögonblicket. Tänk på material med lämpliga egenskaper.

  • Extruderat polystyrenskum (kallas ibland penoplex). Det är faktiskt den senaste generationen av skum. Eftersom gammaldags skum börjar smulas inom 5-10 år (och sidospår varar många gånger längre), förlorar det snabbt sin effektivitet som värmare. Men expanderad polystyren har alla nödvändiga egenskaper. Den är måttligt tät, porös, lätt (laddar inte profilerna), billig, hållbar, motstår fukt, gör att väggarna kan andas (om de inte är monterade från ände till ände), skyddar mot kylan på vintern och skapar inte en "ångbastu" i huset på sommaren, och drunknar perfekt främmande ljud från gatan.
  • Mineralplatta (ull) . Den kännetecknas av sin höga densitet och styrka med en liten tjocklek, uppfyller kraven i byggregler, ger ventilation, är biostabil och förbättrar husets beklädnads isolerande egenskaper. Men mineralisolering har också nackdelar: i avsaknad av vattentätning och fuktinträngning förlorar materialet upp till 70% av sina värmeisolerande egenskaper. Damm byggs upp med tiden. Endast mineralull av låg kvalitet är billig, och en bra måste spendera mycket pengar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Basaltull, glasull och ekowool har liknande egenskaper, men de används oftare för inomhusisolering.

  • PPU . Sprutat polyuretanskum är en effektiv isolering, men kräver speciell applikationsutrustning. Eftersom massan appliceras på väggen i flytande form, kan den användas före installationen av upphängningar och profiler, på grund av vilka "kalla öar" inte kommer att bildas i strukturen. Men när PPU sprutas kvarstår inte ett ventilerat gap på väggen. Muren andas inte. Annars är detta material överlägset andra i sina tekniska egenskaper.
  • Skumglas . Ett värdigt alternativ till sprutat polyuretanskum. Att arbeta med skumglas är lättare på grund av att materialet är ark. Den har en porös struktur, låg vikt, höga isoleringskvaliteter, motståndskraft mot fukt, sönderfall och eld, kan andas, kan lätt skäras i fragment av önskad tjocklek, krymper inte med tiden. Dess livslängd överstiger livslängden för många typer av sidospår. Dess betydande nackdel är dess höga kostnad. Men om det finns möjlighet att göra dyr beklädnad är det bättre att använda skumglas än andra material.
  • Folieisolering . Sådana material är vanligtvis porösa och tillverkade av en mängd skum, och förseglade ovanpå i ett reflekterande "skal". Detta ger dem en obestridlig fördel - isoleringens förmåga att behålla värme i huset vid minusgrader och möjligheten att förhindra att rummet överhettas inifrån vid höga yttertemperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte vattentätning och ångspärr . Dessa lager, obetydliga i tjocklek, kommer att förlänga livslängden och öka isoleringens effektivitet, men deras frånvaro i de flesta fall minskar materialets effektivitet till ingenting.

Vattentätning är ett lager tunn PVC -film eller annat tunt arkmaterial som överlappar ovanpå isoleringen. Det vill säga att den ligger mellan den och sidospåren och är nödvändig för att förhindra att fukt tränger in i isoleringen.

Bild
Bild

Ångspärren är också gjord av ett ganska tunt material som är monterat på baksidan - mellan isoleringen och husets vägg.

För att arbeta med dessa material behöver du en sax eller en vass kniv (för att klippa ut fragment för svåråtkomliga platser), konstruktionstejp och en konstruktionshäftapparat.

Materialet köps med en marginal på 20%, eftersom det är nödvändigt att överlappa det från 15 till 30 cm.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

När allt material har valts och köpts är det dags att börja redigera. Tekniken är universell för alla typer av sidospår, arbetet utförs i etapper.

Den första etappen är förberedande . Det utförs efter alla mätningar och beräkningar, så vi utesluter dem från listan över åtgärder. Det som verkligen behöver göras som förberedelse är att inspektera alla väggytor, särskilt svåra områden, för defekter, oegentligheter, störande element. Det rekommenderas att ta bort dem för att inte skada isoleringsmaterialet och panelerna. "Tillströmmarna" av cementmurbruk i murverket måste noggrant huggas av med en hammare, alla "veck" på fundamentet jämnas också ut. Det är viktigt att inte överdriva. Utskjutande spikar och förstärkningsbitar ska bita av med tång eller böjas och hamras i väggen. Hacka av och slipa de återstående gipsskikten. Gamla ytor kan dessutom grundas så att de inte täcks med svamp under ett lager isolering och motstående material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra steget är anordningen för en ångspärr . Den består av flera steg: rengöring av väggarna från den eventuella gamla beläggningen, bearbetning av sprickor och luckor på väggarnas yta, torkning av väggarna. Att installera en ångspärr på fuktiga väggar är ingen mening. Detta är slöseri med tid.

För ångspärr är det bättre att välja tunna folieplåtmaterial. De rullar ut från botten upp och fixeras på väggen genom preliminär fastsättning i form av tejp. Lite senare, när lådan är monterad, kommer den att fixera materialet stadigt och pålitligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det tredje steget är installationen av svarven . För alternativet med isolering blir det det första av två och är tillverkat av distansremsor. För alternativet utan isolering är denna svarv den första och sista, består av upphängningar och profiler. Oftast väljs universella metallprofiler, och icke-proffs har en fråga: vad är poängen med isolering, om det fortfarande finns mycket värmeförlust genom lådan? Vägen ut är att sätta paronitpackningar eller basaltpapp under profilen vid fästpunkterna. Monteringsfästen hjälper till att fixa dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att installera strukturen på läktarna i enlighet med typen av sidospår . För horisontalen är schemat ett, för vertikalen är det annorlunda. I båda fallen måste du börja från kanten och ställa in guiderna först. Deras plats bör vara strikt vertikal eller strikt horisontell, och linjen skisseras med en nivå eller lodlinje. Annars passar sidosidan inte ordentligt eller krökningen märks.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det fjärde steget är isolering . Materialet läggs i enlighet med tillverkarens instruktioner. I det här fallet kan det inte deformeras, eftersom det kan förlora sina egenskaper.
  • Det femte steget är installationen av vattentätning . Detta material (utan spänning) måste täcka hela isoleringen. Det måste försiktigt säkras ovanifrån och under, och bredden på arkmaterialet läggs med en överlappning. Tillverkare markerar ofta kantlinjen på vattentätningsfilmen - överlappningen ska inte vara mindre än den anger. Fixat med en häftapparat och konstruktionstejp. Detta följs av installationen av den andra lådan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sjätte etappen är mantel . Det krävs tre enkla regler för att säkerställa evenemangets framgång:

  1. De tättaste fästelementen behövs inte. Vid”åtdragning av lås” mellan delarna är det viktigt att lämna ett litet mellanrum på cirka 1 mm. Detta kommer att skydda materialet från sprickbildning och kommer också att förenkla demonteringsprocessen i framtiden.
  2. Fästning ska göras i mitten av monteringsfönstren, inte i kanterna.
  3. Kör inte in beklädnadspanelerna i doboks förrän de stannar, det är bättre att lämna ett litet gap.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att slida, utföra åtgärder i denna sekvens

  • Demontering av rännor, dörrpaneler, plattband från fönsteröppningar.
  • Mantel (inklusive isolering). Den extrema fördröjningen ska installeras korrekt i hörnet av väggen.
  • Startstången är monterad (ovanpå, vid pedimentets bas). Sedan de yttre hörnen, aquilon och startprofil. Startbrädet sätts in i spåren tills det klickar, sedan måste du kontrollera backlash (1-2 mm slag). Om det respekteras kan du installera fästelement.
  • Resten av panelerna monteras på samma sätt. Det är obligatoriskt att kolla efter motreaktion för varje panel.
  • Längs vägen är fönster- och dörröppningar, invändiga hörn och andra element gjorda med sidospår.
  • Den sista panelen appliceras utan låsning för att avgöra om den behöver justeras. Sedan monteras den sista remsan eller J-profilen, och brädet är redan isatt och knäppt i det.
  • Beklädnad av fronten (den triangulära delen av väggen under taklutningarna). Det är något mer komplicerat än att vända mot en rektangulär vägg. Det är viktigt att observera två nyanser: skära ändarna av brädorna exakt längs lutningen på vägghörnet, fixera ändarna på brädorna i J-profilen (den vanliga finishremsan håller inte). Annars förblir teknikens väsen oförändrad.
  • Mantling av taklister. Det utförs enligt det schema som anges av tillverkaren. För högkvalitativ installation är det absolut nödvändigt att använda speciella gesimslister, profiler och perforerade soffits.
Bild
Bild

På så sätt kan du revetera huset med sidospår utan att spendera mycket tid på det.

Typiska misstag

Innan du installerar sidopaneler med egna händer bör du studera alla finesser och funktioner i processen för att undvika vanliga misstag. De kommer därefter att orsaka många problem, påverka effektiviteten och livslängden på sidospår och isolering.

Huvudfelet är felaktig räkning av material och brist på reservdelar (som sällan är överflödiga) detaljer. Som ett resultat förvandlas det påstådda fodret utan brister till ett foder med uppenbara defekter. Detta påverkar inte bara fasadens estetik, utan även beläggningens täthet försämras. Detta skapar risk för att fukt tränger in i mellanskikten och försämras isoleringen.

Det näst mest populära misstaget hos självlärda installatörer är att inte använda vattentätning. Och om polyuretanskummet överlever sådan behandling kommer mineralullen att svälla, börja sätta press på sidospåren och förlora upp till 80% av dess effektivitet.

Bild
Bild

Ett lika grovt misstag är att montera panelerna från ände till ände på ytterväggen och klicka på låsen hela vägen. Sidospår är gjorda av material som drar ihop sig och expanderar under påverkan av omgivningstemperatur. Om du inte lämnar ett gap på några millimeter kommer det helt enkelt att spricka i de allra första svåra frostarna.

Det rekommenderas inte att skruva in självgängande skruvar i panelens "kropp ". Den har en perforerad sida för fastsättning. Den självgängande skruven skruvas in i mitten av hålet, inte vid kanten. Det är förbjudet att fästa konstruktionsdelar utifrån med icke-galvaniserade (rostande) spikar. Rost kommer att synas på panelerna, och de kommer att bli värre.

Det sista misstaget är inte grovt, men det är också bättre att inte göra det. Det handlar om användning av blanka paneler. Ja, de ser bättre ut, men inte för länge. Och de värms upp snabbare än de matta.

Bild
Bild

Vackra exempel på beklädnad

  • En mängd olika typer av sidospår när det gäller material, form, färg och textur gör det möjligt att implementera designlösningar i fasadens utformning. Till exempel har installationen av enstaka sidosidor i ljusa nyanser redan blivit en klassisk lösning. Installation av en färgad "julgran" i en dubbel eller trippel version kommer att göra fasaden lakonisk, men ljus, som är typiskt för moderna designtrender.
  • Hus och stugor, mantlade med källarsidor från grund till tak, ser vackra, sunda och dyra ut. Moderna fibercementfasader återger mest exakt relieff och textur av natursten och tegel, så utifrån blir det svårt att skilja sådan stilisering från en riktig sten.
  • Trä är alltid relevant för ett privat hus. Ljus sidospår passar perfekt in i Provence -stilen, mörkare nyanser och imitation av obehandlat trä kommer att vara lämpligt i lantlig stil. "Ship's beam" med en uttalad konsistens och sidospår som imiterar dyra träslag kommer att återskapa klassikernas elitdesign i en modern tolkning.

Rekommenderad: